Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Ντίνι
  • [02] Κύπριος Πρέσβης - Βατικανό
  • [03] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - ΗΠΑ
  • [04] Αρθρα σε τουρκικές εφημερίδες - S300
  • [05] Αναστασιάδης - Προεδρικό - δηλώσεις
  • [06] Κογκρέσο - Εκδήλωση για τη Σμύρνη
  • [07] Συνέδριο Maritime Cyprus 1997
  • [08] Συνέδριο ΠΟΥ
  • [09] Ηλιάδης - "Νικηφόρος"
  • [10] Αρχ.Χρυσόστομος - Αρχ. Σπυρίδων
  • [11] Μιχαηλίδης - Τίτλοι ιδιοκτησίας - Προεδρολογία
  • [12] Εγκριση Προϋπολογισμών 1998
  • [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] (Κ) Δηλώσεις Ντίνι

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,09/09/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Σε προκλητικές δηλώσεις σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα προέβη πάλι ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον και πριν από συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο εάν στις προηγούμενες δηλώσεις του εννοούσε ότι το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου πρέπει να αναγνωρισθεί ως ανεξάρτητο κράτος, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο και συνέχισε: "Αλλά νομίζω πρέπει να αναγνωρισθεί ότι υπάρχουν δυο οντότητες στην Κύπρο."

    Οταν ρωτήθηκε από τον ίδιο δημοσιογράφο εάν πιστεύει ότι οι δυο οντότητες είναι ισότιμες, ανέφερε: "Οχι αλλά νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρισθεί ότι υπάρχουν δυο οντότητες. Υπάρχουν, συνυπάρχουν. Υπάρχουν συνοριακές γραμμές και δυο διαφορετικές κυβερνήσεις, και αυτό είναι γεγονός".

    Ο Ιταλός Υπουργός καταλήγοντας είπε: "Δεν νομίζω ότι έχει γίνει προσπάθεια για λύση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων όλων των προσπαθειών από τα Ηνωμένα Εθνη από το 1974. Ελπίζω οι συνομιλίες να επαναληφθούν σύντομα. Νομίζουμε ότι το ομοσπονδικό κράτος, διζωνικό, με τον τρόπο που έχει προταθεί, εδώ και πολύ καιρό από τα Ηνωμένα Εθνη, μοιάζει να είναι μια λογική λύση πάνω στην οποία να δουλέψουμε για λογαρισμό όλων".

    Ιταλικοί διπλωματικοί κύκλοι της Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ο κ. Ντίνι δεν εννοούσε αναγνώριση ύπαρξης δυο κυβερνήσεων στην Κύπρο. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η διευκρίνηση αυτή έγινε από μέρους της ιταλικής πρεσβείας και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο αναμένεται να ερωτηθεί για την αντίδρασή του στις παραπάνω δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών.

    Την ίδια στιγμή η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ουάσιγκτον έχει προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες έτσι ώστε να ξεκαθαρισθεί το θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Κύπριος Πρέσβης - Βατικανό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,09/09/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Με το Μεγαλόσταυρο της Τάξης του Ιππότη του Αγίου Γρηγορίου του Μεγάλου ("Αστική" υποδιαίρεση) τίμησε ο Πάπας Ιωάννης Β' τον Πρέσβη της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ανδρο Νικολαϊδη, για την υπηρεσία του στο Βατικανό - όπου ήταν διαπιστευμένος κατά την περίοδο 1995 - 96, και την προσφορά του στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων του Βατικανού με την Κύπρο.

    Η απονομή της τιμητικής διάκρισης έγινε από τον εκπρόσωπο της Αγίας Εδρας στην Ουάσιγκτον (Apostolic Pro - Nuclo), Σεβασμιώτατο Αgostino Cacciavillan σε ειδική τελετή στις 6 Σεπτεμβρίου, στην Πρεσβεία του Βατικανού.

