Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου
  • [02] Εληξε η παρέλαση
  • [03] Παρέλαση - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [04] Παρέλαση - Βορβολάκος
  • [05] Παρέλαση - Ηλιάδης
  • [06] Παρέλαση - Κυπριανού
  • [07] Παρέλαση - Ροδουσάκης
  • [08] Παρέλαση - Μουράτοφ

  • [01] Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε πριν από λίγο η στρατιωτική παρέλαση για την 37η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Την παρέλαση άνοιξε η φιλαρμονική της Αστυνομίας.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο.

    Χιλιάδες λαού είχαν από νωρίς κατακλύσει τους δρόμους για να χειροκροτήσουν τα στρατευμένα παιδιά της Κύπρου και να διαπιστώσουν τη σημαντική πρόοδο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια στην Εθνική Φρουρά, τόσο στο έμψυχο όσο και το άψυχο υλικό για την αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Την παρέλαση παρακολουθούν ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, αρχηγοί κι εκπρόσωποι κομμάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέλη του διπλωματικού σώματος, πρέσβεις ξένων χωρών, ξένοι διπλωμάτες, δήμαρχοι και άλλοι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] Εληξε η παρέλαση

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εληξε πριν από λίγο η μεγελειώδης στρατιωτική παρέλαση για την 37η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο.

    Την παρέλαση, που έγινε στη λεωφόρο Τροόδους στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου και διήρκησε περίπου μία ώρα, παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, αρχηγοί κι εκπρόσωποι κομμάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέλη του διπλωματικού σώματος και ο πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Παρακολούθησαν την παρέλαση και βουλευτές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, δήμαρχοι, στρατιωτικοί ακόλουθοι πρεσβειών, μέλη του προξενικού σώματος, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, Πρόεδροι Ημικρατικών Οργανισμών και πλήθος κόσμου, που άρχισε να συγκεντρώνεται στο χώρο από νωρίς.

    Η παρέλαση, στην οποία πήραν μέρος μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Αμυνας, καθώς και πτητικά μέσα, άρχισε με την παρουσίαση της κυπριακής σημαίας.

    Στη συνέχεια, παρέλασε ένας λόχος της στρατονομίας και μηχανοκίνητα τμήματα, ενώ του χώρου της παρέλασης υπερίπταντο ελικόπτερα σε δύο σχηματισμούς, καθώς και τα αεροπορικά μέσα της Εθνικής Φρουράς.

    Ακολούθησε ένα τάγμα με τα βαριά όπλα του πεζικού. Παρουσιάστηκαν διμοιρίες του ΠΑΟ 106 χιλιοστών και αντιαρματικά όπλα προηγμένης τεχνολογίας με μεγάλο βεληνεκές και με τηλεκατευθυνόμενη σκόπευση. Οι αντιαρματικοί αυτοί πύραυλοι ενισχύουν σημαντικά την ικανότητα του στρατού μας και πλήττουν το στόχο τους με μεγάλη ακρίβεια.

    Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα τεθωρακισμένα οχήματα που φέρουν πυραύλους και αντιαεροπορικά πυροβόλα. Αυτά τα οχήματα έχουν την ικανότητα να κινούνται σε ανώμαλο έδαφος με μεγάλες κατακόρυφες και πλευρικές κλίσεις. Διαθέτουν ένα τέλειο σύστημα επικοινωνικών και σε συνδυασμό με άλλα οπλικά συστήματα ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότητες του πεζικού.

    Με θερμά χειροκροτήματα έγινε στη συνέχεια δεκτή μια επιλαρχία του νέου αποκτήματος της Εθνικής Φρουράς, των αρμάτων Τ80, της οποίας προηγείτο ο Διοικητής και το επιτελείο του. Το Τ80 είναι ρωσικής κατασκευής και συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων αρμάτων στον κόσμο.

    Το σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός που διαθέτει του παρέχει τη δυνατότητα καταστροφής όλων των τύπων εχθρικών αρμάτων σε μεγάλες αποστάσεις. Διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός και όργανα προηγμένης τεχνολογίας για παρατήρηση και σκόπευση. Εχει, επίσης, τη δυνατότητα να κινείται σε μεγάλες αποστάσεις μέρα και νύκτα σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

    Ακολούθως, παρέλασαν τα σύγχρονα άρματα ΑΜΧ 30 Β2 και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ), τα οποία μπορούν να μεταφέρουν ομάδες πεζικού. Το ΤΟΜΑ είναι αμφίβιο κι έχει τη δυνατότητα να εκτελεί επιτυχή βολή μέρα και νύκτα.

    Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα σύγχρονα ελαφρά τροχοφόρα άρματα ΚΑΣΚΑΒΕΛ, που με την ταχυκινησία, την ευελιξία και το μεγάλο όγκο πυρός, καθώς και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνιών και σκόπευσης που διαθέτουν, κατορθώνουν να επιβιώνουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης και να εξουδετερώνουν τον εχθρό κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

    Μπροστά από την εξέδρα των επισήμων πέρασε κι ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού. Προηγήθηκε ο Διοικητής του τάγματος με το επιτελείο του και ακολούθησαν οι λόχοι των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ). Τα τεθωρακισμένα αυτά έχουν ως αποστολή να μεταφέρουν το πεζικό με ταχύτητα και ασφάλεια εκεί που οι απαιτήσεις της μάχης το επιβάλλουν.

    Τα σύγχρονα μέσα επικοινωνιών που διαθέτουν, τα συστήματα εντοπισμού και καταστροφής εχθρικών στόχων και οι δυνατότητες κίνησης τους μέρα και νύκτα σε δύσβατα εδάφη, τα καθιστούν το βασικό συνεργάτη των αρμάτων στο πεδίο της μάχης.

    Η παρέλαση συνεχίστηκε με την έλευση διμοιρίας βαρέων όλμων τους οποίους ρυμουλκούσαν οχήματα. Τα όπλα αυτά, με το πολύ μεγάλο βεληνεκές και την ισχύ πυρός τους, μπορούν να παράσχουν υποστήριξη στα μαχόμενα τμήματα σε μεγάλο βάθος. Το όπλο αυτό έχει καταστήσει τις μονάδες πεζικού αυτάρκεις σε πυρά υποστήριξης μεγάλου διαμετρήματος. Θεωρείται και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα όπλα του πεζικού.

    Ακολούθως, στο χώρο της παρέλασης, πέρασαν μονάδες με όλους τους τύπους των πυροβόλων που πλαισίωναν οι πυροβολητές. Με τη συστηματική εκπαίδευση που απαιτεί μαθηματικές και άλλες τεχνικές γνώσεις, οι πυροβολητές αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των πυροβόλων.

    Παρουσιάστηκαν μια μοίρα πυροβολικού μάχης κι ένα τμήμα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τον αιφνιδιασμό και τη μεγάλη μάζα πυρός σε μικρό χρονικό διάστημα.

    Επίσης, παρέλασαν πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς, που μπορούν να κτυπήσουν στο εσωτερικό της εχθρικής διάταξης και να επιφέρουν αποδιοργάνωση και καταστροφή των εφεδρειών του εχθρού. Ακολούθησαν δύο πυροβολαρχίες Ρ/Μ και αυτοκινούμενων πυροβόλων και το Κέντρο Διευθύνσεως Πυρός που είναι ο εγκέφαλος της μοίρας.

    Εντύπωση προκάλεσαν τα μεγάλα ρυμουλκούμενα πυροβόλα που είναι ικανά να παρέχουν συνεχή κι επαρκή υποστήριξη στα μαχόμενα τμήματα. Παρέλασε, επίσης, μια πυροβολαρχία αυτοκινούμενων πυροβόλων.

    Ακολούθως, μπροστά από την εξέδρα των επισήμων πέρασαν τα αντιαεροπορικά πυροβόλα με πρώτα τα ραντάρ. Παρουσιάστηκαν αντιαεροπορικά δίδυμα πυροβόλα και το τελευταίο απόκτημα του αντιαεροπορικού πυροβολικού, οι αντιαεροπορικοί εκτοξευτές.

    Πρόκειται για τη σύγχρονη εξέλιξη των πυραύλων εδάφους αέρος κι έχουν μεγάλες δυνατότητες, αφού αναζητούν τα εχθρικά αεροσκάφη και τα προσβάλλουν. Εξασφαλίζουν την αντιαεροπορική προστασία τόσο των μαχομένων τμημάτων όσο και κάθε ζωτικής περιοχής του νησιού μας.

