Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [02] Τ/κ Τύπος - Εποικισμός - Αμμόχωστος
  • [03] Επικρίσεις κατά Ντενκτάς
  • [04] Επαφές Μίλερ
  • [05] Κυπριανού - Χόλμπρουκ - Μίλερ

  • [01] Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,13/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Προκλητικές και προσβλητικές, χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, τις χθεσινές ερωτήσεις του Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης του Κυπριακού στη Διακοινοβουλευτική Ενωση (IPU), κ. Κιμτάινερ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής στο Κάιρο.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ σήμερα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής "ήταν εν μέρει προκλητικός, υπό την έννοια, αφενός της άγνοιας ή της προσποίησης άγνοιας του Κυπριακού, και αφετέρου της υποβολής ερωτήσεων που υποδηλούσαν ή ήθελαν να υποβάλουν, τουλάχιστον, απαράδεκτες θέσεις, εάν υιοθετούντο από την κυπριακή Κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η αναγνώριση του ψευδοκράτους".

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η αντίδραση, τόσο του ιδίου, όσο και του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Φιλίππου, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρία, "ήταν άμεση."

    Η "συμπεριφορά του κ. Κιμτάινερ ήταν προσβλητική για Πρόεδρο, γιατί δεν είναι νοητό, αφού προεδρεύει της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κυπριακού για τρίτη χρονιά, να παραγνωρίζει βασικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και να παραγνωρίζει ότι η ίδια η χώρα του δεν αναγνωρίζει τον κ. Ντενκτάς, όπως και το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να αναγνωριστεί μια παράνομη οντότητα, όταν υπάρχει τέτοια βάναυση παραβίαση συγκεκριμένων ψηφισμάτων και γενικότερα του διεθνούς δικαίου."

    Σε ερώτηση εάν η στάση του Φιλανδού Προέδρου της Επιτροπής οφείλεται σε άγνοια περισσότερο ή έχει κάποια σκοπιμότητα, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι "απόλυτα επηρεασμένος από την προπαγάνδα που δέχεται από κάποιους φίλους που διατηρεί στα κατεχόμενα" και οι οποίοι κατά τη διάρκεια της συνόδου της Επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη, τον είχαν προσκαλέσει στα κατεχόμενα. Ωστόσο, μετά από δικές του, έντονες παραστάσεις, αποφεύχθηκε η επίσκεψη στα κατεχόμενα.

    Σε ερώτηση αν η στάση του Προέδρου της Επιτροπής θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εργασιών της, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάμβανε το αποτέλεσμα. Ωστόσο, είπε ότι "πάντοτε ο Πρόεδρος, εάν είναι ισχυρή προσωπικότητα, επηρεάζει το αποτέλεσμα".

    Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι οι βουλευτές δεν κάθονται "με σταυρωμένα χέρια. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επηρεάσουμε τα μέλη της Επιτροπής...για μια αντικειμενική έκθεση που υποβάλλεται στο Συμβούλιο την τελευταία μέρα προς έγκριση."

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος Πρόεδρος εκφράζει απαράδεκτες απόψεις αλλά και έχει εισάξει απαράδεκτες παραγράφους σε ανάλογες εκθέσεις, με αποτέλεσμα, μετά από έντονα διαβήματα, να γίνει κατορθωτή η απάλειψή τους, είπε.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Φιλίππου παρουσίασαν τις θέσεις της Ε/κ πλευράς στο Κυπριακό, όπως επίσης και στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

    Ο κ. Κιμτάινερ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Αναστασιάδη, όταν ρώτησε κατά πόσο η Ε/κ πλευρά σέβεται τη δημοκρατία, κατά την έκφρασή του, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, καθώς και τις απόψεις των Τ/Κ.

    Ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε στον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως νόμιμη ύπαρξη στο νησί την Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου, η ερώτηση του είναι άτοπη. Παράλληλα είπε ότι δεν υπάρχει καμιά δημοκρατία στα κατεχόμενα, αλλά μια παράνομη οντότητα η οποία στηρίζεται από τον τουρκικό κατοχικό στρατό.

    Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες των βουλευτών της κυπριακής αντιπροσωπείας, Γιαννάκη Ομήρου, Ανδρέα Φιλίππου, Στάθη Κιττή και Ανδρούλλας Βασιλείου στις εργασίες της 98ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης που συνέρχεται στο Κάιρο.

    Αυτό που πράττει η κυπριακή διακομματική αποστολή, είπε, "με κάθε τρόπο και ευκαιρία, είναι η προβολή του Κυπριακού."

    Τα θέματα που παραπέπονται σε επιτροπές, συνέχισε, είναι η εργοδότηση σε ένα ενοποιημένο κόσμο και η διασφάλιση της δημοκρατίας με την ανάπτυξη στενών σχέσεων μεταξύ Κοινοβουλίου και λαού. Στην πρώτη επιτροπή, είπε, συμμετέχει η κ. Βασιλείου με τον κ. Ομήρου, και στη δεύτερη, ο κ. Κιττής και ο κ. Φιλίππου.

