Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λευκός Οίκος - S - 300
  • [02] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Συνέντευξη Τύπου
  • [03] Δηλώσεις Χριστόπουλου - Αγνοούμενοι
  • [04] Εορτασμοί για την 1η Οκτωβρίου
  • [05] Χριστοδούλου - Βουλή - Προϋπολογισμοί
  • [06] Ντενκτάς - συνομιλίες
  • [07] Παράπονα Ντενκτάς στον Αναν
  • [08] Ετκιν - Γ.Σ. ΟΗΕ
  • [09] ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - Κυπριακή Ανεξαρτησία
  • [10] Σιτιλλίδης - ΗΠΑ - Τουρκία
  • [11] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - Ασφάλεια
  • [12] Εκθέσεις - Γεωργική - Νερού - Μηχανημάτων
  • [13] ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη
  • [14] Πολωνία - Κύπρος

  • [01] Λευκός Οίκος - S - 300

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,30/09/1997 (ΚΥΠΕ Δημήτρης Απόκης)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πληροφορίες που να αποδεικνύουν μεταφορά των πυραύλων S - 300 ή εξαρτημάτων τους στην Κύπρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Μάικ Μακέρι.

    "Δεν πιστεύω ότι διαθέτουμε οποιεσδήποτε πληροφορίες που να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε συστήματα πλήρως επιχειρησιακά έχουν παραδοθεί", δήλωσε ο κ. Μακέρι απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας να πάρει προληπτικά μέτρα ενάντια στην εγκατάσταση των πυραύλων, ο κ. Μακέρι ανέφερε ότι "έχουν ειπωθεί κάποια πράγματα σχετικά με το είδος της αντίδρασης στην περίπτωση που εισαχθούν τέτοια οπλικά συστήματα στην Κύπρο".

    "Είναι ένας από τους πολλούς λόγους που οι ΗΠΑ έχουν προτείνει ότι τέτοια προηγμένα οπλικά συστήματα δεν έχουν θέση σε μια περιοχή στην οποία εργαζόμαστε ενεργά να περιορίσουμε την ένταση", δήλωσε.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αρνητικά εξελίξεις (τουρκικές απειλές), οι οποίες θα αυξήσουν την ένταση, σημειώνοντας παράλληλα ότι τη θέση έχουν εκφράσει και δημόσια.

    Ο κ. Μακέρι τόνισε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται με όλα τα μέρη που σχετίζονται με την Κύπρο σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση, και προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα μέσα στο οποίο "να μπορούμε να δουλέψουμε μαζί και να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε στο διάλογο".

    Αλλά, κατέληξε, η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο είναι τέτοια που η εισαγωγή τέτοιου τύπου οπλικών συστημάτων μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματική για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Συνέντευξη Τύπου

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,30/09/1997 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις ΗΠΑ με δημοσιογραφική διάσκεψη, που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ, στην οποία τόνισε ότι "δεν υπάρχει λόγος, για τον οποίο Ε/Κ και Τ/Κ να μην μπορούν να ζουν αρμονικά όπως έκαναν για αιώνες πριν".

    Ο Μακαριότατος, αναφερόμενος στις προσωπικές του αναμνήσεις και εμπειρίες από το παρελθόν, δήλωσε ότι "στο σπίτι του πατέρα μου είχαμε πολλούς Τ/Κ φιλοξενούμενους. Δεν υπήρχει έχθρα μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ".

    Πρόσθεσε ότι και "οι δύο πλευρές κατανοούν σήμερα ότι πρέπει να αγκαλιάσουν η μια την άλλη".

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν απέφυγε να εκφράσει και τις επιφυλάξεις του για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδίας και κατά πόσο αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση για μια βιώσιμη και διαρκή λύση του Κυπριακού.

    Τόνισε ότι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημαίνει την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και αυτό, πρόσθεσε, περιλαμβάνει και τους Τ/Κ.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές σε σχέση με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S - 300, ο Μακαριότατος, επεσήμανε ότι η Κύπρος θα προτιμούσε να μην τους αγοράσει, αλλά εξαιτίας της τουρκικής κατοχής η "αγορά επιβάλλεται για την αυτοάμυνα του τόπου".

    "Αν μπορείτε να εγγυηθείτε την ελευθερία και την ασφάλεια μας", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στη Δύση "δεν χρειάζεται να τους αγοράσουμε".

    Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, ο Μακαριότατος αναφέρθηκε και στους εποίκους και τις αρνητικές συνέπειες στη ζωή των Τ/Κ καθώς και στην πρόθεση των Τούρκων να αλλάξουν το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Δηλώσεις Χριστόπουλου - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει ότι ο αριθμός των περιπτώσεων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων για τους οποίους θα δοθούν πληροφορίες από την Τ/κ πλευρά θα είναι διπλάσιος εκείνου των Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων για τους οποίους η Ε/κ πλευρά θα παράσχει πληροφορίες, στο πλαίσιο της συμφωνίας Κληρίδη - Ντενκτάς.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να δώσει πληροφορίες για 200 Τουρκοκύπριους, για τους οποίους υπάρχουν μαρτυρίες ότι είναι νεκροί και θαμμένοι σε συγκεκριμένες περιοχές των ελεύθερων περιοχών.

    "Εκείνοι πρέπει να μας δώσουν πληροφορίες για διπλάσιους τουλάχιστον από ότι εμείς", τόνισε ο κ. Χριστόπουλος επισημαίνοντας ότι "αναμένουμε ότι θα δοθούν πληροφορίες για ανάλογο αριθμό Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία ότι είναι νεκροί και θαμμένοι σε συγκεκριμένες περιοχές στα κατεχόμενα, με εκείνο των Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων για τους οποίους θα δοθούν πληροφορίες από την πλευρά μας σε σχέση με τα στοιχεία που υπάρχουν όσον αφορά πού είναι θαμμένοι στις ελεύθερες περιοχές".

    "Δεν μπορεί εμείς να δώσουμε πληροφορίες για 200 Τουρκοκύπριους αγνοούμενους από τους 500 που υπάρχουν και εκείνοι να μας δώσουν πληροφορίες π.χ. για μόνο 10 Ελληνοκύπριους αγνοούμενους", πρόσθεσε.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πληροφορήσει με επιστολή ή κατ'ιδίαν τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη να επιδώσει τις πληροφορίες που έχει συλλέξει.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας αναμένεται ότι εφόσον και η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να δώσει τις δικές της πληροφορίες και οι δυο πλευρές θα επιδώσουν στον κ. Φεϊσέλ τα σχετικά στοιχεία που έχουν και αυτός στη συνέχεια θα κρίνει κατά πόσον αυτά είναι ικανοποιητικά ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας.

    "Εμείς", ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, "είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα στοιχεία στον κ. Φεϊσέλ όποτε ειδοποιηθούμε".

    Κληθείς να πει αν μπορεί να υπάρξει ναυάγιο της συμφωνίας εάν η άλλη πλευρά δεν δώσει πληροφορίες για ικανοποιητικό αριθμό αγνοουμένων απάντησε: "Οχι απαραίτητα" και ανέφερε ότι "ίσως τους δοθεί περισσότερος καιρός".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Εορτασμοί για την 1η Οκτωβρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Των εορτασμών για την 1η Οκτωβρίου, Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, θα δεσπόζει η καθιερωμένη στατιωτική παρέλαση μηχανοκινήτων και πεζοπόρων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί στις 11 πμ αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης από ειδική εξέδρα που θα στηθεί στη Λεωφόρο Τροόδους (βιομηχανική περιοχή Στροβόλου) στη Λευκωσία.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη θα πλαισιώνουν ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Βορβολάκος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Χριστοδούλου - Βουλή - Προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σήμερα και μετά τα γεγονότα του 1996, σε φάση ανάκαμψης και πρέπει να βοηθηθεί για να συνεχίσει αυτή την ανάκαμψη με την αύξηση των επενδύσεων, ιδιαίτερα σε έργα υποδομής.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ύστερα από την κατάθεση των Προϋπολογισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στον Πρόεδρο του Σώματος, Σπύρο Κυπριανού.

    Απορρίπτοντας τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί "προεκλογικών προϋπολογισμών", ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι η αύξηση στον προϋπολογισμό ανάπτυξης είναι μόνο 12%, ενώ παρόμοιες αυξήσεις ύψους και 20%, έχουν γίνει στο παρελθόν και σε προεκλογικές και σε μη προεκλογικές περιόδους.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι από τη συζήτησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, το Σώμα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο αίτημα της κυβέρνησης για έγκαιρη ψήφιση των τριών προϋπολογισμών, δηλαδή μέχρι τέλους Δεκεμβρίου, ώστε να αποφευχθεί η ψήφιση δωδεκατημορίων.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για απώλειες εσόδων από διάφορες δυσλειτουργίες στον κρατικό μηχανισμό, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η κυβέρνηση έλαβε τα τελευταία χρόνια, σειρά μέτρων για επίλυση των σοβαρότερων από τις παρατηρήσεις του Γ. Ελεγκτή, τα οποία άρχισαν ήδη να αποδίδουν καρπούς.

    Διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει προς την ορθή κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι "δεκαετιών παραλείψεις δεν μπορούν να διορθωθούν σε μια μέρα".

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Ντενκτάς - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    ν Δευπάρχει ο,τιδήποτε που να μπορεί να συζητηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη στην τράπεζα των συνομιλιών, ισχυρίστηκε ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως ανέφερε σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η Ε/κ πλευρά δεν στοχεύει στην επίτευξη ειρήνης, αλλά στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για το λόγο αυτό αποφεύγει να συζητά την ουσία του κυπριακού προβλήματος.

    "Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιγνίδι των Ε/Κ", είπε χαρακτηριστικα ο Ντενκτάς, ενώ παράλληλα κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη "να σταματήσει την κλιμάκωση της κρίσης".

    Ο Ντενκτάς κάλεσε τα Τ/κ πολιτικά κόμματα να επανεκτιμήσουν την πρότασή του για μη συμμετοχή σε συνομιλίες μέχρι την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Επέρριψε και πάλι ευθύνες για τη μή επίλυση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που όπως είπε, "δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα της Κύπρου". (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Παράπονα Ντενκτάς στον Αναν

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Παρέμβαση στο θέμα της εγκατάστασης του πυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο, ζητεί με επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, στην επιστολή του ο Ντενκτάς, ισχυρίζεται ότι η εγκατάσταση των πυραύλων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για το πολιτικό κλίμα στο νησί και τις διακοινοτικές συνομιλίες αλλά θα θέσει σε κίνδυνο και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο Ντενκτάς επικρίνει τη Ρωσία για την "ανεύθυνη", όπως αναφέρει, στάση της στο θέμα των πυραύλων.

    Αναφορά στην επιστολή γίνεται και στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος" καθώς και στη ναυτική και αεροπορική βάση στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Ετκιν - Γ.Σ. ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Τανέρ Ετκίν μετέβη χθες στην Κωνσταντινούπολη καθ'οδόν προς τη Νέα Υόρκη, για τις εργασίες της 52ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, θα συμμετάσχει στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των ισλαμικών χωρών. Θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο και θα επιστρέψει στο νησί στις 14 Οκτωβρίου, έγραψε σήμερα ο Τ/κ Τύπος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [09] ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - Κυπριακή Ανεξαρτησία

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυπριακή Ανεξαρτησία είναι κατάκτηση του συνόλου του λαού, Ε/Κ και Τ/Κ, που πρέπει να περιφρουρήσουμε και να εδραιώσουμε αποκρούοντας τους κινδύνους που την απειλούν, με αντικατοχικό αγώνα, συστατικό στοιχείο του οποίου είναι η επαναπροσέγγιση.

    Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, σε διακήρυξή του το ΑΚΕΛ για την (αυριανή) επέτειο της ημέρας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, προσθέτοντας ότι δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και κενές περιεχομένου διακηρύξεις, αλλά για σοβαρό πρβληματισμό για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

    Το ΑΚΕΛ αναφέρει επίσης ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το Κυπριακό και επαναλαμβάνει τις επικρίσεις του για την κυβέρνηση Κληρίδη, ζητώντας την απαλλαγή του τόπου από την πολιτική του Προέδρου Κληρίδη, με τον υποψήφιο για τις προσεχείς Προεδρικές εκλογές, Γιώργο Ιακώβου.

    Το ΔΗΚΟ

    Στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας της Κύπρου, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, γιορτάζουμε την συμπλήρωση 37 χρόνων, από την ημέρα ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου, αναφέρει στη διακήρυξη του το ΔΗΚΟ.

    Καλεί τον κυπριακό λαό σε εγρήγορση, επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να αποτραπούν εξελίξεις που θα υπονομεύσουν την κρατική μας οντότητα και θα διαμορφώσουν συνθήκες για ένα αβέβαιο μέλλον για τον Κυπριακό Ελληνισμό.

    Το ΔΗΚΟ καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να επιβεβαιώσει στην πράξη, τις διακηρύξεις περί ηθικής, διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [10] Σιτιλλίδης - ΗΠΑ - Τουρκία

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την έντονη αντίδραση του κέντρου μελετών "Western Policy Center", που εδρεύει στην Καλιφόρνια, προκάλεσε η θέση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο.

    Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Γενικού Διευθυντή του Κέντρου Τζον Σιτιλλίδη, "οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να ασκούν πιέσεις στους συμμάχους τους για διαπραγματεύσεις, πάνω στα θέματα που αφορούν την κυριαρχία ή τα διεθνή τους σύνορα διότι υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις, που αναγνωρίζονται από την Ελλάδα και την Τουρκία για δεκαετίες και πρέπει να προστατευθούν από μια μονομερή επέμβαση".

