Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Κύπρος - Δηλώσεις Ντίνι
  • [02] Δηλώσεις Χόλμπρουκ
  • [03] ΔΗΣΥ - Δηλώσει Ντίνι
  • [04] Συνέδριο Αποδήμων - Νεολαία
  • [05] Συνέδριο Αποδήμων - Παροικία και Κύπρος
  • [06] Συνέδριο Αποδήμων - Εκπροσώπου - Χατζησάββας
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - ΔΗΣΥ
  • [08] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις ΥΠΕΞ Ιταλίας
  • [09] Μετάβαση ΥΠΕΞ στην Ιταλία

  • [01] ΗΠΑ - Κύπρος - Δηλώσεις Ντίνι

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,28/08/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση στη Λευκωσία ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου", τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Τζέϊμς Ρούμπιν.

    Σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι, για την Κύπρο, ο κ. Ρούμπιν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ "διατηρούν επαφές με ηγέτες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων".

    Για το θέμα των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι "η ΕΕ θα αποφασίσει με ποιόν θα διαπραγματεύεται στις επερχόμενες ενταξιακές συνομιλίες με την Κύπρο".

    "Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν εργασθεί για να διασφαλίσουν ότι η τουρκοκυπριακή και η ελληνοκυπριακή κοινότητα μπορούν να συμμετάσχουν στην ενταξιακή διαδικασία", δήλωσε ο κ. Ρούμπιν.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την τοποθέτηση του Τομ Μίλλερ στη θέση του Ειδικού Συντονιστή του ΥΠΕΞ για το Κυπριακό.

    Ωστόσο, η επίσημη ανακοίνωση για το διορισμό του κ. Μίλλερ θα γίνει από τον Λευκό Οίκο, στο άμεσο μέλλον, και θα σχετίζεται με την προαγωγή του σε Πρέσβη.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] Δηλώσεις Χόλμπρουκ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,28/08/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο θέμα, που αφορά ένα διαιρεμένο για 23 χρόνια νησί.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι το Κυπριακό αποτελεί μια σημαντική διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων που είναι σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και η Υπουργός Εξωτερικών, Μάντλιν Ολμπραϊτ, προτίθενται να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν στην επίλυση του θέματος, καθώς και στην επίτευξη σταθερότητας στη νοτιανατολική Μεσόγειο, που μαζί με τη Βοσνία αποτελούν, όπως είπε, τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρώπης.

    Για τις απειλές του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ότι θα γίνει πόλεμος εάν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο Αμερικανός Ειδικός Απεσταλμένος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ντενκτάς δεν προχώρησε τόσο πολύ και ότι παρ' όλα αυτά η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είναι θέμα κρίσιμο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

    Σε ερώτηση εάν είναι δυνατή η επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χόλμπρουκ απάντησε ότι ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών διαπραγματευτών, από τον Ντιν Ατσεσον μέχρι τον Πρόεδρο Μπους, προσπάθησαν και δεν τα κατάφεραν.

    Είπε, τέλος, ότι "θα καταβάλουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια", προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί την περιοχή αργότερα φέτος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] ΔΗΣΥ - Δηλώσει Ντίνι

    Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης επιμένει ότι θα πρέπει να γίνουν πιο ξεκάθαρες δηλώσεις από πλευράς ιταλικής κυβέρνησης και να γίνει ακόμη πιο έντονη η απολυτότητα της θέσης της πως αναγνωρίζει ό,τι και οι παγκόσμιοι οργανισμοί και οι άλλες κυβερνήσεις.

    Ο κ. Αναστασιάδης προέβη στην πιο πάνω δήλωση μετά τη συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο Κληρίδη, κληθείς να σχολιάσει το ανακοινωθέν του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών στο οποίο γίνεται αναφορά σε δυο οντότητες.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μίλησε, εξάλλου, για "κακόηχες παραφωνίες" από ιταλικής πλευράς.

    Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος έδωσε διευκρινήσεις γιατί ο Ιταλός Υπουργός προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: "Εχει τις πληροφορίες του ο Πρόεδρος για τις οποίες όμως δεν θα ήθελα να κάνω δημόσια δήλωση".

    Πρόσθεσε ότι εκείνο που μετρά για τον Πρόεδρο είναι η θέση της ιταλικής κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [04] Συνέδριο Αποδήμων - Νεολαία

    Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ρόλο κομπάρσου κρατά η νεολαία των αποδήμων, που εκφράζει την απογοήτευσή της που δεν λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των νέων και δεν τυγχάνει της αναγνώρισης που αξίζει.

    Αυτό αναφέρεται κατηγορηματικά στα πορίσματα της Επιτροπής Νεολαίας του 10ο Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στη Λευκωσία.

