Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ για δηλώσεις Πόος
  • [02] Πρόεδρος - Συλλυπητήρια - Νταϊάνα
  • [03] Απειλές Σερντάρ για S300
  • [04] Αθενς - δραστηριότητες - ΣΑΕ
  • [05] Τ/κ Τύπος - Εκδήλωση για την Ειρήνη
  • [06] Χριστοδούλου - Μοσκοβισί
  • [07] Τουρκία - έρευνες - S300
  • [08] Τουρκικός Τύπος για άσκηση Ισραήλ - Τουρκίας
  • [09] Νέα περιστατικά HIV λοίμωξης
  • [10] Τουρκία - Αίγυπτος - πύραυλοι
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης ΗΠΑ
  • [12] Εκπρόσωπος - Απειλές Σερντάρ
  • [13] Εκπρόσωπος - Βρετανικές βάσεις
  • [14] Εκπρόσωπος - Μοσκοβισί

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ για δηλώσεις Πόος

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τις δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Πόος, σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζιμ Φόλεϊ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ "σαν γενική αρχή πιστεύουν ότι το θέμα της ένταξης στην ΕΕ είναι κάτι που θα αποφασίσει η ΕΕ. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε στη συζήτηση", πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι η "προοπτική εισόδου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αποτελέσει θετικό παράγοντα και να βοηθήσει στην ύπαρξη προόδου προς επίλυση μέσω διαπραγμάτευσης."

    Ο κ. Φόλεϊ ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη συμμετοχή της Τουρκίας σε δυτικούς Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, διότι είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τη γενική σταθερότητα στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι ΗΠΑ συμφωνούν στην είσοδο της Κύπρου και όχι της Τουρκίας είπε ότι "αυτό είναι ένα θέμα που η ΕΕ θα καθορίσει όσον αφορά το χρόνο".

    "Αλλά νομίζουμε ότι και οι δύο (Κύπρος και Τουρκία) είναι σημαντικές και μπορούν να συνεισφέρουν σε μια επίλυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο", σημείωσε ο κ. Φόλεϊ.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν "μια επιτυχή διαπραγμάτευση και επίλυση του Κυπριακού προβλήματος".

    "Νομίζω αυτή είναι η υπ'αριθμόν ένα έμφασή μας. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι όταν οι συνομιλίες επαναληφθούν, θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς", κατέληξε ο κ. Φόλεϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος - Συλλυπητήρια - Νταϊάνα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα συλλυπητήριά του για τον πρόωρο θάνατο της Πριγκίπισσας της Ουαλλίας Νταϊάνα, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί την κατοικία του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας Ντέϊβιντ Μάντεν.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο της Νταϊάνα, το οποίο θα είναι ανοικτό για το κοινό μέχρι το μεσημέρι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [03] Απειλές Σερντάρ για S300

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη στην Αγκυρα ο αντιπρόεδρος της ψευδοκυβέρνησης Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος απείλησε πως "στην περίπτωση εγκατάστασης των πυραύλων S - 300, η Τ/κ πλευρά θα εποικίσει το Βαρώσι".

    Σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Βατάν", ο Σερντάρ είπε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν φοβίζουν από στρατιωτικής πλευράς το ψευδοκράτος αλλά το ενοχλούν από πολιτικής.

    Αναφερόμενος στο Βαρώσι, είπε ότι ο εποικισμός του θα συμβάλει στην οικονομία του ψευδοκράτους γιατί στην κλειστή πόλη υπάρχουν ξενοδοχεία με συνολικό αριθμό κλινών 14 χιλιάδες.

    Σε μια έξαρση υποκρισίας ο γιος του κατοχικού ηγέτη κάλεσε την Ε/κ πλευρά να παρακαθήσει σε συνομιλίες για εξεύρεση λύσης και για συνέχιση της "υπάρχουσας ειρήνης".

    "Ας παρακαθήσουμε ως δύο ισότιμοι συνέταιροι και κράτη να βρούμε τη λύση", είπε προκλητικά.

    Κατά την παραμονή του στην Αγκυρα, ο Σερντάρ συναντήθηκε με τον Υπουργό Τουρισμού της Τουρκίας Ιμπραχίμ Γκιουρντάλ, ο οποίος αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς Τουρκίας - ψευδοκράτους και επανέλαβε ότι η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των Τ/Κ.

    Ο Σερντάρ αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα του ψευδοκράτους, τη βιομηχανία και τον τουρισμό. Ανέφερε ότι στα κατεχόμενα λειτουργούν 18 καζίνα και ότι εκκρεμούν άλλες 12 αιτήσεις.

