Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσιογραφική διάσκεψη Ντενκτάς
  • [02] Δημοσιογραφική διάσκεψη Προέδρου Κληρίδη
  • [03] Δημοσιογραφική διάσκεψη Κόρντοβεζ
  • [04] Eπιστροφή προσκυνητών από κατεχόμενα
  • [05] Διάσκεψη Κόρντοβεζ - ολοκληρωμένο
  • [06] Διάσκεψη Τύπου Κληρίδη (ολοκληρωμένο)
  • [07] (Κ) Διάσκεψη Τύπου Ντενκτάς (ολοκληρωμένο)

  • [01] (Κ) Δημοσιογραφική διάσκεψη Ντενκτάς

    Μοντρέ,Ελβετία,15/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, έχει αποδεχθεί πρόσκληση της Τ/κ πλευράς να επισκεφθεί την Κύπρο, σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που έδωσε σήμερα μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στην πολίχνη Κλιόν, ο Ντενκτάς κατηγόρησε δριμύτατα την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για την κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό.

    Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Τ/κ πλευρά θα περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν θα επικυρωθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Ατζέντα 2000", για να δει πώς θα προχωρήσει.

    Ο Ντενκτάς επανέλαβε παράπονό του ότι η ΕΕ θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου κι εξέφρασε την αντίθεσή του.

    Είπε, επίσης, ότι θέλει να συνεχιστεί η διαδικασία στο Κυπριακό, την οποία άρχισαν τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά τόνισε ότι δεν επιθυμεί την εμπλοκή των εκπροσώπων διαφόρων χωρών.

    Εξάλλου, ισχυρίστηκε ότι διπλωμάτες τον διαβεβαίωσαν πως η Κύπρος δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ εάν δεν λυθεί προηγουμένως το Κυπριακό.

    Σημειώνουμε ότι ο Τ/Κ ηγέτης είχε τοποθετήσει στο τραπέζι του την παράνομη "σημαία" του ψευδοκράτους.

    Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την πράξη του, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε πως το έπραξε όταν πληροφορήθηκε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα χρησιμοποιούσε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της δικής του διάσκεψης Τύπου, ενώ διεξάγεται διάλογος μεταξύ τους ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων, παρατήρησε.

    Η διάσκεψη του Προέδρου Κληρίδη έχει ήδη αρχίσει, κι όπως πληροφορούμαστε στην αίθουσα δεν έχει τοποθετηθεί η κυπριακή σημαία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Δημοσιογραφική διάσκεψη Προέδρου Κληρίδη

    Μοντρέ,Ελβετία,15/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Τίποτα δεν προέκυψε από τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που έληξε σήμερα στην πολίχνη Κλιόν της Ελβετίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης σήμερα το απόγευμα, επεσήμανε ότι "στο τέλος της εβδομάδας βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο που ήμασταν όταν ήρθαμε εδώ".

    "Δυστυχώς", είπε, "δεν διαπραγματευθήκαμε", λόγω της στάσης του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με την αίτηση της Κύπρου για ένταξη, όπως επαναλαμβάνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Ατζέντα 2000".

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι πρότεινε στον Ντενκτάς την έκδοση κοινής διακήρυξης για λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων.

    "Πρότεινα", είπε, "να έχουμε συναντήσεις για να συζητήσουμε τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων", αλλά, πρόσθεσε, "ο Ντενκτάς απέρριψε την πρότασή μου".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε κατηγορηματικά: "Δεν έχω οποιαδήποτε πρόθεση να καθυστερήσω την ευρωπαϊκή διαδικασία, αλλά εάν υπάρξει οποιαδήποτε επέμβαση στη διαδικασία αυτή, δεν θα διαπραγματευθώ".

    Σε ερώτηση αναφορικά με το προσχέδιο δήλωσης, για τις συνομιλίες, του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι διαφώνησε με το έγγραφο, προσθέτοντας ότι "εάν διαβαστεί το έγγραφο, θα ασκήσω κριτική εναντίον του κ. Κόρντοβεζ".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγησε ότι "αυτό το έγγραφο δεν δίνει δiκαιη εικόνα για το τί έχει συμβεί", στις απευθείας συνομιλίες.

    Κληθείς να αναφέρει ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι τη Δευτέρα συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας, οπότε ο κ. Κόρντοβεζ θα υποβάλει σχετική έκθεση.

