Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - δηλώσεις

  • [01] Κασουλίδης - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,13/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, κάλεσε την Τουρκία να ζυγίσει το κόστος και το όφελος που θα έχει η λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη, γιατί, όπως εξήγησε, το αντίθετο θα ήταν σημαντικά σε βάρος της Τουρκίας. Αυτό, σημείωσε ο ΥΠΕΞ, μπορεί να συνδεθεί και με τις δικές της φιλοδοξίες για την πορεία της προς την Ευρώπη.

    Ο κ. Κασουλίδης προέβη στη δήλωση αυτή κατά την επιστροφή του στην Κύπρο μετά την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι στόχοι της περιοδείας του τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Βαλτικές Δημοκρατίες έχουν εκπληρωθεί.

    "Η επίσκεψη στις Βαλτικές Δημοκρατίες ήταν για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με χώρες οι οποίες είναι επίσης υποψήφιες να γίνουν μέλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να διερευνήσουμε τρόπους αλληλοϋποστήριξης των προσπαθειών μας," δήλωσε και εξέφρασε την άποψη ότι η πρωτοβουλία της Κύπρου έγινε "πάρα πολύ καλά δεκτή" από πλευράς των κυβερνήσεων των τριών Βαλτικών χωρών που επισκέφθηκε.

    Παράλληλα, είπε, ο δεύτερος στόχος ήταν επίσκεψη σε μερικές από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο, τη Ρώμη και τη Βόνη με στόχο να συνομιλήσει με τους ομολόγους του για την παρούσα φάση της ενταξιακής πορείας του Κυπριακού, και τη σημασία που έχει αυτή η ενταξιακή πορεία στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    "Πιστεύω ότι ο σκοπός για τον οποίο οργανώθηκαν αυτές οι επισκέψεις έχει εκπληρωθεί, επαναλαμβάνω και πάλι ότι οφείλουμε να ιεραρχήσουμε από χρονικής απόψεως τους στόχους μας," ανέφερε.

    Ο πρώτος, είπε, είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος ευόδωσης της τουρκικής εκστρατείας που έχει αρχίσει για να παρεμποδισθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο. Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν έχει παρουσιαστεί κίνδυνος από την μέχρι τώρα πορεία.

    Ο δεύτερος στόχος, συνέχισε, "είναι να προχωρούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ομαλά για να μπορέσουν να επενεργήσουν σαν ο καταλύτης που θα οδηγήσουν την Τουρκία να ζυγίσει κόστος και όφελος, και να αντιληφθεί τελικά ότι είναι προς όφελός της η λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη γιατί το αντίθετο θα ήταν σημαντικά σε βάρος της και αυτό μπορεί να συνδεθεί και με τις δικές της φιλοδοξίες για την πορεία της προς την Ευρώπη."

    Ο τρίτος στόχος, είπε, "είναι να γίνει αντιληπτή από τα κράτη-μέλη της ΕΕ η σημασία της ενταξιακής πορείας, που τάσσεται στην υπηρεσία των προσπαθειών των ΗΕ για λύση του Κυπριακού, και πως αυτό μπορεί να επενεργήσει θετικά έτσι που δεν μπορεί να αποφασίζεται από τώρα τι θα γίνει ύστερα από μερικά χρόνια στην επόμενη διεύρυνση της ΕΕ." Αυτό, σημείωσε, είναι κάτι που αποφασίζεται τότε. Σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ευόδωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με τη συμπαράσταση και τη βοήθεια και τις συμβουλές της Ελλάδας.

    Αναφερόμενος στις επαφές του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο κ. Κασουλίδης είπε είχε συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο και τον ΥΦΕΞ, Γιάννο Κρανιδιώτη, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις τόσο όσον αφορά την ενταξιακή πορεία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα όσο και όσον αφορά τις σημερινές εξελίξεις του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η πλευρά μας περιμένει όπως "η ΕΕ πρέπει να πάρει λόγο και να τοποθετηθεί καθαρά, όπως τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αρκετά κράτη μέλη ατομικά" αναφορικά με τη στάση της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες της Γκλιόν.

    Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει στροφή από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για το δρόμο της προς την Ευρώπη.

    Η θέση της Ευρώπης, είπε, έχει τεθεί ξεκάθαρα προς την Τουρκία, τόσο από τον Προεδρεύοντα της ΕΕ, Ζακ Πος, όσο και από τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ. Μέσα στις τέσσερις προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη, περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι περισσότεροι Υπουργοί και ο κ. Κίνκελ και ο κ. Πος, έχουν καταστήσει ξεκάθαρο ότι "δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της αίτησης για ένταξη της Κύπρου και της αίτησης ένταξης της Τουρκίας, και προς τις δύο κατευθύνσεις."

    Ωστόσο, ο συσχετισμός εξακολουθεί να ισχύει, είπε, χωρίς να είναι άμεσος αλλά έμμεσος και αναπόφευκτος.

    Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε την κυπριακή θέση, την οποία εξέφρασε ο Πρόεδρος Κληρίδης προς τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώπιον του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ότι "είναι επιθυμητή η συμμετοχή των Τ/Κ στην ενταξιακή πορεία."

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ο κ. Κασουλίδης, κάλεσε τον κ. Ντενκτάς να αποδεχθεί την "αρχή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ" και όταν αποδεχθεί αυτήν την αρχή, "τον προσκαλεί για συμμετοχή στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την ΕΕ ως η νόμιμη κυβέρνηση, με την οποία θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις."

    Τηέσ θη αυτή, είπε, εξέφρασε και ο ίδιος ενώπιον των συνομιλητών του, και πρόσθεσε ότι υπάρχει επιπλέον η σκέψη όπως γίνεται στη Λευκωσία ενημέρωση των κοινωνικών εταίρων και των δύο κοινοτήτων για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων καθώς και ενημέρωση για το ίδιο αντικείμενο, των πολιτικών κομμάτων από τις δύο πλευρές. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, επιτυγχάνεται εμπλοκή των Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Κίνκελ εξέφρασε ικανοποίηση για τις θέσεις αυτές, ο κ. Ντίνι επαίνεσε τις χειρονομίες μας και τη στάση μας, ενώ ο κ. Πος κινήθηκε πάνω σε αυτήν τη γραμμή. Η αντιπροσωπεία, είπε, θα πρέπει να μιλά με μια φωνή, του εκπροσώπου της κυπριακής Κυβέρνησης στην οποία αντιπροσωπεία είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν και μέλη της Τ/κ κοινότητας.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, Λαμπέρτο Ντίνι, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι του εξήγησε ότι "ορολογία και λεξιλόγιο, δεν είναι το ίδιο για όλα τα προβλήματα του κόσμου." Του ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με το ψήφισμα 550, υπάρχει μια παράνομη, αν θέλετε οντότητα, το τουρκικό ψευδοκράτος, και υπάρχει και μια νόμιμη κυβέρνηση, την οποία αναγνωρίζει η Ιταλία και όλος ο κόσμος. Υπάρχουν, πρόσθεσε, μία χώρα και δύο κοινότητες, και αυτές οι δύο κοινότητες διαπραγματεύονται μεταξύ τους τη λύση του Κυπριακού.

    "Αυτή είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται στην Κύπρο...και τώρα που τον ενημέρωσα το ξέρει για να μην ξαναχρησιμοποιήσει λανθασμένες φρασεολογίες," είπε. Εξάλλου, μιλώντας για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση έχει υποστεί κάποια μετεξέλιξη. Αυτό που κατέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στον κ. Ντενκτάς στη Γκλιόν της Ελβετίας, είπε, είναι η απάντηση για πολλά θέματα. Αφορούν και το θόρυβο που δημιουργεί η Τουρκία για κάτι που θα συμβεί μετά από ένα χρόνο, δηλαδή την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 καθώς και το στρατιωτικό διάλογο.

    Τέλος ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα μεταφέρει τόσο στον Πρόεδρο Κληρίδη όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, τα συμπέρασματα της αξιολόγησης της χθεσινής σύσκεψης στην Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 13 September 1997 - 20:46:40 UTC