Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραβιάσεις - τουρκικά F - 16 - "Νικηφόρος"
  • [02] Μαρκίδης - εκκλησιαστικοί θησαυροί - Γερμανία
  • [03] Διορισμός Κυπρίου από ΗΕ - Πρόγραμμα Ιράκ
  • [04] Ηλιάδης - Τσοχατζόπουλος - διάσκεψη Τύπου

  • [01] Παραβιάσεις - τουρκικά F - 16 - "Νικηφόρος"

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε νέες προκλητικές ενέργειες προέβησαν και σήμερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F - 16, τα οποία παραβίασαν το FIR Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια της στρατιωτική παρέλασης μετά τη λήξη της άσκησης της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '97".

    Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επίσης τύπου F - 16 της ελληνικής αεροπορίας, τα οποία συνόδευαν τα αεροσκάφη που έλαβαν μέρος στην παρέλαση.

    Εξάλλου όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, 12 τουρκικά αεροσκάφη που πραγματοποίησαν σήμερα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Σε αρκετές περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [02] Μαρκίδης - εκκλησιαστικοί θησαυροί - Γερμανία

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη κλεμμένων έργων τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο, θεωρείται η ανεύρεση στο Μόναχο 14 κιβωτίων με εκκλησιαστικούς θησαυρούς από τα κατεχόμενα.

    Τα κιβώτια εντοπίστηκαν σε διαμερίσματα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Χικμέτ Αϊντίν.

    Η επιχείρηση έγινε στη Γερμανία την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου και στα διαμερίσματα του Αϊντίν, που ήταν γεμάτα κρύπτες - διπλούς τοίχους, ψεύτικα ταβάνια και πατώματα - βρέθηκαν μεταξύ άλλων, ένα ψηφιδωτό της Κανακαριάς (ο Απόστολος Θωμάς), ένα ψηφιδωτό από τον Αντιφωνητή και δύο εικόνες του 14ου αιώνα, από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, τόνισε ότι το "μήνυμα" από την ιστορία αυτή, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εκκλησίας της Κύπρου είναι ότι "τα δικαιώματά μας επί των αρχαιολογικών και εκκλησιαστικών θησαυρών μας, δεν παραγράφονται".

    "Είμαστε αποφασισμένοι, οσοσδήποτε χρόνος και αν περάσει", υπογράμμισε εμφαντικά ο κ.Μαρκίδης, "να τους ανακτήσουμε".

    Είπε ότι πρόκειται για ανυπολόγιστης αξίας εκκλησιαστικούς θησαυρούς, σημειώνοντας μάλιστα ότι από τα 14 κιβώτια που ανακαλύφθησαν, τα πέντε δεν έχουν ακόμα ανοιχθεί για τεχνικούς λόγους. Πληροφορίες του ΚΥΠΕ προερχόμενες από την Βαυαρία, αναφέρουν ότι η πρώτη εκτίμηση για την αξία του ανευρεθέντος θησαυρού, υπολογίζεται γύρω στα 70 εκατομμύρια μάρκα (46 εκατ. δολάρια).

    Ο κ. Μαρκίδης, μιλώντας στη διάσκεψη, έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου λέγοντας ότι ήταν "αποφασιστικός" ο ρόλος του στην όλη επιχείρηση και επισημαίνοντας ότι "επανειλλημένα κλήθηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις και τις πήρε".

    Ο Γ. Εισαγγελέας αναφερόταν, μεταξύ άλλων, σε άλλη επιχείρηση κατά την οποία αγοράστηκε από την Εκκλησία της Κύπρου, άλλο ψηφιδωτό και 32 τεμάχια άλλων τοιχογραφιών, η οποία πάντως (επιχείρηση) εντασσόταν στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής για την ανάκτηση των υπολοίπων θησαυρών και την εξάρθρωση της σπείρας, όπως και τελικά έγινε.

    "Ενέργεια η οποία είχε ως αποτέλεσμα", τόνισε ο κ. Μαρκίδης "τη ροή μεγαλυτέρων πληροφοριών, αλλά και την ενθάρρυνση διαφόρων ατόμων να αναμιχθούν περαιτέρω και να βοηθήσουν στην ανακάλυψη πλέον, όσων ανακαλύφθησαν χθες..."

    Χαρακτήρισε επίσης, πρωταγωνιστικό το ρόλο της Τασούλας Γεωργίου - Χατζητοφή, Επίτιμης Προξένου της Δημοκρατίας στη Χάγη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο, ότι οι πληροφορίες, το έργο και το τελικό αποτέλεσμα, δεν ήταν εργασία μιας ημέρας ή ορισμένων ωρών ή κάποιων ημερών.