    Στα πορίσματά της, η Επιτροπή Νεολαίας επισημαίνει ότι τόσο οι ομοσπονδίες αποδήμων σε διάφορες χώρες, όσο και το ίδιο το Συνέδριο, δεν έχει πάρει τη νεολαία στα σοβαρά.

    "Για να επιτύχουμε οτιδήποτε σημαντικό, χρειαζόμαστε τη δική μας οργάνωση", συνεχίζει η Επιτροπή, τονίζοντας ότι η οργάνωση αυτή πρέπει να συσταθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, "γιατί έχουμε κουραστεί να ακούμε κενές υποσχέσεις".

    Ταυτόχρονα, εισηγείται όπως κάθε ομοσπονδία οργανώσει τους νέους τους έτσι ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους επιτροπές.

    Η Επιτροπή Νεολαίας εισηγείται όπως το Συνέδριο των αποδήμων αναγνωρίσει και υποστηρίξει τη σύσταση κι εγκαθίδρυση μιας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Νεολαίας Αποδήμων και όπως ζητήσει από το κεντρικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων να διασφαλίσει χρηματοδότηση από την κυπριακή κυβέρνηση ή το αρμόδιο υπουργείο, για τη σύσταση της εν λόγω Ομοσπονδίας.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνεδρίου για τα πορίσματα της Επιτροπής Νεολαίας, οι αντιπρόσωποι της νεολαίας της Νοτίου Αφρικής, που είναι οργανωμένοι, προσφέρθηκαν να ετοιμάσουν προκαταρτικό καταστατικό για σύσταση της Ομοσπονδίας καθώς και σύντομο περίγραμμα για το πώς η κάθε ομοσπονδία θα πρέπει να οργαναώσει τη νεολαία της.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] Συνέδριο Αποδήμων - Παροικία και Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συγκεκριμένα κίνητρα για επαναπατρισμό των αποδήμων εισηγείται η Επιτροπή Παροικίας και Κύπρου, στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, τα οποία περιλαμβάνουν πλήρη δασμολογική απαλλαγή για όλα τα είδη οικοσκευής του επαναπατριζομένου και τη διαγραφή του όρου "μεταχειρισμένα" από τη σχετική πρόνοια.

    Η Επιτροπή εισηγείται, επίσης, ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή από το 1990 των 7 χιλιάδων λιρών που προνοούνται για την αγορά αυτοκινήτου κι επέκταση αυτής της πρόνοιας και στις οικογένειες παιδιών Κυπρίων αποδήμων.

    Αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνεδρίου, η Επιτροπή εισηγείται την επέκτασή της από έξι μήνες σε ένα χρόνο.

    Εξάλλου, στο πρόγραμμα δράσης για στήριξη κι ενθάρρυνση του επαναπατρισμού, η Επιτροπή εισηγείται όπως οι υπεύθυνοι των υπουργείων δώσουν τη δέουσα προσοχή στη σωστή στελέχωση του προγράμματος.

    Επίσης, εισηγείται όπως οι πληροφορίες για τη διάθεση θέσεων εργοδοσίας δίδονται μέσω του "Ιντερνετ" κι επισημαίνει ότι τα θερινά μαθήματα στην Κύπρο για παιδιά αποδήμων προκαλούν προβλήματα για τους απόδημους στη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία, λόγω εποχιακών διαφορών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] Συνέδριο Αποδήμων - Εκπροσώπου - Χατζησάββας

    Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Αν τα Ηνωμένα Εθνη (ΗΕ) καλέσουν την πλευρά μας το Μάρτιο, ή αργότερα ή νωρίτερα, για συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε όχι", επεσήμανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ενημερώνοντας τους αποδήμους Κυπρίους κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου τους, που λήγει σήμερα στη Λευκωσία.

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι η διαδικασία των συνομιλιών είναι συνεχής και δεν τερματίστηκε, διευκρινίζοντας πως "απλώς τώρα υπάρχει μια ανάπαυλα" σ' αυτές.

    Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι τα πρώτα τμήματα της παραγγελίας των ρωσικών πυραύλων S-300 θα εγκατασταθούν στην Κύπρο τον προσεχή Δεκέμβριο.

    Ο κ. Χριστοφίδης ξεκαθάρισε ότι οι πύραυλοι "θα παραληφθούν μέσα στο 1998, στα μέσα του 1998, ενώ δεν θα παραληφθούν αν τυχόν υπάρξει συμφωνία πάνω στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποστρατικοποίηση ή αν υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό που να δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση".

    Ενόψει των πιο πάνω τουρκικών ισχυρισμών και των τουρκικών απειλών για προσάρτηση των κατεχομένων αν προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο θα οριστούν οι ημερομηνίες για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον Δεκέμβριο "σημαδιακό" και είπε ότι "πρέπει οι φύλακες να γρηγορούν".