    Εξέφρασε την επιθυμία όπως οι τουρίστες που μεταβαίνουν στην Τουρκία για τζόγο προωθούνται και στα κατεχόμενα.

    Συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Προεδρίας Εϊκούτ Ασίκ, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την εξαγωγή Τ/κ ούζου.

    Ο Ασίκ αναμένεται να επισκεφθεί τα κατεχόμενα εντός Σεπτεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Αθενς - δραστηριότητες - ΣΑΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ (Μενέλαος Χατζηκωστής))

    Την αποφασιστικότητά του να σφυρηλατήσει μια παγκόσμια πολιτική στρατηγική ώστε να εξασφαλιστεί η υποστήριξη ξένων κυβερνήσεων σε θέματα που αφορούν τον απόδημο Ελληνισμό, τόνισε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντριου Αθενς.

    Ο κ. Αθενς χαρακτήρισε τη σύσταση του ΣΑΕ ως το πιο σημαντικό γεγονός στην πρόσφατη ιστορία του απόδημου Ελληνισμού και ανέφερε ότι έχει συνεισφέρει.

    "Για μένα, η προτεραιότητα ήταν η εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας πολιτικής στρατηγικής. Προσπάθεισα να εντωπίσω άτομα τα οποία έχουν σχέσεις με βουλευτές ή πολιτικούς και τα οποία θα μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή στην εξωτερική πολιτική της χώρας τους," ανέφερε ο κ. Αθενς.

    Δεκαοκτώ περίπου μήνες μετά την εκλογή του ως Προέδρου του ΣΑΕ, ο κ. Αθενς τόνισε ότι οι έως τώρα επισκέψεις του σε δεκάδες χώρες έχουν ήδη καρποφορήσει, προσθέτοντας ότι διατηρεί συνεχή και στενή επικοινωνία με παράγοντες της ομογένειας σε 88 χώρες.

    "Αυτό ήταν για μένα το κυριότερο," τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, επισημαίνοντας ότι τώρα είναι η ώρα για τους απόδημους να βοηθήσουν την Ελλάδα, την Κύπρο και το Πατριαρχείο, ώστε να μην αναγκαστούν να αντιδράσουν εκ των υστέρων, σε περίπτωση πολέμου.

    Ο κ. Αθενς ανέφερε ότι διατηρεί επαφές με ψηλά ιστάμενους φιλέλληνες πολιτικούς στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χώρες τις οποίες χαρακτήρισε ως "κέντρα" στα οποία έχει καλλιεργηθεί ισχυρό ελληνικό λόμπι. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να διευρύνει αυτή τη βάση υποστήριξης στο εξωτερικό.

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οποιαδήποτε χώρα κι αν επισκέπτεται καταβάλλει προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο ή τον πρωθυπουργό για να τους πείσει "να μας βοηθήσουν στα Ηνωμένα Εθνη και να έρθουμε σε απευθείας επαφή με τον Πρόεδρο Κλίντον."

    Ο κ. Αθενς δήλωσε, επίσης, αποφασισμένος να αποδείξει στον Πρόεδρο Κλίντον ότι υπάρχουν κι άλλες χώρες οι οποίες ενδιαφέρονται για την κατάσταση στην Κύπρο.

    "Ο κ. Κλίντον μας έχει πει ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που ενδιαφέρεται για την Κύπρο. Θέλω να του αποδείξω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, υπάρχουν πάρα πολλές άλλες χώρες οι οποίες ενδιαφέρονται για την Κύπρο," είπε.

    Εφερε παράδειγμα τη Νότια Αφρική και τον Πρόεδρό της Νέλσον Μαντέλα, με τον οποίο, όπως είπε, θα ήθελε να συναντηθεί για να τον πείσει να αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο Κλίντον, αφού ο κ. Μαντέλα είναι μια πολύ δυναμική προσωπικότητα η οποία μπορεί να επηρεάσει.

    Το έργο του κ. Αθενς είναι όμως πολύπλευρο, αφού πέραν από την προβολή των εθνικών θεμάτων, πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι, ιδιαίτερα αυτοί που ζουν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ έχει διαπιστώσει ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες σε αυτές τις χώρες είναι το θέμα της υγείας.

    "Θα εγκαταστήσουμε έντεκα κλινικές στη Γεωργία, οι οποίες θα είναι στρατηγικά τοποθετημένες και θα προσφέρουν βασική ιατρική περίθαλψη σε όλους τους Ελληνες της χώρας," αποκάλυψε ο κ. Αθενς.

    Αναφερόμενος στο ρόλο και το έργο του ΣΑΕ, ο πρόεδρος των αποδήμων Ελλήνων τόνισε ότι "έχει πετύχει και είμαι υπερήφανος να πω ότι έχουμε ωριμάσει ως οργανισμός".