    Η σχετική πληροφόρηση ήλθε εδώ και αρκετούς μήνες, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, οπότε και κατεστρώθησαν σχέδια με την ελπίδα ανεύρεσης και ανάκτησης των θησαυρών και την εξάρθρωση της σπείρας των αρχαιοκαπήλων.

    Επεσήμανε μάλιστα ότι μία από τις εικόνες με την Παναγία έχει υποστεί βλάβη αφού οι οφθαλμοί έχουν εξορυχθεί με αιχμηρό αντικείμενο.

    Ο κ. Μαρκίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη γερμανική αστυνομία, "για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε κεραυνοβόλα, σε σχετική παράκληση που της διεβιβάσθη", αφού έδρασε μία μόλις μέρα, μετά τις πληροφορίες που πήρε από εντεταλμένους Κύπριους αστυνομικούς που πήγαν στη Γερμανία γι' αυτό το σκοπό.

    Πολύτιμη η επιχειρησιακή δραστηριότητα της Αστυνομίας, με Συντονιστή τον Βοηθό Αρχηγό, Ανδρέα Στεφάνου και ανακριτές τον Αστυνόμο Τάσο Παναγιώτου και το Λοχία Μάριο Ανδρέου και της Δικηγόρου της Δημοκρατίας Στέλλας Ιωαννίδου.

    Η προστασία των συμφερόντων της Εκκλησίας της Κύπρου, για την όλη υπόθεση στη Γερμανία, ανατέθηκε σε Γερμανό Δικηγόρο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [03] Διορισμός Κυπρίου από ΗΕ - Πρόγραμμα Ιράκ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο διορισμό, κυπριακής καταγωγής αξιωματούχου, για υποθέσεις του Ιράκ προχώρησε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.

    Πρόκειται, για τον Μπενόν Σεβάν, ο οποίος διορίστηκε ως Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος για το Ιράκ, των ΗΕ. Ο διορισμός τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, έχει αποφασίσει τη λειτουργία γραφείου "Προγράμματος Ιράκ", που θα συγκεντρώνει τις δραστηριότητες των ΗΕ, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Σεβάν θα δίνει αναφορά για τις δραστηριότητες του γραφείου, απευθείας στον ΓΓ των ΗΕ.

    Ο κ. Σεβάν διαθέτει μακρά πείρα και προσφορά στα ΗΕ και έχει προσφέρει, μεταξύ άλλων, από τη θέση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα στις υπηρεσίες υποστήριξης και συνεδριάσεων καθώς και στη θέση του συντονιστή ασφαλείας των ΗΕ, ενώ υπηρέτησε και ως βοηθός του Γ.Γ στο Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων.

    Επίσης έχει υπηρετήσει στην αποστολή των ΗΕ, για τη διερεύνηση της κατάστασης των κρατούμενων πολέμου, στη διαμάχη μεταξύ Ιράκ και Ιράν.

    Ο κ. Σεβάν είναι απόφοιτος της Σχολής Μελκονιάν στη Λευκωσία και κατέχει δίπλωμα στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Διεθνών Σχέσεων, από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] Ηλιάδης - Τσοχατζόπουλος - διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Καλό θα είναι οι ΗΠΑ να αναλογιστούν, σε βάθος, τα πραγματικά αίτια της συμπεριφοράς της Τουρκίας, αν θέλουν να έχει επιτυχία η πρωτοβουλία παρέμβασης των ΗΠΑ με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού..."

    Αυτό δήλωσε σήμερα το απόγευμα, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Υπουργό Αμυνας της Κύπρου Κώστα Ηλιάδη.

    Είπε ακόμα, ότι ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ, είναι να στραφούν από κοινού με την Ελλάδα προς την Τουρκία, για να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως διεθνής αποσταθεροποιητικός παράγοντας, και να τερματίσει την παράνομη κατοχή της Κύπρου.

    Οι δύο ΥΠΑΜ, αφού διαβεβαίωσαν ότι η αεροπορική βάση της Πάφου θα λειτουργήσει πλήρως το πρώτο εξάμηνο του 1998, απέφυγαν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν, αν μετά την ολοκλήρωση της βάσης θα σταθμεύουν, μόνιμα, αεροπλάνα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει την ανάμιξη του ΝΑΤΟ ως "επιδιαιτητή" στη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

    Σχολιάζοντας σχετική δήλωση του Εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που προκαλούν ένταση, αφού είπε ότι καμία ένταση δεν προκαλείται από τις ασκήσεις, τόνισε ότι αντιθέτως η ένταση έρχεται από την Τουρκία, εδώ και χρόνια.