    Η τιμή της Τάξης του Αγίου Γρηγορίου του Μέγα απονέμεται σε άτομα τα οποία διακρίνονται για την εξέχουσα αρετή και αξιόλογα επιτεύγματα υπέρ της Εκκλησίας και της Κοινωνίας, ανεξαρτήτου θρησκείας και έχει δύο υποδιαιρέσεις, την αστική και τη στρατιωτική.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,09/09/1997 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας)

    Συνάντηση με τον Απεσταλμένο του Προέδρου Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα έχει την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Κατά την παραμονή του, ο Μακαριότατος θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Βοστόνη, ενώ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα δοθεί προς τιμή των ηγετών της ομογένειας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Στις 15 Σεπτεμβρίου θα τελέσει τα εγκαίνια Ιερού Ναού στο Χιούστον του Τέξας, που φιλοξενεί τοιχογραφίες που έκλεψαν οι Τούρκοι από την εκκλησία του Αγία Θεμωμιανού, που βρίσκεται στην κατεχόμενη Λύση.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος έφθασε στις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο τέλεσε την κυριακάτικη λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, τη μεγαλύτερη και παλαιότερη ορθόδοξη εκκλησία στις ΗΠΑ.

    Την Τετάρτη, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Προεδρικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για τον Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Αργότερα αυτή τη βδομάδα, ο Μακαριότατος θα συζητήσει το Κυπριακό με την ηγεσία του Αμερικανικού Εβραϊκού Κογκρέσου.

    Οπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, ένας από τους κυριότερους λόγους της επίσκεψής του είναι να αποσπάσει μεγαλύτερη προσοχή στις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, το πρόβλημα των εγκλωβισμένων, και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κατεχόμενο βορρά.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Αρθρα σε τουρκικές εφημερίδες - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,09/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δύο πολύ γνωστοί Τούρκοι αρθρογράφοι αναφέρονται σε άρθρα τους στο θέμα των πυραύλων S - 300.

    Ο ένας από αυτούς ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο οποίος αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Σαμπάχ", αναφέρει σε άρθρο του ότι από τα όσα συμβαίνουν γύρω από τους πυραύλους S - 300, από τη σύγχυση που επικρατεί, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι δεν διεξάγεται διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

    "Κανένας δεν μπορεί να αντιληφθεί το τι θέλει να πράξει η Τουρκία στο θέμα των πυραύλων," γράφει ο αρθρογράφος και συνεχίζει, "μεγάλος είναι ο αριθμός αυτών που δηλώνουν ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν αποτελούν απειλή για την ανατολία".

    "Αγνοια δηλώνουν επίσης οι του ΥΠΕΞ για τις νηοψίες πλοίων στα στενά. Εχουμε και τις συχνές και σκληρές δηλώσεις του Ετζεβίτ, και του Υπουργού Αμυνας. Τελικά ποιόν να πιστέψουμε", διερωτάται ο Μπιράντ.

    Οπως αναφέρει στο άρθρο του, στρατιωτικός που κατέχει το θέμα τού δήλωσε ότι "αν θέλουν, μπορούν να περάσουν τους πυραύλους από τα στενά και να μην το πληροφορηθούμε. Εμείς σιωπούμε στους οπλισμούς που έχει η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και είναι σε θέση να πλήξουν το εσωτερικό της Τουρκίας και σηκώνουμε το κόσμο στο πόδι για τους S - 300. Είναι σωστά πράγματα αυτά; Αν θέλουμε να αναχαιτίσουμε τη μεταφορά των πυραύλων, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε στη 'ΤΔΒΚ', πυροβόλα των 175 χιλιοστών και με βεληνεκές 40 χιλιόμετρα, τα οποία και διαθέτει η Τουρκία."

