Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Νέοι Ορίζοντες - Ανεξαρτησία
  • [03] ΕΔΗ - Ανεξαρτησία
  • [04] ΕΔΕΚ - Ανεξαρτησία
  • [05] Πρόγραμμα Προέδρου Κληρίδη
  • [06] Μήνυμα Προέδρου Κληρίδη - Ανεξαρτησίας
  • [07] Κληρίδης - Φεϊσέλ

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.05 (-0.22)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.44 (-0.27)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.22 (+0.88)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.07 (+0.14)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.58 (-0.63)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.82 (+0.50)
        Εμπορικές Εταιρείες                     45.70 (-0.35)
        Αλλες Εταιρείες                         60.39 (-0.53)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 834319.296
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Νέοι Ορίζοντες - Ανεξαρτησία

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες καλούν όλους, με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου, να αγωνιστούν για την προώθηση λύσης του Κυπριακού, που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε μήνυμά τους, οι Νέοι Ορίζοντες υπογραμμίζουν ότι η πορεία που για 23 χρόνια ακολουθούμε, με στόχο την επίτευξη διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, όχι μόνο θέτει υπό αμφισβήτηση το οικοδόμημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά επιπλέον και ως στόχος είναι ανέφικτος.

    Καλεί επίσης για μετατροπή της 1ης Οκτωβρίου σε ημέρα αφετηρία για την ανανέωση και διατράνωση της θέλησής μας να αγωνιστούμε για την πραγματική ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και απελευθέρωση της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] (Κ) ΕΔΗ - Ανεξαρτησία

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες πιστεύουν ότι σ'αυτή την καθοριστική περίοδο, κατά την οποία οι τουρκικές απειλές αναβαθμίζονται και στο διεθνή χώρο ακούονται φωνές που μιλούν για δύο κυβερνήσεις και δύο οντότητες, εμείς στην Κύπρο έχουμε καθήκον να ενισχύσουμε την κρατική οντότητα της Δημοκρατίας μας.

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, με αφορμή την αυριανή επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, προσθέτοντας ότι το κύρος του κυπριακού κράτους πρέπει να διατηρηθεί αλώβητο και αυτό μπορεί να γίνει με την επίδειξη σοβαρής και υπεύθυνης συμπεριφοράς και την αποφυγή κάθε ενέργειας που θα υποβοηθεί την Τουρκία.

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες τονίζουν, επίσης, ότι οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε τη διεθνή εμβέλεια και την κρατική υπόσταση της Κύπρου, που αποτελεί το βάθρο στο οποίο στηρίζεται η επιβίωση της χώρας μας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] (Κ) ΕΔΕΚ - Ανεξαρτησία

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ΕΔΕΚ καλεί τους συμπατριώτες μας Τ/Κ, που ζουν και αυτοί τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, σε κοινό αγώνα για μιαν Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη, ενωμένη, κοινή πατρίδα όλων των κατοίκων της.

    Σε ανακοίνωσή της για την αυριανή επέτειο της ανεξαρτησίας, η ΕΔΕΚ τονίζει ότι ο λαός μας διακηρύσσει ότι ανεξάρτητα από αντιξοότητες, δυσκολίες κι εμπόδια, θα συνεχίσει ασταμάτητα τον αγώνα για τη διαφύλαξη της οντότητας του κυπριακού κράτους κι εξάλειψη της τουρκικής κατοχής, που τραυματίζει την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της πατρίδας μας.

    Τονίζει, επίσης, ότι ήρθε η ώρα για ανάδειξη μιας πιο ολοκληρωμένης και διεκδικητικής εθνικής στρατηγικής, με προβολή του Κυπριακού στη σωστή αντικατοχική του διάσταση, με προσφυγή ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και άλλωνδιεθνών και περιφερειακών οργανισμών και με έντονη διαφωτιστική εκστρατεία προς κάθε κατεύθυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [05] Πρόγραμμα Προέδρου Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί την Πέμπτη για τη Ζυρίχη από όπου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Τη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπιακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Στη συνέχεια θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα παρακαθήσει σε γεύμα με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

    Την Τρίτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον κ. Χόλμπρουκ και αργότερα θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου θα τελέσει τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Εμπας και θα παραστεί σε δείπνο με ομογενείς.

