Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέδριο αποδήμων - ανθρωπιστικά θέματα
  • [02] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Χόλμπρουκ
  • [03] Συνέδριο Αποδήμων - Ελένη Φωκά
  • [04] Απόδημοι - Επαναπατρισθέντες νέοι
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Συνέδριο Αποδήμων - Εκλογές ΠΣΕΚΑ
  • [07] Ψηφίσματα από Συνέδριο Αποδήμων

  • [01] Συνέδριο αποδήμων - ανθρωπιστικά θέματα

    Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην εκτίμηση ότι τα μέτρα που συμβάλλουν στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων θα επαυξηθούν και θα δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα, υποβοηθητικό στην επίλυση και του πολιτικού μας προβλήματος, προέβη σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, μιλώντας στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

    Ο κ. Χριστόπουλος είπε ακόμη ότι "οι επικείμενες συναντήσεις του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς για συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων, αν πραγματοποιηθούν, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση των όρων διαβίωσης των εγκλωβισμένων μας, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης και των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας".

    Παράλληλα, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Τούρκους, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι αποκορύφωμα των παραβιάσεων αυτών αποτελεί η απογόρευση σε μαθητές άνω των 16 ετών και σε μαθήτριες άνω των 18 να μεταβούν στα κατεχόμενα, κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων και του θέρους, για να τις περάσουν με τους γονείς τους.

    Ακόμη, ο κ. Χριστόπουλος είπε ότι "δεν έπαυσαν να υφίστανται οι δυσκολίες στην αποστολή των σχολικών βιβλίων, οι παρενοχλήσεις στην προσωπική ζωή και οικονομική δραστηριότητα των εγκλωβισμένων, ενώ οι ανθρωπιστικοί λειτουργοί των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στους τόπους διαμονής των εγκλωβισμένων, χωρίς την παρουσία των λεγόμενων 'αστυνομικών'".

    Εξάλλου, ο Επίτροπος αναφέρθηκε και στα όσα έγιναν μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εγκλωβισμένων και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: Πολύ σύντομα αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρωμένη πρόταση, με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα παροχής κατ' οίκον φροντίδας σε όσους εγκλωβισμένους δεν μροπούν να αυτοσυντηρηθούν. Συνεχίζονται οι παραστάσεις προς τα ΗΕ, για να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη και άνευ διατυπώσεων διακίνηση των παιδιών των εγκλωβισμένων προς τους γονείς τους, για να τους επισκέπτονται. Προωθείται το θέμα της κατάλληλης στελέχωσης των Δημοτικών Σχολείων, της αποστολής ιερέα, καθώς και το δικαίωμα κληρονομιάς των περιουσιών των εγκλωβισμένων από τους νόμιμους κληρονόμους τους.

    Εκ μέρους της Επιτροπής Εγκλωβισμένων για τους Μαρωνίτες, ο κ. Αντώνης Χατζηρούσσος, τόνισε ότι "αν οι εγκλωβισμένοι μας πάψουν να υπάρχουν, η γη μας, οι εκκλησίες μας, τα σχολεία μας και η κληρονομιά μας θα χαθούν οριστικά".

    Ακόμη, προσδιόρισε ως βασικότερα προβλήματα των εγκλωβισμένων την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των εγκλωβισμένων και των συγγενών τους και την έλλειψη άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των εγκλωβισμένων και να γίνονται ελεύθερα επισκέψεις των συγγενών των εγκλωβισμένων σε αυτούς.

    "Σήμερα", κατέληξε ο κ. Χατζηρούσσος, "υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία, ένα παράθυρο ελπίδας για προώθηση και επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων".

    Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, τόνισε στην ομιλία του ότι "από την Καρπασία μπορεί και πρέπει να αρχίσει η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού".

    "Αν η Καρπασία σωθεί, αν η ελληνική και χριστιανική από τα βάθη των αιώνων ακριτική χερσόνησος ελευθερωθεί, θα σωθεί και θα ελευθερωθεί η Κύπρος", πρόσθεσε ο κ. Φαλάς.

