Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Δήλωση Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [02] Ομογενείς - Κυπριακό
  • [03] ΠΟΜΑΚ - συνέδριο - Κυπριακό
  • [04] ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [05] ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας

  • [01] Εκπρόσωπος - Δήλωση Συμβουλίου Ασφαλείας

    Λευκωσία,Κύπρος,21/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση κάλεσε και σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξεύρει "άλλους τρόπους", πέραν από τη σημερινή διαδικασία, για την εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων των ΗΕ και την "αντιμετώπιση του προσωρινού αδιεξόδου που δημιούργησε η τουρκική αδιαλλαξία".

    Εκφράζει επίσης, την ικανοποίησή της για τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Σερ Τζον Γουέστον, με την οποία επιρρίπτονται ευθύνες στην Τ/κ πλευρά για την έλλειψη προόδου στις πρόσφατες απευθείας συνομιλίες στο Μοντρέ.

    Με σημερινές δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης και για τον έπαινο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, από τα μέλη του Σ.Α., για τη θετική στάση που τήρησε στις συνομιλίες.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η Ε/κ πλευρά έχει χρέος να ετοιμάζεται και να προβαίνει σε όλες τις προπαρασκευαστικές εργασίες, για να αντιμετωπίσει τον επόμενο κύκλο συνομιλιών, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προετοιμασία εγγράφων που αφορούν σε κάθε πτυχή του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς για τη συνέχεια της διαδικασίας των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες αυτή τη στιγμή και πρόσθεσε ότι "εναπόκειται στα ΗΕ, τον ΓΓ και τον κ. Κόρντοβεζ, να ενημερώσουν τα μέρη για την περαιτέρω διαδικασία".

    Κληθείς να σχολιάσει την απουσία επίρριψης ευθυνών στην Τουρκία, στη δήλωση του Εκπροσώπου του Σ.Α., ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι με την επίρριψη ευθυνών στην τουρκοκυπριακή πλευρά κατηγορείται έμμεσα και η Αγκυρα, αλλά παρέπεμψε και πάλι τη διεθνή κοινότητα να στραφεί "έντονα και αποφασιστικά" προς την Τουρκία, η οποία είναι το "κλειδί" για τη λύση του Κυπριακού, σημείωσε. "Το αίτημα εξακολουθεί να υφίσταται, η θέση αυτή παραμένει αναλλοίωτη, είναι... πάγια" ανέφερε, επαναλαμβάνοντας την "αδυναμία εφαρμογής" των αποφάσεων του Σ.Α., με τη συγκεκριμένη διαδικασία, παρά τη "διαπιστούμενη και πολιτικά και επιστημονικά, αδυναμία", ενώ υπενθύμισε αναφορές σε ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, ότι τα ΗΕ θα αναζητήσουν και άλλους τρόπους, αν χρειαστεί, για την εφαρμογή των αποφάσεών τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ήρθε τώρα η ώρα για την αναζήτηση από τα ΗΕ άλλων τρόπων για τη λύση, ο Εκπρόσωπος είπε εμφαντικά: "...Ηταν χθες η ώρα". Εδώ και 23 χρόνια, πρόσθεσε, τα ΗΕ και το Σ.Α. τονίζουν ότι καθυστερεί η εξεύρεση λύσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την αναφορά του σε "προσωρινό αδιέξοδο", ο κ. Χριστοφίδης διευκρίνισε ότι η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος συνεχίζεται. "Η διαδικασία είναι συνεχής και επομένως θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε προσωρινό αδιέξοδο της διαδικασίας", είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ολόκληρη η δήλωση Χριστοφίδη

    "Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι το Συμβούλιο εξέφρασε ανησυχία και απογοήτευση για το γεγονός ότι η Τ/κ πλευρά αποπειράθηκε να παρεμποδίσει κάθε ουσιαστική πρόοδο, εισάγοντας όρους που αντίκεινται προς τα πρόσφατα ψηφίσματα του Σ.Α. και τους οποίους κατηγορηματικά απορρίπτει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Σημειώνουμε, επίσης, την αναφορά ότι το στάτους - κβο είναι απαράδεκτο και ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής λύσης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ.

    Εναπόκειται στα ΗΕ να εξεύρουν τρόπους για την αντιμετώπιση του προσωρινού αδιεξόδου που δημιούργησε η τουρκική αδιαλλαξία.

