Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασφάλεια - ΜΟΕ
  • [02] Κάιρο - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη
  • [03] Αρχιεπίσκοπος - Κάρτερ
  • [04] Συνέντευξη Κληρίδη - ΝΕΑ
  • [05] Ραούφ Ντενκτάς - Ασθένεια
  • [06] Ταλάτ - Επαφές στο Λονδίνο
  • [07] ΚΕΝΘΕΑ - Αλκοόλ
  • [08] Εργατικά ατυχήματα
  • [09] Εθνικό Συμβούλιο -πρωινή συνεδρία

  • [01] Ασφάλεια - ΜΟΕ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,18/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έμφαση στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, θα δίνει ο διάλογος για την ασφάλεια, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, "θέματα ασφάλειας σημαίνει τα πάντα. Από αποχώρηση από την πράσινη γραμμή, προσπάθεια βελτίωσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά μήκος της πράσινης γραμμής, έως οποιαδήποτε από τα θέματα τα οποία περιλαμβάνονται κάτω από τον όρο 'ασφάλεια'."

    Ωστόσο, ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι "ο στόχος αυτών των συζητήσεων πρόκειται να είναι στην περιοχή των ΜΟΕ".

    Παρόλο που πρόσθεσε ότι "η λέξη 'ασφάλεια' αφήνει πολύ χώρο για συζήτηση", καταλήγοντας υπογράμμισε: "Αλλά πάλι, θα σας κατευθύνω προς τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Κάιρο - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ζητά με ψήφισμα που ενέκρινε χθες, η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη του Καίρου.

    Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, αντετάχθη έντονα στο ψήφισμα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η χώρα του "δικαιούται" να διατηρεί στρατό στην Κύπρο, σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960.

    Τους τουρκικούς ισχυρισμούς αντέκρουσε ο εκ των μελών της αντιπροσωπείας της κυπριακής Βουλής, Ανδρέας Φιλίππου, ο οποίος επεσήμανε ότι η Συνθήκη Εγγυήσεως προνοεί την ύπαρξη δύναμης 650 ανδρών και όχι 35 χιλιάδων.

    "Η Τουρκία διατηρεί τον κατοχικό της στρατό στην Κύπρο", παρατήρησε ο κ. Φιλίππου, "σε αντίθεση προς τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ απειλεί να καταλάβει και τις ελεύθερες περιοχές".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [03] Αρχιεπίσκοπος - Κάρτερ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,18/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ θα έχει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, που επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Για το σκοπό αυτό μεταβαίνει σήμερα στην Ατλάντα της Γεωργίας. Ο Μακαριότατος επιστρέφει αυθημερόν στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Συνέντευξη Κληρίδη - ΝΕΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1997 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Εφικτή θεωρεί μια συμφωνία αποστρατικοποίησης της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα ΝΕΑ, ο Πρόεδρος Κληρίδης προσθέτει ότι "σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν αχρείαστη η εγκατάσταση των πυραύλων S - 300. Διαφορετικά, επαναλαμβάνει, "οι πύραυλοι θα έρθουν ανεξαρτήτως των τουρκικών απειλών".

    Εκφράζει δε την εκτίμηση οτι "η Αγκυρα δεν θα προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο". Εκτιμά επίσης ότι ισχυρά κράτη θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου σαν καταλύτη για την εξεύρεση λύσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Ραούφ Ντενκτάς - Ασθένεια

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολες σχεδόν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, έχουν ως κύριο τους θέμα την ασθένεια του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, λόγω θρομβοφλεβίτιδας στο αριστερό του πόδι.

    Σύμφωνα με δήλωση του θεράποντος ιατρού του Ντενκτάς, ο Τ/Κ ηγέτης θα πρέπει να αναπαυθεί και για το λόγο αυτό ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις του μέχρι και το Σάββατο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] Ταλάτ - Επαφές στο Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συνεχίζει τις επαφές του στο Λονδίνο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Τ/κ Τύπο, σε διάλεξη που έδωσε προχθές δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν κατόρθωσε να εξηγήσει στη διεθνή κοινότητα το πρόβλημα των Τουρκοκυπρίων, γιατί όπως είπε δεν χρησιμοποιεί "γλώσσα" κατανοητή από τον κόσμο.

