Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπ. Οικονομικών - Προϋπολογισμοί
  • [02] Αναν - έκθεση - Κυπριακό
  • [03] Συνάντηση ΥΠΕΞ - Ζακ Πόος
  • [04] Κυπριανού - Ντίνι - Κίνκελ

  • [01] Υπ. Οικονομικών - Προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,09/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δήλωσε σήμερα, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο τόσο το 1996 όσο και το 1997, παρά τα σοβαρά προβλήματα, είναι ίδιος ή και μεγαλύτερος από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την έγκριση των προϋπολογισμού του κράτους, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε συγκεκριμένα ότι για το 1997 η εκτίμηση είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί γύρω στο 2%, ενώ στις χώρες μέλη της ΕΕ μεταξύ 2 και 2,5%.

    "Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο, παρά τη χειρότερη ανομβρία του αιώνα και την ολοκληρωτική καταστροφή μεγάλου τομέα της γεωργίας, θα είναι και πάλι όχι μικρότερος εκείνου των χωρών μελών της ΕΕ", σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου.

    Οπως ανέφερε, σ'αυτό συνέβαλε και η γνωστή δέσμη μέτρων του Φεβρουαρίου του 1997. "Κατορθώσαμε με δαπάνη πέραν των 15 εκατομμυρίων λιρών να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της επενδυτικής και της οικονομικής δραστηριότητας", τόνισε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδούλου, δήλωσε ότι δεν συζητήθηκαν οι προϋπολογισμοί της άμυνας. Εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης συζητείται σε ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ σημείωσε ότι έχει υπολογιστεί "κονδύλι το οποίο είναι σίγουρα μεγαλύτερο εκείνου του 1997".

    Ερωτηθείς ποιά θα είναι η πολιτική όσο αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων στο Δημόσιο, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι δεν περιλαμβάνεται καμία απολύτως νέα θέση το 1998. Πρόσθεσε ότι εμφανίζονται 40 θέσεις που καταργούνται και 11 που δημιουργούνται, οι οποίες ωστόσο δεν είναι αποτέλεσμα ρυθμίσεων που έγιναν πρόσφατα, αλλά ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του '97 ή στους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς του ίδιου έτους.

    Αναφορικά με το κρατικό μισθολόγιο, από 550 εκατομμύρια θα ανέλθει στα 616 εκατομμύρια, δηλαδή θα υπάρξει αύξηση των 66 περίπου εκατομμυρίων λιρών.

    Σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για φορολογίες το 1998, και ότι η κυβέρνηση βασίζεται στις φορολογίες του 1997.

    Με την ευκαιρία αυτή πρόσθεσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 1997 υπολογίζεται να ανέλθει στο 4,1%, θα είναι δηλαδή ελαφρώς ψηλότερο από το αντίστοιχο κριτήριο του Μάαστριχτ, το οποίο προβλέπει μέχρι 3%.

    Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει γύρω στο 3,3% αλλά έχοντας υπόψη το νέο ενδιάμεσο εναρμονισμένο δείκτη, υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 2,5% και θα πληροί και αυτό το κριτήριο.

    Είπε επίσης ότι το δημόσιο χρέος - εξαιρουμένου του ενδοκυβερνητικού - για σκοπούς Μάαστριχτ, υπολογίζεται γύρω στο 57% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, κάτω από το 60% που αποτελεί το όριο σύμφωνα με την Συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ακόμα ότι η κυπριακή οικονομία θα ικανοποιεί τους δείκτες του Μάαστριχτ σε ότι αφορά την συναλλαγματική ισοτιμία και τα επιτόκια, που αποτελούν δύο επιπλέον κριτήρια του Μάαστριχτ.

    Για το δημοσιονομικό έλλειμμα, δήλωσε ότι το 1996 διαμορφώθηκε στο 3,4%, το δημόσιο χρέος στο 54%, ενώ τα επιτόκια και η ισοτιμία της λίρας ικανοποιούν τα αντίστοιχα κριτήρια του Μάαστριχτ. Ο πληθωρισμός το 1996 ήταν 2,98%, αλλά βάσει του νέου εναρμονισμένου δείκτη διαμορφώνεται στο 2, 1%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός ήταν 2,3%, πρόσθεσε.

    Για την ανεργία είπε ότι το 1996 ήταν 3,1%, ενώ το 1997 υπολογίζεται να ανέλθει στο 3,3%, και το 1998 υπολογίζεται και πάλι στο 3,2 - 3,3%. Σημείωσε πως την ίδια περίοδο η Ευρώπη είχε από 11,3% - 11,5%.

    Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι πάντοτε πρέπει το θέμα αυτό να προκαλεί ανησυχία διότι τροφοδοτεί το δημόσιο χρέος.

    "Είναι μια ένδειξη ότι δαπανούμε περισσότερα, είτε από όσα παράγουμε είτε από όσα επιτρέπεται να δαπανούμε", δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί ένα από τα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση το 1998, και ιδιαίτερα σε σχέση με την συμπεριφορά των εσόδων, την οποία θα πρέπει να δει κανείς νωρίς για να προβεί στις ανάλογες διορθωτικές ενέργειες.

    Για το θέμα της φιλελευθεροποίησης δήλωσε ότι υπάρχει μια αυξημένη τάση σε όλους τους τομείς της οικονομίας, και ιδιαίτερα του εμπορίου.

    "Ο τομέας της οικονομικής δραστηριότητας που είναι κρατικός είναι ασήμαντος σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, και οποιεσδήποτε αλλαγές χρειαστεί να γίνουν στο μέλλον δεν θα είναι ούτε οδυνηρές, ούτε σημαντικές", υπογράμμισε.

    Το δημόσιο χρέος το 1997 θα κυμανθεί γύρω στο 89% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ το 1998 που είναι μια νέα πενταετία, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα διορθωτικά μετρα, θα ξεπεράσει το 90%.

    Αναφορικά με το ενδοκυβερνητικό χρέος είπε ότι θα κυμαίνεται γύρω στο 55% - όσο περίπου το παρέλαβε αυτή η διακυβέρνηση - και γύρω στο 57% το 1998.

    Το 1998 το δημόσιο εξωτερικό χρέος θα μειωθεί στο 9,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σε σχέση με το 21% που ήταν το 1992.

    Ο ρυθμός αύξησης του συνολικού δημόσιου χρέους - που δεν υπολογίζεται για σκοπούς Μάαστριχτ - είναι ελαφρά χαμηλότερος από την προηγούμενη πενταετία. Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση, η οποία είναι αρκετά μεγάλη και θα πρέπει να απασχολεί όλους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] Αναν - έκθεση - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,09/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κυκλοφόρησε χθες η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν για τα έτη 1996 και 1997, στην οποία γίνεται αναφορά και στο Κυπριακό.

    Ο κ. Αναν αναφέρει ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για αναζωογόνηση των διαδικασιών επίλυσης τριών μακροχρόνιων διαφορών, δηλαδή το Κυπριακό, τη Δυτική Σαχάρα και το Ανατολικό Τιμόρ, για τις οποίες έχει διορίσει αντιπροσώπους για προώθηση της διαδικασίας εξεύρεσης διεξόδων.

    Ειδικότερα για το Κυπριακό, ο κ. Αναν αναφέρεται στους δύο γύρους απευθείας συνομιλιών στις ΗΠΑ και την Ελβετία, υπό την προεδρία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Ανκαι δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία σε ουσιαστικά θέματα, τονίζει ο κ. Αναν, εντούτοις "οι δύο ηγέτες παραμένουν δεσμευμένοι στην επίτευξη συνολικής διευθέτησης υπό τις καλές μου υπηρεσίες, και προτίθεμαι να προχωρήσω με την αποστολή".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] Συνάντηση ΥΠΕΞ - Ζακ Πόος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,09/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα τηρήσει όλες τις αποφάσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, δηλαδή στις αρχές του 1998.

    Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε σήμερα ο προεδρεύων της ΕΕ, Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη, στο Λουξεμβούργο.

    Παράλληλα ο κ. Πόος φρόντισε να ξεκαθαρίσει πλήρως τη στάση της λουξεμβουργιανής προεδρίας, τονίζοντας ότι δεν βλέπει καμιά σύνδεση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου με την αίτηση ένταξης της Τουρκίας.

    Πρόκειται, όπως είπε, για δύο εντελώς διαφορετικά θέματα, και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμιά άμεση σύνδεση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού με τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου.

