Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Τουρκία - S-300
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αποκαλυπτήρια - Αχυρώνας
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τουρκία - S-300

    Λευκωσία,Κύπρος,07/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε χθες ότι η κυπριακή κυβέρνηση σκοπεύει να καταγγείλει στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς την Τουρκία, για την ανακοπή και τον έλεγχο πλοίου υπό κυπριακή σημαία στα Στενά του Βοσπόρου, κατά παράβαση της Συνθήκης του Μοντρέ, του 1936.

    Συνεχίζοντας τις απαράδεκτα προκλητικές ενέργειές της, η Τουρκία ελέγχει τα πλοία που εισέρχονται στα Στενά του Βοσπόρου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη μεταφορά των ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο, που όπως ισχυρίζεται θα αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αποκαλυπτήρια - Αχυρώνας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των όσων θετικών, για την Ε/κ πλευρά, έχουν προκύψει από τις συνομιλίες του Τράουτμπεκ και του Μοντρέ θα πρέπει να είναι ο άμεσος στόχος της Ε/κ πλευράς, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο Λιοπέτρι, όπου τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στον Αχυρώνα του Λιοπετρίου, καθώς και τα εγκαίνια του μουσειακού χώρου του ιστορικού Αχυρώνα Λιοπετρίου.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ακόμη ότι με τον τρόπο αυτό η Ε/κ πλευρά θα συμβάλει στη δημιουργία εκείνων των προοπτικών για αποτελεσματικές συνομιλίες στο μέλλον.

    "Ηδη επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας στη μελέτη διαφόρων ενεργειών που θα μπορούσαμε, μέσα στους επόμενους μήνες, να αναπτύξουμε", ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης. Πρόσθεσε ότι αρχίζει μια πολύ σημαντική περίοδος για σκοπούς προετοιμασίας της πρωτοβουλίας προώθησης λύσης του Κυπριακού, "η κορύφωση της οποίας αναμένεται μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο".

    "Είναι γι' αυτό το λόγο που επιβάλλεται να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τις εξελίξεις, με τους κατάλληλους λεπτούς χειρισμούς", υπογράμμισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί με αποφασιστικότητα προς την πλευρά της Αγκυρας για να την πείσει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να υιοθετήσει εποικοδομητική πολιτική, η οποία σε τελευταία ανάλυση θα ωφελήσει και τους Τ/Κ αλλά και την Τουρκία.

    "Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας μας δεν είναι εύκολος. Ομως δεν παύουμε να ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας, του απόδημου Ελληνισμού, ξένων κρατών και προσωπικοτήτων και με την δική μας σωστή πολιτική και τακτική, στο τέλος θα δικαιωθούμε", κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,07/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, του διεμήνυσε να μην έλθουν αεροσκάφη από την Ελλάδα στη φετινή στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '97".

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ακόμη ότι δεν είχε πρόσφατα καμία συνάντηση ούτε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρέσβη.

    Ακόμη, απέρριψε τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ ότι η πολιτική του οδηγεί την Κύπρο πιο κοντά στη διχοτόμηση, αντιτάσσοντας την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, την εγκαθίδρυση του δόγματος του Ενιαλιου Ανμυντικού Χώρου, τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S - 300 και την προώθηση της πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε καλύτερα τα έγγραφα Κόρντοβεζ από τις Ιδέες Γκάλι, στις οποίες αναφέρεται πως η κυριαρχία πηγάζει από τις δύο κοινότητες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 7 September 1997 - 12:02:40 UTC