    "Θα περιμένουμε να δούμε πριν να ενεργήσουμε", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Δημοσιογραφική διάσκεψη Κόρντοβεζ

    Μοντρέ,Ελβετία,15/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, δεν συμφωνεί με την άποψη ότι δεν έχει επιτευχθεί ο, τιδήποτε κατά τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που πραγματοποιήθηκε στην ελβετική πολίχνη Κλιόν.

    Ασκησε, ωστόσο, έντονη κριτική εναντίον της διάρρευσης των εγγράφων, τα οποία χαρακτήρισε "άτυπα έγγραφα εργασίας".

    Μιλώντας το απόγευμα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που έδωσε μετά τη λήξη των συνομιλιών, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι η συζήτηση αυτή τη βδομάδα ήταν "χρήσιμη, ακόμα και όταν αντιμετωπίσαμε δυσκολίες".

    Ο κ. Κόρντοβεζ αρνήθηκε επιμελώς να σχολιάσει ή να αναφερθεί στο θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που ως γνωστό προκάλεσε την έντονη διαφωνία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την οποία επικαλέστηκε για να πει ότι υπόσκαψε το κλίμα των απευθείας συνομιλιών.

    Στη συνέχεια, ο αξιωματούχος των ΗΕ σημείωσε το έντονο ενδιαφέρον των διαφόρων χωρών αναφορικά με το Κυπριακό και τόνισε ότι θα περιλάβει τα συμπεράσματά του από τις συνομιλίες στην έκθεση που θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την ερχόμενη Τετάρτη.

    Διαφώνησε, εξάλλου, με την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν όταν αρχίσαμε τις συνομιλίες.

    Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, είπε, θα συνεχιστεί στη βάση των νομικών εγγράφων που θα υποβάλουν οι δύο πλευρές.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, προτίθεται να συνεχίσει την αποστολή των καλών υπηρεσιών του για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι έχει αποδεχθεί ο ίδιος πρόσκληση να επισκεφθεί τη Λευκωσία, χωρίς να αναφέρει, όμως, πότε.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κόρντοβεζ σημείωσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν και πάλι για συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος "θα έχουμε μια λύση πακέτο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [04] (K) Eπιστροφή προσκυνητών από κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,15/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με τα σημάδια της κόπωσης εμφανή στα πρόσωπά τους, αλλά και με συναισθήματα συγκίνησης και αγαλλίασης, επέστρεψαν λίγο πριν από τις 7.00 απόψε στις ελεύθερες περιοχές οι 650 και πλέον Ε/Κ προσκυνητές, που μετέβησαν το πρωί στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, με σκοπό να εκκλησιαστούν σήμερα Δεκαπενταύγουστο, μέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

    Βαθιά συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια, δεκάδες προσκυνητές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι έζησαν συγκλονιστικές στιγμές κατά τον εκκλησιασμό τους στο κατεχόμενο Μοναστήρι, αλλά και συναντώντας τους εγκλωβισμένους μας που εκκλησιάστηκαν μαζί τους. Οπως είπαν, αντικρύζοντας τα κατεχόμενα εδάφη μας, τους διακατείχαν ανάμικτα συναισθήματα, αλλά και άσβεστος πόθος για επιστροφή στα σπίτια τους.

    Τόνισαν δε την απογοήτευσή τους για την κακή κατάσταση των κατεχόμενων εκκλησιών μας και ανέφεραν ότι από το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα έχουν αφαιρεθεί οι σταυροί.

    Οπως ανέφεραν, στο χώρο του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα εκτυλίχθηκαν συγκλονιστικές στιγμές, όταν μία Ε/Κ ηλικιωμένη γυναίκα έριχνε στην είσοδο του Μοναστηριού λουλούδια, για να περάσουν οι υπόλοιποι προσκυνητές.

    "Οι Τουρκοκύπριοι που συναντήσαμε στους δρόμους των κατεχομένων εδαφών μας, μας χαιρετούσαν εγκάρδια, μας πλησίαζαν και εκφράσαμε τον πόθο μας για επανένωση της Κύπρου, ενώ, κατά την επιστροφή μας προς τις ελεύθερες περιοχές, αρκετοί Τ/Κ εισήλθαν στα λεωφορεία στα οποία επιβαίναμε και μας πρόσφεραν λουλούδια και κλάδους ελαίας", μας είπαν.

