Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-10-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Στε
  • [02] Συμβούλιο της Ευρώπης - Ομιλία Κληρίδη
  • [03] Αρχηγός Αστυνομίας - Σύνοδος ΙΝΤΕΡΠΟΛ
  • [04] Κασουλίδης - Ιταλός ΥΦΕΞ
  • [05] Δηλώσεις Προέδρου της Δημοκρατίας
  • [06] Γιλμάζ - πύραυλοι - ΕΕ - Κύπρος

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Στε

    Στρασβούργο,Γαλλία,11/10/1997 (ΚΥΠΕ (της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου))

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα προεδρεύσει της πρώτης πρωϊνής συνάντησης της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ολοκληρώνεται αργότερα σήμερα στο Στρασβούργο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι ένας από τους πέντε αρχηγούς κρατών που προεδρεύουν αυτής της Συνόδου, η οποία αναμένεται να δώσει την πολιτική ώθηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις των αλλαγών και της υιοθέτησης νέων θεσμών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο πρώτος ομιλητής στο δεύτερο και τελευταίο μέρος των εργασιών της Συνόδου, στην οποία συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των 40 κρατών - μελών του ΣτΕ καθώς και οι υποψήφιες για ένταξη χώρες και παρατηρητές των ΗΠΑ, τον Καναδά, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι.

    Η Σύνοδος θα λήξει με την υιοθέτηση της τελικής διακήρυξης, με την οποία επαναβεβαιώνονται οι βασικές αρχές του ΣτΕ και του προγράμματος δράσης, το οποίο αναφέρεται σε πρακτικά μέτρα για επίτευξη των στόχων του Οργανισμού.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει από το Στρασβούργο το μεσημέρι για το Λονδίνο. Εκεί θα παραστεί σε πανηγυρικό δείπνο της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων με την ευκαιρία των 75 χρόνων από την επέτειο της ίδρυσής της.

    Την Κυριακή θα παραστεί σε αρχιερατικό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας.

    Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Αθήνα όπου το βράδυ είναι προγραμματισμένο να παρακολουθήσει εκδήλωση στο Ηρώδειο με το έργο της τέως Υπουργού Παιδείας Κλαίρης Αγγελίδου "Λεμονανθούσα μου Κυρά Αμμόχωστος".

    Την επομένη το μεσημέρι, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Επιστρέφει στην Κύπρο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΜΜ)

    [02] Συμβούλιο της Ευρώπης - Ομιλία Κληρίδη

    Στρασβούργο,Γαλλία,11/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, κάλεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) να ενεργήσει άμεσα για την καταδίκη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την πολιτική τους ώστε να συμμορφωθούν με τις αρχές του ΣτΕ.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της δεύτερης Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαιρέτισε την (αναμενόμενη) ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    "Η επιβίωση του Οργανισμού (Συμβούλιο της Ευρώπης) εξαρτάται από το πόσο μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αλλάξουν την πολιτική και την πρακτική τους, ώστε να συμμορφωθούν με τα επίπεδα που θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης", είπε απευθυνόμενος στους 40 ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

    Σημειώνοντας τις προσπάθειες που γίνονται ώστε η Επιτροπή των Υπουργών να καταστεί περισσότερο ανεξάρτητη από παρεμβάσεις, κατά την εξέταση της λειτουργίας κάθε κράτους - μέλους, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "αναμένουμε να καταστεί πιο αποτελεσματική με το σχεδιασμό προγραμμάτων παροχής βοήθειας προς τα ενδιαφερόμενα κράτη ώστε να βελτιωθούν ως προς το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε την ευθύνη κάθε κράτους να τηρεί τις δεσμεύσεις του, και είπε ότι "αυτή τη στιγμή σημειώνονται μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών σε μερικά κράτη μέλη που αποτελούν ντροπή για τον πολιτισμό μας".

    "Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει αμέσως, να καταδικάσει τέτοιες καταστάσεις και να παράσχει βοήθεια ώστε να διορθωθεί η κατάσταση," πρόσθεσε.

    Για την ίδρυση ενός νέου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αναμένεται να γίνει το Νιόβρη του 1998, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι "θα βελτιώσει περαιτέρω την παρούσα υψηλής ποιότητας, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι το νέο Δικαστήριο θα δώσει αυτοπεποίθηση στους πολίτες της Ευρώπης ότι "τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους είναι εγγυημένα από ένα υπερεθνικό Δικαστικό Σώμα, που τους προσφέρει τις κατάλληλες διορθώσεις, σε περίπτωση που τα εθνικά συστήματα αποτύχουν να το κάνουν αυτό".

