Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [02] Εκπρόσωπος - Παραβιάσεις εναέριου χώρου
  • [03] ΥΠΕΞ - Σουηδή ΥΠΕΞ
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Δηλώσεις Ρώσου εκπροσώπου
  • [06] CyServ - εγκαίνια
  • [07] Ευρωβουλή - Τουρκία - Κρανιδιώτης
  • [08] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη

  • [01] Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Νοέμβριος είναι πιθανότατα ο μήνας που θα πραγματοποιήσουν τις επισκέψεις τους στην περιοχή οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με το Κυπριακό.

    Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ερωτηθείς πότε αναμένεται επίσκεψη του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ και του Ειδικού Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ.

    Ωστόσο, Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη οποιαδήποτε ειδοποίηση περί άφιξης των Αμερικανών.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν είχει λάβει επίσημη ενημέρωση για την επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στην Αγκυρα.

    "Δεν είμαστε ενήμεροι του τί μετεφέρθη ή του τί διημείφθη σε αυτές τις συνομιλίες. Γνωρίζουμε όμως ότι είναι μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών της ομάδας Χόλμπρουκ για προώθηση λύσης", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στην Αγκυρα είχε να κάνει με προσπάθεια των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης στην περίοδο της άσκησης "Νικηφόρος 97'", ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι το δικαίωμα για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων είναι αναφαίρετο και βασικό.

    "Είναι γεγονός ότι έγιναν παραστάσεις για να μην γίνουν υπερπτήσεις αλλά τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος διετύπωσαν τη θέση ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να πραγματοποιήσουν αυτές τις ασκήσεις με τον τρόπο που τις πραγματοποίησαν", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [02] Εκπρόσωπος - Παραβιάσεις εναέριου χώρου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τη μόνιμη προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς.

    Αυτό τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει τη νέα παρενόχληση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο πίσω στην Ελλάδα.

    "Υπάρχει μια μόνιμη προκλητικότητα από πλευράς πολιτικής της Τουρκίας. Υπάρχει αλαζωνεία και πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε, και η Ελλάδα και η Κύπρος, με ψυχραιμία", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χριστοφίδης διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση δεν έτυχε οποιασδήποτε επίσημης ενημέρωσης για το θέμα αλλά γνωρίζει μόνο τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [03] ΥΠΕΞ - Σουηδή ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σκληρή και τεχνητή, χαρακτήρισε η Σουηδή ΥΠΕΞ, Λένα Χελμ - Βάλεν τη διαίρεση της Κύπρου.

    Μιλώντας μετά από νέα συνάντηση με τον ομόλογό της, Ιωάννη Κασουλίδη, η κ. Χελμ - Βάλεν, που επισκέφθηκε χθες τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας, είπε ότι διαπίστωσε ότι η ζωή τους δεν είναι εύκολη. Η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε, έχει ειδική ευθύνη για αυτό.

    Αναφερόμενη στην πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), η κ. Χελμ - Βάλεν είπε ότι την οριστική απόφαση για τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, θα ληφθεί το Δεκέμβριο. Ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα αρχίσουν στις αρχές του 1998.

    Η κ. Χελμ - Βάλεν είπε ότι ελπίδα της ΕΕ είναι να βρεθεί τρόπος εκπροσώπησης και της Τ/κ κοινότητας.

    Μιλώντας για τη χθεσινή συνάντησή της με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η Σουηδή ΥΠΕΞ είπε ότι είναι θυμωμένος για τη συμπεριφορά δήθεν, της ΕΕ σε σχέση με την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.94 (+0.08)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.03 (+0.18)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.05 (-0.72)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.33 (+0.34)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.09 (+0.03)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.66 (-0.37)
        Εμπορικές Εταιρείες                     45.20 (-0.48)
        Αλλες Εταιρείες                         58.24 (-0.26)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  391579.032
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜX)
    (Ι.Ν.) ΥΓΕ 3 00342 (Κ) Τεχνολογία - αντισύλληψη

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι τελευταίες τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα της αντισύλληψης και η μελλοντική τους εξέλιξη, ήταν το θέμα σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

    Κύρια ομιλήτρια ήταν η Δρ. Νταϊάνα Αστον Μανσούρ, Λέκτορας και Σύμβουλος σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, στο Μάργκαρετ Πάϊκ Σέντερ του Λονδίνου, η οποία αναφέρθηκε στις 12 μεθόδους αντισύλληψεις που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη.

    Οπως σημείωσε, το σύνθετο αντισυλληπτικό χάπι, το σπείραμα (κόιλ) και το ανδρικό προφυλακτικό θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς μεθόδοι αντισύλληψεις.