    Τη Θεία Λειτουργία στο κατεχόμενο Μοναστήρι τέλεσε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κύκκου Νικηφόρος, ο οποίος, κατά την επιστροφή του, δήλωσε ότι "σήμερα ακολουθήσαμε ένα προκαθορισμένο, στρατιωτικής πειθαρχίας και χρονοδιαγράμματος πρόγραμμα".

    "Ηταν πολύ αυστηρά τα πλαίσια κινήσεως και τα χρονικά πλαίσια", πρόσθεσε, "αλλά ευχαριστούμε τον Κύριο Ιησού Χριστό γιατί εκπληρώθηκε διακαής πόθος και βρεθήκαμε κατά την Αγια αυτή μέρα, αφού διασχίσαμε τα ματωμένα σκλαβωμένα εδάφη μας, στην ηρωική Καρπασία, όπου και συνεγιορτάσαμε με τους εγκλωβισμένους μας".

    Οπως τόνισε ο Ηγούμενος Κύκκου, η επίσκεψη αποδεικνύεται επιβεβλημένη, γιατί ήταν "βάλσαμο παρηγοριάς" για τους αδελφούς μας εγκλωβισμένους.

    Εξέφρασε δε ικανοποίηση για τη μετάβαση στα κατεχόμενα, αλλά συνάμα θλίψη και πόνο, γιατί τα κατεχόμενα εδάφη μας είναι δεμένα με τη βαθύτερη ύπαρξή μας εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, που σήμερα κατέχουν άλλοι.

    "Πόνος βαθύτατος για τους εγκλωβισμένους αδελφούς μας που πάσχουν, για τα μνημεία μας που καταστρέφονται, για τα όσια και Ιερά μας που βεβηλώνονται και για το συνεχιζόμενο δράμα μας", πρόσθεσε.

    "Ο πόνος αυτός μεταβλήθηκε και σε μιαν οργή και αγανάκτηση για τον αμοραλισμό των ισχυρών της Γης, που για 23 χρόνια βάναυσα περιφρονούν κάθε έννοια ηθικής και Δικαίου", κατέληξε ο Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος.

    Οπως ανέφεραν οι προσκυνητές που επέστρεφαν στις ελεύθερες περιοχές, κοινή επιθυμία όλων είναι όπως οι προσπάθειες για επαναπροσέγγιση συνεχιστούν.

    Κατά την επιστροφή τους, οι Ε/Κ προσκυνητές έκαναν σταθμό μισής ώρας, σε κέντρο στο κατεχόμενο Μπογάζι της Επαρχίας Αμμοχώστου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Διάσκεψη Κόρντοβεζ - ολοκληρωμένο

    Μοντρέ,Ελβετία,15/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Τα Ηνωμένα Εθνη είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που έχουν αρχίσει με την Ε/κ και την Τ/κ πλευρά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταλήξει σε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών, που έληξε σήμερα στην πολίχνη Κλιόν της Ελβετίας.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ χαρακτήρισε τις συνομιλίες "πολύ χρήσιμες", άνκαι "αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στην Κλιόν", είπε, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων "παραμένουν δεσμευμένοι στην επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας".

    Απέφυγε, ωστόσο, να παραδεχθεί ότι οι συνομιλίες, που διήρκησαν μία βδομάδα, κατέληξαν σε αποτυχία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα το απόγευμα, ο κ. Κόρντοβεζ ανακοίνωσε ότι έχει αποδεχθεί πρόσκληση των δύο πλευρών να επισκεφθεί την Κύπρο, αλλά ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν συμφωνεί με την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι είμαστε εκεί όπου αρχίσαμε, ο κ. Κόρντοβεζ απάντησε "ναι, αλλά όχι εξ' ολοκλήρου" και δικαιολόγησε την απάντησή του λέγοντας: "Δεν νομίζω αυτή η εβδομάδα να πήγε χαμένη".

    Κληθείς να αναφέρει εάν αυτός ο γύρος των συνομιλιών ήταν η "καθοριστική στιγμή", όπως είχε πει στο Τράουτμπεκ, ο κ. Κόρντοβεζ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "ξέρετε πως δεν ήταν καθοριστική στιγμή διότι υπήρχε μια διαμάχη που δεν είχε καμία σχέση με τις συνομιλίες".

