Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Ολμπράιτ - Κυπριακό
  • [02] Εκπρόσωπος - Συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους
  • [03] Πρόεδρος - Συμφωνία Τουρκίας - κατεχομένων
  • [04] Διαπιστευτήρια - Πρέσβης Ελλάδας
  • [05] Κυπριανού - δηλώσεις
  • [06] Χριστόφιας - δηλώσεις
  • [07] ΔΗΣΥ - συμφωνία
  • [08] Χρηματιστήριο - Παπαδόπουλος
  • [09] Εθνικό Συμβούλιο - Χριστοφίδης
  • [10] Δηλώσεις Αναστασιάδη

  • [01] Δηλώσεις Ολμπράιτ - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,07/08/1997 (ΚΥΠΕ (Δημήτρης Απόκης))

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι το Κυπριακό είναι μια πολύχρονη διαμάχη σε ένα χώρο όπου μπορεί να υπάρξει μια λύση, ειδικά εφόσον η Κύπρος προχωρά προς τον στόχο της, που είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράϊτ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο οι ΗΠΑ έχουν οποιαδήποτε σχέδια να αναμειχθούν πιό ενεργά για να βοηθήσουν τα δύο μέρη στην Κύπρο να επιλύσουν τις διαφορές τους.

    Η κ. Ολμπράϊτ, η οποία μιλούσε στο National Press Club, υπενθύμισε το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, και ανέφερε πως έχει ένα ενεργό ρόλο όσον αφορά το θέμα αυτό.

    "Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή", σημείωσε η κ. Ολμπράϊτ, επισημαίνοντας ότι η ίδια και στο παρελθόν και τώρα έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΜΜ)

    [02] Εκπρόσωπος - Συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό πρέπει να διαφυλαθχεί και η ελληνοκυπριακή κοινότητα θα συνεχίσει τις συνομιλίες για της εξεύρεση λύσης παρά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για μερική ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.

    Αυτό δήλωσε σήμερα μιλώντας σε εκπομπή του ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχουν δυο διαφορετικοί ρόλοι "o ρόλος της Δημοκρατίας της Κύπρου που είναι κυρίαρχη, ανεξάρτητη και αναγνωρίζεται από όλους και ο ρόλος της ελληνοκυπριακής κοινότητας που αναζητά με την τουρκοκυπριακή λύση του Κυπριακού".

    Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας λίγες μέρες πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών στην Ελβετία ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι είναι μια συνηθισμένη πολιτική της Τουρκίας όποτε πλησιάζουν νέοι γύροι συνομιλιών να δημιουργεί προβλήματα.

    Αυτή η συμφωνία, είπε ο κ. Χριστοφίδης, ήταν στο πλαίσιο των τουρκικών απειλών ότι όσα βήματα κάνουμε εμείς προς την Ευρώπη τα αντίστοιχα βήματα θα κάνουν προς την ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, εκτός αν παγοποιήσουμε την ενταξιακή μας πορεία".

    "Η ευρωπαϊκη όμως πορεία" τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "είναι ζωτικής σημασίας για την Κύπρο και τα συμφέροντά της και η Δημοκρατία της Κύπρου έχει χρέος να πάρει όλα τα μέτρα για να προστατέψει τα ζωτικά της συμφέροντα. Ετσι έχουμε χρέος να καταγγείλουμε τη νέα πρόκληση της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή βήματα", πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε "μοναδική" την τακτική της Τουρκίας να προκαλεί, να εκβιάζει και να απειλεί την Ευρώπη, τα Ηνωμένα Εθνη και τους πάντες να ευθυγραμμιστούν με τις θεωρίες και τις θέσεις της στο Κυπριακό και τόνισε ότι "ακριβώς αυτή είναι η ώρα που η διεθνής κοινότητα χρειάζεται τη δική της αυτοπροστασία από αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρακολουθά στενά τις εξελίξεις και το όλο θέμα θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Εξάλλου σχολιάζοντας ισχυρισμούς του Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού ότι λόγος για την ενσωμάτωση των κατεχομένων είναι η ανατροπή του ισοζυγίου δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας, ο κ. Χριστοφίδης τους χαρακτήρισε "αστείους".

