Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νικηφόρος - Τσοχατζόπουλος
  • [02] Χάνεϊ - κινητικότητα Κυπριακό
  • [03] Παραβιάσεις - τουρκικά μαχητικά
  • [04] Τ/κ Τύπος - "Νικηφόρος '97"
  • [05] Νικηφόρος '97 - Ελληνικά μαχητικά
  • [06] Αναστασιάδης - ΔΗΣΥ
  • [07] Αναστασιάδης - ΔΗΣΥ 2
  • [08] Συνέδριο - Ενέργεια και Περιβάλλον
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] Σεμινάριο - Γραφεία Τύπου

  • [01] Νικηφόρος - Τσοχατζόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, θα πάρουν μέρος στη σημερινή φάση της στρατιωτικής άσκησης "Νικηφόρος '97", που θα πραγματοποιηθεί στις νότιες ακτές της Κύπρου, μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού.

    Τα αεροσκάφη συμμετέχουν στην αεροναυτική άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων "Τοξότης", που διεξάγεται ανατολικά της Κρήτης και επεκτείνεται και στην περιοχή της Κύπρου.

    Για να παρακαλουθήσει μέρος της άσκησης, φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα έχει αμέσως μετά συνάντηση με τον ομόλογό του, Κώστα Ηλιάδη. Ακολούθως, θα έχει συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    Αύριο θα μεταβεί στο Καλό Χωριό Λάρνακας για να παρακολουθήσει την τελική φάση της στρατιωτικής άσκησης "Νικηφόρος" ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στην Πάφο για ενημέρωση στο αεροδρόμιο Πάφου. Την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Λάρνακα για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και θα δώσει διάσκεψη Τύπου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναχωρεί από την Κύπρο την Πέμπτη το πρωϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Χάνεϊ - κινητικότητα Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Εντονη κινητοποίηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας παρατηρείται προς την κατεύθυνση της Αγκυρας για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά.

    Οπως δήλωσε ο Βρετανός Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, αύριο μεταβαίνει στην Αγκυρα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ντουγκ Χέντερσον, ενώ σύντομα αναμένεται και επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ στο Λονδίνο.

    Σημειώνεται ότι στην Αγκυρα βρίσκονται τώρα ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ και ο Ειδικός Συντονιστής Τόμας Μίλερ.

    Ο Σερ Ντέιβιντ, ο οποίος μιλούσε ύστερα από χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή σ'αυτή τη φάση.

    Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εναντίον του, ο Σερ Ντέιβιντ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να "προσωποποιούνται οι καταστάσεις".

    "Το κυπριακό πρόβλημα, είναι πολύ σημαντικό για μένα για να το αντιμετωπίζω με βάση τις προσωπικότητες", δήλωσε ο κ. Χάνεϊ, τονίζοντας ότι ούτε εκείνος αλλά ούτε και η κυβέρνηση της χώρας του αισθάνονται έτσι.

    "Δεν πρόκειται να αποσύρουμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό", τόνισε ο Βρετανός αξιωματούχος.

    Η συνάντηση Κληρίδη - Χάνεϊ πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διήρκησε περισσότερο από μία ώρα.

    Πριν από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι δεν επρόκειτο να προβεί σε δηλώσεις για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με το Βρετανό αξιωματούχο.

    Από την πλευρά του ο Σερ Ντέιβιντ χαρακτήρισε τη συνάντηση "εξαιρετικά χρήσιμη", ενώ όπως είπε συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Παραβιάσεις - τουρκικά μαχητικά

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε μια προκλητική επίδειξη ισχύος, τουρκικά μαχητικά πέταξαν χθες επανειλημμένα κατά δεκάδες στις περιοχές ελέγχων πτήσεων Αθήνας και Λευκωσίας, παραβιάζοντας τους διεθνούς κανόνες. Σε μερικές περιπτώσεις προέβησαν και σε παραβιάσεις των εθνικών εναέριων χώρων της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν όταν αεροσκάφη της Ελληνικής Αεροπορίας που συμμετέχουν στην άσκηση "Νικηφόρος" ενεπλάκησαν σε εικονικές αερομαχίες με τουρκικά αεροπλάνα.

    Οι εμπλοκές σημειώθηκαν τόσο στην Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων της Αθήνας στα νοτιοανατολικά της Ρόδου, όσο και στην Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας στα δυτικά της Κύπρου.

