Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Βασιλικού

  • [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, "έχει καταλήξει σε διάφορες ενέργειες και χειρισμούς που πρέπει να γίνουν τόσο στο Κυπριακό όσο και στην ευρωπαϊκή πορεία του τόπου" και αυτός είναι και ο λόγος που έχει συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας πως "κρίνεται ότι είναι επιτακτικό και επείγον να γίνει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου" και ότι σε αυτό συμφωνούν και όλα τα μέλη του.

    "Είναι φανερό ότι στη συνεδρία αυτή θα συζητηθούν περαιτέρω χειρισμοί και ενέργειες. Δεν κρίνουμε, όμως, ότι είναι σωστό να προαναγγέλλουμε τους χειρισμούς και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν", σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ο Εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι ο λόγος για τον οποίον δεν είναι ανακοινώσιμη η απαντητική επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, είναι γιατί, μεταξύ άλλων, "γίνεται και αναφορά σε κάποιες πτυχές του Κυπριακού και σε ενέργειες και χειρισμούς που έχει υπόψη του".

    Ερωτηθείς σχετικά με τους πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι κωλύονται να παραστούν, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "η συνεδρία πρέπει να γίνει και μπορούν τα κόμματα να εκπροσωπηθούν με αξιωματούχους ή στελέχη τους".

    Εξάλλου, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι από τα μέχρι στιγμής αιτήματα για αναβολή αυτής της ημερομηνίας, δεν κρίνεται ότι δικαιολογούν αναβολή της.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης συμμερίζεται την άποψη ότι το Κυπριακό οδεύει προς το χειρότερο, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "η κατάσταση πραγμάτων που υπάρχει στο Κυπριακό είναι ότι προχωρεί σε πολύ κρίσιμη πορεία".

    Διευκρίνισε, ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει ότι το Κυπριακό, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα από πριν.

    "Εκείνο που αντιμετωπίζαμε πάντα ήταν η αδιαλλαξία της Τουρκίας, οι επεκτατικοί της στόχοι, η αδιαλλαξία του Ντενκτάς και η αποσχιστική πολιτική την οποία ακολουθεί", επεσήμανε.

    Στο μεταξύ, ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, θα επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 12 Σεπτεμβρίου.

    Αναμένεται επίσης επίσκεψη τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ενώ η επίσκεψη του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.53 (+0.83)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.83 (+0.79)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.81 (+0.75)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.67 (-0.11)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.83 (+2.27)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                66.55 (+0.67)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.46 (+0.00)
        Αλλες Εταιρείες                         61.16 (+0.05)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 1326814.826
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/AΠ)

    [03] Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Βασιλικού

    Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τετρακόσια εκατομμύρια λίρες θα στοιχίσει ο νέος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού, ο οποίος θεωρείται το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο που έχει αναληφθεί ως τώρα στον τόπο μας.

    Το όλο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2003 και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η παραγωγή ηλεκτρισμού από το νέο πετρελαϊκό σταθμό θα είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Κύπρου μέχρι το 2020 - 2025.

    Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια σημερινής ξενάγησης δημοσιογράφων από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλους αρμοδίους της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), στην περιοχή όπου ανεγείρεται ο σταθμός.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο Αρχιμηχανικός και Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, Ανδρέας Χατζηπασχάλης, ανέφερε ότι "ο νέος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός, στο Βασιλικό, θα επιτρέψει στην ΑΗΚ να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του τόπου μας σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ με την εξασφάλιση των απαιτούμενων περιθωρίων εφεδρίας, η αξιοπιστία του συστήματος παραγωγής θα αναβαθμιστεί και θα φθάσει σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα" Η εκτέλεση του όλου έργου άρχισε πέρσι και η πρώτη φάση του, που έχει κόστος 152 εκατομμύρια λίρες, θα τελειώσει με βάση τον προγραμματισμό που έγινε, γύρω στο τέλος του 1999, οπόταν και θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία η πρώτη μονάδα του έργου. Η δεύτερη θα τεθεί σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2000.

    Οσον αφορά το θέμα της διατήρησης του περιβάλλοντος στο χώρο ανέγερσης του σταθμού, οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων της ΑΗΚ είναι ότι αυτό όχι μόνο δεν θα ενοχληθεί αλλά απεναντίας θα αναβαθμιστεί.

    Ηδη, σύμφωνα με τον κ. Χατζηπασχάλη, έχουν ξοδευτεί 150 χιλιάδες λίρες για την εγκατάσταση σύγχρονου αρδευτικού συστήματος, για τις ανάγκες του πρασίνου και των δέντρων που έχουν ήδη φυτευθεί, και η Αρχή θα διαθέσει και άλλα κονδύλια της τάξης των 100 χιλιάδων λιρών για τον ίδιο σκοπό σε άλλους παρεμφερείς χώρους.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηπασχάλης τόνισε ότι χώρος που εχρησιμοποιείτο προηγουμένως σαν δεξαμενή απόρριψης θειϊκού οξέως από τις χημικές βιομηχανίες εδώ και μια περίπου δεκαετία και ο οποίος είχε επιστρωθεί μόνο με όγκο χώματος, ουδετεροποιήθηκε με έξοδα της ΑΗΚ, τα οποία ανήλθαν στις 500 χιλιάδες λίρες.

    Συγκεκριμένα, η ΑΗΚ, αφού εντόπισε το πρόβλημα, προχώρησε στη διαδικασία της ουδετεροποίησης του χώματος με ανάμειξη άλλων χωμάτων, πλουσίων σε ασβέστιο, και στη μεταφορά του σε ειδικά κατασκευασμένο χώρο. Πάνω από το ουδετεροποιημένο χώμα προστέθηκαν μεγάλες ποσότητες και άλλου χώματος και η περιοχή δεντροφυτεύθηκε.

    Οπως τονίστηκε, πάντως, το νερό με το οποίο προσμίχθηκε θειϊκό οξύ δεν ήταν θαλάσσιο νερό ή νερό από τα υπόγεια στρώματα.

    Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Χατζηπασχάλη, μέσα στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, τα υγρά απόβλητα θα πηγαίνουν σε ειδική μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, στη Δεκέλεια, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού θα εγκατασταθούν δύο ειδικές μονάδες για την παρακολούθηση των ρύπων και γενικά της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.

    Ο κ. Χατζηπασχάλης τόνισε, ακόμη, ότι στο σταθμό εγκαταστάθηκαν επίσης μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας, που από μόνη της θα βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού τα μηχανήματα αυτά κατασκευάζονται με σύγχρονες προδιαγραφές που τους επιτρέπουν να λειτουργούν πιο αποδοτικά, με την ελάχιστη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Κώστας Κωνσταντινίδης, επεσήμανε ότι η παραγωγή, με τη δημιουργία του σταθμού αυτού, θα είναι ικανή να ικανοποιήσει τις κυπριακές ανάγκες μέχρι το 2020 - 2025. Με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι η Αρχή έκαμε ειδικές μελέτες επί όλων των θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, η οποία και είναι απόλυτα σύμφωνη με όλες τις προδιαγραφές που προνοεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξάλλου, κληθείς να πει αν η δημιουργία του νέου αυτού σταθμού θα επιφέρει κάποια αύξηση στην τιμή του ρεύματος, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 3 September 1997 - 17:46:42 UTC