    Είπε ότι η Τ/κ πλευρά παρουσιάζεται σήμερα ως η πλευρά, που εγκατέλειψε τις πρόσφατες συνομιλίες.

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο Ταλάτ είπε ότι πραγματοποιεί το ταξίδι αυτό, για να πληροφορήσει τον κόσμο ότι στην Τ/κ κοινότητα υπάρχουν και αυτοί που σκέπτονται διαφορετικά από τον Ντενκτάς.

    Είπε ότι η Τ/κ πλευρά θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ, αρκεί να προϋπάρξει λύση και πρόσθεσε ότι οι Τ/Κ δεν επιθυμούν την ένταξη πριν από τη λύση του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] ΚΕΝΘΕΑ - Αλκοόλ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πάνω από το 90% των μαθητών της Κύπρου, έχουν δοκιμάσει κάποιο είδος αλκοολούχου ποτού, ενώ οι Κύπριοι μαθητές κατέχουν την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε σχέση με τον αριθμό τσιγάρων που καπνίζουν ημερησίως.

    Τα στοιχεία αυτά έδωσε σήμερα ο Στατιστικολόγος Δαμιανός Πιτυρής, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ), με την ευκαιρία της Τρίτης Πανελλήνιας Ημερίδας "Αλκοόλ: Χρήση - Κατάχρηση - Προβλήματα".

    Οπως ανέφερε ο κ. Πιτυρής, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ανάμεσα σε μαθητές των Λυκείων της Κύπρου, διαπιστώθηκε ότι το 32,3% των μαθητών πίνουν αρκετά συχνά και αυτό αποτελεί ποσοστό πιο μεγάλο από το διεθνή μέσο όρο.

    Το ποσοστό των αγοριών, που πίνουν τακτικά ανέρχεται στο 44,1% και των κοριτσιών σε 20,7%.

    Ο κ. Πιτυρής, τόνισε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας, που επηρεάζει τις συνήθειες καπνίσματος και ποτού των παιδιών είναι η ίδια η συνήθεια των γονέων να πίνουν.

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος τόνισε ότι η Κύπρος έρχεται τρίτη στον κόσμο στην κατανάλωση καθαρού αλκοόλ, κατά κεφαλή, ενώ οι νέοι αρχίζουν να πίνουν από πολύ νωρίς αλκοολούχα ποτά.

    Αναφερόμενος στην ψυχολογική και σωματική εξάρτηση από το αλκοόλ, ο Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ, Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χρήση του αλκοόλ για κάλυψη αρνητικών λόγων, όπως είναι η μείωση δυσάρεστων συναισθημάτων, μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στην εξάρτηση και στον αλκοολισμό. Παρατήρησε ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει αλκοολισμό, λόγω της χρήσης κονιάκ.

    Οπως ανέφερε, κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ατόμων, που ζητούν βοήθεια για θεραπεία. Είπε ότι παρατηρείται συνεχής αύξηση οδικών δυστυχημάτων που είναι συνδεδεμένη με τη χρήση ή την κατάχρηση ποτού.

    Αναφορικά με τους στόχους της ημερίδας, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είπε ότι μεταξύ αυτών είναι, η μελέτη της χρήσης και κατάχρησης ποτού στον ελληνικό χώρο, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τις βλαβερές επιδράσεις του ποτού στην υγεία, στην οικογένεια και στην κοινωνία, η υπογράμμιση της άμεσης σχέσης των οδικών δυστυχημάτων στην Κύπρο με την κατάχρηση του ποτού και άλλα.