    Οι σημερινές παρεμβάσεις του ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, είναι εξαιρετικής πολιτικής σημασίας για την Κύπρο, δεδομένου ότι γίνονται σε μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση της Αγκυρας προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Μάλιστα, ο κ. Πόος, χωρίς να κρύψει τη δυσφορία του για τις πιέσεις που επιχειρεί να ασκήσει η Τουρκία σε διάφορες κοινοτικές χώρες, προειδοποίησε με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο την Αγκυρα ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχθεί παρεμβάσεις τρίτων χωρών σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στη στάση της Αγκυρας, δήλωσε ότι δεν την καταλαβαίνει, διότι, όπως είπε, η Τουρκία θα έπρεπε να είναι από τις πρώτες που θα υποστήριζαν την ένταξη της Κύπρου, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς, δεδομένου ότι θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Τέλος ο κ. Πόος, ο οποίος ενημερώθηκε από τον κ. Κασουλίδη για τις συνομιλίες του Μοντρέ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία τους, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα κάνει τα πάντα για την επανέναρξή τους με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ δεν παρέλειψε να μπλέξει το εγκώμιο της κυπριακής οικονομίας, οι επιδόσεις της οποίας, όπως είπε, δίνουν σαφέστατο προβάδισμα ένταξης στην Κύπρο σε σχέση με τις άλλες υποψήφιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Εξάλλου από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση με τη συνάντηση, που διήρκησε περίπου 90 λεπτά, στην οποία κυριάρχισαν το Κυπριακό και η επικείμενη έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης.

    Δήλωσε επίσης ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις σαφέστατες θέσεις του κ. Πόος, σε μια περίοδο, όπως σημείωσε, που η Τουρκία κάνει εκστρατεία εναντίον της έναρξης διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ΕΕ θα προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

    Αναφερόμενος στην επιθυμία της ΕΕ για συμμετοχή και των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι είναι θεμιτό εφόσον γίνονται με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχουμε παράλληλες διαπραγματεύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ/ΜΜ)

    [04] Κυπριανού - Ντίνι - Κίνκελ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι η πλευρά μας θα υποστεί πιέσεις αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου έχει συνδεθεί με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και ότι το Κυπριακό έχει καταστεί δευτερεύων θέμα.

    Ο κ. Κυπριανού προέβη στις δηλώσεις αυτές σήμερα το απόγευμα, πριν από τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο συζητά αποκλειστικά οργανωτικά θέματα, όπως την πλήρωση κενών θέσεων αξιωματούχων.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι το θέμα πιθανών συνεργασιών με άλλα κόμματα για τις προεδρικές εκλογές του 1998 θα απασχολήσει το Εκτελεστικό Γραφείο στην επόμενή του συνεδρία, που θα γίνει την Πέμπτη.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Ιταλίας και της Γερμανίας, Λαμπέρτο Ντίνι και Κλάους Κίνκελ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, διότι ναι μεν ο κ. Ντίνι στην Ουάσιγκτον είπε ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης" του ψευδοκράτους, "αλλά μίλησε για δύο κυβερνήσεις και δύο οντότητες".

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε αυτή τη δήλωση "πολύ σοβαρή τοποθέτηση", τονίζοντας ότι "στη Ρώμη χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι "το ίδιο ισχύει και για τη Βόννη, διότι ο κ. Κίνκελ είχε υποσχεθεί άλλα πράγματα στον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, και οι δηλώσεις του ήταν πολύ διαφορετικές μετά τη συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη".

    Ακολούθως, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Ισπανίας Χουάν Μπαρέρο Βαλβέρντε, ο οποίος προέβη σε ξεκάθαρες δηλώσεις. "Το βράδυ, όμως, τουλάχιστον η μετάφραση του κειμένου της ομιλίας του στο δείπνο ήταν διαφορετική φιλοσοφία", σημείωσε.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι από την ομιλία του κ. Βαλβέρντε "απαλείφθηκαν δύο γραμμές γιατί δημιουργούσαν πρόβλημα" και ότι έχει διαβιβάσει παράκληση προς την ισπανική Γερουσία να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

    "Πρέπει", τόνισε, "να τα παρακολουθούμε αυτά πολύ στενά. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το παρακολουθήσει πολύ πιο στενά και η Αθήνα και η Λευκωσία".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν μπορεί να πει ότι οι δηλώσεις αυτές είναι αθώες, ούτε ότι είναι μπλόφα.

    "Πιστεύω", είπε, "ότι θα υποστούμε πιέσεις και πρέπει να το γνωρίζουμε και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις πώς θα τις αντιμετωπίσουμε, όσον αφορά και την ενταξιακή μας πορεία, η οποία έχει συνδεθεί με ανοχή, αν όχι και υποστήριξη των ΗΠΑ, με την υπόθεση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Το Κυπριακό είναι περίπου δευτερεύων θέμα".

    Εξέφρασε, τέλος, την ετοιμότητα "να συζητήσουμε οποιανδήποτε πρόταση η οποία γίνει είτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε από την ελληνική κυβέρνηση είτε από οποιονδήποτε άλλο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 9 September 1997 - 17:46:58 UTC