    Συνεχίζοντας αναφέρει ότι "τότε θα μπορούμε να πούμε: Εγκαταλείψτε εσείς τους S - 300, για να αποσύρουμε και εμείς τα πυροβόλα. Αν οι Ε/Κ επιμένουν, θα αφήσουμε στο νησί τα πυροβόλα. Ετσι μόνο μπορείς να έχεις στρατιωτικό - διπλωματικό διάλογο".

    Ο δεύτερος αρθρογράφος, Εργκούν Μπαλτσιστί της εφημερίδας "Χουριέτ", γράφει ότι αδυνατεί να αντιληφθεί προς τι η κρίση με τους S - 300.

    Ο αρθρογράφος αναφέρεται στις δηλώσεις Ετζεβίτ, στις διαψεύσεις από τον ίδιο για τους πυραύλους και άλλα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] Αναστασιάδης - Προεδρικό - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,09/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι προϋπολογισμοί του 1998, ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στην οποία παρίστατο και ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντηση, που κράτησε πάνω από μια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών προέβη σε ενημέρωση για τους υπό μελέτη προϋπολογισμούς.

    Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερωτήσεις γύρω από το θέμα της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές εκλογές του 1998, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι "θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο, ώστε να συνεχισθεί η (σημερινή) συνεργασία", την οποία χαρακτήρισε "επιτυχή".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η συγκυβέρνηση θα διαλυθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις αυτές, επικαλούμενος τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

    "Υπάρχουν θέματα και προβλήματα που συζητούνται, αλλά, επί του παρόντος, είμαι της άποψης ότι δεν ισχύουν" (τα περί διάλυσης), είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σημειώνοντας: "Αυτή δεν είναι η εκτίμηση, που αποκομίζω από τις συναντήσεις που έχω με τον κ. Κυπριανού".

    Ερωτηθείς για την κατάληξη των επαφών ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ και τα ενδεχόμενα συνέχισης ή όχι, της μεταξύ τους συνεργασίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις "συλλογικών οργάνων άλλων κομμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Κογκρέσο - Εκδήλωση για τη Σμύρνη

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,09/09/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Εκδήλωση για την 75η επέτειο από την καταστροφή της Σμύρνης, πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Αμερικανικού Κογκρέσου εις μνήμη των 3,5 εκατομμυρίων Χριστιανών που δολοφόνησαν κατά την περίοδο των διωγμών (1894 - 1923).

    Στην εκδήλωση "Christian Holocaust Memorial", που διοργάνωσαν οι ομογενειακές οργανώσεις κάποιοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι μελών του Κογκρέσου, αναφέρθηκαν και στην πρόσφατη Ιστορία με έμφαση στα εγκλήματα της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου και επέκριναν την αμερικανική πολιτική για την ανοχή που επιδεικνύει απέναντι στην Αγκυρα.

    Σειρά ομιλητών αναφέρθηκε στο ιστορικό της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και στην αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας στα φρικτά αυτά εγκλήματα.

    Ο κυπριακής καταγωγής, Αδάμος Βασιλείου μίλησε για τις προσωπικές του εμπειρίες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και ιδιαίτερα για τα φρικιαστικά εγκλήματα Τούρκων στρατιωτών εναντίον των γυναικοπαίδων.

    Την πρεσβεία της Κύπρου στην Ουάσιγκτον εκπροσώπησε στην εκδήλωση, ο Σύμβουλος Τύπου Μίλτος Μιλτιάδου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Συνέδριο Maritime Cyprus 1997

    Λευκωσία,Κύπρος,09/09/1997 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Γιαννάκη)

    Με τη συμμετοχή χιλίων παραγόντων της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας, πραγματοποιείται στην Κύπρο το Συνέδριο "Maritime Cyprus 1997", μεταξύ 6 και 9 Οκτωβρίου 1997.

    Με την ευκαιρία του Συνεδρίου, πλοιοκτήτες, ναυτιλιακοί πράκτορες, δικηγόροι, λογιστές, ασφαλιστές, χρηματοδότες, αλλά και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που ασχολούνται με την εμπορική ναυτιλία, θα συναντηθούν για να συζητήσουν θέματα του κλάδου.