    Επιστημονικές ενδείξεις αποδεικνύουν εξάλλου ότι το αντισυλληπτικό χάπι είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους, για τις γυναίκες που έχουν το κατάλληλο ιατρικό προφίλ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η κατεπείγουσα αντισύλληψη, ή αντισύλληψη έκτακτης ανάγκης, που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις, που πραγματοποιείται σεξουαλική επαφή με αποτυχία της μεθόδου αντισύλληψης.

    Η αντισύλληψη αυτή αφορά τη χορήγηση ορμονικών χαπιών, το αργότερο μέχρι 72 ώρες μετά την σεξουαλική επαφή και την τοποθέτηση σπειράματος (κόιλ), μέχρι και 5 μέρες μετά τη σεξουαλική επαφή.

    Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, σημειώνονται καινοτομίες στον τομέα της γυναικείας αντισύλληψης, που δε βρίσκονται ακόμα στην κυπριακή αγορά.

    Αυτές είναι η μέθοδος persona, για πρόσωπα που προτιμούν τις φυσικές μεθόδους αντισύλληψης. Με τη βοήθεια ενός μικρού ηλεκτρονικού υπολογιστή, που ελέγχει τις γόνιμες μέρες βάσει των ούρων, η γυναίκα μπορεί να γνωρίζει τις γόνιμες, τις ακίνδυνες και τις αμφισβητούμενες μέρες. Η μέθοδος αυτή προσφέρει γύρω στα 90% ασφάλεια.

    Δεύτερη μέθοδος είναι το gyno - fix, το οποίο είναι ενδομήτριο σπείραμα με προγεστερόνη και διαρκεί 5 χρόνια ενώ συγχρόνως θεραπεύει προβλήματα αιμορραγιών στη μήτρα.

    Αλλη μέθοδος είναι ο κολπικός δακτύλιος μηνιαίας χρήσεως, εμπλουτισμένος με ορμόνες, έχοντας παρόμοια δράση με το αντισυλληπτικό χάπι.

    Τέταρτη μέθοδος είναι ένα νέο είδος τραχηλικού διαφράγματος σε σχήμα ναυτικού καπέλου, που στον περίγυρο τοποθετείται η σπερματοκτόνος κρέμα.

    Επίσης άλλη αντισυλληπτική μέθοδος, είναι οι προγενεστεριούχες καψούλες, που τοποθετούνται υποδερμικά από εκπαιδευμένο γυναικολόγο και έχουν διάρκεια 3 ετών.

    Ο τομέας της αντισύλληψης για τους άνδρες δεν παρουσιάζεται τόσο ενεργός, λόγω των πολύ ψηλών κόστων για τις ανάλογες έρευνες, ενώ τα αντιανδρογόνα χάπια έχουν παρατηρηθεί να προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] Δηλώσεις Ρώσου εκπροσώπου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τους Τούρκους πολιτικούς να συμβάλουν στην πράξη στην προώθηση μιας σταθερής και δίκαιης διευθέτησης στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης και της αποστρατικοποίησης του νησιού.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Ρώσος εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει αρνητικά τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας από τουρκικά αεροπλάνα και τόνισε ότι "όλες οι διαφορές που εμφανίζονται μεταξύ των γειτόνων προτιμότερω να λύνονται με διαπραγματεύσεις".

    Κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες από τουρκικής πλευράς για νηοψία των ρωσικών πλοίων που περνούν από τα Στενά του Βοσπόρου επανατόνισε ότι "οποιεσδήποτε ενέργειες οποιωνδήποτε αρχών για την ανακοπή και την παράνομη έρευνα εμπορικών πλοίων αποτελούν καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου".

    Παρατήρησε εξάλλου ότι η ερμηνεία που δόθηκε από μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με τις δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο διαστρευλώνει το πραγματικό νόημα της τηλεοπτικής του συνέντευξης.

    Επεσήμανε ακόμη ότι "τον τελευταίο καιρό συνεχίζεται η εντατική και θορυβώδης εκστρατεία, ιδιαίτερα στο τουρκικά ΜΜΕ, που σκοπεύει να φορτώσει στη Ρωσία κάποιες φανταστικές επιθετικές βλέψεις όχι μόνο ενάντια στην Τουρκία αλλά και όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

    Ο Ρώσος επίσημος παρατήρησε επίσης ότι συνεχίζονται οι δηλώσεις εκ μέρους Τούρκων επισήμων σχετικά με τις διαθέσεις τους να παρεμποδίσουν την υλοποίηση του ρωσο - κυπριακού συμβολαίου.

