Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη
  • [02] Κυπριανού - Τσοχατζόπουλος - "Νικηφόρος '97"
  • [03] Συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη (2) - ολοκληρωμένο
  • [04] Κληρίδης - Καραμανλής
  • [05] Τσοχατζόπουλος - Πάφος
  • [06] "Ρομάντικα" - Βουλή
  • [07] Λιμάνι Λάρνακας - Ελληνικά πολεμικά πλοία
  • [08] Τούρκος λαθρέμπορος - Ιερές εικόνες - κατεχόμενα
  • [09] Κληρίδης - άφιξη - δηλώσεις

  • [01] Συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη

    Αθήνα,Ελλάδα,14/10/1997 (ΚΥΠΕ - (Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου))

    Με την επαναβεβαίωση των δύο πρωταρχικών στόχων, για λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), έληξε πριν από λίγο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου κράτησε 75 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός Σημίτης θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας.

    Τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Πρωθυπουργός Σημίτης δήλωσαν, μετά τη συνάντηση, ότι η Ε/κ πλευρά είναι πρόθυμη να επανεξετάσει τους αμυντικούς της χειρισμούς, εάν η τουρκική πλευρά αποδεχθεί την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Αναφερόμενοι στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, οι δύο ηγέτες είπαν ότι αυτό συνεχίζεται, ενώ σημείωσαν παράλληλα ότι στους επόμενους μήνες αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Κληρδης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ειδικότερα στην Ελληνική Αεροπορία για την πρόσφατη εμφάνισή της στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΑΠ)

    [02] Κυπριανού - Τσοχατζόπουλος - "Νικηφόρος '97"

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) θα συνεχιστεί, εκτός αν υπάρξει σωστή λύση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης της ετήσιας στρατιωτικής άσκησης της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '97", που παρακολούθησε μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλο, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι ήταν η καλύτερη, ίσως, άσκηση της Εθνικής Φρουράς.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, είπε ότι το μήνυμα που βγαίνει μέσα από την άσκηση είναι το ενιαίο της άμυνας.

    Σημείωσε ότι η υψηλή αποτελεσματικότητα της άσκησης στέλνει μήνυμα προς εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να συμπεριφέρονται με απειλές.

    Οι κύριοι Κυπριανού και Τσοχατζόπουλος εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για την επιτυχία της σημερινής άσκησης, που πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, στη Λευκωσία και τη Λάρνακα, και η οποία διεξήχθη με πραγματικά πυρά, με τη συμμετοχή αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Τη σημερινή άσκηση παρακολούθησαν επίσης ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Βορβολάκος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας Αντιστράτηγος Μανούσος Παραγιουδάκης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και μέλη της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [03] Συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη (2) - ολοκληρωμένο

    Αθήνα,Ελλάδα,14/10/1997 (ΚΥΠΕ - (Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου))

    Τις θέσεις για επίλυση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) επαναβεβαίωσαν σήμερα οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Παράλληλα, επανέλαβαν την πρόταση για αποστρατικοποίηση της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι, μέχρι που να γίνει αποδεκτή από την Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τόσο το δικαίωμα όσο και το καθήκον να εξοπλίζεται αμυντικά.

    Μιλώντας μετά από 75λεπτη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, εξέφρασε υποστήριξη στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμυνά της, τονίζοντας ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ), μεταξύ των δύο χωρών, ισχύει.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος '97", χαιρετίζοντας την ετοιμότητα, το θάρρος και προσπάθειες που κατέβαλε η Ελληνική Αεροπορία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

    Επεσήμανε, όμως, ότι πρόθεση της Ελλάδας δεν είναι η δημιουργία έντασης και η αντιπαράθεση με την Τουρκία.

    "Εκείνο που επιδιώκουμε είναι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας", τόνισε ο κ. Σημίτης, επαναλαμβάνοντας ότι "αν δεν καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό, εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του Προέδρου Κληρίδη για τον σταδιακό αφοπλισμό, με στόχο την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, θα έχουμε δυσκολίες".

    "Είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε τον αμυντικό μας σχεδιασμό, εφόσον οι προτάσεις Κληρίδη και οι προτάσεις που θα γίνουν στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων γίνουν δεκτές", πρόσθεσε.

    Παράλληλα, τόνισε ότι "δεν θα μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική ομολοποίηση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, χωρίς δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού".