    Στην τελική τους διακύρηξη, που θα υιοθετήσουν σήμερα στο τέλος της Συνόδου, οι αρχηγοί των 40 κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να καλοσωρίσουν την ίδρυση του νέου Δικαστηρίου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε τη σημασία της καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών για τις δυνατότητες του νέου Δικαστηρίου ή άλλων θεσμών του ΣτΕ στην αναζήτηση της δικαιοσύνης.

    "Το καταλληλότερο όργανο για να αναλάβει αυτή την εργασία ενημέρωσης είναι ο Επίτροπος για Ανθρώπινα Δικαιώματα" ανέφερε, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στην άμεση δημιουργία αυτού του θεσμού.

    Οι αρχηγοί των κρατών ή κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στην Σύνοδο αναμένεται να καλωσορίσουν στο Σχέδιο Δράσης τους την πρόταση για τη δημιουργία Γραφείου Επιτρόπου για Ανθρώπινα Δικαιώματα και να δώσουν οδηγίες στην Επιτροπή των Υπουργών Εξωτερικών να μελετήσει τις διευθετήσεις για την εφαρμογή του.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις της Συνόδου αφορούν θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του κάθε ατόμου όπως ο ρατσισμός, η κοινωνική αποξένωση, η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά, η κακομεταχείρηση των παιδιών και η εκμετάλλευση.

    "Οι αποφάσεις μας στοχεύουν στο να ανακουφίζσουν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και να ενδυναμώσουν την κοινωνική αλληλεγγύη", πρόσθεσε.

    Ωστόσο, τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα της πολιτικής και των αποφάσεων που υιοθετούνται στη Σύνοδο "προϋποθέτουν την ενεργοποίηση της Κοινοβουλευτικής Συνόδου".

    Ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι το ΣτΕ πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ.

    "Αναμφίβολα το ΣτΕ παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση δυνατών ακλόνητων δεσμών που κρατούν μαζί την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια" ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι "δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η προστασία της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς και ο σεβασμός του πολιτισμικού πλουραλισμού είναι οι στυλοβάτες του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος".

    Σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δεν ήταν παρών στη σημερινή πρωϊνή συνεδρία της Συνόδου Κορυφής της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Γιλμάζ απουσίαζε εξάλλου και από τη χθεσινή σύνοδο κατά την οποία μίλησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΚΚ/ΜΜ)

    [03] Αρχηγός Αστυνομίας - Σύνοδος ΙΝΤΕΡΠΟΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοϊζου, αναχωρεί μεθαύριο Δευτέρα για το Νέο Δελχί, όπου θα λάβει μέρος στην 66η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, που θα πραγματοποιηθεί εκεί μεταξύ 15 - 21 Οκτωβρίου.

    Στις Γενικές Συνελεύσεις της ΙΝΤΕΡΠΟΛ λαμβάνουν μέρος πέραν των 150 χωρών από όλο τον κόσμο και οι περισσότερες εκπροσωπούνται με πολυμελείς αντιπροσωπείες με επικεφαλείς Αρχηγούς Αστυνομιών.

    Ανάμεσα στα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της νέας συνόδου είναι το διεθνές οικονομικό έγκλημα, η διεθνής τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και η διεθνής διακίνηση ναρκωτικών.

    Τον κ. Χατζηλοϊζου θα συνοδεύει ο Διευθυντής του Επιτελικού του Γραφείου Ανώτερος Αστυνόμος Σωτήρης Χαραλάμπους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] Κασουλίδης - Ιταλός ΥΦΕΞ

    Στρασβούργο,Γαλλία,11/10/1997 (ΚΥΠΕ - Της ανταποκρίτριας του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου)

    Τη στρατηγική της διεύρυνσης της ΕΕ, συζήτησαν σήμερα στο Στρασβούργο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Ιταλός Υφυπουργός Εξωτερικών Πιέρο Φράνκο Φασίνο.

    Ο Ιταλός Υφυπουργός, σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέφρασε την υποστήριξη της Ιταλίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και ΕΕ, καθώς και το ενδιαφέρον της χώρας του για τη λύση του Κυπριακού και για ένα θετικό αποτέλεσμα στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την "παρεξήγηση" που σημειώθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών (από τις δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ Λαμπέρτο Ντίνι για δύο κράτη στη Κύπρο), ο κ. Φασίνο είπε "πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει μόνο φραστικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα".

    Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, είχε συνάντηση με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πρόντι επανέλαβε προς τον κ. Γιλμάζ ότι ένας από τους όρους για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι και η επίλυση του Κυπριακού.

    Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν ετέθη θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΚ/ΜΜ)

    [05] Δηλώσεις Προέδρου της Δημοκρατίας

    Στρασβούργο,Γαλλία,11/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έθεσε το θέμα των πυραύλων S-300 κατά τις διμερείς επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

    Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο Πρόεδρος σε δηλώσεις του λίγο πριν από την αναχώρησή του από το Στρασβούργο για το Λονδίνο, τονίζοντας ότι έθεσε το θέμα αυτό χωρίς να ρωτηθεί "διότι θεώρησα ότι θα πρέπει να ενημερώνουμε και να μην αφήνουμε την τουρκική πλευρά ελεύθερη να κάνει τη δική της προπαγάνδα".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσον του είχε τεθεί κατά τη διάρκεια των επαφών του στο Στρασβούργο το θέμα των S- 300, το οποίο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ φαίνεται να έθετε κατά τις επαφές που αυτός είχε στο περιθώριο της Συνόδου.

    "Εξήγησα", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "ότι κάναμε προτάσεις επανειλημμένες για μείωση των δυνάμεων και αποστρατικοποίηση τις οποίες δεν δέχθηκε η Τουρκία".

    Ακόμη ανέφερε ότι εξήγησε γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται το αμυντικό αυτό όπλο, και πως δεν μπορεί να ισχυριστεί η Τουρκία ότι αυτό είναι επιθετικό, είτε κατά των Τουρκοκυπρίων, είτε κατά της Τουρκίας "εκτός αν η Τουρκία προτίθεται να μας επιτεθεί από τον αέρα, οπότε θα το χρησιμοποιήσουμε".

    Ο Πρόεδρος ανέφερε πάντως ότι είχε και άλλες επαφές στο Στρασβούργο από αυτές που ανακοινώθηκαν, τις οποίες απέφυγε ωστόσο να αποκαλύψει.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ρωσία προειδοποίησε την Τουρκία ότι εάν πλήξει πλοίο το οποίο θα μεταφέρει τους S-300, αυτό θα είναι αιτία πολέμου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι η ρωσική θέση είναι πολύ σωστή διότι "δεν δικαιούται η Τουρκία να ενεργεί ως ο πολιτσμάνος της περιοχής και η Συνθήκη που καθορίζει τη διέλευση μέσω των στενών των Δαρδανελλείων είναι ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα".

    Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βρετανού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να ετοιμάσουν νομικά έγγραφα, ο κ. Κληρίδης, αφού σημείωσε ότι ο Σερ Ντέιβιντ εξέφρασε την άποψη αυτή και προηγουμένως, ανέφερε ότι "η θέση της τουρκικής πλευράς είναι ότι δεν δέχεται να ετοιμάσουν κείμενα τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά δεν δεσμεύθηκε η τουρκική πλευρά ότι θα ετοιμάσει κείμενα λόγω της τοποθέτησης που πήρε ότι δεν διαπραγματεύεται μέχρις ότου δει τί θα γίνει με τη θέση της Ευρώπης αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ακόμη ότι "η δική μας θέση είναι ότι είμεθα έτοιμοι να εκφράσουμε απόψεις επί όλων των πτυχών του Κυπριακού αλλά όχι στο παρόν στάδιο να ετοιμάσουμε κείμενα".

    Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να συναντηθεί αύριο το απόγευμα με τον Σερ Ντέιβιντ στο Λονδίνο.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της περιοδείας του Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο κ. Χόλμπρουκ του είχε αναφέρει όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία.

    "Σκοπός φυσικά" σημείωσε ο κ. Κληρίδης, "είναι για να μιλήσει σε πολύ ψηλό επίπεδο πάνω στο θέμα για το οποίο θα ενδιαφερθεί μετεκλογικά, το Κυπριακό".

    Σύνοδος Κορυφής

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί στην ομιλία του δεν έκανε άμεση αναφορά στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι θεωρεί ότι "δεν πρέπει να κάνουμε αναφορές όταν ερχόμεθα εδώ για να συζητήσουμε πως ισχυροποιούμε το ΣτΕ".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης παρατήρησε ωστόσο ότι "σε άλλο επίπεδο έχουμε κάνει πολλή δουλειά εδώ στις επαφές που είχαμε. Είχαμε τονίσει πού βρίσκεται το Κυπριακό, τί πρέπει να γίνει για να λυθεί, είχαμε υποδείξει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται λόγω της ύπαρξης των κατοχικών στρατευμάτων και όλα αυτά τα έχουμε κάνει σε πολύ ψηλό επίπεδο".

    Σε ερώτηση ποιά μηνύματα παίρνει από τη Σύνοδο όσον αφορά το δικό μας πρόβλημα, ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "υπάρχει μια κατανόηση του προβλήματος και μια βούληση να βοηθήσουν στην προώθηση επίλυσής του".

    Παράλληλα ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του θα προχωρήσει η διακρατική προσφυγή της Κύπρου στο ΣτΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ δεν ήταν παρών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο, όταν προήδρευε αυτός, αλλά ούτε και χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης παρατήρησε ότι "ουδέποτε η τουρκική αντιπροσωπεία είναι παρούσα όταν μιλούμε είτε στον ΟΗΕ, είτε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είτε στο ΣτΕ ή άλλα διεθνή βήματα".