    Ο κ. Σιτιλλίδης, τονίζει ακόμη ότι "ενώ η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία εκατοντάδων ελληνικών νησιών, των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου, αρνείται να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, μηχανισμός που θεωρείται αρμόδιος για το διακανονισμό τέτοιων διεκδικήσεων".

    Τέλος, στη δήλωση σημειώνεται ότι "μέσα στο πνεύμα της Συμφωνίας της Μαδρίτης οι ΗΠΑ θα έπρεπε ασκήσουν πιέσεις στην Αγκυρα να λύσει με την Αθήνα ειρηνικά το θέμα της υφαλοκρηπίδας πριν από το Δικαστήριο, ενώ και οι άλλες εδαφικές διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν με τον ίδιο τρόπο, ειρηνικά και μέσω κοινώς αποδεκτών μηχανισμών".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - Ασφάλεια

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει στα χρονικά πλαίσια που ανέλαβε υποχρέωση ουσιαστικά στοιχεία για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων βάσει της συμφωνίας που έγινε στα πλαίσια του διαλόγου για ανθρωπιστικά θέματα.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργότερα σήμερα αναμένεται να διευθετηθεί συνάντηση με τα ΗΕ για το θέμα των αγνοουμένων, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συζητηθεί και το θέμα της ασφάλειας στην απογευματινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    "Η δική μας πλευρά ειδοποιεί τα ΗΕ ότι είναι έτοιμη σήμερα να δώσει στοιχεία για 200 Τ/Κ αγνοουμένους και για 15 Ε/Κ των οποίων ο τάφος βρίσκεται στην κατεχόμενη γη," είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ανέφερε επίσης ότι "υπάρχει σχετική επιστολή που πληροφορεί τον αντιπρόσωπο των ΗΕ για το θέμα αυτό και αναμένεται και συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ο ακριβής χρόνος της οποίας δεν είναι γνωστός αυτή τη στιγμή."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σήμερα θα ανακοινωθούν και θα δοθούν τα στοιχεία βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθη για ανθρωπιστικά θέματα, αφού τηρηθούν όλα που συμφωνήθηκαν να τηρηθούν. Ανέφερε ακόμα ότι σε μελλοντικό στάδιο η Ε/κ πλευρά θα δώσει και άλλα στοιχεία που αφορούν το θέμα των αγνοουμένων.

    "Τα στοιχεία δίδονται με κάθε υπευθυνότητα και αναμένουμε και από την άλλη πλευρά να έχουμε την ίδια ανταπόκριση για να μπορέσουμε να φέρουμε σε τέρμα αυτό το τραγικό πρόβλημα που βασανίζει το λαό μας," είπε.

    Οι περιπτώσεις των 200 Τ/Κ ανάγονται σε όλες τις περιόδους, σημείωσε. Σε ερώτηση εάν τα στοιχεία θα δοθούν ανεξάρτητα από το εάν η Τ/κ πλευρά δεν δώσει τα δικά της στοιχεία, απάντησε "εάν υπάρξει τέτοια εξέλιξη θα συνεκτιμηθεί αλλά δεν μπορώ να αναφέρω στο παρόν στάδιο όλες τις δυνατές εξελίξεις."

    Κληθείς να αναφέρει εάν οι οικογένειες των 15 Ε/Κ έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχουν ακριβή στοιχεία ότι οι συγγενείς τους είναι θαμμένοι σε συγκεκριμένο χώρο, ο κ. Χριστοφίδης εξήγησε ότι σε αυτό το στάδιο δεν αναφέρονται ονόματα και τόνισε ότι θα ακολουθήσουν οι επιστημονικές έρευνες για διαπίστωση της ταυτότητας και μετά θα αρχίσουν οι συνεπακόλουθες ενέργειες. Ανέφερε ότι τα στοιχεία προέρχονται από μαρτυρίες και καταθέσεις πολλών και κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με την επιστημονική μέθοδο.

    Ασφάλεια

    Σε παρατήρηση ότι η Ε/κ πλευρά παρουσιάζεται επιφυλακτική να συναντηθεί με τα ΗΕ για θέματα ασφάλειας ενώ ο Τ/Κ ηγέτης είναι λαλίστατος, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "η πλευρά μας δεν αποφεύγει καθόλου των εκπρόσωπο των ΗΕ, αντίθετα είναι πάντα πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί του για όλες τις πτυχές του Κυπριακού." Επεσήμανε εξάλλου ότι για το θέμα του διαλόγου για θέματα ασφάλειας συμφωνήθηκε το απόρρητο και η Ε/κ πλευρά είναι υποχρεωμένη, σεβόμενη τα συμφωνηθέντα, να τηρήσει αυτό το απόρρητο.