    Στη συνέχεια, παρέλασε το Μηχανικό και στοιχεία του Τεχνικού, καθώς και οι Διαβιβάσεις, το Υγειονομικό, το Ναυτικό και η Αεροπορία.

    Παρουσιάστηκαν και μηχανοκίνητα τμήματα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Αμυνας.

    Στη διάρκεια της διέλευσης των μηχανοκινήτων τμημάτων παιάνιζε η Μουσική της Αστυνομίας και στη συνέχεια, ενώ παρέλαυναν τα πεζοπόρα τμήματα, παιάνιζε η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς. Της εμφάνισης των πεζοπόρων τμημάτων προηγήθηκαν 18 κυπριακές σημαίες που έφεραν ισάριθμοι Αξιωματικοί και ακολούθως πέρασε η πολεμική σημαία του παρελαύνοντος συντάγματος.

    Ακολούθησαν μαθητές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών της Ελλάδας, εθελόντριες Υπαξιωματικοί και δύο τάγματα πεζικού με λόχους τυφεκιοφόρων και λόχους υποστήριξης με τα βαριά όπλα του τάγματος.

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν το τάγμα Εθνοφυλακής, που περιλαμβάνει Λόχους Κατοικημένων Τόπων, καθώς και οι καταδρομείς και οι έφεδροι καταδρομείς. Ακολούθησαν πεζοπόρα τμήματα του Ναυτικού, της Αεροπορίας και τμήμα της ΕΛΔΥΚ που έγιναν δεκτά με ρίγη συγκίνησης και χειροκροτήματα από τις χιλιάδες του κόσμου.

    Στη συνέχεια, στο χώρο της παρέλασης, πέρασαν τμήματα της Αστυνομίας, ενώ στο χώρο υπερίπταντο τα σύγχρονα πτητικά μέσα που διαθέτει η Αστυνομία.

    Φέτος για πρώτη φορά παρέλασαν πεζοπόρα τμήματα της Δύναμης Πολιτικής Αμυνας, που αποτελούνταν από γυναίκες και άνδρες. Προηγήθηκε σημαιοφόρος Αξιωματικός με το έμβλημα της Δύναμης. Τους τρεις ουλαμούς που ακολούθησαν συγκροτούσαν αμυνίτριες του Τμήματος Α' Βοηθειών και των Ομάδων Αμεσης Δράσης, καθώς και μέλη των Τμημάτων Γραφέων και Διαβιβαστών, Πυρόσβεσης και Δασοπυρόσβεσης και διάσωσης και συνοικιοφύλακες.

    Μετά το πέρας της παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους παλαιούς πολεμιστές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] Παρέλαση - Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Καμία εξέλιξη στο πολιτικό σκηνικό δεν μπορεί να διαφοροποιήσει την στρατιωτική άσκηση Νικηφόρος, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ελλάδα.

    Αυτό διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας ύστερα από την στρατιωτική παρέλαση για την 37η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ήταν πανέτοιμη κι εντυπωσιακή η επίδειξη της δύναμης της Εθνικής Φρουράς" κι επεσήμανε ότι "αυτό το οποίο είδαμε δεν ήταν το σύνολο του οπλισμού".

    Ευχαρίστησε, εξάλλου, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο και τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη "για την προσπάθεια που κάνουν", εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "η Εθνική Φρουρά έχει τώρα μιαν αξιόλογη δύναμη".

    Σε ερώτηση εάν κάποιες νέες εξελίξεις θα επιδράσουν στην στρατιωτική άσκηση Νικηφόρος, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "καμιά επίδραση πολιτικών εξελίξεων δεν μπορεί να διαφοροποιήσει το σχέδιο που έγινε για το Νικηφόρο", προσθέτοντας ότι στην άσκηση θα συμμετάσχει το ελληνικό ναυτικό και η ελληνική αεροπορία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [04] Παρέλαση - Βορβολάκος

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος, κληθείς να σχολιάσει την στρατιωτική παρέλαση για την 37η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, είπε ότι "τα σχόλια ανήκουν στην πολιτική ηγεσία του τόπου και στο λαό, ο οποίος προσφέρει και τα παιδιά του και τα λεφτά του" για την άμυνα.

