Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος - Δικαστές
  • [03] Κύπρος - Τουρκία - Χάντμπολ
  • [04] Δημητρίου - Βραχίμη - Απόφαση Ενωσης Δικαστών

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.22 (-0.10)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.68 (-0.03)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.66 (-0.84)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.99 (+0.21)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.06 (-0.21)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.49 (-0.59)
        Εμπορικές Εταιρείες                     45.86 (-1.27)
        Αλλες Εταιρείες                         60.71 (+0.53)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 603711.540
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος - Δικαστές

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενήργησε μέσα στα πλαίσια της σχετικής νομοθεσίας και του Συντάγματος", ενώ τονίζεται ότι "Θεωρεί δικαίωμα της Ενωσης Δικαστών να διαφωνήσει με την εν λόγω απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να εκφράσει έντονα τη διαμαρτυρία της".

    Αυτό ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου Νίκος Παπαευσταθίου, ύστερα από συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, για μελέτη του θέματος που προέκυψε με το διορισμό εισαγγελέα στη θέση δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την απόφαση 34 δικαστών να θέσουν την παραίτησή τους στη διάθεση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Σε ανακοίνωση που εξεδόθη ύστερα από συνεδρία των μελών του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου, στην οποίαν παρέστη και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου, Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, αναφέρεται ότι ο ΠΔΣ Θεωρεί δικαίωμα της Ενωσης Δικαστών, να διαφωνήσει με την εν λόγω απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να εκφράσει έντονα της διαμαρτυρία της.

    Επίσης αναφέρεται ότι όλα τα θέματα που αφορούν στη δικαιοσύνη, θα πρέπει να συζητηθούν μεταξύ του κράτους, των δικαστών και των δικηγόρων, για να αποφεύγονται τα προβλήματα, τα οποία προέκυψαν στο παρελθόν και θα χρειαστεί οπωσδήποτε να τα αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον.

    Ο ΠΔΣ τονίζει ότι θα προωθήσει όλα τα αναγκαία μέτρα που θεωρεί σκόπιμα, για ρύθμιση όλων των θεμάτων και αποφυγής παρομοίων περιπτώσεων στο μέλλον, θεωρώντας ότι η συμβολή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, είναι απαραίτητη, αναγκαία και επιβεβλημένη για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

    Για το σκοπό αυτό, ο ΠΔΣ ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου, ο ΠΔΣ εκφράζει την απόλυτη εκτίμησή του, προς τον Πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Δημήτρη Χατζηχαμπή, την αξία του οποίου κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας και Επίτιμος Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου, Αλέκος Μαρκίδης με δηλώσεις του ανέφερε ότι απαιτείται από όλους μετριοπάθεια και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις επιπτώσεις της απόφασης των δικαστών τόνισε ότι "όσο περισσότερο ήπιοι είμαστε σ'αυτό το θέμα τόσο το καλύτερο".

    Ο κ. Μαρκίδης είπε εξάλλου ότι οι δικαστές και όσοι ασκούν πολιτειακή εξουσία δεν έχουν δικαίωμα αρνήσεως για να ασκήσουν αυτή την εξουσία, διαφορετικά οδηγούμαστε σε ανυπαρξία κράτους σε συγκεκριμένο τομέα.

    Εξάλλου ο κ. Μαρκίδης αναφερόμενος στην απόφαση των δικαστών να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως θετική.

    Αναφορικά με το θέμα απόλυσης υπόπτων από την Αστυνομία, λόγω μη εξασφάλισης ενταλμάτων σύλληψης από πλευράς των δικαστών, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι η Αστυνομία συνέχισε το ερευνητικό της έργο, το οποίο, για της υποθέσεις αυτές έχει δυσχερανθεί.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Ελένης Βραχίμη για καταχώρηση αγωγών από τους πολίτες εναντίον των δικαστών για τις καθυστερήσεις στα δικαστήρια, ο Γενικός Εισαγγελέας επανέλαβε τη θέση του, τονίζοντας ότι χρειάζεται μετριοπάθεια στα θέματα αυτά.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] Κύπρος - Τουρκία - Χάντμπολ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη ματαίωση του αγώνα χάντμπολ μεταξύ του Κ.Ν. Λάρνακος - ΤΜΟ Αγκυρας ζήτησε η τουρκική ομάδα, υποκύπτοντας προφανώς στις πιέσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με τηλεμήνυμα που απέστειλε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στο τηλεμήνυμα αναφέρεται ότι η τουρκική ομάδα δεν πρόκειται να μεταβεί στην Κύπρο για τον αγώνα με την κυπριακή ομάδα του Κέντρου Νεότητος Λάρνακας ενόψει της συνάντησης για το ευρωπαϊκο κύπελλο.