    "Εάν η άλλη πλευρά θέλει να αποκαλύπτει το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου, είναι δική της επιλογή, εμείς θα τηρήσουμε μέχρι τέλους το απόρρητο," πρόσθεσε.

    Ανέφερε επίσης ότι η Ε/κ πλευρά "έχει στηρίξει ελπίδες προόδου και είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε θέμα που λογικά ανήκει στη σφαίρα της ασφάλειας."

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι εάν ο εκπρόσωπος των ΗΕ, αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία για την οποία αναμένεται να γίνει η συνάντηση, "νομίζει ότι έχει περιθώρια να παρουσιάσει κάτι το νέο ή να ζητήσει οτιδήποτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να αφορά την πτυχή του διαλόγου για θέματα ασφάλειας, είναι ελεύθερος να το πράξει." Δεν αποκλείονται τέτοιες ενέργειες ή εξελίξεις, σημείωσε. Για το ενδεχόμενο συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς τα επόμενα 24ωρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι "υπάρχει αρκετός καιρός για πραγματοποίηση τέτοιας συνάντησης αν ο εκπρόσωπος των ΗΕ κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι να πραγματοποιηθεί", σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη την Πέμπτη το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] Εκθέσεις - Γεωργική - Νερού - Μηχανημάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τρεις εξειδικευμένες εκθέσεις, η 10η Παγκύπρια Γεωργική Εκθεση, η Εκθεση Επεξεργασίας Νερού και η Εκθεση Μηχανημάτων και Εργαλείων πραγματοποιούνται ταυτόχρονα από 8 μέχρι 12 Οκτωβρίου στο χώρο της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία των εκθέσων, ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, Δημήτρης Ιωάννου, τόνισε πως πρόκειται για εκθέσεις πρωτοποριακές στη δομή, την οργάνωση και το περιεχόμενο, που θα αποβούν πολύ χρήσιμες για τους επισκέπτες, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    Η Παγκύπρια Γεωργική Εκθεση, ανέφερε, διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια και σ' αυτήν παρουσιάζονται τα τελευταία επιτεύγματα στο γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και προβάλλεται η εντυπωσιακή πρόοδος και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της Κύπρου.

    Στόχος της, είπε ο κ. Ιωάννου, είναι η ενημέρωση των γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου για τις εξελίξεις της επιστήμης στο γεωργικό τομέα και η ενθάρρυνση της άμιλλας μεταξύ των παραγωγών, ενώ με τη σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση για νέα προϊόντα και μεθόδους παραγωγής, αυξάνεται η παραγωγικότητα και μειώνονται τα έξοδα παραγωγής.

    Εξάλλου, συνέχισε, προβάλλονται οι δραστηριότητες τμημάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, όπως αιγοπρόβατα διφόρων φυλών και διασταυρώσεων, πρωτογενή γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, φυτοφάρμακα κ.ά.

    Στην Εκθεση συμμετέχουν εκθέτες των οποίων ο αριθμός φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, φθάνοντας στους 90.

    Σ' αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ιδιώτες, βιομήχανοι και εισαγωγείς, το Συνεργατικό Κίνημα, τα Συμβούλια Εμπορίας Πατατών και Ελαιοκομικών Προϊόντων, ενώ αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των κατεχομένων, Δήμου Μόρφου και της Κοινότητας Φιλιάς. Στην Εκθεση Επεξεργασίας Νερού συμμετέχουν 22 εκθέτες που θα παρουσιάσουν προϊόντα και υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας, πάνω σε θέματα ύδρευσης, άρδευσης και διαχείρισης νερού.

    Με την ευκαιρία των δυο πιο πάνω εκθέσεων, τις οποίες σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου επισκέπονταν στο παρελθόν πέραν των 20 χιλ. ατόμων, οργανώνονται μεταξύ άλλων, επισκέψεις αγροτών, βραβεύσεις γεωργοκτηνοτρόφων και κυπριακές μουσικές και χορευτικές βραδυές.

    Στην Εκθεση Μηχανημάτων και Εργαλείων που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, συμμετέχουν 35 εκθέτες οι οποίοι θα παρουσιάσουν εργαλεία χειρός, ηλεκτρικά, μηχανικά, αέρος, ανυψωτικά, μηχανήματα συσκευασίας κ.ά.

