Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποστάσεις ΗΠΑ από Ντίνι
  • [02] Κασουλίδης - Ιταλία
  • [03] Γκιουρέλ - πύραυλοι
  • [04] Τούρκος Βοηθός Υφυπουργός στη Μόσχα
  • [05] Διευθυντής ΚΥΠΕ - IBC
  • [06] Τουρκία - Επιτελείο - Πύραυλοι
  • [07] Κατεχόμενα - καζίνα
  • [08] Εκπρόσωπος - ΕΕ
  • [09] Εκπρόσωπος - Τουρκικές προκλήσεις

  • [01] Αποστάσεις ΗΠΑ από Ντίνι

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,10/09/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Αποστάσεις πήρε η κυβέρνηση των ΗΠΑ από τις προκλητικές δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, για την Κύπρο.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ, να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντίνι και ειδικότερα να ξεκαθαρίσει εάν οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την κυβέρνηση του Προέδρου Κληρίδη, ως τη μόνη νόμιμη Κυβέρνηση της Κύπρου και αν συνεχίζουν να υποστηρίζουν την προσπάθεια του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης με βάση τη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία, ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιμ Φόλεϊ είπε: "Η απάντηση είναι Ναι, και στα δύο ερωτήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση στη Λευκωσία ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου".

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν επαφές ταυτόχρονα και με τις δύο κοινότητες στο νησί.

    Για το θέμα της εισδοχής της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Φόλεϊ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν στο θέμα, αλλά υποστηρίζουν την είσοδο της Κύπρου στην Ενωση, όπως επίσης και την προοπτική εισόδου της Τουρκίας, πιστεύοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στην επίλυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην επίλυση του Κυπριακού.

    Οταν ζητήθηκε από τον κ. Φόλεϊ, να σχολιάσει τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, με βάση την οποία οποιαδήποτε επίθεση από την Τουρκία - με αφορμή την αγορά των πυραύλων S300 - θα είναι αιτία πολέμου, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συστήνουν αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές και μείωση της έντονης ρητορικής.

    Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ διαφωνούν με την αγορά των πυραύλων, αλλά λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη δέσμευση του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν θα προχωρήσει στην εγκατάστασή τους για εύλογο χρονικό διάστημα.

    Ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία στην περιοχή, αλλά απλώς παρατηρούνται "σκαμπανεβάσματα" στην περιοχή.

    Οπως είπε, οι ΗΠΑ είχαν μεγάλες ελπίδες μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά η ρητορική έχει ξεφύγει από το κλίμα συνεργασίας που είχε διαμορφωθεί και δεν βλέπουν το λόγο να μην υπάρξει επιστροφή στο κλίμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Κασουλίδης - Ιταλία

    Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επαφές με την ιταλική κυβέρνηση θα έχει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Στη συνάντηση που Θα έχει στη Ρώμη, με τον Ιταλό ομόλογό του, Λαμπέρτο Ντίνι, αναμένεται να ζητήσει διευκρινήσεις για τις δηλώσεις Ντίνι περί ύπαρξης "δύο κυβερνήσεων και δύο οντοτήτων στην Κύπρο".

    Ο κ. Κασουλίδης είχε χθες στο Λουξεμβούργο, συνάντηση με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Ζακ Πόος.

    Ο αξιωματούχος της Ενωσης, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις τουρκικές απειλές για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμμία σύνδεση της πορείας ένταξης της Κύπρου με εκείνη της Τουρκίας.

    Διαβεβαίωσε εξάλλου, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν κανονικά στις αρχές του 1998, ενώ θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [03] Γκιουρέλ - πύραυλοι

    Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Βάση στην Ανατολική Μεσόγειο θα εξασφαλίσει η Ρωσία όταν εγκατασταθούν στην Κύπρο οι πύραυλοι S - 300, απειλώντας έτσι την ειρήνη στο νησί.

    Αυτό ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις Σουκρού Γκιουρέλ σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Αγκυρας κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

    Οπως γράφει η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" κάτω από τον τίτλο, "Επικίνδυνο παιγνίδι Ε/Κ - Ρώσων", ο Γκιουρέλ ανέφερε ότι Ρώσοι ειδικοί θα εγκατασταθούν στις ελεύθερες περιοχές μόλις φθάσουν στο νησί οι πύραυλοι "και κατ' αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία θα πετύχει ότι δεν πέτυχε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, να εγκαταστήσει δηλαδή σημαντική βάση στην ανατολική Μεσόγειο".