    Σε ό,τι μας αφορά, παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, μέσω των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε πλήρως προς την κατεύθυνση αυτή.

    Εκφράζουμε, επίσης, την ικανοποίηση για τον έπαινο που το Σ.Α. απηύθυνε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών".

    ΕΕ - Συνομιλίες

    Απαντώντας σε παρατήρηση, ότι ήταν χλιαρά τα σχόλια από πλευράς ΕΕ για την απαίτηση του Ραούφ Ντενκτάς να παγοποιηθεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι η Ενωση δεν δέχεται παρεμβάσεις "στα του οίκου της", από κανένα.

    Υπενθύμισε, μάλιστα, την πρόσφατη επιστολή της Λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ, με την οποία απερίφραστα τονιζόταν ότι θα προχωρήσει η ενταξιακή ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία συνδέονται πολιτικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου και η Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας, ο κ. Χριστοφίδης, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, όπως είπε, τόνισε πως θεωρεί ότι αυτή αποτελεί ξεκάΘαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

    Ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι αποτελεί προειδοποίηση προς την Τουρκία πως "δεν μπορεί να ζητά πρόοδο στη δική της ενταξιακή πορεία και από την άλλη να ζητά αναβολή της κυπριακής πορείας προς την Ευρώπη".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [02] Ομογενείς - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,21/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απογοήτευση για την απόρριψη από τουρκικής πλευράς της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Κύπρο, στις αρχές του ερχομένου έτους, εκφράζουν εκπρόσωποι των Ελλήνων ομογενών.

    Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ομογενειακής οργάνωσης "Εθνική συντονισμένη προσπάθεια", "υπάρχουν και άτομα τουρκικής καταγωγής που επίσης πιστεύουν ότι τα βήματα προς την ΕΕ προσφέρουν μια σημαντική προοπτική για συνεχιζόμενη ευημερία και ειρήνη για το λαό μας".

    Ακόμη, χαρακτηρίζεται ατυχές το γεγονός ότι ο Ραούφ Ντενκτάς "προσπάθησε να σταματήσει την ένταξη Ε/Κ και Τ/Κ στην ΕΕ", αποκαλώντας την πρόσφατη επιβεβαίωση για έναρξη συνομιλιών "βόμβα" στην ειρηνευτική διαδικασία.

    "Μπορεί να είναι 'βόμβα' για τα προσωπικά προνόμια που ο κ. Ντενκτάς έχει για 23 χρόνια, αλλά για τους Τουρκοκύπριους και τους Τούρκους η ένταξη της Κύπρου θα είναι 'βάλσαμο'", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "θα επιφέρει μια οικονομική ευημερία για τους Τουρκοκυπρίους και θα εγγυάται την ασφάλεια όλων στο νησί. Περαιτέρω θα οδηγήσει την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στην εμπλοκή της στην ΕΕ".

    Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα οικονομικά ωφέλη που θα έχει για τους Τουρκοκυπρίους η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η ενοποίηση του νησιού, αφού, όπως αναφέρεται, οι Ελληνοκύπριοι θα εργοδοτήσουν χιλιάδες Τουρκοκύπριους και θα γίνουν επίσης συνέταιροι μαζί τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] ΠΟΜΑΚ - συνέδριο - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,21/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ο αγώνας όλων των αποδήμων, όπου και αν βρίσκονται, θα ενταθεί ακόμα περισσότερο για την προβολή των δικαίων της Κύπρου", τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), Γιώργος Χριστοφίδης.

    Ο κ. Χριστοφίδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο με την ευκαιρία της πραγματοποίησης από τις 25 - 28 Αυγούστου του Ι' Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, διαβεβαίωσε ότι οι απόδημοι θα εργαστούν συστηματικά "τόσο προς τα κέντρα αποφάσεων όσο και προς τους βουλευτές και Ευρωβουλευτές για να συνεχιστεί ανεπηρέαστα η πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη και να αποκαλυφθούν πλήρως τα διχοτομικά και επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας".