    Τα εγκαίνια των τριών εκθέσεων θα τελέσει ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πετρίδης, την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου.

    Στο μεταξύ, ύστερα από αποδοχή σχετικής πρόσκλησης της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, πραγματοποιείται στη Λεμεσό στις 6 και 7 Οκτωβρίου, η 2η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εμπορικών Εκθέσεων Μεσογείου, του οποίου η Αρχή είναι ιδρυτικό μέλος.

    Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Αρχής, στο Σύνδεσμο συμμετέχουν επίσης οι Οργανισμοί Διεθνών Εκθέσεων του Αμμάν, Βαλέντσιας, Βαρκελώνης, Γένοβας, Δαμασκού, Θεσσαλονίκης, Καζαμπλάνκας, Καϊρου, Λισσαβώνας, Κωνσταντινούπολης, Μάλτας, Μασσαλίας, Ναμπλούς, Τελ Αβίβ, Τρίπολης και Τύνιδας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [13] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - Ασφάλεια

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει στα χρονικά πλαίσια που ανέλαβε υποχρέωση ουσιαστικά στοιχεία για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων βάσει της συμφωνίας που έγινε στα πλαίσια του διαλόγου για ανθρωπιστικά θέματα.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργότερα σήμερα αναμένεται να διευθετηθεί συνάντηση με τα ΗΕ για το θέμα των αγνοουμένων, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συζητηθεί και το θέμα της ασφάλειας στην απογευματινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    "Η δική μας πλευρά ειδοποιεί τα ΗΕ ότι είναι έτοιμη σήμερα να δώσει στοιχεία για 200 Τ/Κ αγνοουμένους και για 15 Ε/Κ των οποίων ο τάφος βρίσκεται στην κατεχόμενη γη," είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ανέφερε επίσης ότι "υπάρχει σχετική επιστολή που πληροφορεί τον αντιπρόσωπο των ΗΕ για το θέμα αυτό και αναμένεται και συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ο ακριβής χρόνος της οποίας δεν είναι γνωστός αυτή τη στιγμή."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σήμερα θα ανακοινωθούν και θα δοθούν τα στοιχεία βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθη για ανθρωπιστικά θέματα, αφού τηρηθούν όλα που συμφωνήθηκαν να τηρηθούν. Ανέφερε ακόμα ότι σε μελλοντικό στάδιο η Ε/κ πλευρά θα δώσει και άλλα στοιχεία που αφορούν το θέμα των αγνοουμένων.

    "Τα στοιχεία δίδονται με κάθε υπευθυνότητα και αναμένουμε και από την άλλη πλευρά να έχουμε την ίδια ανταπόκριση για να μπορέσουμε να φέρουμε σε τέρμα αυτό το τραγικό πρόβλημα που βασανίζει το λαό μας," είπε.

    Οι περιπτώσεις των 200 Τ/Κ ανάγονται σε όλες τις περιόδους, σημείωσε. Σε ερώτηση εάν τα στοιχεία θα δοθούν ανεξάρτητα από το εάν η Τ/κ πλευρά δεν δώσει τα δικά της στοιχεία, απάντησε "εάν υπάρξει τέτοια εξέλιξη θα συνεκτιμηθεί αλλά δεν μπορώ να αναφέρω στο παρόν στάδιο όλες τις δυνατές εξελίξεις."

    Κληθείς να αναφέρει εάν οι οικογένειες των 15 Ε/Κ έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχουν ακριβή στοιχεία ότι οι συγγενείς τους είναι θαμμένοι σε συγκεκριμένο χώρο, ο κ. Χριστοφίδης εξήγησε ότι σε αυτό το στάδιο δεν αναφέρονται ονόματα και τόνισε ότι θα ακολουθήσουν οι επιστημονικές έρευνες για διαπίστωση της ταυτότητας και μετά θα αρχίσουν οι συνεπακόλουθες ενέργειες. Ανέφερε ότι τα στοιχεία προέρχονται από μαρτυρίες και καταθέσεις πολλών και κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με την επιστημονική μέθοδο.

    Ασφάλεια

    Σε παρατήρηση ότι η Ε/κ πλευρά παρουσιάζεται επιφυλακτική να συναντηθεί με τα ΗΕ για θέματα ασφάλειας ενώ ο Τ/Κ ηγέτης είναι λαλίστατος, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "η πλευρά μας δεν αποφεύγει καθόλου των εκπρόσωπο των ΗΕ, αντίθετα είναι πάντα πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί του για όλες τις πτυχές του Κυπριακού." Επεσήμανε εξάλλου ότι για το θέμα του διαλόγου για θέματα ασφάλειας συμφωνήθηκε το απόρρητο και η Ε/κ πλευρά είναι υποχρεωμένη, σεβόμενη τα συμφωνηθέντα, να τηρήσει αυτό το απόρρητο.