    Την Τετάρτη, θα έχει πρόγευμα εργασίας με δημοσιογράφους και θα αναχωρήσει για το Στρασβούργο, μέσω Λονδίνου, όπου την Παρασκευή θα παραστεί στην έναρξη και τις συνεδρίες της 2ης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Το μεσημέρι και το βράδυ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Προέδρου Κληρίδη.

    Το Σάββατο, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παραστεί στις συνεδρίες της 2ης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα προσφωνήσει την πέμπτη συνεδρία στην οποία θα υιοθετηθεί, επίσης, ψήφισμα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει την ίδια μέρα για το Λονδίνο, μέσω Βρυξελλών.

    Το βράδυ θα παραστεί σε πανομογενειακή συγκέντρωση και δείπνο για τον εορτασμό των 75χρονων από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

    Την Κυριακή, θα παραστεί στο αρχιερατικό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας και τη Δευτέρα θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου θα παραστεί σε εκδήλωση στο Ηρώδειο με το έργο της πρώην Υπουργού Παιδείας Κλαίρης Αγγελίδου "Λεμονανθούσα μου Κυρά, Αμμόχωστος".

    Την Τρίτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Σημίτη και το απόγευμα θα αναχωρήσει για τη Λάρνακα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] Μήνυμα Προέδρου Κληρίδη - Ανεξαρτησίας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή εγκυμονεί η παράταση της εκκρεμότητας στο Κυπριακό και καθιστά πιο δύσκολη την εξεύρεση λύσης, γεγονός που ζημιώνει και τις δύο κοινότητες, τονίζει στο μύνυμά του με την ευκαιρία της Ανεξαρτησίας της Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Υπογραμμίζοντας ότι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό επείγει, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημειώνει παράλληλα ότι αυτή θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη.

    Η μέρα αυτή, τονίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης, τιμάται φέτος σε μια περίοδο κατά την οποίαν το Κυπριακό έχει ενταχθεί στην ομάδα των διεθνών προβλημάτων, στην επίλυση των οποίων η διεθνής κοινότητα προσβλέπει με αποφασιστικότητα.

    Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις στο Τράουτμπεκ και στο Μοντρέ, σημειώνει ότι δεν οδήγησαν σε κάποια συμφωνία, αλλά επισημαίνει ότι αποδείκτηκαν θετικές για την ελληνοκυπριακή πλευρά για ορισμένους λόγους.

    Ως πρώτο λόγο αναφέρει την κατάθεση άτυπου εγγράφου στο Μοντρέ από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, σημειώνοντας ότι περιείχε βελτιωμένες για την πλευρά μας θέσεις αναφορικά με τις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    Ως δεύτερο λόγο, ότι ο διεθνής παράγοντας κατέστησε ακόμα πιο σαφές προς την τουρκική πλευρά πως η έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν επηρεάζεται από τουρκικούς εκβιασμούς.

    Τρίτος λόγος, προσθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ καταλογίζει την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στην τουρκική πλευρά και επαινεί την στάση της ελληνοκυπριακής.

    Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό δεν έχει παρουσιάσει διαφοροποίηση από το 1974 και παραμένει πάντοτε σκληρή και ακραία. Αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα ασφαλείας, ο Πρόεδρος Κληρίδης εκτιμά ότι έχουμε μπει σε μια μακρά περίοδο ζυμώσεων.

    Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

    Αναφερόμενος στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι "το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει και οι ρωσικοί πυραύλοι S - 300 θα έρθουν".

    Θα ολοκληρώσουμε την εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, αφού μέχρι να ανοίξει ο δρόμος για λύση, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει την οντότητά της και τον κυπριακό ελληνισμό από την υπαρκτή και επικίνδυνη απειλή του πάνοπλου Αττίλα, πρόσθεσε.

    Επανέλαβε εξάλλου, κατηγορηματικά, ότι οι μόνες περιπτώσεις να μην έρθουν οι S - 300 στην Κύπρο είναι είτε η επίτευξη ικανοποιητικής προόδου στο Κυπριακό, είτε η επίτευξη συμφωνία για αποστρατικοποίηση.