    Ακόμη, είπε δεν νοείται λύση του εθνικού μας προβλήματος χωρίς διασφάλιση της χερσονήσου της Καρπασίας.

    Τέλος, κάλεσε του απόδημους να κινητοποιηθούν προς κάθε κατεύθυνση για να προβάλουν το δράμα των εγκλωβισμένων, να αξιοποιήσουν την προσφορά τους και να συμβάλουν αποτελεσματικά στην εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

    Εκ μέρους του Σωματείου "Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία", ο Πρόεδρός του, Ανδρέας Ασσιώτης, τόνισε ότι "η Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης προσφέρεται σαν πρώτο βήμα ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου, σαν πρώτο πρακτικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαναπροσέγγισης".

    Περαιτέρω, ανέφερε ότι το Σωματείο πιστεύει πως το Κυπριακό πρόβλημα είναι θέμα εισβολής και κατοχής.

    "Καμιά πολιτική λύση δεν μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, αν αυτή βασίζεται σε αρχές φυλετικών διακρίσεων", τόνισε ο κ. Ασσιώτης, επισημαίνοντας ότι για να είναι λειτουργήσιμη και μόνιμη οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση, θα πρέπει να βασίζεται σε διεθνώς αποδεκτά ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτους δικαίου.

    Εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Εγκλωβισμένων, η κ. Αννα Γιάλλουρου ανέφερε ότι υπήρξε τελευαταίως μια σχετική βελτίωση των συνθηκών ζωής των εγκλωβισμένων, την οποία εφάρμοσαν οι Τούρκοι, μόνο και μόνο, επειδή επιδείχθηκε ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα για αυτούς και ήθελαν να δείξουν ένα καλύτερο πρόσωπο στην Ευρώπη.

    "Θα ήταν τραγικό", κατέληξε η κ. Γιάλλουρου, "αν εμείς επαναπαυθούμε σε αυτά τα μέτρα τα διορθωτικά, τα ελάχιστα, τα βελτιωτικά", προσθέτοντας ότι η διακίνηση των εγκλωβισμένων και των συγγενών τους πρέπει να γίνεται χωρίς καμμιά διατύπωση, που να αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Χρίστος Αρτεμίου, ανέφερε ότι η απειλή για ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία "πρέπει να μας κρατήσει σε εγρήγορση".

    "Να κινητοποιειθείτε εσείς όλοι οι ομογενείς και οι αδελφοί μας στο εξωτερικό, οι αδελφοί μας οπουδήποτε, η κυπριακή κυβέρνηση, η ελληνική κυβέρνηση, γιατί οι απειλές υλοποιούνται", επεσήμανε.

    "Η έκκληση που κάνει ο προσφυγικός κόσμος, είναι τα κόμματα να υπερβούν τον εαυτό τους και να θυσιάσουν τα επί μέρους κομματικά τους θέματα, για να σωθεί η πατρίδα μας", τόνισε ο κ. Αρτεμίου.

    Ο εκπρόσωπος της Ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, Ηλίας Γεωργιάδης, τόνισε ότι "πρέπει να είμαστε έτοιμοι, σε περίπτωση που οι Τούρκοι, όπως έπρατταν και στο παρελθόν και με άλλες συμφωνίες, αναιρέσουν στην πράξη όσα συμφώνησαν στις 31 Ιουλίου (για τα ανθρωπιστικά θέματα), να διαφωτίσουμε με πειστικό τρόπο για το ποιός θα ευθύνεται για τυχόν νέο αδιέξοδο και να υποστηρίξουμε τις νέες προσπάθειες, που σίγουρα θα αναληφθούν από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους συγγενείς των αγνοουμένων".

    "Οπως και στο παρελθόν", πρόσθεσε, "ο ρόλος και η βοήθεια του απόδημου Ελληνισμού θα είναι σημαντικός".