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι αναμένονται σημαντικές εξελίξεις μέσα στους επόμενους μήνες, κυρίως στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, επεσήμανε πως η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται να κάνει αποφασιστικά βήματα για να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορεί να υπάρχει ιδιαίτερο καθεστώς στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, σημείωσε.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος Κληρίδη - Ντενκτάς και κάλεσε όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού να βοηθήσουν σ' αυτό το διάλογο, "γιατί είναι καιρός πια να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή", όπως είπε.

    Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε τον Ελληνα Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του για τη στήριξη που παρέχουν στην Κύπρο, "σε όλα τα βασικά θέματα, όπως την ενταξιακή μας πορεία, την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργήσιμης λύσης, το θέμα της αποστρατικοποίησης, αλλά ταυτόχρονα και το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητάς μας, με το δόγμα του ΕΑΧ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ειδικά την Ελληνική Αεροπορία, "για την εξαιρετική εμφάνισή της στους αιθέρες πάνω από την Κύπρο και πέριξ της Κύπρου", κατά την άσκηση "Νικηφόρος '97".

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι στόχος του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είναι να θέσει φρένο στις στρατιωτικές ασκήσεις και εξοπλισμούς, ο Πρόεδρος Κληρίδης υπενθύμισε την παράνομη παρουσία στην Κύπρο 35 με 40 χιλιάδων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και τόνισε:

    "Εφόσον μας απειλεί η τουρκική αεροπορία, όχι μόνο δεν θα σταματήσουμε τις ασκήσεις, αλλά θα συνεχίσουμε τους εξοπλισμούς μας. Εχουμε κάνει μια ξεκάθαρη πρόταση για αποστρατικοποίηση και έχουμε εισηγηθεί ότι μπορούμε να συζητήσουμε τα θέματα της ασφάλειας, μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα που να οδηγεί τελικά στην αποστρατικοποίηση και στον τερματισμό των εξοπλισμών".

    "Αν η Τουρκία επιλέξει αυτή την οδό, τότε ασφαλώς θα σταματήσουμε τις ασκήσεις και τους εξοπλισμούς. Αν, όμως, η Τουρκία εννοεί να παραμείνει στην Κύπρο παράνομα, με τεράστια στρατιωτική δύναμη, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη τον κίνδυνο, την απειλή και να συνεχίσουμε τους εξοπλισμούς", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κληρίδης είπε επίσης ότι αναμένει ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σημίτης απέρριψε την τουρκική θέση ότι το μορατόριουμ πτήσεων έχει διακοπεί λόγω των πρόσφατων ελληνικών ενεργειών, λέγοντας: "Απ' ό,τι ξέρω η Τουρκία δεν τήρησε τα όσα είχε συμφωνήσει".

    Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει όποια απόφαση η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ορθή πάνω στο θέμα.

    Εξάλλου, αναφορικά με το θέμα τις παρενόχλησης ελληνικών αεροπλάνων από τουρκικά μαχητικά, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι έγιναν διαβήματα από πλευράς Ελλάδας στους Πρέσβεις των χωρών της ΕΕ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

    Τέλος, οι δύο ηγέτες έδωσαν τη διαβεβαίωση για συνεχή επικοινωνία και επαφή και για νέες συναντήσεις στο μέλλον, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΑΠ)

    [04] Κληρίδης - Καραμανλής

    Αθήνα,Ελλάδα,14/10/1997 (ΚΥΠΕ - (Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου))

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημέρωσε σήμερα το απόγευμα τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της περιοδείας του στις ΗΠΑ, το Στρασβούργο και τη Βρετανία.

    Σε δήλωσή του μετά την 35λεπτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο που διαμένει ο Πρόεδρος Κληρίδης στην ελληνική πρωτεύουσα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε "πολύ χρήσιμη" την ενημέρωση.

    "Είχα και εγώ την ευκαιρία να του επαναλάβω τη μόνιμη θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι στηρίζει την κυπριακή πολιτική και, βεβαίως, την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της Κύπρου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι "προς αυτή την κατεύθυνση θα αφιερώνουμε και θα επενδύουμε όλες μας τις δυνάμεις".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί σε λίγο για την Κύπρο, συμπληρώνοντας μια δεκαπενθήμερη περιοδεία - που άρχισε στις 2 περασμένου Οκτωβρίου και που περιέλαβε επισκέψεις του στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Στρασβούργο και την Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Πάφος

    Πάφος,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, και ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, επισκέφθηκαν το απόγευμα την αεροπορική βάση της Πάφου.

