Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ρομάντικα" - Δηλώσεις αρχηγού Αστυνομίας
  • [02] "Ρομάντικα" - Πλοίαρχος "Πρινσέσσα Βικτώρια"
  • [03] "Ρομάντικα" - Αποβίβαση επιβατών
  • [04] Kασουλίδης - Πρέντεργκαστ

  • [01] "Ρομάντικα" - Δηλώσεις αρχηγού Αστυνομίας

    Λεμεσός,Κύπρος,04/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την εφαρμογή σχεδίου δράσης άρχισε η Αστυνομία, μετά την αποβίβαση των επιβατών από το κρουαζιερόπλοιο "Ρομάντικα", το οποίο φλέγεται 70 μίλια ανοικτά της Κύπρου.

    Αυτό δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοϊζου, μετά την αποβίβασή του από το "Πρινσέσσα Βικτώρια", το οποίο περισυνέλεξε τους 475 επιβάτες και το 180μελές πλήρωμα του "Ρομάντικα" την αυγή, μετά που δόθηκε το σήμα κινδύνου.

    Οπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Χατζηλοϊζου, η "Αστυνομία, σε συνεργασία με το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, άρχισαν έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς".

    Η Αστυνομία, είπε, ετοίμασε πρόγραμμα - σχέδιο δράσης, το οποίο έθεσε σε εφαρμογή. Αρκετοί επιβάτες, είπε, δεν είχαν πάρει τις αποσκευές τους, ακόμη και τα διαβατήριά τους.

    Σε ερώτηση τί θα γίνει με τους επιβάτες οι οποίοι αρνούνται να αποβιβαστούν, γιατί επιθυμούν να έλθουν σε επαφή με αντιπρόσωπο της εδώ πρεσβείας τους, ο κ. Χατζηλοϊζου είπε ότι "ήδη οι πρεσβείες τους έχουν ενημερωθεί και έχουν επικοινωνήσει μαζί μας".

    Οταν ρωτήθηκε αν διερευνάται το ενδεχόμενο κακόβουλης ζημιάς πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, ο κ. Χατζηλοϊζου είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει τέτοια ερώτηση. "Οταν θα γίνει έρευνα θα ερευνήσουμε όλα τα ενδεχόμενα," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] "Ρομάντικα" - Πλοίαρχος "Πρινσέσσα Βικτώρια"

    Λεμεσός,Κύπρος,04/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Καμμιά ανθρώπινη απώλεια ή τραυματισμός δεν έχει σημειωθεί από την εκδήλωση πυρκαγιάς στο κρουαζιερόπλοιο "Ρομάντικα", που ξέσπασε τα ξημερώματα στα ανοικτά της Κύπρου με αποτέλεσμα το πλοίο να εκκενωθεί.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο καπετάνιος του πλοίου "Πρινσέσσα Βικτώρια", Γιάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την κατάπλευση του πλοίου του στο λιμάνι Λεμεσού, όπου μετέφερε τους επιβαίνοντες και το πλήρωμα του "Ρομάντικα" με ασφάλεια.

    Εξιστορώντας το περιστατικό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η πρώτη επαφή του πλοίου του με το κρουαζιερόπλοιο "Ρομάντικα" έγινε στις 5.30 το πρωί.

    Οπως είπε, υπήρχε ειδοποίηση ότι το "Ρομάντικα" βρίσκεται σε κίνδυνο κι ότι υπήρξε και μεταξύ τους επικοινωνία τηλεφωνική και μέσω ασυρμάτου, ενώ είχαν και οπτική επαφή.

    "Στείλανε φωτοβολίδες και τους είδαμε. Βρισκόταν μπροστά μας 12 ναυτικά μίλια. Με ξύπνησε αξιωματικός αμέσως και κατευθυνθήκαμε ολοταχώς προς το κρουαζιερόπλοιο "Ρομάντικα". Φθάνοντας εκεί, στις 6.15 περίπου, είδαμε ήδη κρεμασμένες βάρκες και βάρκες στη θάλασσα με κόσμο. Είχε αρχίσει δηλαδή η εγκατάλειψη του κόσμου από το πλοίο".