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα για τους αγνοούμενους, Πάτερ Χριστόφορος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της Επιτροπής για τη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς όσον αφορά τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, επισημαίνοντας ότι αυτή μιλά μόνο για νεκρούς στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές.

    "Γιατί να μη συνεχίζονται και έρευνες για ανθρώπους που ζουν και ξέρουμε πραγματικά ότι ζουν", τόνισε ο Πάτερ Χριστόφορος, ο οποίος επεσήμανε πως "πιστεύουμε ότι υπάρχουν αγνοούμενοι ζωντανοί στην Τουρκία και γι' αυτό πρέπει να γίνουν έρευνες στην Τουρκία".

    "Χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή σε αυτή τη συμφωνία", τόνισε και κάλεσε τους απόδημους να μείνουν μαζί μας και να παρακολουθήσουν με το ίδιο ενδιαφέρον που είχαν μέχρι τώρα, το τραγικό αυτό θέμα και την εξέλιξη αυτής της συμφωνίας έως το τέλος.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, Νίκος Θεοδοσίου, επεσήμανε ότι "υπάρχει η ανάγκη να συντονίσουμε τις κινήσεις μας και οι κινήσεις να είναι κοινές και συγκεκριμένες".

    "Υπάρχει η ανάγκη, αυτή τη στιγμή, στο εξωτερικό να κρατήσουμε μια διεκδικητική πολιτική και όχι παθητική πολιτική, όσον αφορά τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" πρόσθεσε ο κ. Θεοδοσίου.

    Ακόμη, είπε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αποκατάστασή τους είναι η βάση στην οποία πρέπει να στηριχθεί η επίλυση του Κυπριακού.

    "Το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι θέμα νεκρών και ζωντανών, είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιμάτων και πρέπει να μάθουμε για την κάθε υπόθεση αγνοουμένου ξεχωριστά, με εξατομικευμένες έρευνες", κατέληξε ο κ. Θεοδοσίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο ερχόμενος Δεκέμβριος θεωρείται από την κυπριακή κυβέρνηση ως μήνας σοβαρών εξελίξεων για το Κυπριακό.

    Συσχετίζει άμεσα, μάλιστα, τις εξελίξεις αυτές τόσο με τις απειλές της Τουρκίας και του Ραούφ Ντενκτάς για ενσωμάτωση, όσο και με τις "εσκεμμένες και σκόπιμες, από πλευράς Τουρκίας, ότι τάχα θα παραλάβουμε το μήνα αυτό, μέρος των S - 300".

    Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση τονίζει ότι "βρισκόμαστε σε στιγμές πολύ σημαντικές, για τη διαμόρφωση της περαιτέρω πορείας του Κυπριακού. Η διαδικασία των ΗΕ δεν έχει λήξει, συνεχίζεται" και αναμένει από τα ΗΕ, τον καθορισμό του επόμενου βήματος".

    Σε σχετικές δηλώσεις προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι ο Δεκέμβριος "θα είναι μήνας σοβαρών και ουσιαστικών εξελίξεων στο Κυπριακό, λόγω του ότι θα καθορισθεί η ημερομηνία ενταξιακών συνομιλιών" (της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση).

    Καθόρισε επίσης το διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο, ως το διάστημα μέσα στο οποίο θα έρθουν στη Κύπρο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τόμας Μίλερ.

    Ωστόσο, ο Εκπρόσωπος συσχέτισε άμεσα τις εξελίξεις τον μήνα αυτό για το Κυπριακό, τόσο με τις απειλές της Τουρκίας και του Ντενκτάς για ενσωμάτωση, όσο και με τις "εσκεμμένες και σκόπιμες από πλευράς Τουρκίας, ότι τάχα θα παραλάβουμε το μήνα αυτό μέρος των S - 300".

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση αναμένει ότι θα υπάρξει "θερμό επεισόδιο" που μεθοδεύουν τώρα οι Τούρκοι (S - 300 - καθορισμός - έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ), ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση "μελετά με κάθε σοβαρότητα τις εξελίξεις".