    Από την πλευρά του ο Δρ. Κυριάκος Βερεσιές, Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ και Συντονιστής της Ανοικτής Θεραπευτικής Κοινότητας Εξαρτημένων Ατόμων "ΤΟΛΜΗ", ανέφερε ότι μεταξύ των ετών 1992 - 1997, περίπου 10 χιλιάδες άτομα αποτάθηκαν για βοήθεια μέσω της ανοικτής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης της "Τόλμης", ενώ 310 άτομα έτυχαν βοήθειας από την κοινότητα.

    Ο κ. Βερεσιές είπε ότι η "Τόλμη" λειτουργεί τα προγράμματα: Ομάδες αυτοβοήθειας για εξαρτημένα άτομα (ελληνόφωνοι), ομάδες αυτοβοήθειας για αλκοολικούς (αγγλόφωνοι), ομάδες συγγενών και οικογενειών, ανοικτή γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης (09659659) και πικ - νικ αλκοολικών.

    Προγράμματα που αρχίζουν από φέτος αφορούν την απεξάρτηση από το κάπνισμα σε ομάδες αυτοβοήθειας στη Λάρνακα και ομάδες απεξάρτησης στις κεντρικές φυλακές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Εργατικά ατυχήματα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1997 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Γιαννάκη)

    Περισσότεροι από 220 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στον κόσμο, όχι κτυπημένοι από κάποια ανίατη ασθένεια, αλλά προσπαθώντας να "βγάλουν το ψωμί" τους.

    Σύμφωνα με την Εκθεση της Παγκόσμιας Υγείας, που εκδίδεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας του ΟΗΕ, 120 εκ. άνθρωποι τραυματίζονται ανά τον κόσμο ετησίως, ενώ κάθε χρόνο παρουσιάζονται 160 εκ. περιπτώσεις παθήσεων που σχετίζονται με το επάγγελμα του ατόμου, από τις οποίες το 30 με 40% μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες παθήσεις και 10% σε μόνιμη επαγγελματική ανικανότητα.

    Οπως σημειώνεται στην έκθεση, μόνο το 5 - 10% των εργαζομένων στις αναπτυσσόμενες χώρες και το 20 - 50% στις αναπτυγμένες, έχουν πρόσβαση σε επαρκείς υπηρεσίες υγείας που σχετίζονται με το επάγγελμά τους.

    Στην Κύπρο

    Στην Κύπρο, τα αναφερθέντα στο αρμόδιο Υπουργείο εργατικά ατυχήματα το 1996 ήταν 979, μεταξύ των οποίων και δυο θανατηφόρα.

    Τα θανατηφόρα ατυχήματα ήταν το 1994 δέκα, εννέα τον επόμενο χρόνο, ενώ φέτος μέχρι τέλος Ιουλίου, επτά.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Α' Επιθεωρητής Εργοστασίων του εν λόγω Υπουργείου, Τάσος Γιαννάκη, η σύγκριση μεταξύ της Κύπρου και άλλων χωρών είναι πολύ δύσκολη, λόγω του ότι δεν εφαρμόζεται ενιαίος ορισμός του εργατικού ατυχήματος παγκοσμίως.

    Για παράδειγμα είπε ότι δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση ενός ατυχήματος που επισυμβαίνει κατά την ώρα μετάβασης του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του με το δικό του αυτοκίνητο, διευκρινίζοντας ότι στην Κύπρο τέτοιο ατύχημα δεν θεωρείται ως εργατικό, εκτός για σκοπούς κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Αλλο θέμα που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση των στατιστικών, και το οποίο δεν αντιμετωπίζεται διεθνώς με ενιαίο τρόπο, είναι και τα ατυχήματα των αυτοεργοδοτουμένων, κατά πόσο αυτά δηλαδή αποτελούν εγατικά ή όχι ατυχήματα.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Γιαννάκη, στην Κύπρο τα εν λόγω ατυχήματα δεν περιλαμβάνονται στα εργατικά, για σκοπούς στατιστικών.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Μεταλλορύχων της ΣΕΚ, Ανδρέας Κλείτου, χαρακτήρισε το πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων στην Κύπρο "αρκετά μεγάλο", παρά τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται και ανέφερε ότι "πρέπει πάση θυσία" να γίνει εκπαίδευση των μελών των "επιτροπών εργασίας", που λειτουργούν βάσει νόμου στους χώρους εργασίας ώστε να λειτουργούν σωστά, κάτι που σήμερα δεν γίνεται.

