Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθοριστική μέρα συνομιλιών
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Συνομιλίες - στάση τ/κ πλευράς

  • [01] Καθοριστική μέρα συνομιλιών

    Μοντρέ,Ελβετία,14/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Καθοριστική θα είναι η σημερινή ημέρα για την έκβαση των απευθείας συνομιλιών, αφού και οι δύο πλευρές θα τοποθετηθούν επί του εγγράφου που τους δόθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Πληροφορίες φέρουν την Ε/κ πλευρά να επιδεικνύει "θετική προδιάθεση" και την τουρκική να προσπαθεί να ανασκευάσει την αρχική αρνητική τοποθέτησή της.

    Ενώ αρχίζει σε λίγο η δεύτερη συνάντηση, στο πλαίσιο των συνομιλιών με τη συμμετοχή της ολομέλειας των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι διαβλέπονται τρία πιθανά σενάρια.

    Το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Εθνη να εκδώσουν δήλωση που να καθορίζει την περαιτέρω πορεία με βάση την κοινή διακήρυξη που έδωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρτοβεζ, στους δύο ηγέτες, και που πιθανόν να υιοθετηθεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, αποτελεί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, την πιο πιθανή εξέλιξη σε αυτό το γύρο συνομιλιών.

    Αλλο ενδεχόμενο είναι η αποδοχή και υπογραφή κοινής δήλωσης, χωρίς να περιλαμβάνει το παράρτημα του εγγράφου Κόρντοβεζ, που αποτελείται από προσχέδιο διακήρυξης και παράρτημα το οποίο θεωρείται βελτιωμένο σε σχέση με το έγγραφο του Τράουτμπεκ, και τρίτο, αλλά απομακρυσμένο ενδεχόμενο, είναι η αποδοχή του εγγράφου Κόρτοβεζ από όλους.

    Οι μέχρι τώρα κινήσεις "αφορούσαν κινήσεις τακτικής και όχι ουσίας", εκτιμούν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι ενώ η τουρκική πλευρά άρχισε με "απόλυτη άρνηση, μετά αναδιπλώθηκε, παρέλαβε το έγγραφο και θα τοποθετηθεί επί αυτού σήμερα".

    Η Ε/κ πλευρά "βρίσκεται εν αναμονή με πολύ προσεκτικές κινήσεις και είναι έτοιμη και προφορικά και γραπτώς για οποιαδήποτε κίνηση απαιτηθεί", τόνισαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η Ε/κ πλευρά "είναι έτοιμη να συζητήσει το έγγραφο και το περιεχόμενό του και να τοποθετηθεί".

    Παράλληλα, η Ε/κ πλευρά βλέπει ότι υπάρχει "πρόοοδς στο έγγραφο, που ικανοποιεί", είπαν, επισημαίνοντας ότι ο όρος "πηγάζει" όσον αφορά την κυριαρχία δεν υφίσταται πλέον στο έγγραφο Κόρτοβεζ, ενώ γίνεται "ισχυρή αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Αργότερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναμένεται να ενημερώσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο, μετά την απογευματινή διευρυμένη συνάντηση στο Ρίγκι Βοντουά, με τη συμμετοχή των συμβούλων των δύο ηγετών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.27 (+0.62)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.94 (+1.15)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.87 (-0.15)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.09 (-1.38)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.66 (-0.21)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.16 (-0.46)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.48 (+0.83)
        Αλλες Εταιρείες                         60.07 (+0.69)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  278905.970
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [03] Συνομιλίες - στάση τ/κ πλευράς

    Μοντρέ,Ελβετία,14/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Υπό πίεση φαίνεται να βρίσκεται τόσο η τουρκοκυπριακή όσο και η τουρκική πλευρά, αφού, όπως διαφαίνεται και από την κινητικότητα που υπάρχει στον εξωτερικό κύκλο των συνομιλιών του Μοντρέ, θεωρείται ότι η στάση τους δεν ικανοποιεί ούτε τα Ηνωμένα Εθνη ούτε και τους εκπροσώπους ξένων χωρών που παρακολουθούν τις εδώ εξελίξεις.

    Ενδειξη αυτού είναι και η σημερινή πρωϊνή συνάντηση του Ινάλ Μπατού με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κάλεσε εσπευσμένα τον Τούρκο αξιωματούχο στο ξενοδοχείο Ρίγκι Βοντουά πριν την έναρξη της πρωϊνής συνάντησης Κόρντοβεζ - Κληρίδη - Ντενκτάς.

    Τον κ. Μπατού είδε αμέσως μετά και ο Αμερικανός Πρέσβης, Κένεθ Μπριλ, για περίπου 45 λεπτά, στο ξενοδοχείο Πλάζα Ιντερνασιονάλ όπου διαμένει η τουρκική αντιπροσωπεία στο Μοντρέ.

    Σημειώνεται ότι η συνάντηση ήταν καθορισμένη να ολοκληρωθεί σε μισή ώρα, αφού ο κ. Μπριλ είχε προγραμματισμένη συνάντηση με άλλους εκπροσώπους.

    Εξάλλου, χθες βράδυ, ο κ. Μπατού συναντήθηκε με τον Βρετανό εκπρόσωπο για το Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ενώ δεν φαίνετια ακόμα διατεθειμένος να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που βρίσκονται εδώ στο Μοντρέ.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρέσβης μετέβη χθες στη Γενεύη για συναντήσεις και σήμερα αναμένεται να συναντηθεί και με τους εκπροσώπους της ΕΕ, Κέστερ Χίσλιπ και Ζιλ Ανουίγ.

    "Ξεκαθαρίζεται στους Τούρκους και στους Τ/Κ, από τρίτους, ότι το θέμα της ΕΕ δεν αγγίζεται στις συνομιλίες του Μοντρέ", δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικοί κύκλοι, σημειώνοντας ότι ο κ. Μπατού γνωρίζει πολύ καλά ότι η απόφαση για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Κύπρο λήφθηκε πριν δυόμισυ χρόνια.

    "Αναγνωρίζει ο κ. Μπατού ότι η απόφαση της 6ης Μαρτίου 1996 αποτελούσε πακέτο που περιλάμβανε την ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ και τον καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών με τη Κύπρο. Δεν μπορεί τώρα να έρχεται και να ζητά την αναίρεση του ενός σκέλους αυτής της απόφασης", τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Κόρντοβεζ έχει ήδη επιστήσει την προσοχή της τουρκικής πλευράς ότι η όλη στάση της ενδέχεται να αποβεί σε βάρος της.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι υπάρχει "μεγάλη κινητικότητα" στον εξωτερικό κύκλο, ιδιαίτερα εκ μέρους της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ρωσίας, και ότι η "αμερικανική πλευρά παρουσιάζεται να επιδεικνύει έμπρακτο ενδιαφέρον για την έκβαση των συνομιλιών στο ανώτατο επίπεδο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 14 August 1997 - 20:46:40 UTC