    Η μετάβαση του κ. Τσοχατζόπουλου στην Πάφο πραγματοποιήθηκε με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου C - 130, στο οποίο επέβαιναν κι ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος.

    Ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας περιόδευσε για μια περίπου ώρα τις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης, όπου ενημερώθηκε από ανώτατους Επιτελείς της Εθνικής Φρουράς για την πορεία των έργων αποπεράτωσης της βάσης.

    Δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις ούτε κατά την άφιξη ούτε κατά την αναχώρηση των επισήμων από την Πάφο. Εξάλλου, δεν επιτράπηκε η είσοδος των δημοσιογράφων στο χώρο του αεροδρομίου.

    Στο μεταξύ, στο αεροδρόμιο Πάφου στάθμευαν σήμερα τέσσερα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δύο Α-7 Corsair και δύο F - 4.

    Στις 6.30 το απόγευμα ο κ. Τσοχατζόπουλος έδωσε διάσκεψη Τύπου σε Ελλαδίτες δημοσιογράφους, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται εκδήλωση στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, με κύριο ομιλητή τον Ελληνα Υπουργό Εθνικής Αμυνας.

    Αργότερα απόψε, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση με το "χρυσό κλειδί" της πόλης της Πάφου, από το Δήμαρχο της πόλης Φειδία Σαρίκα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΑΠ/ΜΧ)

    [06] (Κ) "Ρομάντικα" - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το κρουαζιερόπλοιο "Ρομάντικα" δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα ασφάλειας, είχε περάσει προηγουμένως από όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ενώ την ώρα που προκλήθηκε η πυρκαγιά σ' αυτό ακολουθήθηκαν όλοι οι κανόνες διάσωσης.

    Αυτά επισημάνθηκαν στη διάρκεια σημερινής συζήτησης στην Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων της Βουλής, από εκπροσώπους των αρμόδιων Υπηρεσιών και της ιδιοκτήτριας εταιρείας, σχετικά με το θέμα που ενέγραψαν Βουλευτές Λεμεσού.

    Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές Στέλιος Στυλιανού του ΔΗΣΥ και Δώρος Θεοδώρου της ΕΔΕΚ, οι οποίοι ενέγραψαν προς συζήτηση, αμέσως μετά το ατύχημα στο "Ρομάντικα", το ευρύτερο θέμα ασφάλειας των κρουαζιεροπλοίων και των επιβατών που μεταφέρουν, εξέφρασαν κατ' αρχάς στις σημερινές τους τοποθετήσεις ικανοποίηση για το ότι δεν υπήρξαν θύματα.

    Τόνισαν, όμως, την ανάγκη όπως γίνουν ενδελεχείς έρευνες, ώστε να αποκατασταθεί από τη μια το καλό όνομα της Κύπρου και από την άλλη εάν υπήρξαν λάθη και κακοί χειρισμοί να αποδοθούν ευθύνες.

    Ο Ανώτερος Επιθεωρητής Πλοίων του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννης Καριτζής, ανέφερε ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες έχει διαφανεί πως το πλήρωμα ενήργησε με θαυμαστό τρόπο, ακολουθώντας κατά γράμμα τους κανόνες διάσωσης.

    Υπεραμύνθηκε, μάλιστα, της απόφασης του πλοιάρχου να διατάξει την εγκατάλειψη του σκάφους, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η απόφαση ήταν σοφή.

    Αναφορικά με τις επικρίσεις επιβατών, ότι δεν λειτούργησαν οι σωστικές λέμβοι, ο κ. Καριτζής είπε ότι αυτές λειτούργησαν κανονικά, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική αυτές έχουν ως στόχο να απομακρύνουν τους ναυαγούς από το πλοίο, γι' αυτό και τα καύσιμα που διαθέτουν αρκούν για μερικές μόνον εκατοντάδες μέτρα.

    Ο Διευθυντής του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, Ναθαναήλ Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει υπόνοια για έγκλημα ή αμέλεια.

    Εκ μέρους των πλοιοκτητών, ο κ. Τάσος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κρουαζιερόπλοιο "Ρομάντικα" πέρασε από όλους τους ελέγχους ασφάλειας και ότι δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα στο παρελθόν.