    Οι δηλώσεις Γκιουρέλ συνέπεσαν σε μιά εποχή που ο Ειδικός Συντονιστής του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλλερ, πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Τουρκία, δίνοντας έτσι τροφή για σχόλια τύπου "Προειδοποίηση της Τουρκίας προς ΗΠΑ".

    Ο κ. Γκιουρέλ επανέλαβε ότι η εγκατάσταση των πυραύλων στη νότια Κύπρο, όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές, απειλεί όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και την ειρήνη και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

    Κάλεσε, μάλιστα, όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της περιοχής να ενδιαφερθούν για το θέμα των S - 300.

    Ο Τούρκος αξιωματούχος επανήλθε στα υπέρογκα ποσά που κατά τους ισχυρισμούς του δαπανώνται από την Κυπριακή Δημοκρατία και ανέφερε ότι αυτά πλησιάζουν τα δύο εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

    Ο Γκιουρέλ ισχυρίστηκε επίσης ότι ο μέχρι τώρα εξοπλισμός των Ε/Κ έθετε σε κίνδυνο μόνο την ειρήνη στη νήσο, ενώ με τους S - 300 απειλείται η Τουρκία και άλλες χώρες.

    Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι πύραυλοι να καταστούν μέσο για διαπραγμάτευση για την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

    Επανέλαβε ότι η Τουρκία εγγυάται την ασφάλεια του ψευδοκράτους και ότι θα πάρει τα ενδεικνυόμενα μέτρα αν οι πύραυλοι εγκατασταθούν στο νησί.

    "Θα πάρει τα μέτρα της η Τουρκία, και αν αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - ΕΕ", είπε ο Γκιουρέλ, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για ενοποίηση του ψευδοκράτους με την Τουρκία "δεν θα προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά στην ανεξαρτησία και κυριαρχία" του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [04] Τούρκος Βοηθός Υφυπουργός στη Μόσχα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα ο Τούρκος Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Πρέσβης Αλί Τουϊγκάν, ο οποίος θα έχει επαφές με το Ρώσο Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, Βίκτορ Ποσουβάλιουνκ.

    Οι επίσημες επαφές των δυο πλευρών θα αρχίσουν αύριο, ενώ την επόμενη ημέρα, η τουρκική αντιπροσωπεία θα έχει ανεπίσημες επαφές με Ρώσους αξιωματούχους.

    Κατά τις επαφές θα συζητηθεί το θέμα των πυραύλων S - 300, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

    Θα συζητηθεί επίσης το θέμα των επισκέψεων στην Τουρκία, του Ρώσου Πρωθυπουργού, Βίκτορ Τσιερνομίρντιν και του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Γεβγκένι Πριμακόφ, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν για φέτος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Διευθυντής ΚΥΠΕ - IBC

    Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Ανδρέας Χριστοφίδης έχει επιλεγεί ως μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Διεθνούς Βιογραφικού Κέντρου (IBC) του Κέιμπριτζ της Αγγλίας.

    Η πρόταση έγινε απευθείας προς τον κ. Χριστοφίδη, με επιστολή του κ. Σιάν Τάιλερ, ο οποίος είναι Επικεφαλής Ερευνας στο Κέντρο. Ο κ. Χριστοφίδης απεδέχθη την τιμητική αυτή θέση.

    Το Συμβουλευτικό Συμβούλιο είναι το Σώμα το οποίο μελετά και προτείνει τη συμπερίληψη επιφανών ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο στις διάφορες εκδόσεις αναφοράς (Ποιός είναι Ποιός), που εκδίδει κάθε χρόνο το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο.

    Μεταξύ άλλων οι εκδόσεις αυτές διανέμονται σε βιβλιοθήκες, κέντρα πληροφόρησης και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

    Οι ενδιαφερόμενοι να συμπεριληφθούν στις εκδόσεις αναφοράς του Κέντρου, παρακαλούνται να αποστείλουν βιογραφικά σημειώματα στον κ. Ανδρέα Χριστοφίδη, στη διεύθυνση:

    Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων Καστοριάς 7, 2002 Στρόβολος

    Τ.Κ. 3947, Λευκωσία 1685 (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Τουρκία - Επιτελείο - Πύραυλοι

    Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα ενημερώσει αύριο την κυβέρνηση της χώρας για θέματα που σχετίζονται με πυραύλους μέσου και μακρού βεληνεκούς, αέρος - εδάφους, αέρος - αέρος και εδάφους - εδάφους, καθώς και για τους S - 300.