    "Θα προχωρήσω στη βάση μιας διαρκούς διαδικασίας διαπραγματεύσεων στη βάση μιας συζήτησης πάνω σε πραγματικά κείμενα", είπε ο κ. Κόρντοβεζ, προσθέτοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν "προτίθεται να συνεχίσει την αποστολή καλών υπηρεσιών".

    Οι συνομιλίες, εξήγησε, "θα συνεχιστούν στη βάση που έχουμε οραματιστεί, δηλαδή στη βάση των νομικών εγγράφων που θα αποτελούν μια λύση".

    Ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μάλλον την Τετάρτη, η οποία θα περιλαμβάνει τα συμπεράσματά του από αυτό το γύρο των συνομιλιών.

    Σε ερώτηση γιατί δεν ήταν δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Κόρντοβεζ απάντησε: "Ξέρετε πολύ καλά τη θέση που πήρε ο ένας εκ των ηγετών σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα μπω σ' αυτό το θέμα", εννοώντας έμμεσα πλην σαφώς τη στάση που τήρησε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επανέλαβε, επίσης, τη δυσαρέσκειά του για τη διαρροή του άτυπου εγγράφου εργασίας που είχε επιδώσει στους δύο ηγέτες.

    Είπε, ακολούθως, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε επισημάνει πως το άτυπο έγγραφο εργασίας ήταν "αποδεκτό, δεδομένου ότι και η άλλη πλευρά θα συμφωνήσει". Ο κ. Κόρντοβεζ πρόσθεσε: "Ξέρετε τη θέση που τήρησε η άλλη πλευρά".

    "Οι δύο ηγέτες", συνέχισε, "συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά για ανθρωπιστικά θέματα", προσθέτοντας με ευχαρίστηση ότι η προσωπική σχέση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς, καθώς και αυτή μεταξύ του ιδίου και των δύο ηγετών είναι "χρήσιμη" για τον ίδιο και την ειρηνευτική διαδικασία.

    "Δεν πιστεύω", πρόσθεσε με έναν πιο αισιόδοξο τόνο, "ότι σε πολλά θέματα είναι τόσο μακρυά όσο πιστεύουν ότι είναι".

    Ο κ. Κόρντοβεζ απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τη διαμάχη που προκάλεσε ο Ντενκτάς με αφορμή τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Είπε, εξάλλου, ότι "συζητήθηκαν άλλα θέματα" και άσκησε έντονη κριτική για τη διαρροή του άτυπου εγγράφου εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, που επέδωσε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, λέγοντας ότι δημιούργησε "δυσκολίες".

    Κληθείς να αναφέρει τί έχει συμφωνηθεί σ' αυτό το γύρο των συνομιλιών, ο κ. Κόρντοβεζ σημείωσε ότι "είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πει κανείς" κι εξήγησε ότι εάν οι ηγέτες αρχίσουν να διαπραγματεύονται πάνω στη βάση των κειμένων που έχουν ενώπιόν τους, "τότε θα αρχίσουν να αναγνωρίζουν τις διαφορές και να τις επιλύουν στο σωστό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία πακέτο", είπε.

    Ο κ. Κόρντοβεζ χαιρέτισε το τεράστιο ενδιαφέρον που επέδειξε αριθμός χωρών, χαρακτηρίζοντας τους εκπροσώπους τους ως "πηγή δύναμης και πληροφοριών".

    Είπε, μάλιστα, ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη βδομάδα και ότι ήταν σε τηλεφωνική επαφή μαζί του κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι η ιδέα να υπάρξει ακόμη ένας γύρος συνομιλιών το Σεπτέμβριο εγκαταλείφθηκε.

    Ο κ. Κόρντοβεζ εξέφρασε άγνοια για το αν ο Ντενκτάς είχε δηλώσει πως δεν θα υπέγραφε οποιαδήποτε έγγραφα στην Κλιόν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Διάσκεψη Τύπου Κληρίδη (ολοκληρωμένο)

    Mοντρέ,Ελβετία,15/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση ούτε και πρόοδος για λύση του Κυπριακού κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών μεταξύ της Ε/κ και της Τ/κ πλευράς λόγω της απαράδεκτης απαίτησης της Τ/κ πλευράς όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση αναστείλει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο.

    Αυτή είναι η συνολική εικόνα που βγαίνει από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο ξενοδοχείο Μοντρέ Πάλας.

    "Στο τέλος της βδομάδας αυτής, είμαστε ακριβώς εκεί που ξεκινήσαμε όταν ήρθαμε εδώ", είπε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι "δυστυχώς δεν κάναμε διαπραγματεύσεις."