    Πληροφόρησε επίσης τη Βουλή ότι βρίσκονται ήδη στην Κύπρο επτά διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες για να διερευνήσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Η συζήτηση θα συνεχισθεί στην Επιτροπή της Βουλής σε τρείς βδομάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΚΚ/ΑΠ)

    [07] Λιμάνι Λάρνακας - Ελληνικά πολεμικά πλοία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κατέπλευσαν σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι Λάρνακας το υποβρύχιο "Ωκεανός" του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το αντιτορπιλλικό "Θεμιστοκλής" και η φρεγάτα "Λήμνος", τα οποία έλαβαν μέρος τόσο στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '97" όσο και στην αεροναυτική άσκηση "Τοξότης" των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

    Τα τρία ναυλοχούντα ελληνικά πολεμικά πλοία θα επισκεφθούν αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Κύπριος ομόλογός του Κώστας Ηλιάδης, μετά τη λήξη της στρατιωτικής παρέλασης τμημάτων που έλαβαν μέρος στην άσκηση "Νικηφόρος '97", η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί, στη Λάρνακα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [08] Τούρκος λαθρέμπορος - Ιερές εικόνες - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τούρκος Χικμέτ Αϊντίν, πασίγνωστος λαθρέμπορος αρχαιοτήτων και Ιερών θρησκευτικών εικόνων από το Τουρκοκρατούμενο τμήμα της με δράση 23 χρόνων, συνελήφθη σήμερα στη Γερμανία.

    Στην κατοχή του Αϊντίν βρέθηκε ένας ολόκληρος θησαυρός θρησκευτικών εικόνων, τμήματα μωσαϊκών και γύρω στα 30 βυζαντινά κομμάτια τοιχογραφιών, η συνολική αξία των οποίων υπολογίσθηκε, αρχικά, ότι ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια δολάρια.

    Οι εικόνες, στο τέλος της δίκης του Αϊντίν, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, θα επιστραφούν στην Εκκλησία της Κύπρου, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές.

    Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γερμανική Αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε συλλογή θρησκευτικών εικόνων του 14ου αιώνα, που κλάπηκαν πριν απο 23 χρόνια από το Μοναστήρι του Αντιφωνητή, στην Παναγία της Κανακαριάς στην Καρπασία.

    Οι βαυαρικές αρχές ασφαλείας, σε διάσκεψη Τύπου, διευκρίνισαν ότι μία πληροφορία της κυπριακής Αστυνομίας τις οδήγησε να κάνουν έρευνα σε δύο διαμερίσματα στο Μόναχο, όπου ανακαλύφθηκαν εκτός απο την παραπάνω πολύτιμη συλλογή εικονισμάτων, τμήματα μωσαϊκών και γύρω στις 30 βυζαντινά κομμάτια τοιχογραφιών. Οπως αναφέρθηκε, η αξία τους σήμερα ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο ιδιοκτήτης των δύο διαμερισμάτων συνελήφθη, όμως τα στοιχεία του δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, πρόκειται για τον 60χρονο Τούρκο αρχαιολόγο, με το μικρό όνομα Αϊντίν, για τον οποίον υπάρχουν υπόνοιες ότι κάνει λαθρεμπόριο θρησκευτικών εικόνων για πολλά χρόνια. Πριν από χρόνια, συνελήφθη για φοροδιαφυγή, μια κατηγορία που επισύρει ποινή δέκα χρόνων φυλάκισης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [09] Κληρίδης - άφιξη - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αποφάσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), λήφθησαν από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ο,τιδήποτε περισσότερο.

    Είπε μόνο ότι η εκτίμηση των δύο κυβερνήσεων είναι πως τον προσεχή Δεκέμβριο, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των "15" στο Λουξεμβούργο, θα καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου και ΕΕ.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας από την Αθήνα, μετά από 15νθήμερη περιοδεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αναμένει "ουσιαστικές εξελίξεις στις πρωτοβουλίες" για λύση του Κυπριακού, μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 1998 στην Κύπρο.

    "Κατά πόσον θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα ή όχι δεν μπορώ να το κρίνω τώρα, αλλά είναι φανερό", πρόσθεσε, ότι "μετά τις εκλογές θα υπάρχουν έντονες δραστηριότητες τόσο από τα ΗΕ, όσο από τον κ. Χόλμπρουκ και η εκτίμησή μου είναι, και απο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως εκείνες που παρακολούθησαν τις συνομιλίες στο Τράουτμπεκ και στην Κλιόν".