    Ο Αντιστράτηγος Βορβολάκος αρνήθηκε, εξάλλου, να αναφέρει πόσο αξιόμαχη είναι σήμερα η Εθνική Φρουρά για να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε επιβουλή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] Παρέλαση - Ηλιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι η Εθνική Φρουρά έχει δημιουργήσει μιαν αποτρεπτική δύναμη, ώστε να μπορεί η πολιτική ηγεσία να συνεχίσει τις προσπάθειες για ειρηνική λύση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν νοιώθει όμηρος της Τουρκίας, ούτε είμαστε σήμερα στην κατάσταση που είμασταν το 1974.

    Μιλώντας ύστερα από την στρατιωτική παρέλαση για την 37η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο κ. Ηλιάδης ευχήθηκε "του χρόνου τέτοιαν εποχή να γιορτάσουμε την ανεξαρτησία της επανενωμένης Κύπρου, γιατί πραγματικά ο στόχος ο δικός μας είναι να ενισχύσουμε την αμυντική μας ικανότητα, να αναβαθμίσουμε τις ικανότητες της Εθνικής Φρουράς, ακριβώς για να δώσουμε στήριγμα στην πολιτική ηγεσία να μπορεί να διαπραγματευθεί ίσο προς ίσο και να στηρίξει τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    Σε ερώτηση εάν η Εθνική Φρουρά έχει δώσει αυτό το στήριγμα, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι "αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια που έχουμε καταβάλει τα τελευταία χρόνια και πιστεύω ότι έχουμε δημιουργήσει μιαν αποτρεπτική δύναμη, ώστε να μπορεί η πολιτική μας ηγεσία να συνεχίσει τις προσπάθειες για ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας που εκτοξεύονται σχεδόν καθημερινά τώρα, ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "δεν νοιώθουμε όμηροι από τις απειλές αυτές εδώ στην Κύπρο, ούτε μπορούμε να πούμε σήμερα ότι είναι το 1974".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [06] Παρέλαση - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκείνο που έχει σημασία είναι να μην ενδώσουμε σε πιέσεις όσον αφορά το Κυπριακό, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από την στρατιωτική παρέλαση για την 37η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η παρέλαση ήταν "πραγματικά εντυπωσιακή" και ότι "αποδεικνύει τη δουλειά που γίνεται στην Εθνική Φρουρά, που νομίζω έχει ανεβάσει το επίπεδο των εθνοφρουρών και το φρόνημα του λαού".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι μπαίνουμε σε μιαν πολύ κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό με την εμπλοκή των πάντων, και ότι "εκείνο που έχει σημασία είναι να αντέξουμε, να μην ενδώσουμε σε πιέσεις".

    "Εκείνο που χρειάζεται", είπε, "είναι να συνεχίσουμε και να μην εγκαταλείψουμε αυτήν την προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας, η οποία, μαζί με δύο άλλα στοιχεία", δηλαδή την οικονομία και το φρόνημα του λαού, "αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση αυτού του αγώνα, μέχρις ότου υποχρεωθεί η Τουρκία να λογικευθεί και να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική".

    Σε ερώτηση εάν η ενίσχυση της άμυνας διευκολύνει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι "πρέπει να ενισχυθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [07] Παρέλαση - Ροδουσάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε σήμερα ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης, ο οποίος παρακολούθησε για πρώτη φορά την στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Ο κ. Ροδουσάκης είπε ότι παρακολούθησε την παρέλαση "με μεγάλη συγκίνηση και περηφάνεια, γιατί διαπιστώνεται το άψογο επίπεδο της εκπαίδευσης, το φρόνημα και η αποφασιστικότητα της εθνοφρουράς και των κυπριακών δυνάμεων να υπερασπίσουν την άμυνα της Δημοκρατίας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ροδουσάκης είπε ότι στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου "καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας σε όλα τα όπλα".

    Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται με τις τουρκικές απειλές, ο κ. Ροδουσάκης είπε ότι το μόνο που καταφέρνουν οι τουρκικές απειλές είναι να "ενισχύουν το αίσθημα ότι η άμυνα θα πρέπει να ενισχύεται, εδώ και στην Ελλάδα".

