Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λευκός Οικος - "Συμφωνία" Τουρκίας - ψευδοκράτους
  • [02] ΗΠΑ - Απευθείας συνομιλίες
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - τέλος διακοπών
  • [04] Ηλιάδης - Ορκωμοσία νεοσυλλέκτων

  • [01] Λευκός Οικος - "Συμφωνία" Τουρκίας - ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,09/08/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο Λευκός Οίκος επέκρινε την υπογραφή της "συμφωνίας σύνδεσης" μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, τονίζοντας ότι με την ενέργεια αυτή κινδυνεύει να εξασθενήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    "Δεν πιστεύουμε ότι είναι ένα υποβοηθητικό μέτρο", δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακέρι, αναφερόμενος στην ανακοίνωση για τη δημιουργία του "συμβουλίου σύνδεσης" από τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών και τον δεύτερο γύρο τους, στην Ελβετία.

    "Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι (οι συνομιλίες) είναι το κατάλληλο μέσο για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο μερών και μεταξύ εκείνων, στον περίγυρο, που ενδιαφέρονται για τις προσπάθειες επηρεασμού των μερών στην αναζήτηση μιας λύσης", πρόσθεσε.

    Στη συνέχεια, ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι στόχος των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας παραμένει η επίλυση της διαφοράς.

    ο κ. Μακέρι κάλεσε τις δύο πλευρές να πάρουν μέτρα που θα προωθήσουν την επίλυση του προβλήματος και όχι, αντιθέτως, να παίρνουν μονομερή μέτρα που θα υποσκάψουν την εμπιστοσύνη που έχουν, ότι μπορούν να επιλύσουν τις μεταξύ τους υφιστάμενες διαφορές.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΚ/ΑΠ)

    [02] ΗΠΑ - Απευθείας συνομιλίες

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,09/08/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, υπό την αιγίδα των ΗΕ, που θα πραγματοποιηθούν στην ελβετική πολίχνη Κλιόν, κοντά στο Μοντρέ, μεταξύ 11 και 16 Αυγούστου.

    Με χθεσινή δήλωσή του, ο νέος Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την, υπό τα ΗΕ, διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι απώτερος στόχος συνεχίζει να παραμένει μια συνολική διευθέτηση που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες στην Κλιόν αποτελούν συνέχεια των απευθείας συνομιλιών του Ιουλίου στο Τράουτμπεκ. Κάλεσε ακόμα τις δύο πλευρές να εργαστούν προς ένα θετικό αποτέλεσμα που θα γεφυρώνει τις διαφορές οι οποίες κρατούν τις δύο κοινότητες στην Κύπρο χωρισμένες.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στις συνομιλίες της Κλιόν.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ/ΚΚ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - τέλος διακοπών

    Πάφος,Κύπρος,09/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκλήρωσε τις διακοπές του και αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Πάφο, με το ιδιωτικό του σκάφος "Καίτη ΙΙ", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επέλεξε φέτος την Επαρχία Πάφου για τις ολιγοήμερες διακοπές του, αλλά και την προετοιμασία του ενόψει του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που θα αρχίσουν τη Δευτέρα στην ελβετική πολίχνη Κλιόν, κοντά στο Μοντρέ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει στην Ελβετία αύριο το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΑΠ)

    [04] Ηλιάδης - Ορκωμοσία νεοσυλλέκτων

    Λάρνακα,Κύπρος,09/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ετήσια άσκηση "Νικηφόρος" θα διεξαχθεί κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί και σχεδιαστεί, στην παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, Ακη Τσοχατζόπουλου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης.

    Οι δηλώσεις του Υπουργού, τον οποίο συνόδευε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος, έγιναν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λάρνακας, ύστερα από την πρωινή ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 97Β ΕΣΣΟ.

    Ο κ. Ηλιάδης διαβεβαίωσε ότι όλα τα (στρατιωτικά) έργα που έχουν προγραμματιστεί υλοποιούνται "στους καθορισμένους χρόνους και τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα", προσθέτοντας ότι η επιλογή του χρόνου για τα εγκαίνια του αεροδρομίου Πάφου "είναι πολιτική απόφαση" της κυβέρνησης.

    Αφού υπενθύμισε ότι ο αγώνας για την επανένωση της Κύπρου συνεχίζεται, ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι ο σκοπός είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

    Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι αποτελεί καθήκον η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης και της άμυνας του τόπου, "γιατί αυτό είναι το μόνο στήριγμα στις προσπάθειες υποστήριξης της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των διεκδικήσεων στα εθνικά θέματα...για την απελεύθερωση και επανένωση της πατρίδας μας".

    Εξάλλου, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι η επιλογή των οπλιτών σε Οπλα - Σώματα θα γίνει και φέτος με τη μέθοδο της μηχανογράφησης και επανέλαβε ότι γίνεται αξιοκρατικά, με βάση τα δεδομένα και τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί. Τόνισε κατηγορηματικά ότι "δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας τρόπος να παρέμβει οποιοσδήποτε... Αυτό θέλω να γίνει συνείδηση", σημείωσε ο κ. Ηλιάδης.

    Ο κ. Ηλιάδης έδωσε τις ίδιες διαβεβαιώσεις για αξιοκρατική επιλογή και των αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

    Στην τελετή ορκωμοσίας, παρέστησαν επίσης οι πολιτικές και θρησκευτικές αρχές της Λάρνακας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 9 August 1997 - 12:02:42 UTC