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με τον Αμερικανό διπλωμάτη συζήτησε στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη την αποστολή Χόλμπρουκ στην Τουρκία και "ότι δεν υπάρχει λόγος να έρθει στην Κύπρο αυτή τη στιγμή" Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ενημέρωση για τις συνομιλίες Χόλμπρουκ στην Αγκυρα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με κάποιες δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην Αγκυρα, ότι θα μεταφέρει μια θετική γνώμη στην Ουάσιγκτον για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό. "Εκείνο που είχα υπόψη μου", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφερόμενος στην αποστολή Χόλμπρουκ στην Αγκυρα, "δεν σχετίζεται με το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο κ. Χόλμπρουκ. Ο σκοπός του", παρατήρησε ο κ. Κληρίδης, ήταν να προωθήσει το κυπριακό πρόβλημα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης κλήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του Χόλμπρουκ ο οποίος, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα, πρότεινε την αναστολή των υπερπτήσεων των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, σε αντάλλαγμα με την αναστολή παράδοσης των S - 300. "Σε μένα δεν έχει πεί κάτι τέτοιο ο κ. Χόλμπρουκ, μα και αν μου το έλεγε θα του έλεγα ότι δεν είναι ικανοποιητικό...να γίνει ένα μορατόριουμ για να ανασταλεί η άφιξη των πυραύλων", είπε ο Προεδρος Κληρίδης.

    Για να επισημάνει εμφαντικά: "Βγαίνει ένας από το μορατόριουμ όποια στιγμή θέλει, αλλά δεν βρίσκει πυραύλους για να μεταφέρει".

    Ερωτηθείς για την αναφορά του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη - σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα, σε δυσκολίες που θα πρέπει να αποτραπούν, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός μιλούσε γενικά, τόσο για τις δυσκολίες στην πορεία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού όσο και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργου Βασιλείου, ότι δεν θα έπρεπε να έρθει αυτή τη περίοδο στην Κύπρο ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, λόγω του ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο, υπενθύμισε την αντίθεση του ΑΚΕΛ στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    "Είναι φανερό", πρόσθεσε, "ότι θεωρεί (το ΑΚΕΛ) πως οι εδώ επισκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, δημιουργούν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν είναι υποψήφιος (για τις προεδρικές του 1998) κάποιες εντυπώσεις", είπε ο κ. Κληρίδης.

    Σημείωσε, πάντως, ότι "η τουρκική αντίδραση μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πως λειτουργεί το αμυντικό δόγμα", εκφράζοντας παράλληλα τα συγχαρητήριά του στους πιλότους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που πήραν μέρος στην άσκηση "Νικηφόρος '97".

    Επανέλαβε ότι από τη στιγμή που η Τουρκία απορρίπτει τη "μείωση των δυνάμεων που θα οδηγεί σε μια συμφωνημένη, προγραμματισμένη αποστρατικοποίηση, τότε θα συνεχίσουμε και το ενιαίο αμυντικό δόγμα και τα εξοπλιστικά μας προγράμματα".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τουρκικές αντιδράσεις για την άσκηση "Νικηφόρος '97", είπε ότι παρόλο που δεν γνωρίζει τους πραγματικούς αριθμούς, φαίνεται ότι φέτος υπήρξε πιο αυξημένη παρουσία των τουρκικών μαχητικών με τις παρενοχλήσεις, αλλά τόνισε ότι φέτος υπήρξε εξίσου πολύ μεγάλη αντίστοιχη αντίδραση και από την Ελληνική Αεροπορία.

    Σε ερώτηση αν θα επαναληφθεί η μονομερής απόφαση για αναστολή των υπερπτήσεων ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως "η πολιτική μας υπήρξε ότι, ενόσω διεξάγονται συνομιλίες δεν θα προσκαλούσαμε ελληνικά αεροσκάφη...αλλά αυτό ήταν εφόσον θα υπάρχουν συνομιλίες.

    Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν συνομιλίες", συνέχισε, για να παρατηρήσει ότι "αν λάβει κανένας υπόψη τις δηλώσεις του κ. Ντενκτάς είναι ότι δεν επιθυμεί και στο μέλλον συνομιλίες".

    Τέλος, ανέφερε πως δεν γνωρίζει πότε θα υπάρξει νέα συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη, αφού ο αξιωματούχος των ΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ - υπό την αιγίδα του οποίου αυτή θα πραγματοποιηθεί, απουσιάζει από το νησί αυτή την περίοδο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 14 October 1997 - 20:46:47 UTC