    Σε άλλο σημείο, μάλιστα ο Ελληνας ΥΠΑΜ σημείωσε ότι "αυθαίρετες ερμηνείες, ότι δήθεν η ένταση προέρχεται από την Ελλάδα αποκαλύπτονται ως αστείες και άνευ σημασίας".

    Η πανσπερμία αντιφατικών δηλώσεων από πολιτικούς και στρατιωτικούς στην Τουρκία, πρόσθεσε, αποδεικνύει ότι η Τουρηκία είτε εμπαίζει τη διεθνή κοινή γνώμη, είτε δεν είναι σε θέση να έχει μια υπεύθυνη στάση.

    "Η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τις αντιφάσεις της τουρκικής πολιτικής", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Ο ΥΠΑΜ της Κύπρου, Κώστας Ηλιάδης, παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό είπε ότι "το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω", προσθέτοντας ότι ενώ η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη για τη λύση του Κυπριακού και την αποστρατικοποίηση του νησιού, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αδιαλλαξία, αλαζονεία, εκβιασμούς και απειλές, από πλευράς Τουρκίας.

    Μάλιστα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Τσοχατζόπουλος επικαλέστηκε τον Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ισμαίλ Χακκί Καρανταγί, ο οποίος δήλωσε ότι ουδεμία απειλή υπάρχει για την Τουρκία και τα τουρκικά στρατεύματα στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο κόστος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που ανέρχεται σε 14 δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως, εκ των οποίων, δύο δισ.δολ. είναι το κόστος για τον κατοχικό στρατό και 1.5 δισ.δολ. το κόστος για τις παραβιάσεις των τουρκικών αεροπλάνων στο Αιγαίο.

    Διερωτήθηκε μάλιστα, πως οι διεθνείς οργανισμοί συνεχίζουν τη χρηματοδότηση και διευκόλυνση της Τουρκίας με ένα δυσβάστακτο δημόσιο χρέος και με πληθωρισμό γύρω στα 90%, όταν σε άλλες χώρες συμπεριφέρονται διαφορετικά.

    Επιβεβαιώσαμε με την άσκηση Νικηφόρος, ότι υπάρχει κοινή άμυνα Κύπρου - Ελλάδας, ανέφερε σε άλλο σημείο.

    Ο ΥΠΑΜ της Ελλάδας διέψευσε ότι υπήρξε παραβίαση από τουρκικά αεροπλάνα στην περιοχή Πάφου, αλλά πρόσθεσε ότι παραβίαση έγινε και πάλιν σήμερα στο FIR Αθηνών και Λευκωσίας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο κ. Ηλιάδης είπαν ότι Αθήνα και Λευκωσία θα ζητήσουν εξηγήσεις από το Ισραήλ, όταν ρωτήθηκαν για τις νέες πληροφορίες για επέκταση της συνεργασίας Ισραήλ - Τουρκίας, μεταξύ άλλων, και σε θέματα συμπαραγωγής πυραύλων προς αντιμετώπιση των S300.

    "Θα πρέπει να αναλογιστεί η κυβέρνηση του Ισραήλ, αν πράγματι μπορεί να επενδύσει στο θέμα ασφάλειας, είτε της δικής της είτε της ευρύτερης περιοχής στην οποία ανήκει, σε μια στρατιωτική συμμαχία με την Τουρκία..." ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    "Αν η Τουρκία ψάχνει για αντίδοτο για την αντιαεροπορική υποδομή της Κύπρου, που σήμερα πραγματοποιεί με τους S-300, αύριο με κάποια άλλα αντιαεροπορικά συστήματα" , παρατήρησε ο κ. Τσοχατζόπουλος, τότε "να εγκαταλείψει κάθε επιθετική ενέργεια κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Είναι το απόλυτα ασφαλές, το σίγουρο", τόνισε, ενώ ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στις διαβεβαιώσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση ότι η συνεργασία δεν στρέφεται κατά της Κύπρου, προσθέτοντας όμως ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί όλες τις ενέργειες που γίνονται.

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Βασιλείου - Χριστόφια, που είπαν ότι δεν έπρεπε να έρθει ο ΥΠΑΜ της ελληνικής κυβέρνησης στην Κύπρο, αυτή την περίοδο, γιατί είναι προεκλογική, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι δεν θεωρεί ότι άρχισε η προεκλογική περίοδος.

    Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο ήρθε με πρόσκληση του ΥΠΑΜ στα πλαίσια της συμφωνίας του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

    "Αυτή τη δέσμευση υλοποιούμε. Αν αυτό είναι αρνητικό, ανέφερε, ο καθένας μπορεί να το κρίνει.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 15 October 1997 - 18:46:48 UTC