    "Μαζέψουμε όλους, οι οποίοι ήταν στη θάλασσα" είπε ο καπετάνιος του "Πρινσέσσα Βικτώρια", λέγοντας ότι από το πλοίο του είχαν κατεβαστεί δύο βάρκες, οι οποίες βοηθήσανε στο να μεταφερθούν και οι υπόλοιποι άνθρωποι από το φλεγόμενο πλοίο.

    "Αυτό έγινε στις 06.35", είπε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι "γύρω στις 07.00 ήρθανε δύο ελικόπτερα της βρετανικής αεροπορίας, πήρανε 36 επιβάτες από το "Ρομάντικα" και τους φέρανε στο "Βικτώρια".

    Συμφωνα με τον καπετάνιο, στις 08.00 όλοι οι επιβάτες και όλο το πλήρωμα του φλεγόμενου πλοίου βρισκόταν στο "Πρινσέσσα Βικτώρια".

    Ερωτηθείς για τον κίνδυνο που διέτρεξαν οι επιβάτες του "Ρομάντικα", είπε ότι "ο κίνδυνος υπήρχε μέχρι να μπουν στις βάρκες", ενώ τόνισε ότι "δεν κτύπησε κανείς, δεν υπάρχει καμία απώλεια".

    Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι "όταν έφυγα, το "Ρομάντικα" ακόμα καιγότανε. Περιμέναμε ναυαγοσωστικά, για κατάσβεση της πυρκαγιάς", πρόσθεσε.

    Σημείωσε δε ότι ο κόσμος ήταν ήρεμος κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης και ενέφερε ότι η κλίση του πλοίου ήταν περίπου 5 με 7 μοίρες.

    Η μεταφορά των 673 ατόμων που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο "Ρομάντικα", σύμφωνα με τον Ανθυποπλοίαρχο του "Πρινσέσσα Βικτώρια", Αντώνη Μαυρίδη, έγινε ομαλά και γρήγορα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, λόγω του καλού καιρού που επικρατούσε στην περιοχή κατέστη γρήγορη η πλεύση του "Πρινσέσσα Βικτώρια" προς το "Ρομάντικα", γεγονός που διευκόλυνε και τη σύντομη περισυλλογή των επιβαινόντων από το φλεγόμενο πλοίο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [03] "Ρομάντικα" - Αποβίβαση επιβατών

    Λευκωσία,Κύπρος,04/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η αποβίβαση των επιβατών και του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου "Ρομάντικα", από το επιβατικό πλοίο "Πρινσέσσα Βικτώρια", το οποίο περισυνέλεξε και μετέφερε στην στεριά τους επιβάτες και το πλήρωμα από το φλεγόμενο πλοίο.

    Οι πλείστοι των επιβατών και του πληρώματος του "Ρομάντικα" μεταφέρονται με λεωφορεία από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου σε διάφορα ξενοδοχεία της Λεμεσού.

    Σημειώνεται ότι ο πλοίαρχος κι άλλα έξι μέλη του πληρώματος του "Ρομάντικα" μεταφέρθηκαν στην στεριά με βρετανικό πλοίο.

    Στην περιοχή του ατυχήματος έχουν μεταβεί ρυμουλκά, σε μια προσπάθεια να ρυμουλκυθεί το πλοίο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [04] Kασουλίδης - Πρέντεργκαστ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το αίτημα να διοριστεί το συντομότερο δυνατό το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους Αγνοούμενους, διαβίβασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, σε χθεσινή συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

    Στη συνάντηση, που έγινε στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, έγινε επίσης ανασκόπηση της παρούσας φάσης του Κυπριακού, με κύριο θέμα αυτό των αγνοουμένων.

    Ο κ. Κασουλίδης είχε επίσης συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Μπαρπέιτος, τη Ζαμβία, τη Σλοβενία, και τη Τυνησία, τους οποίους ενημέρωσε για το Κυπριακό.

    Στο πλαίσιο των επαφών του στις ΗΠΑ, ο κ. Κασουλίδης είχε χθες ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα, με τον οποίον αντάλλαξε απόψεις για διάφορα θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 4 October 1997 - 17:46:43 UTC