    Σε μια περίπτωση, τουρκικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από την Πάφο, φωτογραφίζοντας την περιοχή.

    Για τις παραβιάσεις ενημερώθηκε από τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος έδωσε οδηγίες στο Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ, Αλέκο Σιάμπο, όπως γίνουν οι σχετικές καταγγελίες και παραστάσεις στα Ηνωμένα Εθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Τ/κ Τύπος - "Νικηφόρος '97"

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '97" καθώς και οι χθεσινές παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου αποτελούν το κύριο θέμα του σημερινού Τ/κ Τύπου.

    Η εφημερίδα "Κίπρις" αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας στην άσκηση υπό τον τίτλο "Προειδοποίηση στους Ελληνες" και γράφει ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

    Αναφέρεται επίσης σε αναχαίτιση δύο ελληνικών μαχητικών CORSΑΙR A-7 από ισάριθμα τουρκικά F16.

    Η "Γενί Ντουζέν" έχει τίτλο "Τεταμένη Κυριακή" και αναφέρεται στην άσκηση "Νικηφόρος '97" καθώς και σε ταυτόχρονη άσκηση της λεγόμενης "Πολιτικής Αμυνας" στα κατεχόμενα.

    Η "Μπιρλίκ" έχει τίτλο "Μολόν Λαβέ", ενώ η "Ορτάμ" γράφει πως "3200 έφεδροι δεν κατετάγησαν στην άσκηση Νικηφόρος".

    Τέλος η "Χαλκίν Σεσί" έχει τίλο "Καταδίωξη στους αιθέρες της Πάφου". Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

    Δήλωσε ακόμη ότι εμπιστεύεται τη "μητέρα πατρίδα" και ότι "όσο πιο αποφασισμένη παρουσιάζεται η πατρίδα τόσο και οι Ε/Κ θα αποφεύγουν τις παραφροσύνες".

    Και χθες η "Κίπρις" αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό της στην άσκηση "Νικηφόρος" κάτω από τον τίτλο "Δον Κιχώτης".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Νικηφόρος '97 - Ελληνικά μαχητικά

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, μία από τις σημερινές φάσεις της άσκησης "Νικηφόρος '97", στην οποία έλαβαν μέρος αεροσκάφη της Ελληνικής Αεροπορίας και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για συνδυασμένη άσκηση με συμμετοχή χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων και δυνάμεων της αεροπορίας, η οποία διεξήχθη στην περιοχή μεταξύ Μαρωνίου - Ζυγίου.

    Το σενάριο προέβλεπε την καταστροφή εχθρικού προγεφυρώματος, και στην άσκηση πήραν μέρος τα ρωσικά άρματα Τ - 80 και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ - 3.

    Βομβαρδιστικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Α7 Κονσέαρ, τα οποία συνοδεύονταν από μαχητικά F16, έπληξαν από αέρος θαλάσσιους και χερσαίους στόχους.

    Προς υποστήριξη των ημετέρων δυνάμεων - πάντα στα πλαίσια της άσκησης - κατέπλευσε στη θαλάσσια περιοχή, μοίρα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία αποτελείται από τη φρεγάτα "Λήμνος", το Αντιτορπιλικό "Θεμοστικλής", το υποβρύχιο "Ωκεανός" και τις τορπιλοπυραυλακάτους "Στρατάκης" και "Τρουπάκης".

    Την άσκηση παρακολούθησαν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, οι οποίοι εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για της εξέλιξη της άσκησης "Νικηφόρος '97".

    Σε ερώτηση για τις χθεσινές προκλήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση προέβη σε όλες τις δέουσες ενέργειες τόσο προς τα Ηνωμένα Εθνη, όσο και προς το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Αναστασιάδης - ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) επανέλαβε ότι θα υποστηρίξει την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη, αν ο σημερινός Πρόεδρος αποφασίσει να επαναδιεκδικήσει την προεδρία του κράτους.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι "αμετάθετη παραμένει η βούληση του κόμματος για συνέχιση της συνεργασίας μας με το Δημοκρατικό Κόμμα."

    Μέσα στα πιο πάνω πλαίσια, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ θα κινηθεί ώστε να διασφαλίσει τη συνέχιση της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ είτε προς επανεκλογή του κ. Κληρίδη, είτε με την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Σπύρου Κυπριανού στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αποτελεί γεγονός πως όλοι οι μηχανισμοί του ΔΗΣΥ προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές με βάση πρόγραμμα αρχών και θέσεων, "ώστε στη δεδομένη περίοδο να δώσουν για άλλη μια φορά με επιτυχία την εκλογική μάχη."