    Οπως γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος, θα εξεταστεί το αμυντικό σύστημα της χώρας και οι νέες ανάγκες σε στρατιωτικό υλικό, ενώ μετά την ενημέρωση, η τουρκική κυβέρνηση θα εξετάσει την πολιτική της στο θέμα των πυραύλων, σε σύσκεψη που θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας.

    Αναφέρεται επίσης, ότι θα τεθεί και το ερώτημα γιατί η Τουρκία να μην διαθέτει πυραύλους που διαθέτουν το Ιράν, η Συρία, το Ιράκ και η Αρμενία και τονίζεται ότι η Αγκυρα δεν αποκλείεται να στραφεί προς αγορά πυραυλικών συστημάτων από Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ.

    ΣΣύμφωνα με πληροφορίες της "Τζουχμουριέτ", "η κρίση των πυραύλων" θα συζητηθεί και κατά την τακτική συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος αυτού του μήνα.

    Η "Μιλλιέτ", αναφέρει ότι στη συνεδρία θα προεδρεύσει ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μεσούτ Γιλμάζ και επιβεβαιώνει ότι η συζήτηση θα αφορά στο κατά πόσον οι πύραυλοι που διαθέτουν γειτονικές χώρες, αποτελούν απειλή για την Τουρκία, ενώ σημειώνει ότι θα εξεταστούν και οι τρόποι ανακοπής της εγκατάστασης των S - 300 στην Κύπρο.

    Εξάλλου, ο γνωστός αρθρογράφος της "Μιλλιέτ", Σεμί Κοχέν, αναφερόμενος στην αυριανή σύσκεψη στο Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρατηρεί ότι παρόμοια σύσκεψη γίνεται για πρώτη φορά.

    Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διέψευσε ότι δήλωσε ότι θα πλήξει τους S - 300, επανέλαβε ωστόσο τις απειλές και τις προκλήσεις του. "Πράττω τα δέοντα", είπε, "χωρίς να προβαίνω σε δηλώσεις, χωρίς να σηκώνω το κόσμο στο πόδι. Το κάθε βήμα τους", απείλησε και πάλι ο Ετζεβίτ, απευθυνόμενος στην κυπριακή κυβέρνηση και τους Ε/Κ, "θα το ανταποδίδουμε με πιο δραστικό βήμα. Να μη αμφιβάλει κανένας", κατέληξε.

    Στο μεταξύ, η "Τζουχμουριέτ" επανέρχεται στο θέμα του αιγυπτιακού πλοίου AL QUASRY, που ερευνήθηκε προ ημερών στα στενά του Βοσπόρου, και υποστηρίζει ότι δεν αποκαλύφθηκε ότι μεταφέρει απλώς εξαρτήματα, αλλά 30 πυραύλους, κατά πάσα πιθανότητα S90.

    Η εφημερίδα γράφει ακόμη, ότι παραμένουν οι υποψίες κατά πόσον οι πύραυλοι θα παραμείνουν στην Αίγυπτο.

    Το θέμα πάντως των πυραύλων, θα συζητήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο στις 16 Σεπτεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] Κατεχόμενα - καζίνα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ - Μενέλαος Χατζηκωστής)

    Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει έσοδα για τα ταμεία του και ξένο συνάλλαγμα για τις εμπορικές συναλλαγές του, το ψευδοκράτος μετατρέπει τα κατεχόμενα σε "Λας Βέγκας" της Ανατολικής Μεσογείου.

    Σήμερα λειτουργούν στα κατεχόμενα συνολικά 18 καζίνα. Για άλλα τρία έχει δοθεί προέγκριση ενώ εκκρεμούν άλλες εφτά αιτήσεις. Στόχος είναι η όσο το δυνατό προσέλκυση τουριστών υπό το φως και της διεθνούς απομόνωσης στην οποία βρίσκεται το ψευδοκράτος.

    Στην αύξηση του αριθμού των καζίνων στα κατεχόμενα συνέτειναν και οι πιέσεις της κυβέρνησης του Ισλαμιστή πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακαν για κλείσιμο των καζίνων που λειτουργούν στην Τουρκία, γεγονός που ώθησε τους Τούρκους "βασιλιάδες" των καζίνων να στραφούν προς τα κατεχόμενα όπου βρήκαν πρόσφορο έδαφος για μεταφορά των επιχειρήσεων τους.