    Η Τουρκία δημιούργησε οπλοστάσιο στην Κύπρο και αντιδρά στο αναφέραιτο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κτίσει τη δική της αμυντική θωράκιση, είπε ο κ. Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι αν η Τουρκία ανησυχεί για τους εξοπλισμούς δεν έχει παρά να δεχθεί την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [03] Πρόεδρος - Συμφωνία Τουρκίας - κατεχομένων

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Αγκυρας και του ψευδοκράτους για μερική ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία αποσκοπεί στην πρόκληση αντιδράσεων από μέρους της Ε/κ πλευράς ώστε να μην μεταβεί στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Κληθείς από τους δημοσιογράφους, λίγο πριν τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, να σχολιάσει την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι γίνεται για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης, για να δικαιολογηθεί η απόφαση μετάβασης της Τ/κ πλευράς στην Ελβετία, παρά τις προηγούμενες απειλές της, και για να προκληθούν αντιδράσεις από Ε/κ πλευράς αναφορικά με την μετάβαση στην Ελβετία.

    Η υπογραφή της συμφωνίας θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που έχει ήδη αρχίσει, και που γίνεται ενόψει του δεύτερου γύρου των απευθείας διπαραγματεύσεων Κληρίδη - Ντενκτάς στην Ελβετία την εχρόμενη εβδομάδα.

    Στο Εθνικό Συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης οι παρατηρήσεις της πλευράς μας αναφορικά με το έγγραφο Κόρντοβεζ.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν ο ΥΠΕΞ, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων εκτός από τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων, Νίκο Κουτσού, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία αλλά αντιπροσωπεύεται στη συνεδρία από τον αντιπρόεδρο των ΝΕ.Ο., Χρίστο Κληρίδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης και ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    (ΚΥΠΕ/AXΡ/ΜΧ)

    [04] Διαπιστευτήρια - Πρέσβης Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οποιοδήποτε κείμενο που θα αφορά τη λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να καλύπτει μόνο τη συνταγματική πλευρά αλλά το σύνολο των πτυχών του όλου προβλήματος και να ικανοποιεί τις θεμιτές και νόμιμες προσδοκίες της Δημοκρατίας της Κύπρου.

    Αυτό τόνισε σήμερα, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Ο κ. Ροδουσάκης τόνισε εξάλλου ότι η Ελλάδα παρακολουθεί πάντοτε τις εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία και συμπαρίσταται στις διπλωματικές προσπάθειες τόσο αυτής όσο και της διεθνούς κοινότητας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ "στις οποίες έχουν επενδυθεί πολλές ελπίδες και προσδοκίες για δίκαιη και βιώσιμη λύση".

    Εξάλλου ανέφερε ότι "παρά τις υπονομευτικές πρωτοβουλίες της άλλης πλευράς όπως εκδηλώνονται συνεχώς, μέχρι ακόμα και χθες, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να παραλείψει οποιαδήποτε ενέργεια για διάσωση των συνομιλιών και ευόδωση των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ.

    Ολος ο διπλωματικός μηχανισμός της Ελλάδας και οι οποιεσδήποτε ελληνικές δυνατότητες αξιοποιούνται και είναι στη διάθεση της Δημοκρατίας της Κύπρου για μια επιτυχή ολοκλήρωση του κύκλου των συνομιλιών που έχουν εγκαινιαστεί", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου ο κ. Ροδουσάκης είπε ότι η συμπαράσταση και συμπαράταξη της Ελλάδας σε αυτή την πορεία είναι αμέριστη.

    Σύμφωνα με τον κ. Ροδουσάκη ο στόχος για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "θα επιδιωχθεί χωρίς υποχώρηση και χωρίς επηρεασμό της Ελλάδας από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις και με το να χρησιμοποιήσει όλο το μέσο που διαθέτει η χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Τέλος ο κ. Ροδουσάκης τόνισε ότι πρόθεσή του είναι να εργαστεί με όλη τη δύναμη και ενεργητικότητα που θα μπορούσε να διαθέσει για τη διεύρυνση και ενβάθυνση όλων των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα "αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής αμυντικής πολιτικής".