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Ντενκτάς "ανακάλυψε τώρα ότι δεν μπορούσε να διεξάγει διαπραγματεύσεις ενόσω η αίτησή μας για ένταξη βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός εάν την αποσύρουμε ή η ΕΕ αποφασίσει ότι δεν θα προχωρήσει με την αίτηση," είπε.

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα να καθυστερήσει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θέμα το οποίο έθεσε ο Ραούφ Ντενκτάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν σαφής στη δήλωσή του: "Οχι μόνο δεν έχω πρόθεση να καθυστερήσω την ενταξιακή διαδικασία αλλά θα πρέπει να τονίσω εμφαντικά ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε επέμβαση στη διαδικασία, δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ."

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Ντενκτάς απέρριψε πρότασή του για κοινή δήλωση για "επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με τη χρήση βίας".

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος εισηγήθηκε συνάντηση με τον Ντενκτάς για "μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών, μείωση ή και απαγόρευση της εισαγωγής εξοπλισμών στην Κύπρο και συζήτηση για απαγκίστρωση φυλακίων που είναι πολύ κοντά και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση, καθώς επίσης και συζήτηση του θέματος της αποστρατικοποίησης του νησιού."

    Ωστόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Ντενκτάς απέρριψε την πρότασή του. Τόνισε ότι το θέμα των ρωσικών πυραύλων S - 300 θα μπορούσε να συζητηθεί μέσα σε αυτά τα πλαίσια.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ντενκτάς ότι έχει απορρίψει το προσχέδιο κοινής δήλωσης, το οποίο θα εκδίδετο στο τέλος των συνομιλιών από τα Ηνωμένα Εθνη, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγησε ότι ο ίδιος είχε εκφράσει "διαφωνία με το έγγραφο. Εάν ο κ. Κόρντοβεζ διάβαζε το έγγραφο, θα τον επέκρινα γιατί το έγγραφο αυτό δεν δίνει μια δίκαιη εικόνα για το πού αποτύχαμε," σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι "υπήρξαν τουλάχιστον δέκα διαφορετικά προσχέδια της δήλωσης στην οποία ήθελε να προβεί ο κ. Κόρντοβεζ, τα μισά από τα οποία απέρριψε ο Ντενκτάς και τα άλλα μισά εγώ."

    Σε ερώτηση ποιό θα είναι το επόμενο του βήμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι θα αναμένει "να δει τί θα πράξει το Συμβούλιο Ασφαλείας", πριν κάνει ο, τιδήποτε άλλο.

    Αναφερόμενος στο άτυπο έγγραφο το οποίο είχε επιδώσει ο κ. Κόρντοβεζ στις δύο πλευρές, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο ίδιος είχε δώσει τη συγκατάθεσή του αλλά ο Ντενκτάς όχι. Το έγγραφο εργασίας υπάρχει αλλά είναι άτυπο, σημείωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να είχαν "αποδεχθεί τα έγγραφα εάν υπήρχε καλή θέληση και αν συμφωνούσαμε πάνω στα έγγραφα θα ήταν ένα καλό βήμα προς τα εμπρός." Σε ερώτηση αν ο δικοινοτικός διάλογος θα συνεχιστεί μετά την αποτυχία της Κλιόν, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε τη θέση του ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μέσω ενός ειρηνικού διαλόγου.

    "Ενόσω πιστεύουμε ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας συμφωνίας, τότε ο μόνος τρόπος για να φθάσει κανείς εκεί είναι μέσω διαπραγματεύσεων αλλά για να είναι αποτελεσματικές οι διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να μιλήσει ειλικρινά και να πει ποιός ευθύνεται για τη μη επίτευξη προόδου και να είναι προετοιμασμένο να αναλάβει την ανάλογη δράση," είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    "Η αποτελεσματικότητα των συνομιλιών", πρόσθεσε, "εξαρτάται από την αποφασιστικότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ρόλο τον οποίο θα διαδραματίσει".

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν αναμένει από τον κ. Κόρντοβεζ να δώσει μια "πλήρη έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντάς τους ακριβώς το τί έγινε" στις συνομιλίες.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της αποτυχίας των συνομιλιών της Κλιόν και του Κυπριακού με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι το Κυπριακό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία "είναι δύο διαφορετικά θέματα και δεν θα πρέπει να τοποθετούνται στο ίδιο καλάθι."