    "Εάν η άλλη πλευρά θέλει να αποκαλύπτει το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου, είναι δική της επιλογή, εμείς θα τηρήσουμε μέχρι τέλους το απόρρητο," πρόσθεσε.

    Ανέφερε επίσης ότι η Ε/κ πλευρά "έχει στηρίξει ελπίδες προόδου και είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε θέμα που λογικά ανήκει στη σφαίρα της ασφάλειας."

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι εάν ο εκπρόσωπος των ΗΕ, αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία για την οποία αναμένεται να γίνει η συνάντηση, "νομίζει ότι έχει περιθώρια να παρουσιάσει κάτι το νέο ή να ζητήσει οτιδήποτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να αφορά την πτυχή του διαλόγου για θέματα ασφάλειας, είναι ελεύθερος να το πράξει."

    Δεν αποκλείονται τέτοιες ενέργειες ή εξελίξεις, σημείωσε. Για το ενδεχόμενο συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς τα επόμενα 24ωρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι "υπάρχει αρκετός καιρός για πραγματοποίηση τέτοιας συνάντησης αν ο εκπρόσωπος των ΗΕ κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι να πραγματοποιηθεί", σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη την Πέμπτη το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
    (Μ.Μ.) ΟΙΚ 3 00413 (Κ) Εκθέσεις - Γεωργική - Νερού - Μηχανημάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τρεις εξειδικευμένες εκθέσεις, η 10η Παγκύπρια Γεωργική Εκθεση, η Εκθεση Επεξεργασίας Νερού και η Εκθεση Μηχανημάτων και Εργαλείων πραγματοποιούνται ταυτόχρονα από 8 μέχρι 12 Οκτωβρίου στο χώρο της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία των εκθέσων, ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, Δημήτρης Ιωάννου, τόνισε πως πρόκειται για εκθέσεις πρωτοποριακές στη δομή, την οργάνωση και το περιεχόμενο, που θα αποβούν πολύ χρήσιμες για τους επισκέπτες, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    Η Παγκύπρια Γεωργική Εκθεση, ανέφερε, διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια και σ' αυτήν παρουσιάζονται τα τελευταία επιτεύγματα στο γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και προβάλλεται η εντυπωσιακή πρόοδος και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της Κύπρου.

    Στόχος της, είπε ο κ. Ιωάννου, είναι η ενημέρωση των γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου για τις εξελίξεις της επιστήμης στο γεωργικό τομέα και η ενθάρρυνση της άμιλλας μεταξύ των παραγωγών, ενώ με τη σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση για νέα προϊόντα και μεθόδους παραγωγής, αυξάνεται η παραγωγικότητα και μειώνονται τα έξοδα παραγωγής.

    Εξάλλου, συνέχισε, προβάλλονται οι δραστηριότητες τμημάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, όπως αιγοπρόβατα διφόρων φυλών και διασταυρώσεων, πρωτογενή γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, φυτοφάρμακα κ.ά.

    Στην Εκθεση συμμετέχουν εκθέτες των οποίων ο αριθμός φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, φθάνοντας στους 90.

    Σ' αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ιδιώτες, βιομήχανοι και εισαγωγείς, το Συνεργατικό Κίνημα, τα Συμβούλια Εμπορίας Πατατών και Ελαιοκομικών Προϊόντων, ενώ αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των κατεχομένων, Δήμου Μόρφου και της Κοινότητας Φιλιάς.

    Στην Εκθεση Επεξεργασίας Νερού συμμετέχουν 22 εκθέτες που θα παρουσιάσουν προϊόντα και υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας, πάνω σε θέματα ύδρευσης, άρδευσης και διαχείρισης νερού.

    Με την ευκαιρία των δυο πιο πάνω εκθέσεων, τις οποίες σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου επισκέπονταν στο παρελθόν πέραν των 20 χιλ. ατόμων, οργανώνονται μεταξύ άλλων, επισκέψεις αγροτών, βραβεύσεις γεωργοκτηνοτρόφων και κυπριακές μουσικές και χορευτικές βραδυές.

    Στην Εκθεση Μηχανημάτων και Εργαλείων που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, συμμετέχουν 35 εκθέτες οι οποίοι θα παρουσιάσουν εργαλεία χειρός, ηλεκτρικά, μηχανικά, αέρος, ανυψωτικά, μηχανήματα συσκευασίας κ.ά.