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι "η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει την επικέντρωση της προσοχής στο εθνικό μας πρόβλημα αντί σε μια άκαιρη προεκλογική εκστρατεία για τούτε και ανάλογα θα πολιτευθούμε."

    Οι θέσεις του κ. Αναστασιάδη παρουσιάστηκαν μέσα από γραπτό κείμενο κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, της πρώτης από της αναλήψεως των καθηκόντων του και ήταν εφ'όλης της ύλης.

    Κυπριακό - ΕΕ

    Εκτιμώντας την παρούσα φάση του κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι "σαν αποτέλεσμα της ευέλικτης πολιτικής αλλά και των ορθών χειρισμών του Προέδρου Κληρίδη, έχει διεθνώς αναγνωριστεί από την μια η καλή πίστη και ειλικρινής διάθεση της δικής μας πλευράς για ειρηνική λύση του Κυπριακού, ενώ από την άλλη πως την ευθύνη για τη μη πρόοδο στις πρόσφατες συνομιλίες φέρει αποκλειστικά η τουρκική πλευρά, και ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα."

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η πάγια θέση πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής "βρίσκει πλέον απήχηση".

    Παράλληλα, έγινε μια σημαντική διαφοροποίηση των θέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ σε θέματα ουσίας. Στις ιδέες Κόρντοβεζ, είπε, έχουν διαφοροποιηθεί θετικά θέματα που άπτονται της κυριαρχίας, του κατάλοιπου εξουσίας, της κρατικής διαδοχής, των εγγυήσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Αναφορικά με το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα πρόσθετο στοιχείο που προέκυψε από τον απευθείας διάλογο "ήταν η αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ σαν στοιχείο ξένου με τα θέματα που άπτονται της λύσης του Κυπριακού."

    "Παράλληλα εκτιμούμε σαν σημαντική πρόοδο για δικαίωση του κυπριακού λαού στην οριστική πλέον και άνευ παλινδρομήσεων δρομολόγηση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ," είπε.

    "Από την περίοδο των αμφιβολιών περάσαμε σε μια περίοδο δυναμικής προώθησης της κυπριακής αίτησης", είπε.

    Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι "με την πλήρη συμπαράταξη της ελληνικής κυβέρνησης υλοποιείται όπως έχει εξαγγελθεί το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου που αποτελεί ασπίδα προστασίας για το λαό μας."

    Παράλληλα, μέσα στα πλαίσια των αμυντικών σχεδιασμών "εντάσσεται και η συμφωνία για εξασφάλιση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300".

    Εκτιμώντας τους μέχρι σήμερα χειρισμούς, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι κανένας "αντικειμενικός παρατηρητής, δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως βρισκόμαστε πια μπροστά σε καταλυτικές εξελίξεις που από τη μια τροχιοδρομούν την οριστική ενταξιακή πορεία ενώ από την άλλη διαγράφουν μια νέα δυναμική στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος."

    "Σαν ΔΗΣΥ, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την πολιτική ήπιων τόνων, πιστεύοντας πως έτσι πράττοντας συμβάλλουμε στο απαραίτητο να υπάρχει κλίμα ενότητας," είπε.

    Εσωτερική διακυβέρνηση

    Αναφορικά με την εσωτερική διακυβέρνηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι σαν πρώτο συστατικό μιας επιτυχούς διακυβέρνησης κρίνεται η οικονομική πορεία ενός κράτους αφού από την ευρωστία της ή όχι εξαρτάται.

    Ο κ. Αναστασιάδης παρέθεσε στοιχεία για σκοπούς κατανόησης του μέτρου σύγκρισης που αφορούν στην παρούσα πενταετία σε σχέση με την προηγούμενη.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι η σύγκριση δεν γίνεται για να ασκηθεί κριτική στην προηγούμενη διακυβέρνηση αλλά για να φανεί ο βαθμός περαιτέρω προόδου που παρατηρήθηκε κατά την παρούσα υπό εξέταση περίοδο.

    Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι "το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για την πενταετία 1993 - 1997 μειώθηκε στο 2,5% σε σχέση με 5% για την πενταετία 1988 - 1992."