    Τουρκοκύπριοι - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της Ε/κ πλευράς να δεχθεί φορείς του ιδιωτικού τομέα των Τουρκοκυπρίων στην αντιπροσωπεία που θα διαπραγματευτεί την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία για συζήτηση και άλλων τρόπων συμμετοχής τους εφόσον δε θα υπονοείται άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Σημειώνει επίσης την έντονη επιθυμία της Ε/κ πλευράς είναι να βοηθήσει τους Τ/Κ να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τονίζοντας όμως ότι χρειαζόμαστε και τη δική τους βοήθεια και απευθύνοντας έκκληση όπως εντείνουν τον αγώνα τους για επανένωση του νησιού.

    "Οφείλουμε να βρούμε μια σωστή λύση, που θα κλείσει τις πληγές του παρελθόντος", τονίζει.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαριστεί την ελληνική κυβέρνηση για την συμπαράστασή της, καθώς και άλλα κράτη που με διπλωματικές ενέργειες ενισχύουν πολιτικά και ηθικά τη νόμιμη Κυβέρνηση της Κύπρου στην αντιμετώπιση των τουρκικών εκβιασμών και απειλών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ικανοποίηση εξέφρασε σήμερα ο Βοηθός Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, για το ότι οι δύο πλευρές έχουν τηρήσει τα συμφωνηθέντα αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για τους αγνοούμενους, που πρόκειται να γίνει εντός των ημερών.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι οι αντιπρόσωποι των δύο πλευρών, Τάκης Χριστόπουλος και Ρουστέμ Τατάρ, έχουν προβεί σε ενέργειες για να διαπιστώσουν πού υπάρχουν θαμμένοι αγνοούμενοι και ότι θα ανταλλάξουν πληροφορίες σύντομα.

    Ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι όταν γίνει η ανταλλαγή, μάλλον θα προχωρήσουν σε διευθετήσεις για επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες των αγνοουμένων.

    Είπε, επίσης, ότι παρόλο που η συμφωνία για ανθρωπιστικά θέματα που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο δεν λύνει το πρόβλημα, εντούτοις θα διακριβωθεί η τύχη πολλών αγνοουμένων, γεγονός που αποτελεί "ένα καλό βήμα μπροστά".

    Αναφερόμενος στο διάλογο για θέματα ασφαλείας, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι συνεχίζονται οι επαφές του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων "για να δούμε που θα καταλήξει" αυτή η διαδικασία.

    Σε ερώτηση εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των ηγετών πριν την Πέμπτη, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν γνωρίζει εάν αυτό θα είναι δυνατό, αλλά σημείωσε ότι "ακόμα προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε".

    Είπε, μάλιστα, ότι αυτό "είναι ένα σημαντικό θέμα, υπάρχει για αρκετό καιρό και δεν είναι δίκαιο να νομίζουμε ότι μπορούν να συμβούν πράγματα σε μια ή δύο μέρες".

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι με τις χωριστές συναντήσεις του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, προσπαθεί να βρει "κοινή θέση που να την μοιράζονται και οι δύο" και ότι "αν όλα πάνε καλά προς αυτή την κατεύθυνση, η ιδέα ήταν να συναντηθούν και πάλι".

    Σημείωσε, πάντως ότι τέτοια πράγματα "παίρνουν πολύ καιρό" προσθέτοντας ότι "το σημαντικό είναι να βρούμε κοινή θέση".

    Σε ερώτηση πάνω σε ποιές γραμμές θα είναι η κοινή θέση, ο κ. Φεϊσέλ είπε "πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν την ασφάλεια" κι επεσήμανε ότι "δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει ότι όταν υπάρξει κοινή άποψη θα καλύπτει το πλήρες φάσμα των θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια".

    "Δεν πρόκειται να λύσουμε τα θέματα τώρα", είπε, προσθέτοντας ότι "μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό και πολύ χρήσιμο πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο δεν θα βοηθήσει μόνο την περαιτέρω εργασία στην ασφάλεια, αλλά θα βελτιώσει και τη γενική ατμόσφαιρα και θα διευκολύνει άλλα πράγματα".

    Ο κ. Φεϊσέλ είπε, τέλος ότι "αυτό είναι ένα πρώτο βήμα", το οποίο "θα μπορούσε να στείλει ένα πολύ καλό και ενθαρρυντικό μήνυμα προς τις δύο κοινότητες στην Κύπρο και μάλιστα στην περιοχή και τη διεθνή κοινότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 30 September 1997 - 17:46:43 UTC