    Τα εγκαίνια των τριών εκθέσεων θα τελέσει ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πετρίδης, την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου.

    Στο μεταξύ, ύστερα από αποδοχή σχετικής πρόσκλησης της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, πραγματοποιείται στη Λεμεσό στις 6 και 7 Οκτωβρίου, η 2η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εμπορικών Εκθέσεων Μεσογείου, του οποίου η Αρχή είναι ιδρυτικό μέλος.

    Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Αρχής, στο Σύνδεσμο συμμετέχουν επίσης οι Οργανισμοί Διεθνών Εκθέσεων του Αμμάν, Βαλέντσιας, Βαρκελώνης, Γένοβας, Δαμασκού, Θεσσαλονίκης, Καζαμπλάνκας, Καϊρου, Λισσαβώνας, Κωνσταντινούπολης, Μάλτας, Μασσαλίας, Ναμπλούς, Τελ Αβίβ, Τρίπολης και Τύνιδας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    (Γ.Γ.) ΠΟΛ 3 00116 (Κ) ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σειρά επαφών στην έδρα του ΟΗΕ, είχε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με τους ΥΠΕΞ της Ινδίας, της Βουλγαρίας και των Φιλιππινών.

    Αντικείμενο των επαφών, ήταν τόσο το Κυπριακό όσο και οι διμερείς σχέσεις.

    Με τον ΥΠΕΞ της Ινδίας, Σαλέεμ Ιγκμπάλ Σερβάνι, συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν το Κίνημα των Αδεσμεύτων, καθώς και η επικείμενη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Εδιμβούργο.

    Με την ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, Νεντέσα Μιχαήλοβα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της ΕΕ. Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε την κ. Μιχαήλοβα για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, σε σχέση με την καταλυτική επίδραση που αυτή έχει στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [14] Πολωνία - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάϊλς)

    Η Κύπρος και η Πολωνία θα πρέπει να εργαστούν μαζί για να προωθήσουν την ενταξιακή τους πορεία και να επιτύχουν τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο πρέσβης της Πολωνίας Wojciech Lamentowicz, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι οι φιλικές σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και την Τουρκία και η παρουσία της Πολωνίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως πλήρες μέλος θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν την εξομάνλυνση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε συνέντευξη που έδωσε στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της επίδοσης των διαπιστευτηρίων του, ο Πολωνός πρέσβης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η Κύπρος και η Πολωνία θα ενταχθούν στην ΕΕ μαζί και αυτό μπορεί να υποβοηθήσει τη διαδικασία για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού."

    Χαρακτηριστικά είπε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να βαδίζουν μαζί σε αυτή την πορεία και τόνισε ότι οποιαδήποτε εμπόδια που τυχόν παρουσιαστούν στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και την πορεία της Πολωνίας και το αντίθετο.

    Επεσήμανε ότι τα όποια εμπόδια παρουσιαστούν θα πρέπει να αντιμετωπισθούν προς όφελος και των δύο υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Πολωνίας με την Τουρκία, ο κ. Lamentowicz τις χαρακτήρισε "καλές" και σημείωσε ότι η χώρα του μπορεί να ενεργήσει με υποβοηθητικό ρόλο προς την Τουρκία. Ηδη πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο χωρών σε τακτά διαστήματα για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Η Πολωνία, πρόσθεσε, ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999 θα είναι σε θέση να συνδιαλέγεται με την Τουρκία σε ισότιμη βάση και αυτό ενδέχεται να βοηθήσει τις σχέσεις τους με τρίτες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

    Ο πρέσβης, που εδρεύει στην Αθήνα, είπε στο ΚΥΠΕ ότι η πρότασή του για τη σύσταση μηχανισμού για ενδυνάμωση των διμερών επαφών βρήκε θετική ανταπόκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε. Στα αρχικά στάδια οι επαφές θα αφορούν κυβερνητικούς παράγοντες και μετά μπορούν να επεκταθούν στον ιδιωτικό και επιχειρηματικό τομέα. Οι επαφές, συνέχισε, μπορούν να δραστηριοποιηθούν μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

    Ο κ. Lamentowicz ανέφερε ότι ο λαός της Πολωνίας κατανοεί πλήρως τον αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση της πατρίδας του αφού και η Πολωνία είχε την ίδια τύχη στο παρελθόν.

    Ο Πολωνός διπλωμάτης επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ευχαριστήρια επιστολή για τη βοήθεια που έστειλε η Κύπρος στην Πολωνία μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 30 September 1997 - 13:02:53 UTC