    Ο κ. Κλείτου εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προγραμματιζόμενα για το 1998 προγράμματα εκπαίδευσης των μελών των εν λόγω επιτροπών, θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα και χαρακτήρισε τη νομοθεσία περί ασφαλείας στους χώρους εργασίας ως αρκετά ικανοποιητική, τονίζοντας ότι πρόβλημα υπάρχει στην εφαρμογή της.

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτήρης Φελλάς, ανέφερε ότι στην Κύπρο "ακόμα έχουμε ψηλά ποσοστά" και τα απέδωσε στην έλλειψη "συνείδησης" στην κοινωνία γενικά και στο ότι οι εργοδότες δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, συμφέρει τους ίδιους.

    "Η νομοθεσία μας μόλις τώρα έχει εκσυγχρονιστεί", ανέφερε, "με την εφαρμογή από την αρχή του χρόνου, της νέας νομοθεσίσς για την ασφάλεια των εργαζομένων, η οποία είναι αρκετά προχωρημένη και καλύπτει όλους τους χώρους εργασίας".

    Ο κ. Φελλάς δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει την ευθύνη των "επιτροπών ασφαλείας" και των ιδίων των εργαζομένων στην τήρηση των κανονισμών ασφαλείας, αλλά και την ανεπάρκεια, κατά την εκτίμησή του, του προσωπικού, στο Τμήμα Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [09] Εθνικό Συμβούλιο -πρωινή συνεδρία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με τοποθετήσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων ΕΔΕΚ, Φιλελεύθεροι και Νέοι Ορίζοντες, πάνω σε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας στο Κυπριακό, έληξε πριν από λίγο η προγραμματισμένη πρώτη φάση της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, οι πολιτικοί δεν προέβησαν σε δηλώσεις εκτός από τους Προέδρους των Φιλελευθέρων, Νίκο Ρολάνδη, και τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων, Νίκο Κουτσού, οι οποίοι, πάντως, ήταν λακωνικοί.

    Η απογευματινή συνεδρία θα αρχίσει στις 4μ.μ. και σύμφωνα με εκτιμήσεις των πολιτικών αρχηγών πιθανόν να μην ολοκληρωθεί σήμερα. Σ' αυτήν αναμένεται να τοποθετηθούν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, περιορίστηκε απλώς να αναφέρει ότι τοποθετήθηκε "επί όλων των θεμάτων που μας απασχολούν", (Μοντρέ, μετα- Μοντρέ περίοδος, συμφωνία για διάλογο για την ασφάλεια, στρατηγική και μελλοντικοί χειρισμοί) χωρίς όμως να αποκαλύψει οτιδήποτε άλλο.

    Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, είπε ότι επανέλαβε την υποστήριξή του στη συμφωνία για την έναρξη διαλόγου στα θέματα ασφάλειας, τονίζοντας ότι πρόκειται για "πολύ σημαντική συμφωνία", αν αυτή εφαρμοσθεί.

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, ανέφερε ότι το κόμμα του θεωρεί το Μοντρέ "καμπή που απέδειξε", όπως υποστήριξε, ότι "η Τουρκία ουσιαστικά πήρε εκείνα που ήθελε και δεν την ενδιαφέρει πιά".

    Υποστήριξε, ακόμη, ότι η ελληνική πλευρά θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω της στάσης των Αμερικανών, οι οποίοι σ' αυτή τη φάση "επιδιώκουν αδρανοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, ακύρωση της αγοράς των S300 και έναρξη μιας διαδικασίας που θα ενεργοποιηθεί μετά τις Προεδρικές".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 19 September 1997 - 13:57:00 UTC