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ ανέφερε, ακόμη, ότι το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντρέ λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και οι συνεχείς απειλές και εκβιασμοί της Τουρκίας και του Ντενκτάς "κάνουν ακόμα μεγαλύτερες τις ευθύνες του απόδημου Κυπριακού Ελληνισμού για συνεχείς επαφές και ενημέρωση των κυβερνήσεων στις χώρες που ζουν".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [04] ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Λευκωσία,Κύπρος,21/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η έμμεση καταδίκη της στάσης του Ραούφ Ντενκτάς στο Μοντρέ δεν είναι επαρκής αν λάβει κανείς υπόψη το ιστορικό του κυπριακού προβλήματος", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ακόμη, ότι "έχουμε φθάσει σε ένα στάδιο στο οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αναλάβει κάποιες ευθύνες άσκησης πραγματικών πιέσεων, ακόμα και πειθαναγκασμού, κατά του κ. Ντενκτάς και της Αγκυρας".

    Με αφορμή την χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Σερ Τζον Ουέστον, για τις συνομιλίες, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι όταν ναυάγησαν οι συνομιλίες του 1992, και πάλι λόγω της αδιαλλαξίας του Τ/Κ ηγέτη, εκδόθηκε το ψήφισμα 789 με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας επέρριπτε ευθύνες στον κ. Ντενκτάς και τον απειλούσε με τη λήψη τιμωρητικών μέτρων.

    "Δεν είναι αρκετό να επισημαίνεται ότι ο κ. Ντενκτάς έχει θέσει ζητήματα που είναι εκτός διαδικασίας, όπως είναι το θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι ο κ. Ντενκτάς προχωρεί ταυτόχρονα και στη δημιουργία νέων τετελεσμένων", προσθέτει το ΑΚΕΛ.

    Αναφέρει, επίσης, ότι "η προσοχή της κυπριακής κυβέρνησης, του Εθνικού Συμβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να στραφεί προς την κατεύθυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας και να καταβληθούν προσπάθειες για να πειστεί ότι δεν πρέπει να ανεχτεί ούτε στο θέμα της Ευρωπαϊκής πορείας αλλά ούτε και ευρύτερα νέα τετελεσμένα".

    Τέλος, το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει τεχνητή την αντιπαράθεση με τον ΔΗΣΥ και υποστηρίζει ότι "έχει ως στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την κρίση που διέρχεται η συγκυβέρνηση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [05] ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Λευκωσία,Κύπρος,21/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) χαιρέτισε σήμερα τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Σερ Τζον Ουέστον, με την οποία αναγνωρίζεται η θετική στάση της πλευράς μας στις απευθείας συνομιλίες του Μοντρέ κι επιρρίπτονται ευθύνες στην Τ/κ πλευρά.

    Σε ανακοίνωση μετά από ενημέρωση της ηγεσίας του κόμματος από τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη, ο ΔΗΣΥ εκφράζει ικανοποίηση γιατί, όπως αναφέρει, με τη δήλωση του κ. Ουέστον διαχωρίζεται σαφώς ο διάλογος για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και αναγνωρίζεται έτσι το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε ένταξη.

    Το κόμμα εκφράζει, επίσης, ικανοποίηση για την τακτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ζητά την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου και τη μετάβαση του σώματος στην Αθήνα, για χάραξη κοινής γραμμής στο Κυπριακό.

    Οσον αφορά στο έγγραφο Κόρντοβεζ, αναφέρεται ότι "η υποβολή γραπτών παρατηρήσεων και η αίτηση όπως γίνουν κάποιες αναγκαίες διευκρινήσεις στο νέο έγγραφο, παράλληλα με τη δημόσια εκδήλωση της πρόθεσης του Προέδρου Κληρίδη να αποδεχθεί το έγγραφο σε περίπτωση που θα υπήρχε αντίστοιχη αποδοχή από την Τ/κ ηγεσία, κατοχυρώνει τις ελληνικές θέσεις και επιφυλάξεις".

    Τέλος, ο ΔΗΣΥ ανακοινώνει ότι τα αρμόδια όργανα του κόμματος και ιδιαίτερα η Ομάδα για το Κυπριακό θα συνέλθουν εντός των προσεχών ημερών για να μελετήσουν σε μεγαλύτερη βάθος τις εξελίξεις και να επεξεργαστούν θέσεις και εισηγήσεις ως προς την τακτική που πρέπει να υιοθετηθεί ενόψει των νέων δεδομένων στο εθνικό μας θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 21 August 1997 - 20:46:40 UTC