    Το Συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια, ενώ φέτος είναι η πέμπτη φορά που οργανώνεται.

    Ο Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, Σέργιος Σεργίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το Maritime Cyprus 1997 θα έχει θέμα "Μια νέα εποχή στην εμπορική ναυτιλία".

    Ο λόγος που επιλέγηκε το θέμα αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Σεργίου, είναι το γεγονός ότι η διεθνής ναυτιλία μπαίνει σε μια νέα εποχή, υπό την έννοια ότι μέχρι σήμερα, η προσοχή των παραγόντων και της διεθνούς νομοθεσίας, ήταν στραμμένη προς το πλοίο, δηλαδή με την ασφάλειά του, τον περιορισμό της ρύπανσης, κτλ.

    Σε αντίθεση, η διεθνής κοινότητα σήμερα επικεντρώνεται στον ανθρώπινο παράγοντα, στο προσωπικό των πλοίων, αλλά και των εταιρειών που διαχειρίζονται τα πλοία.

    Πέρυσι, ανέφερε, συμμετείχαν στο συνέδριο γύρω στα 500 άτομα και το γεγονός ότι φέτος αναμένεται ο αριθμός να διπλασιαστεί, αποδεικνύει την επιτυχία του και το μεγάλο ενδιαφέρον των ναυτιλιακών παραγόντων για το Συνέδριο.

    Αυτή η μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου, διευκρίνισε ο Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, επέβαλε και μια στροφή ως προς τα θέματα τα οποία συζητούνται σ' αυτό και εξήγησε ότι ενώ μέχρι τώρα η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε κυρίως θέματα της κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας, φέτος το θέμα θα είναι πιο ευρύ και με διεθνές ενδιαφέρον.

    Οπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σεργίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα έσοδα για την Κύπρο από την εμπορική ναυτιλία, ανέρχονται γύρω στα 50 εκ. λίρες το χρόνο, ενώ στις ναυτιλιακές εταιρείες απασχολούνται περίπου δυο χιλάδες άτομα, από τα οποία πέραν του 50% είναι Κύπριοι.

    Οσον αφορά στο μέγεθος του εμπορικού στόλου, η Κύπρος κατατάσσεται 5η παγκοσμίως με 2.640 πλοία, συνολικής χωρητικότητας περίπου 24,5 εκ. κόρων.

    Ο δυναμισμός και οι προοπτικές της κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας θεωρούνται ικανοποιητικές, επεσήμανε ο κ. Σεργίου, παρά το γεγονός ότι στις αρχές του χρόνου παρατηρήθηκε κάποια μικρή μείωση στους αριθμούς, η οποία όμως θεωρείται παροδική, αφού ήταν αποτέλεσμα μιας εκκαθάρισης στο νηολόγιο.

    Ενας άλλος λόγος για τη μικρή αυτή μείωση, σύμφωνα με τον κ. Σεργίου, είναι και το εμπάργκο που επέβαλε η Τουρκία στα υπό κυπριακή σημαία πλοία, τα οποία δεν μπορούν να προσεγγίζουν τα τουρκικά λιμάνια. Το γεγονός αυτό, αποκλείει τα υπό κυπριακή σημαία πλοία να συμμετέχουν στην αυξημένη κίνηση, εξαιτίας της έναρξης λειτουργίας του αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράκ στα νότια παράλια της Τουρκίας.

    Το γεγονός ότι γίνονται ενέργειες για βελτίωση του ονόματος της κυπριακής σημαίας, όπως αύξηση του επιπέδου ελέγχου των πλοίων από απόψεως ασφάλειας, ενίσχυση του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας με ειδικευμένο προσωπικό, η μηχανοργάνωσή του, αλλά και άλλα μέτρα, εγγυώνται ένα ευοίωνο μέλλον για την κυπριακή εμπορική ναυτιλία. "Πιστεύω ότι είμαστε ανταγωνιστικοί", τόνισε.