    Οι ίδιες πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ θα συνεδριάσει σήμερα στις τέσσερις ώρα Κύπρου για να αποφασίσει για την τύχη των δύο αγώνων.

    Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και αν δεν υπάρξει καμιά νέα εξέλιξη, η τουρκική ομάδα θα τιμωρηθεί με αποκλεισμό από το ευρωπαϊκο κύπελλο για περίοδο δύο χρόνων, και επιπλέον χρηματικό πρόστιμο. Αυτόματα το Κ.Ν. Λάρνακος θα προκριθεί στον επόμενο γύρο.

    Κ.Ν. Λάρνακας - Διάσκεψη Τύπου

    Στο μεταξύ, κανονικά θα συνεχίζει την προετοιμασία της η γυναικεία ομάδα χάντμπολ του Κέντρου Νεότητος Λάρνακος για τον αγώνα της με την τουρκική ομάδα ΤΜΟ, αφού η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν έχει ενημερώσει την κυπριακή για ενδεχόμενο αναβολής ή ματαίωσης της συνάντησης.

    Αυτό ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η αντιπρόεδρος του Κ.Ν. Λάρνακος, Γεωργία Πέτρου.

    Εξάλλου, η Επιθεωρήτρια Αθλημάτων και Αθλητικών χώρων του ΚΟΑ Εφη Μούζουρου - Πενηνταέξ αναφέρθηκε στη διαμάχη διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων στην Τουρκία τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, εμπόδια για τη ματαίωση του αγώνα προβάλλει το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Η κ. Μούζουρου είπε ότι το χάντμπολ καλείται να παίξει και πάλι εθνικό ρόλο, μετά την εθνική ανδρών Κύπρου που ταξίδεψε στην Τουρκία το 1995.

    Η αποστολή του Κέντρου Νεότητος Λάρνακας στην Τουρκία, ανέφερε, προσλαμβάνει και εθνικό χαρακτήρα ιδιαίτερα μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για το εθνικό μας πρόβλημα.

    Ο ΚΟΑ, συνέχισε, είναι χορηγός και συμπαραστάτης του Κ.Ν. Λάρνακος, ενώ σαν μέρος της έμπρακτης βοήθειας είναι και η αποστολή εκπροσώπου του στην Τουρκία και η απόφαση να καλύψει τα έξοδα αποστολής αθλητικογράφου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιά θα είναι η τιμωρία για την τουρκική ομάδα στην περίπτωση που δεν συμμετάσχει στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χάντμπολ Λόττας Χαράλαμπος είπε ότι η τιμωρία για τυχόν μη συμμετοχή της τουρκικής ομάδας στη συνάντηση είναι 3.000 λίρες και δύο χρόνια αποκλεισμό από τους ευρωπαϊκούς αγώνες.

    Η κ. Πέτρου αναφέρθηκε επίσης στο οικονομικό κόστος της αποστολής, που ανέρχεται στις 10.000 λίρες, και ζήτησε την οικονομική ενίσχυση από διάφορους φορείς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Δημητρίου - Βραχίμη - Απόφαση Ενωσης Δικαστών

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την άποψη ότι όσοι έχουν υποστεί σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από την αποχή των δικαστών από τα καθήκοντά τους θα πρέπει να κινηθούν δικαστικά, μέσω της καταχώρησης αγωγών, εξέφρασε σήμερα η Ελένη Βραχίμη, δικηγόρος και Γενικός Γραμματέας του ΔΗΣΥ, σχολιάζοντας τη στάση των δικαστών αναφορικά με το θέμα διορισμού μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση αν οι αγωγές θα πρέπει να καταχωρηθούν εναντίον της Δημοκρατίας, η κ. Βραχίμη τόνισε ότι "εδώ δεν χωράει αγωγή εναντίον της Δημοκρατίας. Είναι αυθαίρετη πράξη την οποίαν έκαναν οι δικαστές, επομένως εναντίον των ίδιων των δικαστών (πρέπει να καταχωρηθούν οι αγωγές)".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Παναγιώτης Δημητρίου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ώρα για ψύχραιμες αποφάσεις.

    "Εχω τη γνώμη ότι ο κύκλος αυτός της σύντομης αντιπαράθεσης πρέπει να κλείσει", είπε ο κ. Δημητρίου.

    Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε την ενέργεια των δικαστών ως "παρατραβηγμένη" και είπε ότι η ενέργεια αυτή στο χώρο της δικαιοσύνης, παγκόσμια, "δεν είναι εύκολη και συνήθης να γίνεται".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 29 September 1997 - 23:57:47 UTC