    Κατέληξε λέγοντας ότι "το ΣΑΕ είναι όντως πολύτιμο για τον Ελληνισμό, και, μαζί με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μας συνέβη κατά την πρόσφατη ιστορία μας."

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [05] Τ/κ Τύπος - Εκδήλωση για την Ειρήνη

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/κ Τύπος αναφέρεται στην εκδήλωση 39 οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε προχθές στο στάδιο της κατεχόμενης Λευκωσίας με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Ειρήνης.

    Πεζοπόροι εισήλθαν στο στάδιο κρατώντας τεράτιο πανό με την λέξη "Ειρήνη" γραμμένη στα τουρκικά, ελληνικά και αγγλικά.

    Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν περίπου 3000 άτομα ακούστηκαν συνθήματα, όπως "Ειρήνη - Δημοκρατία - Ομοσπονδία", "κανένας δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ειρήνη στην Κύπρο", "Ενότητα - Αγώνας - Αλληλεγγύη".

    Η "Γενί Ντουζέν", η οποία αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του πρωτοσέλιδού της, αλλά και το σαλόνι της στην εκδήλωση, γράφει πως χιλιάδες άτομα φώναζαν "Δεν θέλουμε ψωμί και νερό. Θέλουμε ειρήνη και μόνο ειρήνη".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Χριστοδούλου - Μοσκοβισί

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θα διερευνήσει το περιεχόμενο των δηλώσεων του Γάλλου Υπουργού για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, οι οποίες εκ πρώτης όψεως φαίνονται να είναι αντίθετες με τις μέχρι σήμερα γαλλικές θέσεις αναφορικά με την ένταξη της Κύπορυ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό δήλωσε σήμερα το πρωί, προσερχόμενος στη συνδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μοσκοβισί.

    Οι θέσεις αυτές, τόνισε, "δεν φαίνεται να συμβιβάζονται με προηγούμενες θέσεις της Γαλλίας, αλλά και τις θέσεις που υιοθέτησε επανειλημμένα η ΕΕ" και σημείωσε ότι θα διερευνηθεί το πραγματικό τους περιεχόμενο.

    Ο κ. Μοσκοβισί είχε δηλώσει, ύστερα από επαφές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ στη Γαλλία, ότι η λύση του Κυπριακού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Συμφωνώντας ότι παρατηρείται έξαρση της τουρκικής διπλωματικής δραστηριότητας, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε παράλληλα ότι "έχουμε ενώπιόν μας τις πάγιες θέσεις της ΕΕ και είμαστε σε θέση, με την κατάλληλη δραστηριοποίηση να εξουδετερώσουμε αυτή την τουρκική δραστηριότητα".

    "Η Κυβέρνηση", είπε ο κ. Χριστοδούλου, "χειρίζεται το θέμα και θα κάνουμε αυτό που επιβάλλεται".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Τουρκία - έρευνες - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Και νέα πλοία επιχείρησαν να ερευνήσουν οι τουρκικές αρχές με την υποψία ότι μεταφέρουν εξαρτήματα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300 στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με την τούρκικη εφημερίδα "Γενί Γιουζίλ", η νηοψία θα εγένετο σε ένα πλοίο με σημαία της Ονδούρας και σε ένα άλλο με σημαία της Ισημερινής Γουινέας.

    Οι αρμόδιες αρχές ήταν έτοιμες να ερευνήσουν τα πλοία κατά το διάπλου τους από το Βόσπορο επειδή, σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους, είχαν πληροφορίες ότι μεταφέρουν εξαρτήματα των S-300.

    Επενέβη το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και σε σήμα του προς τις αρχές, τόνισε ότι εάν δεν υπάρχουν ανά χείρας βάσιμες πληροφορίες για μεταφορά του υλικού, η ενέργεια αυτή θα χαρακτηρισθεί ως διεθνές σκάνδαλο και ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις εναντίον της Τουρκίας με αποτέλεσμα να μην δοθεί η ευκαιρία για νηοψία πλοίων που όντως θα μεταφέρουν εξαρτήματα του πυραυλικού συστήματος.

    Η προειδοποίηση αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών, είχε ως αποτέλεσμα τα προαναφερθέντα πλοία να συνεχίσουν τον πλουν τους προς τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τουρκικών αρχών, το υπό σημαία Ονδούρας πλοίο "ARE" μετέφερε εμπορεύματα στη Λεμεσό, ενώ το υπό σημαία Ισημερινής Γουινέας πλοίο "SEAMARC" μετέφερε κοντέϊνερς προς Κίνα.