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συμμετέ χει στις απευθείας συνομιλίες με καλή θέληση και επικοδομοιτικό πνεύμα έτοιμη και πρόθυμη να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης.

    "Σε αυτό τον αγώνα" τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, κύριο και αναντικατάστατο στήριγμά μας είναι η Ελλάδα και ο απανταχού ελληνισμός. Λευκωσία και Αθήνα πλήρως και στενότατα συνεργαζόμενες έχουν ήδη συναποφασίσει την πορεία αυτού του αγώνα και από κοινού έχουν χαράξει την επιβαλλόμενη από τις περιστάσεις τακτική και στρατηγική", πρόσθεσε.

    Ακόμη ανέφερε ότι έμπρακτη υλοποίηση και αποτελεσματική λειτουργία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος βεβαιώνουν όχι μονο τον ύψιστο βαθμό συνεργασίας Αθηνών και Λευκωσίας αλλά και την αποφασιστικότητα του ελληνισμού να υπερασπίσει την Κύπρο.

    Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι ο ρόλος του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο προσλαμβάνει διαστάσεις εθνικής αποστολής και τόνισε ότι "η αρμονικότατη και δημιουργική συνεργασία των δυο χωρών σε όλους ανεξάρτητα τους τομείς έχει την έννοια της αδελφικής συμπόρευσης για την προώθηση και κατίσχυση αξιών, ιδεών και ιδανικών". Μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του ο κ. Ροδουσάκης κατέθεσε στεφάνι στον αδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρείου στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] Κυπριανού - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Πάρα πολύ φοβερή εξέλιξη," χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης Τουρκίας - κατεχομένων.

    Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η εξέλιξη αυτή "είτε μπορεί να είναι μέθοδος εκβιασμού, ενόψει των συνομιλιών, είτε πρόκειται για ακόμη ένα βήμα προς ολοκλήρωση της συμφωνίας που υπάρχει ήδη μεταξύ της Αγκυρας και των κατεχομένων, δηλαδή της προσάρτησης." Μπορεί, πρόσθεσε, να είναι η αρχή μιας μερικής προσάρτησης και τελικά της δημιουργίας δύο χωριστών κρατών. Εκείνο το οποίο εκπλήττει, είπε ο κ. Κυπριανού, "είναι ότι η Τουρκία είναι ελεύθερη και δεν ενοχλείται κανείς για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει" ενώ όλες οι καταδείξεις είναι φραστικές. Στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε, θα πρέπει να δούμε τί θα πρέπει να γίνει. Σε ερώτηση πώς θα πρέπει η Ε/κ πλευρά να αντιδράσει στις ενέργειες των Τούρκων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του σώματος, θα ζητήσει ενημέρωση γιατί, όπως σημείωσε, η εξέλιξη αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία και αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα στο τί θα πρέπει να καταλήξει το Σώμα. Τέλος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα εγείρει θέμα ανοίγματος του φακέλου της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [06] Χριστόφιας - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι η προκλητική υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης των κατεχομένων με την Τουρκία αποτελεί μέρος ενός καλά σχεδιασμένου σεναρίου με στόχο την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του πριν από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε, κληθείς να σχολιάσει την τελευταία ενέργεια των Τούρκων, ότι το ΑΚΕΛ δεν υιοθετεί τη φιλοσοφία ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία.

    Ο κ. Χριστόφιας επέκρινε την κυβέρνηση γιατί ενώ μιλά για προσπάθεια των Τούρκων να μας εκμηδενήσουν, ωστόσο δεν έχει πράξει ότιδήποτε.

    "Το ΑΚΕΛ πάντοτε προειδοποιούσε ότι η δική μας πλευρά θα πρέπει να επαγρυπνεί και να προσχεδιάσει τις αντιδράσεις της", τόνισε, σημειώνοντας ότι "υπάρχει καλά σχεδιασμένο σενάριο, το οποίο (οι Τούρκοι) ακολουθούν κατά γράμμα με στόχο την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου."

    Σε ερώτηση πώς πρέπει η δική μας η πλευρά να αντιδράσει στη συγκεκριμένη ενέργεια, ενόψει του δευτέρου γύρου των συνομιλιών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε από την αρχή, συλλογικά με το Εθνικό Συμβούλιο, "να προβληματιστεί και να κάνει πολύ πιό έντονες συγκεκριμένες ενέργειες στο διεθνή χώρο".