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει περίπτωση οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να σταματήσουν εξαιτίας τουρκικών πιέσεων, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, και επεσήμανε επανειλημμένες δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδης, ο οποίος μάλιστα είπε ότι αν ανασταλεί ή αναβληθεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου "δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε νέες συνομιλίες για το Κυπριακό", αλλά και άλλων αξιωματούχων, καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στο θέμα των δηλώσεων του ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως αυτό θεωρείται "λήξαν", αφού με τις άμεσες ενέργειες Λευκωσίας και Αθηνών οι εξηγήσεις που δόθηκαν κρίνονται ικανοποιητικές.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε ως "αριστοτεχνικούς" τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη στο Τράουτμπεκ και στο Μοντρέ και ειδικά του θέματος των εγγράφων Κόρντοβεζ, για τους οποίους, όπως είπε, ο Πρόεδρος επαινέθηκε από τα ΗΕ.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς πολιτικών ηγετών στην Κύπρο ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τους αιφνιδίασε με την αποδοχή του εγγράφου Κόρντοβεζ στη Κλιόν, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως ό,τι είπε ο Πρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο, αυτό έπραξε.

    Σε άλλο σημείο, ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε τα άτυπα έγγραφα των ΗΕ που κατατέθηκαν στους δύο πρόσφατους γύρους των απευθείας συνομιλιών ως "βελτιωμένα σε ουσιώδεις πτυχές", σε σχέση με προηγούμενα έγγραφα των ΗΕ.

    Αναφερόμενος στους απόδημους, ο κ. Χριστοφίδης απεκάλεσε τον απόδημο Ελληνισμό ως μια "τεράστια δύναμη, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και να έχει τα πιο καλά αποτελέσματα", αφού με τις επαφές που πραγματοποιεί με τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων και τον επηρεασμό τους, επιτελεί σημαντικό εθνικό έργο.

    Χατζησάββας - διαφώτιση

    Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), Γιώργος Χατζησάββας, εξήρε τη "σημαντική και πολύπλευρη συμβολή" των αποδήμων στον αγώνα του Κυπριακού λαού και τόνισε πως στην καθοριστική αυτή φάση που διέρχεται το εθνικό θέμα, ο καίριος τομέας της διαφώτισης προσλαμβάνει ακόμα πιο μεγάλη σημασία, ενώ προβάλει πιο επιτακτική η ανάγκη να στρατευθεί ο όπου γης Κυπριακός Ελληνισμός, για να προσφέρει στη διαφώτιση.

    Στη συνέχεια, ο κ. Χατζησάββας διαβεβαίωσε τους απόδημους ότι το ΓΤΠ "θα συνεχίσει να είναι σταθερός συνεργάτης και συμπαραστάτης τους, κάνοντας ό,τι είναι δυνατό για την ενίσχυση της κοινής προσπάθειας στον τομέα της διαφώτισης", ενισχύοντας οικονομικά διάφορες εκδηλώσεις και θέτοντας στη διάθεσή τους, εκδοτικό και οπτικοακουστικό υλικό και άλλα μέσα.

    Ο Διευθυντής του ΓΤΠ σημείωσε ότι στον τομέα της διαφώτισης υπήρξε εντατικοποίηση των προσπαθειων και περαιτέρω συντονισμός ενεργειών και δραστηριοτήτων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

    "Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια άρχισε η υλοποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψαν το 1996 ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, και ο Υπουργός Τύπου της Ελλάδας, Δημήτρης Ρέππας", το οποίο θεσμοθετεί τη Συντονιστική Επιτροπή Προώθησης Εθνικών Θεμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι δεν είναι η ώρα για να αποφασίσει κατά πόσον θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 1998.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη σημερινή συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε, επίσης, ότι το βασικότερο θέμα που απασχολεί το κόμμα του είναι "οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό".

    Οσον αφορά στη συνεργασία του ΔΗΣΥ με το ΔΗΚΟ, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι πρόθεση του κόμματός του είναι να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για συνεχιση της συνεργασίας, την οποία, ανέφερε, ο ΔΗΣΥ θεωρεί πάρα πολύ επωφελή για τον τόπο.

    Επίσης, χαρακτήρισε τις επαφές με το ΔΗΚΟ θετικές, έστω και αν, όπως είπε, υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις ως προς τα θέματα που συζητούμε".

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, ότι κριτήριο για να συνεχιστεί η συνεργασία είναι η συμμετοχή του ΔΗΚΟ στη λήψη αποφάσεων όσον αφορά το εθνικό θέμα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ουδέποτε αρνήθηκε ότι έτσι πρέπει να γίνεται.

    "Αν υπήρξαν μέχρι σήμερα κάποιες παραλείψεις", είπε, "αυτό μπορεί να επανορθωθεί με μιαν καλύτερη συνεννόηση και συντονισμό".