    Εξάλλου, ο κ. Ομήρου μίλησε χθες κατά τη συνεδρία της Επιτροπής για Κοινοβουλευτικά Θέματα και Θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ότι οι Κύπριοι κοινοβουλευτικοί, που βιώνουν την αποστέρηση από τον κυπριακό λαό των πλέον βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, "πρέπει να αγωνίζονται για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να θέσουν τα θεμέλια για την επικράτηση συνθηκών διαρκούς δημοκρατίας."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [02] Τ/κ Τύπος - Εποικισμός - Αμμόχωστος

    Λευκωσία,Κύπρος,13/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και στέγασης του ψευδοκράτους Αλί Οζκάν Αλτινισίκ δέχθηκε χθες αντιπροσωπεία του Τ/κ "Συνδέσμου Οικογενειών Πεσόντων και Αναπήρων Πολέμου", στην οποία δήλωσε ότι αν εποικιστεί το Βαρώσι θα μπορέσει να στεγάσει τις άστεγες οικογένειες των πεσόντων.

    Οπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, ο Αλτινισίκ δήλωσε ότι "σε περίπτωση που εποικιστεί το Βαρώσι, προτεραιότητα στην εξασφάλιση στέγης θα έχουν οι οικογένειες των πεσόντων" και πρόσθεσε προκλητικά "ήδη καθυστερήσαμε να εποικίσουμε την πόλη. Θα έπρεπε αυτό να είχε γίνει αμέσως μετά το 1974 αφού τα εδάφη της πόλης μας ανήκουν".

    "Είναι ντροπή", συνέχισε, "να έχουμε άστεγες οικογένειες πεσόντων και η πόλη να παραμένει κλειστή. Και εγώ θα ήθελα τον εποικισμό της και έχω την πεποίθηση ότι οι Ε/Κ θα μας δώσουν την ευκαιρία γι'αυτό. Το Βαρώσι όπωσδήποτε θα πρέπει να εποικιστεί", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] Επικρίσεις κατά Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,13/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εντονη κριτική δέχθηκε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για την πολιτική που ακολουθεί και την αρνητική του στάση σε ότι αφορά τις επαφές παραγόντων της Τ/κ κοινότητας με ξένους.

    Ο αρθρογράφος της Τ/κ εφημερίδας "Ορτάμ" Μπαϊράμ Κανσόϊ στο σημερινό του άρθρο αναφέρεται στην αυθαιρεσία του Ντενκτάς και γράφει ότι, "κάθε φορά που θα αναφερθούμε στα όσα πράγματι συμβαίνουν στα κατεχόμενα, υπάρχουν κάποιοι που θυμώνουν. Θυμώνουν για παράδειγμα αν γράψεις ότι δεν υπάρχει σωστή διοίκηση, δεν είμαστε κράτος δικαίου και δεν υπάρχει δημοκρατία".

    Ο αρθρογράφος εξήγησε ότι ο λόγος που ασκείται αυτή η κριτική είναι "γιατί βλέπουμε και ζούμε καθημερινά αυτά τα πράγματα" και έφερε ως παράδειγμα τη στάση του Ντενκτάς, εναντίον αυτών που έρχονται σε επαφές με αρμόδιους ξένων κρατών και συνομιλούν μαζί τους.

    Οπως γράφει ο Ντενκτάς θέλει να μεταφέρει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανένας εκτός από εκείνον δεν θα έχει επαφές, και ότι κανένας από αυτούς που δεν σκέπτονται όπως εκείνος δεν θα συνομιλεί με κανένα.

    "Για χρόνια τώρα το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης προτείνει τη συγκρότηση εθνικού συμβουλίου, πρόταση με την οποία διαφωνεί ο Ντενκτάς και εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, δεν συγκροτείται", αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

    Τέλος γράφει ότι ο Ντενκτάς δεν επιθυμεί τη συγκρότηση του "εθνικού συμβουλίου", διότι δεν υποστηρίζει ομοσπονδιακή λύση, ενώ άλλα λέει στο εξωτερικό και άλλα στους Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] Επαφές Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συγκεκριμένες ιδέες μεταφέρει ο Συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο για επαφές, στο πλαίσιο περιοδείας του στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα.

    Αυτό ανέφερε ο ίδιος σήμερα, σε σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά από πρόγευμα εργασίας μαζί με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, στην παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη Κένεθ Μπριλ, και του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μάτεν.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο κ. Μίλερ είπε χαρακτηριστικά "Mεταφέρω συγκεκριμένες ιδέες τις οποίες θα συζητήσω κατά τη διάρκεια των επαφών μου τις επόμενες μέρες."

    Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν θα έχει οποιαδήποτε άλλη συνάντηση σήμερα.

    Τη Δευτέρα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και αργότερα θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Την Πέμπτη θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν ντε Μπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] Κυπριανού - Χόλμπρουκ - Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ως προπομπό για αρνητικές εξελίξεις σε ότι αφορά την πορεία του Κυπριακού, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Προέδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Χόλμπρουκ, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι ο Χόλμπρουκ "όχι μόνο παρομοίασε το Κυπριακό με την υπόθεση της Βοσνίας, αλλά είπε ότι η διαίρεση στην Κύπρο είναι εμπεδωμένη. Είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη", επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι "πρέπει να γίνουν άμεσα διαβήματα, για να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αν πρόκειται να συμβάλει πραγματικά στη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Τόνισε επίσης ότι η ανησυχία άρχισε από χθες βράδυ μετά από τις δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, αναφορικά με το θέμα των συναντήσεων Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών.

    "Αν πράγματι, που δεν το πιστεύω, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, δεν θα μπορέσουν να συμβάλουν στη λύση του κυπριακού προβλήματος", κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Κατά τη συνάντηση των δύο πολιτικών ηγετών, συζητήθηκε κυρίως το Κυπριακό υπό το φως των εξελίξεων, ενόψει της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου τη προσεχή Δευτέρα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 13 September 1997 - 12:02:43 UTC