    Χριστόφιας - Σαμψών

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του Νίκου Σαμψών στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αποδεικνύουν ακόμη μια φορά "πόσο έχουν αποθρασυνθεί οι πραξικοπηματίες δια κυβερνήσεως Κληρίδη."

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Σαμψών δήλωσε με στόμφο ότι ο Μακάριος ως ηγέτης έπρεπε να μείνει στην Κύπρο και να σκοτωθεί και διερωτήθηκε πώς ο ίδιος ο Σαμψών, ο οποίος είναι ένας από αυτούς που προκάλεσαν την τραγωδία της Κύπρου επιτρέπει στον εαυτό του να συνεχίζει να ζει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [07] ΔΗΣΥ - συμφωνία

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ωμή και απαράδεκτη πρόκληση προς τη διεθνή νομιμότητα, χαρακτήρισε ο Δημοκρατικός Συναγερμός τη συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους για υλοποίηση της ενσωμάτωσης της κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά, "αντί να επιδείξει καλή διάθεση περιφρονεί και προκαλεί τη διεθνή κοινότητα που επιδεικνύει ενδιαφέρον για προώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας."

    Ταυτόχρονα, οι τουρκικές ενέργειες "αποτελούν άμεσο εκβιασμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να ανακοπεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου," είπε ο ΔΗΣΥ.

    Καταδικάζοντας με τον πιό έντονο τρόπο τις νέες τουρκικές προκλήσεις, ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι θα πρέπει ο Ελληνισμός να τις αντιμετωπίσει με "αποφασιστικότητα, σταθερότητα και σύνεση."

    Παράλληλα ο ΔΗΣΥ καλεί τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και όλες τις διεθνείς δυνάμεις να διραδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στο Κυπριακό, να ασκήσουν ουσιαστικά την επιρροή τους για αναζήτηση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και να εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [08] Χρηματιστήριο - Παπαδόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) συνάδουν με τα ισχύοντα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά παρ' όλα αυτά, κάθε εποικοδομητική εισήγηση είναι ευπρόσδεκτη και εξετάζεται σοβαρά.

    Αυτά δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΧΑΚ, Ντίνος Παπαδόπουλος σχολιάζοντας αρνητικές αναφορές σημαντικού οικονομικού παράγοντα της Κύπρου για τους κανονισμούς του χρηματιστηρίου του 1997.

    Στην πρόσφατη γενική συνέλευση δημόσιας εταιρείας εκφράστηκε από τον Εκτελεστικό της Πρόεδρο η άποψη ότι, οι κανονισμοί του 1997 για το ΧΑΚ "ψηφίστηκαν πολύ βιαστικά" και περιέχουν πρόνοιες οι οποίες "αποκλείουν τους σοβαρούς επενδυτές να προβαίνουν σε αγορές μετοχών, ιδίως όταν αυτές έχουν αδικαιολόγητη πίεση, με αποτέλεσμα περαιτέρω μείωση των τιμών".

    Συνεχίζοντας ο εν λόγω παράγοντας, ανέφερε πως οι κανονισμοί του 1997, "έχουν καταδικάσει το Χρηματιστήριο σε μαρασμό, με κατασροφικές συνέπειες τόσο για τους μετόχους, όσο και για τις ίδιες τις δημόσιες εταιρείες".

    Απαντώντας στα πιο πάνω ο κ. Παπαδόπουλος διαφώνησε με το ότι οι κανονισμοί ψηφίστηκαν βιαστικά και εξήγησε ότι τα αρνητικά σχόλια εστιάζονταν στο ότι κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις των άρθρων 24 και 25 των Κανονισμών, δεν ισχύουν και για το άρθρο 28, ενώ θα έπρεπε να ισχύουν.