    Ειδικοί επί της συλλογής πληροφοριών δήλωσαν ότι ήταν σίγουροι ότι τα πλοία μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά.

    Ειδικά για το "SEAMARC", αναφέρουν ότι μετέφερε τμήματα των ρωσικών πηραύλων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [08] Τουρκικός Τύπος για άσκηση Ισραήλ - Τουρκίας

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κοινή άσκηση Τουρκίας - Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου από τις 15 - 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της "Χουριέτ" της Κωνσταντινούπολης.

    Η Τουρκία θα συμμετάσχει με μονάδες του ναυτικού και της αεροπορίας. Η άσκηση δεν περιλαμβάνει πολεμικά παιγνίδια αλλά αναμένεται ότι θα αναλωθεί σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την έρευνα και τη διάσωση, με τη συμμετοχή ελικοπτέρων.

    Τα πλοία που θα λάβουν μέρος στην άσκηση θα πλέουν στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοιχτά των κατεχομένων και της Λατάκιας.

    Θα είναι η πρώτη κοινή άσκηση των στόλων της Τουρκίας και του Ισραήλ, ενώ θα συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ με το καθεστώς του παρατηρητή.

    Οπως γράφει η εφημερίδα αναμένονται αντιδράσεις από το Ιράκ, τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

    Το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα επαναλαμβάνει συχνά αυτό το διάστημα ότι η άσκηση δεν εγκυμονεί κινδύνους για τρίτες χώρες, ότι η Τουρκία έχει υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με περισσότερες από 20 χώρες και ότι η άσκηση εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Νέα περιστατικά HIV λοίμωξης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τέσσερα νέα περιστατικά ΗΙV λοίμωξης, τρεις Κύπριοι και μία αλλοδαπή, διαγνώστηκαν τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαν διαγνωστεί 275 περιστατικά ΗΙV λοίμωξης, από τα οποία 161 είναι Κύπριοι και 114 είναι αλλοδαποί.

    Τα τέσσερα πέμπτα των Κυπρίων οροθετικών ανήκουν στις ηλικίες από 20 έως 40 χρονών. Από τους 161 Κύπριους οροθετικούς, οι 137 είναι άντρες και οι 24 γυναίκες.

    Σχεδόν όλοι οι Κύπριοι που έχουν διαγνωστεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν προσβληθεί στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [10] Τουρκία - Αίγυπτος - πύραυλοι

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην υπόσχεση της Αιγύπτου που έδωσε στην Τουρκία ότι δεν θα παραδώσει στην κυπριακή κυβέρνηση τα εξαρτήματα του πυραυλικού συστήματος που ανακαλύφθηκαν προ ημερών σε πλοίο με αιγυπτιακή σημαία που ερευνήθηκε στην Προποντίδα, αναφέρεται η σημερινή τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ".

    Αιγύπτιος αρμόδιος επιβεβαίωσε ότι τα εξαρτήματα ανήκουν στην Αίγυπτο, ότι δεν θα παραδοθούν στους Ελληνοκύπριους, και κάλεσε την Τουρκία να μην αμφιβάλλει για τη φιλία της Αιγύπτου.

    Το θέμα των πυραύλων θα βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης κατά το ταξίδι του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην Αίγυπτο στις 16 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Ντεμιρέλ, γράφει η "Χουριέτ", θα προειδοπήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ, ότι εάν οι πύραυλοι παραδοθούν στους Ελληνοκύπριους, οι Τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις θα κλονιστούν συνθέμελα.

    Σημειώνεται ότι τόσο η Αίγυπτος όσο και η Ρωσία απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι επρόκειτο για εξαρτήματα του συστήματος S - 300.

    To Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε ανακοινώσει ότι στο πλοίο δεν βρέθηκαν όπλα και εξαρτήματα πυραύλων πλην όμως ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ αποκάλυψε την πραγματικότητα "με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εξωτερικών να βρεθεί σε δύσκολη θέση", όπως γράφει η εφημερίδα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η συνέχιση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και η αποφυγή ενεργειών από τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση, ενώ συνεχίζουν να θεωρούν αχρείαστη την αγορά των ρωσικών πυραύλων S - 300 από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, κατά την οποία συζήτησαν μεταξύ άλλων και τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, που αναμένεται να βρίσκεται στην Κύπρο αργότερα αυτό το μήνα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Μπριλ είπε ότι δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία επίσκεψης του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αλλά πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης αναμένεται να έρθει στην Κύπρο το Φθινόπωρο.