    Απευθυνόμενος στον κυπριακό ελληνισμό, ο κ. Ροδουσάκης είπε ότι το μήνυμα που θέλει να δώσει "είναι σαφές κι έχει δηλωθεί και από την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αλλά είναι και η ψυχική συμμετοχή του συνόλου του ελληνικού λαού ότι σε μιαν περίοδο ευαίσθητη, όπως τη σημερινή, η συμπαράταξη και η συνεργασία σε όλα τα μέτωπα - πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό, στρατιωτικό - είναι αμέριστη".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [08] Παρέλαση - Μουράτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει τις απειλές της να βυθίσει ρωσικά πλοία που μεταφέρουν στην Κύπρο εξαρτήματα ή μέρη των αντιαεροπορικών πυραύλων S300, τόνισε σήμερα ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι απειλές εκτοξεύονται για σκοπούς εντυπωσιασμού.

    Μιλώντας ύστερα από την στρατιωτική παρέλαση για την 37η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο κ. Μουράτοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την επόμενη παρέλαση "δεν θα χρειαστούν καινούργια όπλα και θα έρθει η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου".

    Η Κύπρος, είπε, ως "ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος", έχει το δικαίωμα να ενισχύει την άμυνά της, "αφού δεν υπάρχει αποστρατιωτικοποίηση", προσθέτοντας ότι η συνεργασία της Ρωσίας με την Κύπρο "στον στρατιωτικό τομέα πιστεύω είναι αποτελεσματική".

    Είπε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι και ότι "ο θόρυβος που γίνεται" γύρω από την εγκατάσταση των S-300 "είναι απόλυτα τεχνητός".

    "Θα περάσει", είπε, "όπως πέρασε και ο θόρυβος για τα Τ80". Σε παρατήρηση ότι οι απειλές της Τουρκίας είναι πολύ πιο έντονες από τότε, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι αυτό είναι ένα "πολύ πιο αμυντικό σύστημα", το οποίο "χρησιμοποιείται μόνο για τους σκοπούς της υπεράσπισης του εναέριου χώρου ενός κράτους".

    Εξέφρασε, ακολούθως, την ελπίδα ότι "ποτέ δεν θα χρησιμοποιηθούν ούτε αυτά τα όπλα ούτε εκείνα που θα έρχονται στην Κύπρο" κι ευχήθηκε "δίκαιη, ειρηνική και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος κι εμείς οι Ρώσοι πάντα είμαστε κοντά σας".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας να βυθίσει πλοία υπό ρωσική σημαία, που πιθανόν να μεταφέρουν εξαρτήματα ή μέρη των πυραύλων S- 300, ο κ. Μουράτοφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ, "γιατί ξέρετε τί σημαίνει να βυθίσει μια χώρα τα πλοία της άλλης χώρας, και ιδιαίτερα σ' αυτή την περίπτωση που δύο γειτονικές χώρες, όπως είναι η Ρωσία και η Τουρκία, να αρχίσουν τέτοια πράγματα. Είναι απίστευτο, είναι και αδύνατο".

    Ο κ. Μουράτοφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι απειλές αυτές "είναι θέμα του εντυπωσιασμού περισσότερο και πάντα πριν την υλοποίηση τέτοιας μορφής συμβολαίων υπάρχουν αντιδράσεις από άλλες χώρες, οι οποίες δεν θεωρούν καλό αυτό το συμβόλαιο, ή έχουν άλλα συμφέροντα στην περιοχή".

    Είπε, μάλιστα, ότι "είναι φυσιολογικό, πρέπει να το δεχόμαστε με ησυχία και χωρίς πανικό", προσθέτοντας ότι "όλα αυτά θα περάσουν".

    Σε ερώτηση εάν ο ρόλος της Ρωσίας στο Κυπριακό παίρνει δευτερεύοντα ρόλο, δεδομένης της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι δεν είναι έτσι διότι και η Ρωσία "είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όπως βλέπετε συμμετάσχει με διάφορα μέσα, γιατί και αυτό το συμβόλαιο είναι επίσης ένα μέσο που δίνει μια συμπληρωματική ώθηση στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της νήσου, και πιστεύω ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην περιοχή αυτή και όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 1 October 1997 - 12:02:46 UTC