    Το σημείο αυτό, συνέχισε, "πιθανό να χρειάζεται μελέτη και είμαστε πρόθυμοι να το σκεφτούμε, αλλά πέραν τούτου οι κανονισμοί είναι σωστοί, αφού αποκλείουν την πιθανότητα κρουσμάτων που είχαμε στο παρελθόν κατ' επανάληψη μάλιστα, όπου γινόταν ιδιωτική ουσιαστικά συμφωνία μεταξύ μεγαλομετόχων και ο ενδιαφερόμενος αγοραστής των μετοχών αποκτούσε τις μετοχές απευθείας, χωρίς να δίνεται στους μικρομετόχους, η ευκαιρία να ωφεληθούν κι' αυτοί από την συναλλαγή".

    Κληθείς να σχολιάσει το χαμηλό όγκο συναλλαγών για το μήνα Ιούλιο, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ εξήγησε πως πάντα ο μήνας αυτός, αλλά και ο Αύγουστος, παρουσιάζουν το φαινόμενο αυτό λόγω διακοπών και μειωμένου ενδιαφέροντος και συνεπώς αυτό θεωρείται φυσιολογικό, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

    Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, συνέχισε, που εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η ψυχολογία του επενδυτή, οι προβλέψεις για το μέλλον των τιμών και απόδειξη αυτού, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ημερήσιος όγκος συναλλαγών της τάξης των 500 και 600 χιλ. λιρών, που θεωρείται ψηλός για μήνα Αύγουστο.

    Ενας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τον όγκο συναλλαγών σήμερα, επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι και το γεγονός ότι μετά την αύξηση των τιμών του Χρηματιστηρίου το 1996, αυτές έχουν τώρα μειωθεί κατά ένα ποσοστό 25%, σε σχέση με τότε και γι' αυτό οι κάτοχοι των μετοχών είναι απρόθυμοι να πωλήσουν στις χαμηλές παρούσες τιμές, αναμένοντας ότι θα αυξηθούν.

    Σε μια προσπάθεια να διευκρινίσει το ρόλο του Χρηματιστηρίου ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι αυτό "δε μπορεί ούτε να πιστώνεται, ούτε να χρεώνεται" για το επίπεδο του δείκτη τιμών των μετοχών. "Η δουλειά του Χρηματιστηρίου", εξήγησε, "είναι να προσφέρει τις συνθήκες μιας οργανωμένης και δίκαιης αγοράς τίτλων".

    "Το αν θα ανέβουν ή θα κατέβουν οι τιμές, είναι θέμα του επενδυτή και μόνο του επενδυτή", τόνισε.

    Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ αναγνώρισε ότι η συμμετοχή του μικροεπενδυτή είναι μικρή και ανέφερε πως για να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει πληροφόρηση του κοινού, ότι το Χρηματιστήριο αποτελεί μια υπαλλακτική λύση που περιέχει μεν κάποιους κινδύνους, αλλά με απόδοση κατά την τελευταία δεκαετία, της τάξης του 12% το χρόνο, ενώ η απόδοση της αποταμίευσης σε πιστωτικούς οργανισμούς είναι 6 και 7%.

    Οσον αφορά στη δυνατότητα εγγραφής υπεράκτιων εταιρειών στο ΧΑΚ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως "υπάρχει η δυνατότητα, κάποιες εταιρείες το σκέφτονται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας, τουλάχιστο μια τέτοια εταιρεία βρίσκεται στα πρόθυρα να υποβάλει αίτηση".

    Εξάλλου, όσον αφορά στο θέμα του να επιτραπεί στις υπεράκτιες εταιρείες που βρίσκονται στην Κύπρο, να επενδύουν σε μετοχές κυπριακών εταιρειών στο ΧΑΚ, εξήγησε πως υπάρχει κώλυμα, εξαιτίας του ορισμού της υπεράκτιας εταιρείας και ειδικά του όρου ότι αυτή αποκτά τα εισοδήματά της εκτός Κύπρου. Και αφού η επένδυση στο ΧΑΚ θα συνεπάγεται εισοδήματα εντός Κύπρου, συνέχισε, υπάρχει ένα κατανοητό πρόβλημα ορισμού.

    Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε αισιόδοξος για την παραπέρα πορεία του ΧΑΚ, αφού αυτό "έχει τα φόντα και είναι οργανωμένο πάνω σε θεμέλια καλά".