    Υπέδειξε, πάντως, ότι η τουρκική διπλωματία "δεν κινείται τυχαία", προσθέτοντας ότι "είμαστε υποχρεωμένοι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα" να τις αντιμετωπίσουμε.

    Βρισκόμαστε σε στιγμές πολύ σημαντικές, για διαμόρφωση της περαιτέρω πορείας του Κυπριακού, είπε. Η διαδικασία των ΗΕ δεν έχει λήξει, συνεχίζεται, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το επόμενο βήμα εξαρτάται από τα ΗΕ, από τα οποία η κυβέρνηση "αναμένει τον καθορισμό του επόμενου βήματος".

    "Ταυτόχρονα, όμως", συνέχισε ο Εκπρόσωπος, "βρισκόμαστε στο τελευταίο τετράμηνο του 1997 και προβλέπονται σοβαρές εξελίξεις για την πορεία του Κυπριακού, με σημαδιακή περίοδο", τόνισε, "εκείνη του Δεκεμβρίου του 1997".

    Χαρακτήρισε, ωστόσο, "κρίσιμη χρονιά" το 1998, σημειώνοντας ότι τη χρονιά αυτή "όλοι προκαθορίζουν ότι θα είναι οι σοβαρότερες εξελίξεις στο Κυπριακό".

    Ο Εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς που διοχετεύονται, για παραλαβή των S - 300 τον Δεκέμβριο, υπενθυμίζοντας ότι, με βάση τη συμφωνία, η παραλαβή θα γίνει περί τα μέσα του 1998.

    Υπενθύμισε, επίσης, ότι η αγορά θα ματαιωθεί μόνο σε περίπτωση που συμφωνηθεί η αποστρατικοποίηση του νησιού ή σε περίπτωση "που σημειωθεί τέτοια πρόοδος στο Κυπριακό, που θα δικαιολογεί τη μή παραλαβή τους".

    Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε και σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο "εντός των ημερών", προσθέτοντας ότι όποιος αρχηγός επιθυμεί τη σύγκλησή του να υποβάλει αίτημα προς τον Πρόεδρο, καθορίζοντας και τους λόγους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Ελένη Φωκά

    Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, δήλωσε σήμερα ότι, από ό,τι έχει πληροφορηθεί, έχει επέλθει κάποια συμφωνία μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ώστε να μεταβεί στα κατεχόμενα η εγκλωβισμένη δασκάλα της Αγίας Τριάδας, Ελένη Φωκά, χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Παράλληλα, ανέφερε πως η ΠΣΕΚΑ προέβη σε διάβημα προς το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα αυτό και σήμερα το πρωί ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, αναμένετο να το συζητήσει με τον κ. Ντενκτάς σε συνάντηση που είχε μαζί του.

    Ο κ. Κρίστοφερ μιλούσε στο πλαίσιο της συζήτησης για τα ανθρωπιστικά θέματα, στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

    Παρούσα εκεί ήταν και η κ. Φωκά, η οποία, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι προσπαθούν όλοι να τη φιμώσουν γιατί, όπως είπε, το πρόβλημά της ανέδειξε πρόβλημα ουσίας, ενώ ανέφερε πως δεν έχει καμμιά πληροφορία ότι θα μπορέσει να επιστρέψει στα κατεχόμενα χωρίς να εκδοθεί η σχετική λεγόμενη "ταυτότητα" του ψευδοκράτους.

    "Οταν μιλούμε για κάποια πρακτική αντιμετώπιση κάποιου δύσκολου προβλήματος, προσπαθούν να μας κλείσουν ή να μας επιβάλουν να κλείσουμε το στόμα μας. Το ίδιο συμβαίνει και στο δικό μου θέμα σχετικά με την "ταυτότητα" του ψευδοκράτους" ανέφερε η κ. Φωκά, τονίζοντας ότι "κάποιοι προσπαθούν σιωπηρά μιαν ανώδυνη λύση, καταπιέζοντας οδυνηρότατα τα ήδη καταπιεσμένα και καταπατημένα ανθρώπινα δικαιώματά μας, όπως και στην περίπτωση τη δική μου".