    Η μέση ηλικία των πλοίων του κυπριακού νηολογίου είναι 16 χρόνια, ανέφερε, που θεωρείται ικανοποιητική, αφού είναι μικρότερη από εκείνη της Ελλάδας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

    Τέλος, ο κ. Σεργίου απέδωσε το χαμηλό αριθμό Κυπρίων που ασχολούνται στην εμπορική ναυτιλία, στο γεγονός ότι η Κύπρος παρουσιάζει συνθήκες πλήρους απασχόλησης και στη σχετική έλλειψη κινήτρων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [08] Συνέδριο ΠΟΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα προβλήματα υγείας είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα από τη διεθνή συνεργασία, και το δίκτυο Κέντρων Συνεργασίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας έχει υποβοηθήσει στην αναβάθμιση της συνεργασίας αυτής μεταξύ των κρατών καθώς επίσης και στην εξεύρεση λύσεων, με τη δημιουργία αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και διοίκησης.

    Αυτό τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Αχιλλέας Πατζηνάκος, προσφωνώντας την εναρκτήρια τελετή του Πρώτου Συνεδρίου των Κέντρων Συνεργασίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) στην Ανατολική Μεσόγειο με θέμα "Ο ρόλος των Κέντρων Συνεργασίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην Ανατολική Μεσόγειο", που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία και το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και μεθαύριο Πέμπτη.

    Οπως σημείωσε ο κ. Πατζηνάκος, ένα διεθνές κέντρο τελειότητας όπως είναι τα κέντρα συνεργασίας έχει την ευθύνη να διατηρεί επίπεδα και να συνεχίζει την πρόοδο στο διεθνές πρόγραμμα, να προάγει την έρευνα με νέες στρατηγικές και νέες τεχνολογίες και να αναλαμβάνει να μεταφέρει τη γνώση και τη τεχνολογία στις γειτονικές χώρες, οι οποίες μοιράζονται τα ίδια προβλήματα υγείας.

    Ο κ. Πατζηνάκος τόνισε ότι σκοπός της ΠΟΥ όταν δημιουργεί ένα Κέντρο Συνεργασίας είναι να υπογραμμίσει ότι η υγεία και οι απειλές κατά της υγείας δεν γνωρίζουν οποιαδήποτε σύνορα ενώ όπως επεσήμανε ένας από τους κύριους στόχους της ΠΟΥ είναι να "προάξει όπου είναι δυνατό αυτή τη συνεργασία". Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας υπογράμμισε εξάλλου ότι "η Κύπρος λόγω διαφόρων θετικών συνθηκών έχει ένα καλό επίπεδο στην παιδεία, στην εκπαίδευση και στον έλεγχο πολλών ασθενειών, όπως τις μολυσματικές".

    Αναφέρθηκε στο επιτυχημένο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Κύπρο για πρόληψη της θαλασσαιμίας και στο γεγονός ότι το Κέντρο Θαλασσαιμίας έγινε έτσι Κέντρο Συνεργασίας της ΠΟΥ.

    Στην Κύπρο λειτουργεί άλλο ένα τέτοιο Κέντρο στα πλαίσια του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου ως Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης.

    Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής της ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο Δρ. Χουσείν Τζεζάιρι, τόνισε προσφωνώντας τους συνέδρους ότι τα Κέντρα Συνεργασίας της ΠΟΥ προάγουν ένα δίκτυο εργασίας των χωρών που υποστηρίζουν τα προγράμματα της ΠΟΥ στα διάφορα επίπεδα.

    Περαιτέρω, όπως είπε, ένα τέτοιο Κέντρο πρέπει επίσης να συμμετέχει στην ενδυνάμωση των πηγών της χώρας όσον αφορά στην ενημέρωση, τις υπηρεσίες, την έρευνα και την εκπαίδευση για την υποστήριξη της ανάπτυξης της διεθνούς υγείας.