    "Δεν έχω αμφιβολία ότι το μέλλον του Χρηματιστηρίου είναι ευοίωνο", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [09] Εθνικό Συμβούλιο - Χριστοφίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Το Εθνικό Συμβούλιο μελέτησε τις εξελίξεις όπως διαγράφονται με την εξαγγελθείσα υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας-ψευδοκράτους κι έλαβε σχετικές αποφάσεις για βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους χειρισμούς", δήλωσε πριν από λίγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοφίδης είπε επίσης ότι το Εθνικό Συμβούλιο "ομόφωνα αποφάσισε να μεταβεί στο Μοντρέ και μελέτησε λεπτομερώς θέματα τακτικής και τους ενδεικνυόμενους χειρισμούς."

    Ανέφερε παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, "θα διαβιβάσει προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, την επιστολή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρου Κυπριανού, που του απέστειλε με αφορμή τις δηλώσεις του χουντικού Στρατηγού Γκιζίκη".

    Αναφέρουμε ότι ο κ. Χριστοφίδης δεν προέβη σε περαιτέρω δηλώσεις, ούτε απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [10] Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ενα "δυσμενέστερο κλίμα", από το θετικό που επιθυμούν οι εμπλεκόμενες δυνάμεις στο Κυπριακό, δημιουργείται με τη "συμφωνία σύνδεσης" Τουρκίας - ψευδοκράτους, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως το Σώμα έχει "ταυτόσημη άποψη ότι επιδιώκεται αφενός η δημιουργία ενός τετελεσμένου, όμως δεν παραγνωρίζει κανένας και τις σκοπιμότητες της επιλογής του χρόνου και των συμφωνιών που επιδιώκονται μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας."

    Η Ε/κ πλευρά, είπε ο αρχηγός του ΔΗΣΥ, "έχει αποφασίσει να προβεί σε συγκεκριμένα διαβήματα και δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν οι επιδιωκόμενοι από πλευράς Αγκυρας και Ντενκτάς στόχοι. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία να θεωρηθεί η Ε/κ πλευρά εκείνη η οποία ευθύνεται για τυχόν ναυάγιο, στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα Ηνωμένα Εθνη", πρόσθεσε.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "έχουν ληφθεί όλα υπόψη και έχουν συνεκτιμηθεί οι επιπτώσεις", επισημαίνοντας ότι έχουν αποφασιστεί οι χειρισμοί οι οποίοι θα γίνουν "τόσο στο Μοντρέ όσο και, αν παραστεί ανάγκη, μετά το Μοντρέ." Ωστόσο, τόνισε ότι αυτές οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να γνωστοποιηθούν δημόσια.

    Σε ερώτηση αν η Τουρκία μπλοφάρει με αυτή τη νέα κίνηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "δεν μπορεί χωρίς προβληματισμούς και με δογματισμό να λεχθεί ότι η Τουρκία μπλοφάρει."

    Τόνισε, όμως, ότι κανένας δεν παραγνωρίζει ότι απώτερος στόχος της Τουρκίας μπορεί να είναι "η μετατροπή του ψευδοκράτους σε ένα προτεκτοράτο, ούτε και παραγνωρίζουμε το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπου επιχειρείται μια συμφωνία νομιμοποίησης των ήδη υπαρχόντων μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήγησε ότι δεν υπάρχουν τελωνειακές θεωρήσεις, ότι ο κώδικας της Μερσίνας είναι ο τηλεφωνικός και ταχυδρομικός κώδικας των κατεχομένων κυπριακών εδαφών, ενώ οι αποστολές Τ/Κ στο εξωτερικό γίνονται με τουρκικά διαβατήρια.

    "Δημιουργείται, οπωσδήποτε, ένα δυσμενέστερο κλίμα από το θετικό που θέλησαν να δημιουργήσουν οι δυνάμεις που εμπλέκονται (στο Κυπριακό) για πρόοδο επίτευξης λύσης του Κυπριακού," είπε.

    Ωστόσο, τόνισε ότι την ίδια ώρα θα εξαρτηθούν πολλά από τη συμπεριφορά στο Μοντρέ, τόσο του αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, όσο και των εμπλεκομένων που θα παρευρίσκονται στον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 7 August 1997 - 12:02:44 UTC