    Σε ερώτηση εάν ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Κληρίδη για ένα γενικό ξεκαθάρισμα στο εθνικό θέμα και στο θέμα των προεδρικών εκλογών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "η πρόθεση είναι να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για συνέχιση αυτής της συνεργασίας, την οποία εμείς βλέπουμε πάρα πολύ επωφελή για τον τόπο και συνεπώς προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν όσα επιβάλλεται και πρέπει".

    Κληθείς να αναφέρει εάν δημιουργεί πρόβλημα στο ΔΗΣΥ ότι μέχρι τον Οκτώβριο ίσως να μην έχει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος του κόμματος είπε ότι "ο ΔΗΣΥ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα".

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι υπάρχει το καταστατικό του κόμματος καθώς και συνεδριακή απόφαση, βάσει της οποίας "οφείλει να προετοιμάζεται σαν κόμμα". Συμπλήρωσε λέγοντας ότι: "Αυτό θα πράξουμε".

    Σε ερώτηση τί είδους διάλογο θα έχει με το ΔΗΚΟ μέχρι να εξαγγείλει την απόφασή του ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα είναι ένας διάλογος που "θα αποσκοπεί στη συνεργασία, στη συνέχιση της συνεργασίας των δύο κομμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις ΥΠΕΞ Ιταλίας

    Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εξέλιξη που ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση και αποκαθιστά τα πράγματα στη σωστή πολιτική τους βάση, χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τη δήλωση του Ιταλού Πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

    Ο Εκπρόσωπος σχολίαζε και σήμερα το θέμα που προέκυψε από τις προχθεσινές δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ Λαμπέρτο Ντίνι, με τις οποίες υιοθετούσε πλήρως τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Είπε ότι το θέμα που αφορά τις διπλωματικές σχέσεις (των δύο χωρών) θεωρείται λήξαν μετά τις δηλώσεις Πρόντι, που ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή πολιτική στο Κυπριακό και επί της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά σημείωσε ότι μελετάται σε όλες του τις διαστάσεις, από την κυβέρνηση, το "σοβαρό θέμα" που αφορά τις σκοπιμότητες και προεκτάσεις των δηλώσεων Ντίνι.

    Ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε επίσης την "ιδιαίτερη ικανοποίηση" της κυπριακής κυβέρνησης για την "προσωπική" παρέμβαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, προς τον Ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι, χάρις στην οποία υπήρξε σε ανώτατο επίπεδο διορθωτική δήλωση.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ, "θεωρείται λήξαν, μετά από τις νέες δηλώσεις που προέρχονται από το πιο ψηλό επίπεδο". (σ.σ. Πρόντι)

    Οι δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, είναι γεγονός ότι δημιούργησαν σοβαρό θέμα, η σοβαρότητα του οποίου οδήγησε σε άμεσες ενέργειες την κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες σε συνεργασία αντιμετώπισαν την κατάσταση.

    Αναφορικά με τις ενέργειες, παρατήρησε ότι ήταν άμεσες και αποτελεσματικές. "Σε χρόνο ρεκόρ, αποκατεστάθησαν τα πράγματα στη σωστή πολιτική τους θέση", είπε.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "μας απασχολεί, όμως, σαν θέμα που εμφανίστηκε τώρα και πρέπει να έχουμε τα ανάλογα συμπεράσματα για την περαιτέρω πορεία στο Κυπριακό".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι το θέμα δεν οφειλόταν σε παρεξήγηση, υπό την έννοια ότι δεν αποδόθηκαν σωστά αυτά που είπε. "Δεν μιλάμε για παρεξήγηση, ό,τι μεταδόθηκαν είχαν ειπωθεί" (από τον Ιταλό ΥΠΕΞ), ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Τέλος, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης και για την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ότι αναγνωρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι αυτή "συνάδει με όλα τα ψηφίσματα των ΗΕ, που καλούν όλες τις κυβερνήσεις να αναγνωρίζουν τη Δημοκρατία της Κύπρου, τη νόμιμη κυβέρνησή της και να μην αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [09] (Κ) Μετάβαση ΥΠΕΞ στην Ιταλία

    Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αναμένεται να μεταβεί σύντομα στην Ιταλία, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ θα ζητήσει και διευκρινίσεις για το θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λαμπέρτο Ντίνι.

    Με σημερινές δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψής του στην Ιταλία.

    Πρόσθεσε ότι θα προβεί σε νέες δηλώσεις για το θέμα Ντίνι, μετά από τη συνάντηση που θα έχει στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του.

    Ηδη, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει όπως διευθετηθεί συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον κ. Ντίνι, η οποία αναμένεται να καθοριστεί σύντομα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΑΠ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 28 August 1997 - 12:12:45 UTC