    Οσον αφορά το θέμα των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην Κύπρο έναντι του ΣτΕ, όπως για παράδειγμα η απόφαση στην υπόθεση Μοδινού για αλλαγή της νομοθεσίας για την ομοφυλοφιλία, ο Πρόεδρος Κληρίδης, αφού σημείωσε ότι αυτή δεν έχει υλοποιηθεί υπό την έννοια του ότι δεν έχει υπάρξει νομοθετική υλοποίηση, επεσήμανε παράλληλα ότι "η κυβέρνηση έχει δώσει οδηγίες και αυτές οι υποθέσεις δεν προσάγονται πλέον ενώπιον του Δικαστηρίου." Εντούτοις, πρόσθεσε "πιστεύω ότι θα πρέπει να συμμορφωνόμεθα με τις Συνθήκες τις οποίες υπογράφουμε".

    Οσον αφορά το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει καταργήσει νομοθετικά τη θανατική ποινή, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτή έχει καταργηθεί στην πράξη και πως αυτό δεν θα είναι δύσκολο να θεσπιστεί και νομικά.

    Εξάλλου απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το εάν η λειτουργία ενός νέου ενοποιημένου Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (το Νιόβρη του '98) θα επηρεάσει την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου ή θα διευκολύνει και άλλους Κύπριους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι καθόλου δεν επηρεάζει την υπόθεση της κ. Λοϊζίδου και παρατήρησε ότι τώρα οι αιτήσεις δεν θα χρειάζονται έγκριση από οποιοδήποτε σώμα και θα πηγαίνουν απευθείας στο Δικαστήριο.

    Τέλος όσον αφορά το θέμα της υιοθέτησης του θεσμού του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ διότι θα βοηθήσει στο θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες θα "φέρνει εις γνώση του ΣτΕ και ίσως και του Δικαστηρίου για να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Γιλμάζ - πύραυλοι - ΕΕ - Κύπρος

    Στρασβούργο,Γαλλία,11/10/1997 (ΚΥΠΕ της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωιάδου)

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ με αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ απάντησε στην προειδοποίηση της Ρωσίας ότι θα θεωρήσει ως casus belli οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ρωσικών πλοίων στα στενά του Βοσπόρου.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό μετά το πέρας σημερινής δημοσιογραφικής για την αντίδραση της Τουρκίας στη ρωσική προειδοποίηση, ο κ. Γιλμάζ είπε συγκεκριμένα "το casus belli είναι κάτι πολύ σοβαρό και καμία χώρα στο κόσμο δεν θα το έκανε μέσω του πρέσβη της."

    Η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, που έγινε στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετά τη λήξη της δεύτερης Συνόδου Κορυφής του ΣτΕ, ήταν σε απάντηση στις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Κύπρο, Γκέοργκι Μουράτοφ στο ΡΙΚ ότι η Ρωσία θα θεωρήσει αιτία πολέμου οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ρωσικών πλοίων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν πέραν του δημοσιεύματος της εφημερίδας "The Observer" η Τουρκία κατέχει οποιαδήποτε στοιχεία ότι η Ελλάδα στηρίζει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, ο κ. Γιλμάζ απέφυγε να απαντήσει, και περιορίστηκε να αναφέρει ότι επιθυμεί να συζητήσει το θέμα αυτό με τον Ελληνα ομόλογό του Κώστα Σημίτη κατά την επικείμενη συνάντησή τους στην Κρήτη.

    Στο μεταξύ, όπως ανέφεραν Τούρκοι δημοσιογράφοι στο ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της 50-λέπτης διάσκεψης Τύπου, από την οποία απεκλείστηκαν ξένοι δημοσιογράφοι περιλαμβανομένης και της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ, ελέχθη ότι οι Τούρκοι έθεσαν το θέμα των ρωσικών πυραύλων σε όλους τους συνομιλητές τους κατά τις διμερείς επαφές τους.

    Μερικοί από αυτούς (συνομιλητές) εκτιμούν ότι η εγκατάσταση των πυραύλων δεν θα βοηθήσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ενώ άλλοι ανέφεραν στον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι θα αποτελέσει εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

    Εξάλλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ισμαίλ Τζεμ ανέφερε στη διάσκεψη Τύπου, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους δημοσιογράφους, ότι σε περίπτωση εγκατάστασης των πυραύλων, λόγω των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και λόγω της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, το πρόβλημα των πυραύλων θα αποτελεί πρόβλημα της Ευρώπης και θα στρέφεται κατά της ΕΕ.

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ισχυρίστηκε ακόμη ότι είναι αδύνατο η Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ πριν την επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 13 October 1997 - 7:14:16 UTC