    Ο Δρ. Τζεζάιρι ανέφερε επίσης ότι η ΠΟΥ αναθεωρεί συνεχώς τις διάφορες πτυχές που αφορούν στα Κέντρα Συνεργασίας, ανταποκρινόμενη σε σχετικό ψήφισμα της Συνέλευσης για την Παγκόσμια Υγεία.

    Είπε ότι σκοπός αυτού του συνεδρίου είναι η ενημέρωση από τους διεθυντές των ενεργών Κέντρων Συνεργασίας και η συζήτηση και εξαγωγή πολιτικής και στρατηγικής για ενδυνάμωση της μελλοντικής συνεργασίας της ΠΟΥ με τα Κέντρα Συνεργασίας.

    Σημειώνεται ότι στο Συνέδριο συμμετέχουν εκτός από εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης της ΠΟΥ εκπρόσωποι από δέκα χώρες: Την Κύπρο, το Μπαχρέϊν, την Αίγυπτο, το Ιράν, το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και την Τυνησία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] Ηλιάδης - "Νικηφόρος"

    Λευκωσία,Κύπρος,09/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η άσκηση "Νικηφόρος '97" θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, τονίζοντας παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν ασκήθηκαν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις για τροποποίηση του σχεδιασμού της άσκησης.

    Σε δηλώσεις του, εισερχόμενος στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε επίσης, ότι έχει αρθεί η μονομερής απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης για μη συμμετοχή ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στις ασκήσεις.

    Σε ερώτηση, "αν έχει αρθεί το μορατόριουμ", επανέλαβε ότι δεν υπήρξε μορατόριουμ, αλλά ότι "ήταν μια συνειδητή απόφαση" να μην συμμετάσχουν στην άσκηση "Βεργίνα" αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να υπάρξει καλό κλίμα πριν από τις συνομιλίες (που έγιναν) για το Κυπριακό.

    Ο Υπουργός Αμυνας, απέφυγε πάντως να απαντήσει σε ερωτήματα τόσο για την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η άσκηση "Νικηφόρος", όσο και αν θα λειτουργήσει επιχειρησιακά κατά τη διάρκειά της, και η αεροπορική βάση της Πάφου.

    Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να παραστεί στην άσκηση ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [10] Αρχ.Χρυσόστομος - Αρχ. Σπυρίδων

    Λευκωσία,Κύπρος,09/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η ομογένεια υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα τςι πρωτοβουλίες και ενέργειες της κυπριακής Εκκλησίας, που αποβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον της Κύπρου, βασισμένο στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της ευημερίας.

    Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων ύστερα από ιδιαίτερη συνάντηση που είχε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ.

    "Διαβεβαίωσα το Μακαριότατο, ο οποίος είναι ο κατ' εξοχήν εκφραστής και υπέραμαχος των δικαίων του ελληνικού κυπριακού λαού, ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η ομογένειά μας, υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα τις πρωτοβουλίες και ενέργειες της κυπριακής Εκκλησίας που αποβλέπουν σε έναν καλύτερο μέλλον της μεγαλονήσου Κύπρου, βασισμένο στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μάλιστα της δικαιοσύνης και της αυθεντικής ευημερίας", ανέφερε συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων.

    Οπως είπε, κατά τη συνάντησή του με το Μακαριότατο συζητήθηκαν οι "πολλές και ποικίλες πτυχές του ακανθώδους κυπριακού προβλήματος" και συχρόνως εξετάστηκαν διάφοροι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε η ομογένεια της Αμερικής να συμβάλει στην προσπάθεια για ορθή διαφώτιση εμπλεκομένων Αμερικανών παραγόντων και για την εξεύρεση μιας δίκαιης, σωστής και ειρηνικής λύσης στο εθνικό θέμα, "το οποίο είναι κεφαλαιώδους σε όλους μας σημασίας".

    Ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες με το Μακαριότατο θα αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας, στενής και γόνιμης συνεργασίας της κυπριακής Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής για την προώθηση του κυπριακού προβλήματος στον αμερικανικό χώρο.

    Ερωτηθείς κατά πόσο τώρα θα υπάρχει πολιτική δραστηριοποίησης της Αρχιεπισκοπής στο θέμα της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων ανέφερε ότι η δραστηριοποίηση υπήρχε και υπάρχει και πως άλλο αν γίνεται δημόσια και δεν γίνεται δημόσια.

    "Η Αρχιεπισκοπή", τόνισε, "συνεχίζει το έργο το οποίο ανέλαβε με συνέπεια προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς θορύβους και χωρίς προβολές".

    Ερωτηθείς κατά πόσον έχει υπάρξει κάποια συνεργασία μεταξύ των δυο εκκλησιών, ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων είπε ότι "βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή για να μπορέσουμε να προωθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το κυπριακό θέμα στον αμερικανικό χώρο".

    Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι οι δυο εκκλησίες ταυτίζονται και από απόψεως εθνικής και από απόψεως ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως.

    "Πάντοτε αγωνιζόμαστε και αγωνίζεται εδώ ασφαλώς η Εκκλησία να κρατήσει στην ορθοδοξία όχι μόνο τον εδώ ευρισκόμενο ελληνισμό και ορθόδοξο λαό, αλλά να τον κρατήσει και από απόψεως εθνικής", ανέφερε ο Μακαριότατος.

    Εξάλλου σε παρατήρηση ότι ο προκάτοχός του δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Κύπρο και ερωτηθείς αν ο ίδιος σκέφτεται να πραγματοποιήσει ταξίδι στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων είπε ότι είναι μέσα στα σχέδια και τα όνειρά του να επισκεφθεί και πάλι το νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Μιχαηλίδης - Τίτλοι ιδιοκτησίας - Προεδρολογία

    Λευκωσία,Κύπρος,09/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαφωνία του με τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στο θέμα της παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας πριν από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις απόψεις και εκτιμήσεις που ακούστηκαν, ο Υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε ότι "υπάρχει και η άλλη άποψη, η δική μας άποψη", σύμφωνα με τη οποία, τόνισε "ουδόλως επηρεάζεται το αναφαίρετο δικαίωμα των προσφύγων για επιστροφή, με το να αποκτήσει ένας πρόσφυγας δικό του σπίτι στις ελεύθερες περιοχές".

    Δεν γνωρίζω καμμιά νομοθετική ρύθμιση από το 1974, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης "που να απαγορεύει στους πρόσφυγες να αποκτήσουν τη δική τους περιουσία στις ελεύθερες περιοχές, με το πρόσχημα ότι, δήθεν, θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματα επιστροφής..."

    Αφού ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προωθήσει το θέμα, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις "θέμα απόψεων", οι οποίες συζητήθηκαν και αναμένεται να συζητηθούν και αύριο Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.

    Ο Υπουργός, πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν τίθεται θέμα αναίρεσης της απόφασης, αναφέροντας ότι δεν θα είναι αυτό το θέμα στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή και στην οποία κλήθηκε και θα παραστεί.

    Προεδρολογία

    Το ΔΗΚΟ έχει την άποψη αυτή τη στιγμή, ότι θα βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών και Αντιπρόεδρος του κόμματος, Ντίνος Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ωστόσο, ότι μόνο με συνεργασία μπορεί να εκλεγεί ένας υποψήφιος.

    "Κανένα κόμμα στην Κύπρο δεν βγάζει Πρόεδρο από μόνο του, Χρειάζεται, σίγουρα, τη συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα", ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το ποσοστό 16% του ΔΗΚΟ, "αποτελεί το ρυθμιστικό παράγοντα" για τις πολιτικές εξελίξεις στις προεδρικές εκλογές.