    Παράλληλα, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,7% σε σχέση με 4,6% ενώ το δημόσιο χρέος παραμένει μέσα στα κριτήρια του Μάαστριχτ, (60%), δηλαδή είναι 55% του ΑΕΠ ενώ την προηγούμενη πενταετία ήταν 53,8%.

    Τα συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκαν κατακόρυφα από 1.163,4 εκ. λίρες στα 2.154,6 εκ. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε στο 1,8% από 4,5% της προηγούμενης πενταετίας.

    Από τα πιο πάνω θα πρέπει να θεωρείται αρνητική και στείρα η ασκούμενη από την αντιπολίτευση κριτική, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν ισχυρίζεται ότι "δεν υπάρχουν ακόμα προς επίλυση προβλήματα".

    Ενδοκομματικό έργο

    Για το ενδοκομματικό έργο, ο κ. Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι υπήρξε μια περίοδος σύγχισης που έδωσε αφορμή σε παρεξηγήσεις, δημόσιες διαφωνίες και αντεγκλήσεις" που ευτυχώς, συνέχισε, "ούτε την κυβέρνηση έπληξαν, ούτε το κόμμα μείωσαν."

    Το κόμμα, συνέχισε, "χωρίς να χάνει την αυτονομία του θα πρέπει σαν πράξη συνέπειας να συνεργάζεται στενά, να στηρίζει και να υποστηρίζει την κυβέρνηση" που έχει αναδείξει.

    Ωστόσο, δεν αποκλείει "το δικαίωμα του κόμματος να διαφωνεί με κυβερνητικούς χειρισμούς αν διαπιστώνεται διάσταση σε θέματα αρχών."

    Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις ενέργειες του κόμματος μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.

    (ΣΣ: Θα ακολουθήσει είδηση για ερωτήσεις - απαντήσεις) (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Αναστασιάδης - ΔΗΣΥ 2

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το μέχρι σήμερα επιτελεσθέν έργο, η κρισιμότητα που διέρχεται το εθνικό θέμα, η ευρωπαϊκή πορεία και οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να εκδηλωθούν στο Κυπριακό το Φεβρουάριο, είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πρέπει να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Κύπρου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έπρεπε να υποβάλει υποψηφιότητα για επανεκλογή του.

    Μιλώντας κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι "δεν θα πρέπει κανένας να άγχεται περί της ημερομηνίας εξαγγελίας της υποψηφιότητας ή μη" του Γλαύκου Κληρίδη.

    Δήλωσε εξάλλου ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει την απόφαση των συλλογικών οργάνων είτε τις διαθέσεις της πλειοψηφίας των μελών του κόμματος.

    Ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενο σχόλιο του, ότι περισσότερα ενώνουν παρά χωρίζουν ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ και μήπως είναι αργά για άνοιγμα προς τα υπόλοιπα κόμματα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η σύμπτωση θέσεων με πολιτικά κόμματα δεν σημαίνει κατ'ανάγκη και συνεργασία στις προεδρικές εκλογές.

    Οπως ανέφερε, δεν ήταν "τυχαίο σχήμα λόγου" όταν έλεγε ότι υπάρχουν πολλά κοινά με το σοσιαλιστικό κόμμα, ενώ σημείωσε ότι μέσα στα σημερινά διεθνή δεδομένα οι απόψεις και θέσεις σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών δεν απέχουν κατά πολύ.

    Οσον αφορά το χρόνο, δήλωσε ότι η πρόσκληση του ΔΗΣΥ υπήρχε όταν προτιμήθηκε να γίνουν άλλες συνεργασίες όπως το Μέτωπο της Ελπίδας, που όπως είπε "απεδείχθη δεν είχε τις βάσιμες προϋποθέσεις λειτουργίας".

    Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να αποκλείονται συνεργασίες, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχει σύμπτωση απόψεων στο εθνικό ή και άλλα θέματα.

    Ερωτηθείς, κατά πόσο σκοπεύει σε μεταγενέστερο στάδιο να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι αυτό που κατά κύριο λόγο τον απασχολεί στον παρόν στάδιο είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος.

    Κληθείς να σχολιάσει την πορεία της μέχρι τώρα θητείας του και κατά πόσο θεωρεί ότι έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του, δήλωσε πως αν κανείς δει τις γραπτές προεκλογικές του εξαγγελίες, τότε θα διαπιστώσει ότι δεν υπολείπεται παρά μόνο ένα ή δύο σημεία εκ των όσων είχε υποσχεθεί.