    "Με προβληματίζει πώς να διεκδικήσουμε και να φανερώσουμε αυτό το οδυνηρό πρόβλημα. Οταν φθάσουμε σε αυτό το σημείο όλοι διαφωνούμε", ανέφερε η κ. Φωκά.

    Η κ. Φωκά εξέφρασε ακόμη τη λύπη και την οδύνη της για το θέμα των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων και τη γενική αντιμετώπισή τους, εδώ και 23 χρόνια.

    Περαιτέρω, είπε ότι τα προβλήματα αυτά πρέπει να βρουν τη λύση τους με την παρέμβαση των αποδήμων και τις δικές τους προσπάθειες, στις χώρες όπου ζουν.

    "Πρέπει να τα θέσετε επίμονα στη διεθνή κοινωνία και στους διεθνείς οργανισμούς", παρατήρησε στους συνέδρους η κ. Φωκά.

    Εξάλλου, η εγκλωβισμένη δασκάλα είπε ότι θεωρεί και θέλει τον εαυτό της εντασσόμενο στο εθνικό παραδεκτό καθήκον και τόνισε ότι "πρέπει να επιστρέψω στο σχολείο μου, γιατί θεωρώ ότι είναι η απαρχή της διάλυσης και της εγκατάλειψης του χωριού μου και εξαφάνισης του ελληνικού στοιχείου στην κατεχόμενη Καρπασία".

    "Κάνω έκκληση σε κάθε απόδημο αδελφό, σε κάθε δημοκρατικό, πολιτισμένο, ευαίσθητο και ελεύθερο πολίτη του πλανήτη μας, να εξασκήσει την οποιαδήποτε πίεση μπορεί για να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της Κύπρου", πρόσθεσε η κ. Φωκά.

    Για το θέμα της κ. Φωκά μίλησε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Χρίστος Αρτεμίου, ο οποίος ανέφερε ότι πολιτική της κυβέρνησης Κληρίδη είναι να αγωνιστεί με όλα τα μέσα για να επιστρέψει η κ. Φωκά στο σχολείο της και πως "επ' ουδενί λόγο θα δεχθούμε οποιουσδήποτε περιορισμούς, είτε "ταυτότητες" του ψευδοκράτους είτε ο,τιδήποτε άλλους".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Απόδημοι - Επαναπατρισθέντες νέοι

    Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η γλώσσα, η έλλειψη φίλων, η εύρεση καλής δουλειάς και κατάλληλου σχολείου είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαναπατρισθέντες νέοι, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College.

    Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έρευνα που έγινε σε δείγμα 337 επαναπατρισθέντων νέων ηλικίας 12 με 26 χρόνων, σε όλες τις Επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, η ταύτιση με την κυπριακή κουλτούρα είναι ζήτημα χρόνου, καθώς συναρτάται άμεσα με τον χρόνο παραμονής στο νησί.

    Συγκεκριμένα, το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από το γεγονός ότι, σε ερώτηση κατά πόσο νοιώθουν κοντά στην κυπριακή κουλτούρα, το 41% των ερωτηθέντων απάντησε ότι νοιώθει πιο κοντά στην κουλτούρα της χώρας που ζούσαν και 34% απάντησε ότι νοιώθει πιο κοντά στην κυπριακή κουλτούρα.

    Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι επαναπατρισθέντες νέοι στο στρατό, όπου το 37% των επαναπατρισθέντων που υπερέτησαν αντιμετώπισε πολλή προκατάληψη, το 38% λίγη και το 25% καθόλου.

    Το ποσοστό 37% θεωρείται πολύ ψηλό, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά προκατάληψης ή αρνητικής συμπεριφοράς που αντιμετώπισαν οι επαναπατρισθέντες στα σχολεία.