    Ο Ανιτπρόεδρος του ΔΗΚΟ, απέφυγε να σχολιάσει θέσεις άλλων στελεχών του ΔΗΚΟ, είτε για τα ενδεχόμενα συνεργασιών με άλλα κόμματα, είτε που αφορούν στη διάλυση της συνεργασίας με το ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [12] Εγκριση Προϋπολογισμών 1998

    Λευκωσία,Κύπρος,09/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο οι τρεις προϋπολογισμοί του κράτους για το 1998, οι οποίοι προνοούν δαπάνες συνολικού ύψους 1.629,9 εκ. λιρών και έσοδα 1.079,6 εκ.λιρών, σε σύγκριση με 1.476,3 εκ. και 1.087, 5 αντίστοιχα για το 1997.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, στους Προϋπολογισμούς "αντανακλάται η κεντρική επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής που ήταν και παραμένει η διαφύλαξη της σταθερότητας της οικονομίας, η επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων της, με την περαιτέρω αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και η βελτίωση της κατανομής των εισοδημάτων μέσω ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος".

    Το έλλειμμα των τριών Προϋπολογισμών προϋπολογίζεται στα 550,3 εκ. λίρες, σε σύγκριση με 388,8 εκ. που προϋπολογιζόταν, όταν υποβάλλονταν οι Προϋπολογισμοί του 1997 στο Υπουργικό Συμβούλιο, σημειώνοντας αύξηση 161,5 εκ. λιρών.

    Από την αύξηση αυτή, τα 27,8 εκ. οφείλονται στη διεύρυνση του Προϋπολογισμού Αναπτύξεως, τα 110,1 εκ. στην αύξηση του ελλείμματος του Τακτικού Προϋπολογισμού και τα 23,6 εκ. στην αύξηση του ελλείμματος του ΤΑΕΠ.

    Ο Τακτικός Προϋπολογισμός προνοεί δαπάνες 1.277,5 εκ. λιρών, έσοδα 1.072,9 εκ. λιρών και έλλειμμα 204,6 εκ. λιρών, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για το 1997 ήταν 1,160,7 εκ. λίρες, 1.066,2 εκ. λίρες και 94,5 εκ. λίρες.

    Ο Προϋπολογισμός Αναπτύξεως προνοεί δαπάνες 260,6 εκ. λιρών σε σύγκριση με 232,8 εκ. για το 1997.

    Ο Προϋπολογισμός του ΤΑΕΠ προνοεί δαπάνες 91,8 εκ. λιρών, έσοδα 6,7 εκ. λιρών και έλλειμμα 85,1 εκ. λιρών, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για το 1997 ήταν 82,8 εκ. λίρες, 21,3 εκ. λίρες και 61,5 εκ λίρες.

    Οσον αφορά στον Προϋπολογισμό Αναπτύξεως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη συνέχιση και συμπλήρωση μεγάλων έργων υποδομής, ιδιαίτερα στον υδατικό τομέα και στον τομέα της οδικής ανάπτυξης, που καλύπτουν το 32,2% των συνολικών αναπτυξιακών δαπανών.

    Το 1998 υπολογίζεται ότι θα παρουσιαστεί για πέμπτη συνεχή χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 18,4 εκ. λιρών, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται να ανέλθει στα 244,9 εκ. λίρες, ή στο 5,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε σύγκριση με 4,1% που προϋπολογίζεται για το 1997.

    Το δημόσιο χρέος, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αναμένεται να ανέλθει στο 57,5% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 55,6% που υπολογίζεται για το 1997.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΓ/ΓΠ)

    [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσια,Κύπρος,09/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.24 (+0.03)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.15 (+0.21)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.80 (+0.83)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.48 (-0.37)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77.52 (-0.19)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.80 (-0.59)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.07 (-0.17)
        Αλλες Εταιρείες                         59.55 (-0.93)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 623229.000
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MX)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 9 September 1997 - 12:13:16 UTC