    Διαβεβαίωσε δε ότι σήμερα στο ΔΗΣΥ παρατηρείται όχι η "φυγή" αλλά παράπονα στελεχών γιατί να μην αξιοποιούνται περισσότερο.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΔΗΣΥ βρίσκεται όχι απλά σε μια περίοδο ανασυγκρότησης αλλά σε μια περίοδο που το κόμμα προσβλέπει ελπιδοφόρα στο μέλλον.

    "Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως είναι η πεποίθηση μου πως και το Φεβράρη θα είμαστε και πάλι εξουσία σαν αποτέλεσμα της συστράτευσης του συνόλου των οπαδών του κόμματος αλλά και της πολιτικής που τα συλλογικά του όργανα χαράσσουν ως προς τις συνεργασίες με τα υπόλοιπα κόμματα", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε σχόλιο ότι τον τελευταίο καιρό ο ΔΗΣΥ τιμά το Μακάριο κάτι που δεν έκανε στο παρελθόν, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του δεν ασχολείται με την προσωπολατρεία και συνεπώς δεν επιθυμεί να καπηλευθεί το Μακάριο.

    Οπως ανέφερε δεν τίθεται θέμα "μετάνοιας", αλλά είναι φυσικό απόψεις και αντιλήψεις για έναν πολιτικό να διαφοροποιούνται με το πέρασμα του χρόνου και με "την αντικειμενική κρίση που μπορείς να δημιουργήσεις ύστερα από νηφαλιότερες σκέψεις".

    Η θέση του ΔΗΣΥ, πρόσθεσε, ήταν και θα συνεχίσει να είναι "σεβασμός στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας αυτού του τόπου ανεξάρτητα των τυχόν διαφωνιών όταν εβρίσκοντο εν ζωή".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Συνέδριο - Ενέργεια και Περιβάλλον

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε χθες στη Λεμεσό το Διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, το οποίο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Brunel σε συνεργασία με την Ομάδα Μηχανικών του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών για το Περιβάλλον, την Υγεία και την Ασφάλεια.

    Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Μιχαήλ Ερωτοκρίτου είπε ότι η Κύπρος εξαρτάται αποκλειστικά από εισαγόμενα καύσιμα για την ενέργειά της και τόνισε ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει συλλογικό πρόγραμμα ενέργειας, με κύριο στόχο τη μείωση της εξάρτησης της χώρας σε εισαγόμενη ενέργεια, με τη λογική χρήση της ενέργειας και την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Στο Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, συμμετέχουν εξέχοντες επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων από 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου, που έχει ως κύριο θέμα την αποδοτική χρήση της ενέργειας και των υδάτινων πόρων, είναι ολοήμερες και λήγουν αύριο το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.07 (+0.22)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.86 (+0.27)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.08 (+0.57)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.56 (+0.48)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.05 (-0.20)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.44 (-0.14)
        Εμπορικές Εταιρείες                     44.58 (+0.11)
        Αλλες Εταιρείες                         58.74 (+0.50)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  473142.702
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MX)

    [10] Σεμινάριο - Γραφεία Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συλλογική προσπάθεια διαφώτισης της κοινής γνώμης πάνω στα μείζονα εθνικά θέματα, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Προϊσταμένων Γραφείων Τύπου Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στον τομέα της διαφώτισης και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους.

    Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδας Γιάννης Νικολάου, σε χαιρετισμό του στο Σεμινάριο, είπε ότι σήμερα συναντούμε κατανόηση κι ευνοϊκότερο κλίμα όσον αφορά τις θέσεις στα εθνικά θέματα.

    Ο κ. Νικολάου διάβασε, στη συνέχεια, χαιρετισμό του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο του έχουν ξεκινήσει μιαν προσπάθεια που έχει χαρακτηριστεί έφοδος ενημέρωσης στη διεθνή σκηνή.

    Αναφέρουμε ότι του Συνεδρίου προεδρεύει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Γεώργιος Χατζησάββας, ο οποίος στην ομιλία τόνισε ότι τα Γραφεία Τύπου καταξίωσαν το έργο τους και δικαίωσαν την αποστολή τους, με την επίτευξη ορισμένων θετικών και απτών αποτελεσμάτων, που προάγουν τα γενικότερα συμφέροντα του ελληνισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 13 October 1997 - 13:02:45 UTC