    Ενας από τους λόγους που η πρώην κυβέρνηση Ερμπακαν πίεζε για το κλείσιμο των καζίνων στην Τουρκία ήταν και η χρησιμοποίησή τους από την τουρκική μαφία για ξέπλυμα παράνομου χρήματος, που προέρχεται από τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών.

    Περιφρονώντας την ευνόητη σύνδεση των καζίνων με τον τούρκικο υπόκοσμο, ο Ραούφ Ντενκτάς έχει δηλώσει ότι το ψευδοκράτος έχει ανάγκη από τα καζίνα γιατί μέσω αυτών εισρέει συνάλλαγμα στα κατεχόμενα. Ισχυρίστηκε ότι τα καζίνα συμβάλλουν στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το ψευδοκράτος αφού, όπως είπε, ο τουρισμός είναι η μόνη πηγή εισόδων του.

    Το διαμάντι των καζίνων στα κατεχόμενα είναι το "Casino Jasmine Court" στην Κερύνεια το οποίο λειτούργησε στις αρχές του 1993 με κόστος άνω των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων. Οπως αναφέρει ο ίδιος ο διευθυντής του "Jasmine" Μουσταφά Μπέϊ, Θεωρείται το μεγαλύτερο καζίνο της Ευρώπης, ύστερα από αυτά του Μόντε Κάρλο.

    Με εμβαδόν 5.000 τετραγωνικών μέτρων, το "Jasmine" διαθέτει 500 κερματοδέχτες μηχανές τζόγου, 30 τραπέζια ρουλέτας και προσωπικό άνω των 100 ατόμων.

    Το άτομο το οποίο επένδυσε πολύ στο "Jasmine" ήταν ο λεγόμενος "βασιλιάς" των καζίνων της Τουρκίας Ομέρ Λουφτί Τοπάλ, που ήταν ιδιοκτήτης των 20 από τα 100 συνολικά καζίνα που λειτουργούν στην Τουρκία.

    Ο Τοπάλ, ο οποίος εξέτισε πενταετή ποινή φυλάκισης στην Τουρκία για διακίνηση ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ, δολοφονήθηκε στην Κωσταντινούπολη.

    Ο τουρκικός Τύπος αποκάλυψε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν πάνω στο σιγαστήρα που βρισκόταν στο αυτόματο όπλο το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Τοπάλ ανήκαν στον Αμπντουλλάχ Γκατλί, ιεραρχικός τύπος του τουρκικού υποκόσμου, πληρωμένος δολοφόνος και μέλος των "Γκρίζων Λύκων".

    Ο Γκατλί βρέθηκε νεκρός το Νοέμβριο του 1996 σε αυτοκινητικό δυστύχημα μαζί με υψηλά ιστάμενο αξιωματικό της τουρκικής αστυνομίας, ένα βουλευτή που άνηκε συγκυβέρνηση Ερμπακαν - Τσιλέρ, και ένα φωτομοντέλο.

    Ο Ονέρ Καν, ο οποίος διεύθυνε καζίνο στην Αμμόχωστο, αποκεφαλίστηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα πριν από πέντε χρόνια στα κατεχόμενα όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από τη πορεία του κάτω από άγνωστες συνθήκες.

    Οι αρχές του ψευδοκράτους διέγραψαν το θάνατο του Καν ως δυστύχημα, αλλά ουδέποτε βρήκαν το κεφάλι του Καν. Διαδόθηκε στα κατεχόμενα ότι ο λόγος που δεν βρέθηκε ποτέ το κεφάλι του Καν είναι ότι είχε χτυπηθεί από σφαίρα.

    Και όμως, ο Ντενκτάς, σε δηλώσεις του, επιμένει ότι αυστηρά μέτρα ελέγχου μπορούν να αποτρέψουν την εισαγωγή διαφθοράς από την Τουρκία. Μάλιστα, οι Τ/Κ δεν επιτρέπονται να εισέλθουν στα καζίνα, αλλά αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει.