    Αναφορικά με την επαγγελματική αποκατάσταση, από το σύνολο των ερωτηθέντων, οι 103 είναι εργαζόμενοι ή είχαν εργαστεί με πλήρη απασχόληση. Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι επαναπατρισθέντες νέοι έχουν ελλειπή γνώση των δεδομένων της αγοράς εργασίας, ενώ τα προσόντα, οι γνώσεις και η πείρα που μεταφέρουν μαζί τους στην Κύπρο δεν είναι απόλυτα συμβατά με τις απαιτήσεις της εδώ αγοράς εργασίας.

    Οπως ανέφερε ο Λειτουργός Νεολαίας του Οργανισμού Νεολαίας, Κώστας Λοϊζίδης, στην ομιλία του στο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων, στόχος της έρευνας είναι να βοηθήσει τους επανατρισθέντες στην επανένταξη και προσαρμογή τους στην κυπριακή κοινωνία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίο

    Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.63 (+0.07)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.65 (+0.28)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.00 (-0.61)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.84 (-0.19)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.43 (+0.07)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.84 (-0.93)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.27 (+0.79)
        Αλλες Εταιρείες                         59.92 (-1.22)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  601714.756
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [06] Συνέδριο Αποδήμων - Εκλογές ΠΣΕΚΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, με την εκλογή του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Για τη θέση του Προέρου της ΠΣΕΚΑ, έχει υποβάλει υποψηφιότητα ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ενώ για τις θέσεις των Αντιπροέδρων, υποψηφιότητα έχουν υποβάλει οι Κυριάκος Τσιούπρας για τη Βρετανία, Σπύρος Κωνσταντίνου για την Αυστραλία, Σάββας Τσίβικος για την Αμερική, Κώστας Αταλιώτης για τον Καναδά, Ανδρέας Κυριακίδης για την Ελλάδα, Ευαγόρας Μαυρομμάτης για την Ευρώπη και Σταύρος Νικολάου για τη Νότιο Αφρική.

    Για τη θέση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα, υποψηφιότητα υπέβαλε ο Γιώργος Συλλούρης, από την Ελλάδα, ενώ Γενικός Γραμματέας παραμένει ο Αριστόδημος Σολέας, ο οποίος έχει διοριστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Επειδή δεν υπήρξε ανθυποψιότητα για καμμιά από αυτές τις θέσεις, η διορισθείσα Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε τη μή διεξαγωγή εκλογών και ανακήρυξε όλους τους υποψηφίους ως καταλαμβάνοντες τις αντίστοιχες θέσεις.

    Κατά τις σημερινές εργασίες του Συνεδρίου, απηύθυναν ομιλίες όλοι οι απερχόμενοι Αντιπρόεδροι των επτά ομοσπονδιών, οι οποίοι αναφέρθηκαν αναλυτικά στα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας κατά το περασμένο έτος, που συμπεριλάμβαναν διάφορες κινητοποιήσεις των ομογενών υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού.

    Εξάλλου, αύριο Παρασκευή, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, οι Πρόεδροι της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ, Χάρης Σοφοκλείδης και Φίλιπ Κρίστοφερ, αντίστοιχα, θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη για τα αποτελέσματα του Συνεδρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [07] Ψηφίσματα από Συνέδριο Αποδήμων

    Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με ψηφίσματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, για χάραξη εθνικής στρατηγικής, με στόχο την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού από τη Θράκη μέχρι και την Κύπρο, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι εργασίες του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    Το Συνέδριο ενέκρινε επίσης ψήφισμα και προς τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων για παρέμβαση και άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, με στόχο την κάμψη της αδιαλλαξίας της.

    Κατά τις σημερινές εργασίες του Συνεδρίου, αναδείχθηκε η νέα ηγεσία της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Πρόεδρος της οποίας επανεξελέγη ο Φίλιπ Κρίστοφερ, χωρίς ανθυποψήφιο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 28 August 1997 - 20:46:55 UTC