    Τέλος, σε ερώτηση να θα υποβάλει και πάλι υποψηφιότητα για Πρόεδρος, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει γιατί "διανύουμε μια ευαίσθητη περίοδο" και δεν επιθυμεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα λάβει ή δεν θα λάβει, να αποδίδεται στο γεγονός ότι θα κατέλθει και πάλι ως υποψήφιος για την προεδρία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Διάσκεψη Τύπου Ντενκτάς (ολοκληρωμένο)

    Μοντρέ,Ελβετία,15/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Πρωτοφανή επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) εξαπέλυσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ισχυριζόμενος ότι η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκτροχιάσει τη διαδικασία του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων.

    Ο Ντενκτάς επίσης προειδοποιήσε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα συμβάλει στην τελική διχοτόμιση της νήσου εάν προχωρήσει με την ενταξιακή διαδικασία με την Κύπρου και την αποδεχθεί ως μέλος της.

    Εκφράζοντας υποστήριξη για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας του ΟΗΕ, ο Ντενκτάς επέκρινε τους απεσταλμένους των διαφόρων χωρών που παρακολουθούσαν τις συνομιλίες κατηγορώντας τους ότι επενέβησαν στην ειρηνευτική διαδικασία.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση έριξε μια οβίδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Τράουτμπεκ," δήλωσε ο Ντενκτάς στη διάσκεψη Τύπου στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ Πλάζα όπου διέμενε η τουρκική αντιπροσωπεία.

    Προειδοποίησε επίσης ότι αν η ΕΕ επιμένει στην απόφασή της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και την αποδεχθεί ως μέλος της, αυτό θα οδηγήσει στην "τελική διχοτόμιση."

    "Είμαστε αντίθετοι με την θέση της ΕΕ, δεν την αποδεχόμαστε και προσβλέπουμε προς την Ευρώπη όπως δώσει την απαιτούμενη προσοχή στο τί είναι ακριβώς η Κύπρος," είπε, καλώντας έμμεσα την ΕΕ να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

    Αναφερόμενος στο ρόλο των απεσταλμένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της ΕΕ και άλλων ενδιαφερομένων κρατών ο Ντενκτάς εξαπέλυσε ακόμη μια επίθεση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν θέλουμε άλλες χώρες οι οποίες έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην Κύπρο και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν αυτά τα συμφέροντα να αναμιχθούν περισσότερο και να κάνουν δύσκολη τη ζωή του αντιπροσώπου του ΟΗΕ."

    Πρόσθεσε ότι δεν του αρέσει όλη αυτή η "διακοπή από ολοένα και περισσότερους συντονιστές" γιατί, όπως ισχυρίστηκε, χάνεται χρόνος και παρεμβάλλονται εμπόδια στο έργο του ΟΗΕ.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών ο Ντενκτάς είπε ότι οι πρώτες δύο μέρες αναλώθηκαν σε μια "συνολική ανασκόπηση του κυπριακού προβλήματος η οποία ήταν πολύ χρήσιμη γιατί κατανοήσαμε το πού βρίσκεται η κάθε κοινότητα."

    Είπε επίσης ότι η φιλία του με τον Πρόεδρο Κληρίδη δεν έχει επηρεαστεί τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος "υποστήριξε σθεναρά και με ικανότητα την υπόθεσή του, και ελπίζω ότι θα παραδεχθεί ότι το ίδιο έχω πράξει και εγώ."

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Ντενκτάς είπε ότι το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ είναι μέχρι το Δεκέμβρη όταν η Ενωση θα αναμένεται να επικυρώσει την "Ατζέντα 2000". Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι τρίτες χώρες που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό θα παρεμποδίσουν την άφιξη των ρωσικών πυραύλων S - 300 και είπε χαρακτηριστικά, "ελπίζω να μην αφεθεί στην Τουρκία να εμποδίσει" την άφιξη των πυραύλων.

    Τέλος είπε ότι δεν αποδέχθηκε την ετοιμασία εγγράφων πάνω στις πτυχές του Κυπριακού, και πρόσθεσε ότι εκπλάγηκε όταν ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ παρουσίασε το άτυπο έγγραφό του αφού του είχε λεχθεί προηγουμένως ότι δεν υπήρχε τέτοια πιθανότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 16 August 1997 - 0:22:36 UTC