    Οπως είπε "οι ΗΠΑ έχουν στόχο να κρατήσουν τις δύο πλευρές προσηλωμένες στην επίτευξη προόδου για διευθέτηση του Κυπριακού και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση. Εξέφρασε την ευχή οι συνομιλίες να συνεχιστούν όπως έχει συμφωνηθεί.

    Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν το Μάρτιο, ο κ. Μπριλ είπε ότι "δεν μπορείς να παίρνεις ο,τιδήποτε ως δεδομένο", αλλά "πρέπει να συνεχίσεις να εργάζεσαι" για επίτευξη του στόχου σου".

    Ο στόχος των ΗΠΑ και των άλλων ενδιαφερομένων, είπε, είναι η επανάληψη των συνομιλιών μετά τις προεδρικές εκλογές και εξέφρασε την ελπίδα "στο μεταξύ να γίνουν κάποια πράγματα για προετοιμασία των συνομιλιών, ώστε να είναι εποικοδομητικές".

    Ο Αμερικανός Πρέσβης επανέλαβε τις θέσεις της χώρας του αναφορικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S - 300 από την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας "ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει αναφορικά με τους πυραύλους, όπως δεν έχει αλλάξει αναφορικά με δηλώσεις για το τί θα πράξουν άλλα κράτη ως αντίδραση", στην παραλαβή των πυραύλων, αναφερόμενος προφανώς στις τουρκικές απειλές.

    Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να μιλούμε για πόλεμο, ο κ. Μπριλ τόνισε για άλλη μια φορά ότι δεν ενδείκνυται η αγορά των πυραύλων.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι δεν έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με Αμερικανούς αξιωματούχους κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προσθέτοντας όμως ότι ίσως γίνουν προσπάθειες για κάποιες συναντήσεις.

    Ο Πρέσβης των ΗΠΑ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τα κοινά ναυτικά γυμνάσια της χώρας του με την Τουρκία και το Ισραήλ, τα οποία χαρακτήρισε "άκρως ειρηνικά", γιατί όπως είπε αφορά αποστολές διάσωσης. Είπε επίσης ότι η άσκηση θα σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραβιαστεί ο εναέριος χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Απειλές Σερντάρ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση, λαμβάνει υπόψη τις απειλές των Τούρκων "ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο αλλά συνεχίζει τη δική της πολιτική, της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού", τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς.

    Κληθείς, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, να σχολιάσει τις απειλές του αντιπροέδρου της ψευδοκυβέρνησης Σερντάρ Ντενκτάς, για εποικισμό του Βαρωσιού στην περίπτωση που εγκατασταθούν στην Κύπρο οι ρωσικοί πύραυλοι S - 300, ο κ. Χριστοφίδης επισήμανε ότι οι απειλές των Τούρκων είναι διάφορες και ότι πρόκειται για "πολιτική, την οποία εκείνοι διάλεξαν και νομίζουν ότι είναι παραγωγική ή εξυπηρετική των συμφερόντων τους". "Στις πολεμόχαρες απειλές τους εμείς προτείνουμε την ειρηνική λύση του Κυπριακού γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο πρέπει να λυθεί το Κυπριακό", υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανικές βάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Λήξαν θεωρεί η κυβέρνηση, το θέμα που προέκυψε μετά την αναφορά στο ψευδοκράτος ως "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" σε έγγραφο των βρετανικών Βάσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Οπως ανέφερε, υπήρξε μια απαράδεκτη ενέργεια, η οποία καταγγέλθηκε και υπήρξε άμεση θετική ανταπόκριση.

    "Το εκτιμούμε. Το θεωρούμε λήξαν το θέμα και αναμένουμε ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη με οποιοδήποτε τρόπο", τόνισε ο Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [14] Εκπρόσωπος - Μοσκοβισί

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της το επίσημο κείμενο των δηλώσεων του αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις Υπουργού της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η χώρα του πιστεύει πως απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι η λύση του Κυπριακού.

    Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μόνο δημοσιογραφικές πληροφορίες και θα αντιδράσει πιθανότατα αύριο, οπόταν και θα γνωρίζει τις επίσημες δηλώσεις του Γάλλου αξιωματούχου.

    Ωστόσο, ο Εκπρόσωπος είπε πως η επανειλημμένως διακηρυγμένη θέση της ΕΕ είναι ότι η λύση του Κυπριακού, αν και επιθυμητή, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    Επικαλέστηκε, μάλιστα, της δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Πόος, ο οποίος, όπως είπε, "επιβεβαίωσε τα τελευταία 24ωρα, με τον πιο γλαφυρό και κατηγορηματικό τρόπο, την επίσημη θέση της ΕΕ ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου δεν εξαρτάται από τη λύση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 3 September 1997 - 12:12:44 UTC