    Λεγόμενο νομοσχέδιο της ψευδοκυβέρνησης προνοεί την ελεύθερη είσοδο των Τ/Κ στα καζίνα. Ανάλογα με το "νομοσχέδιο", ο κάθε Τ/Κ θα μπορεί να εισέρχεται στα καζίνα, αρκεί να έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του και να έχει καταβάλει στην "εφορεία", 75 λίρες Κύπρου κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

    Οπως ανέφερε ο Τ/κ Τύπος, σήμερα στην κατεχόμενη Κερύνεια λειτουργούν 11 καζίνα, στη Λευκωσία δύο και στην Αμμόχωστο πέντε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρώπη εκφράζει την επιθυμία για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά δεν το θέτει ως όρο για την έναρξή τους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν ως έχουν συμφωνηθεί, στις αρχές του 1998, δηλαδή έξι μήνες μετά το τέλος της Δικακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Επισημαίνοντας ότι η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ είναι δύσκολη, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι στο επίκεντρο των ενεργειών και της πολιτικής της Κυβέρνησης βρίσκεται η προετοιμασία για την έναρξη των ενταξιακών.

    Εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Πόος, τις οποίες χαρακτήρισε "κατηγορηματικές και απόλυτα ξεκάθαρες", ενώ επεσήμανε ότι παρόμοιες δηλώσεις έχουν κάνει όλοι οι επίσημοι της ΕΕ, "επομένως για το επόμενο στάδιο της ΕΕ, που είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ουδέν πρόβλημα εμφανίζεται".

    "Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα ξεκινήσουν σύμφωνα και με τις μέχρι τώρα αποφάσεις της ΕΕ στις αρχές του 1998, έξι μήνες δηλαδή μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

    Επανέλαβε εξάλλου την πρόταση της κυπριακής Κυβέρνησης για συμμετοχή των Τ/Κ στην επίσημη αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εισήγηση αυτή είπε δεν έχει απορριφθεί από την ΕΕ, η οποία όπως σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης, εκφράζει επιθυμία συμμετοχής των Τ/Κ αλλά δεν την θέτει ως προϋπόθεση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αν υπάρχουν άλλες προτάσεις αναφορικά με τη συμμετοχή των Τ/Κ "θα μελετηθούν αλλά πάντα με μέτρο σύγκρισης και κρίσης τη διαφύλαξη της νόμιμης κυβέρνησης της Δημοκρατίας ως μόνης διαπραγματεύτριας σε αυτές τις συνομιλίες".

    Λαμπέρτο Ντίνι

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "δεν μας χαροποιούν" και δεν συμβαδίζουν με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά, τόνισε "δεν διαταράσσεται η πάγια αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης" από μέρους της Κυβέρνησης της Ιταλίας.

    Ο κ. Χριστοφίδης, σημείωσε επίσης ότι "ο κ. Ντίνι δεν αμφισβητεί ότι η αναγνωρισμένη από την Κυβέρνησή του, Κυβέρνηση (της Κύπρου) είναι αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε εναντιώνεται στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

    Οταν μιλά για οντότητες, πρόσθεσε, αναφέρεται στις δύο κοινότητες. "Στο Σύνταγμα", επεσήμανε, "υπάρχει η κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία που στηρίζεται σε δύο οντότητες, που λέγονται Ε/κ και Τ/κ κοινότητα".

    Κλάους Κίνκελ

    Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "χρησιμοποιεί προσεκτικά τον όρο ότι είναι η προσωπική του γνώμη. Οσον αφορά στις ενταξιακές έχει θέσει ότι θα αρχίσουν κανονικά", πρόσθεσε.

    Επεσήμανε επίσης ότι συνάδελφοι του κ. Κίνκελ υπενθύμησαν τον Γερμανό ΥΠΕΞ ότι και η χώρα όταν μπήκε στην ΕΕ ήταν διχοτομημένη και αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Τουρκικές προκλήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή Κυβέρνηση μελετά τρόπους αντίδρασης στις νέες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας, η οποία δεν επιτρέπει σε πλοία που εκπροσωπούν κυπριακά συμφέροντα ή που χρησιμοποιούν τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταπλέουν ή να εξυπηρετούνται σε τουρκικά λιμάνια.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, "η Τουρκία λαμβάνει μέτρα τα οποία νομίζει ότι είναι ζημιογόνα για την Κύπρο και την οικονομία της".

    "Παρακολουθούμε", πρόσθεσε, "αυτές τις ενέργειες της τουρκικής Κυβέρνησης και μελετούμε τρόπους αντίδρασης. Λαμβάνουμε δε και συμβουλές διεθνολόγων πάνω σε αυτά τα θέματα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 10 September 1997 - 13:19:25 UTC