    "Είναι ξεκάθαρο", τόνισε, "ότι τέτοιες απειλές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αυξήσουν την ένταση στη νήσο και γύρω απ' αυτή και τίποτε άλλο".

    "Καλούμε ξανά τους Τούρκους πολιτικούς να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ρεαλισμό στις εκτιμήσεις τους και στην πράξη να συμβάλουν στην προώθηση της σταθερής και δίκαιης διευθέτησης στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης και της αποστρατικοποίησης της νήσου", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [06] (K) CyServ - εγκαίνια

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο να σηματοδοτηθεί η θέση της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών, άνοιξε σήμερα τις πύλες της η τρίτη ετήσια έκθεση Υπηρεσιών, CyServ '97 που διοργανώνει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με τη συνεργασία του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Τελώντας τα εγκαίνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τόνισε ότι πρωταρχικός σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή του μεγάλου φάσματος των προσφερομένων από την Κύπρο επαγγελματικών υπηρεσιών και γενικότερα η προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

    Η επίδοση του τομέα των υπηρεσιών, είπε, "υπογραμμίζει και τις ευθύνες μας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς του, με τη συνεχή βελτίωση και διεύρυνση του επιπέδου των υπηρεσιών που προσφέρονται."

    Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε συνεργασία με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, "θα διευρύνει τις προοπτικές εξαγωγής υπηρεσιών, με θετικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας."

    Σε ομιλία του, ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, είπε ότι η επιτυχημένη διοργάνωση αποδεικνύει την έκδηλη αναγκαιότητα του θεσμού και τη σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών της Κύπρου και την προβολή της ως διεθνούς κέντρου παροχής υπηρεσιών.

    Η Κυβέρνηση, είπε, "έχει πάρει και θα εξακολουθήσει να παίρνει όλα τα πρόσφορα μέτρα στήριξης και αναβάθμισης των διαφόρων τομέων και υποτομέων της οικονομικής δραστηριότητας."

    Ηδη, είπε, ο τομέας των υπηρεσιών συνεισφέρει πέρα του 70% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και "παρουσιάζει σοβαρές προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης και επιτάχυνσης της ανάπτυξής του, ιδιαίτερα όσον αφορά μη παραδοσιακούς υποτομείς του."

    Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές της, προσδίδοντας έμφαση στην ανάπτυξη μη παραδοσιακών κλάδων των υπηρεσιών λόγω, ακριβώς, των σοβαρών πλεονεκτημάτων που η χώρα μας διαθέτει σ'αυτούς.

    Μερικοί από τους κλάδους στους οποίος θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή μας είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες κατάρτισης και διεύθυνσης, προγράμματα πληροφορικής, ιατρικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αγοράς και παραγωγή διαφημιστικών τανιών.

    Ο κ. Χριστοδούλου παραδέχθηκε ότι ορισμένες φορολογικές και άλλες υφιστάμενες ρυθμίσεις "δυνατό να αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη" των πιο πάνω στόχων. Ωστόσο, η Κυβέρνηση, μαζί με τον ΟΕΒ και τους αρμόδιους επαγγελματικούς συνδέσμους, είναι πρόθυμη να μελετήσει τα προβλήματα αυτά και να εξεύρει τις ενδεδειγμένες λύσεις.

    "Δυσχέρειες αναμένονται να προκύψουν. Είμαστε αποφασισμένοι να τις παρακάμψουμε", διαβεβαίωσε.

    Παράλληλα, κάλεσε τα εμπορικά μέτρα της Κύπρου να αναδιοργανωθούν ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώνουν πιο αποτελεσματικά το σοβαρό τους ρόλο.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Ανδρέας Πίττας είπε ότι η "Κύπρος διαθέτει όλες τις βασικές προϋποθέσεις για να πετύχει σοβαρές εξαγωγές υπηρεσιών να εδραιωθεί ως περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών πάσης φύσης και γενικά να καταστήσει τον τομέα υπηρεσιών ένα νέο σταθερό πλουτοπαραγωγικό πόρο ψηλής προστιθέμενης αξίας για το καλό του λαού της."

    Κάλεσε το κράτος να "έλθει ως αρωγός στην προσπάθεια αυτή για να επιταχυνθεί και να σταθεροποιηθεί η ανοδική πορεία του τομέα."

    Αναφερόμενος στην έκθεση, ο Δρ Πίττας είπε, αποτελεί "έναν κατ'εξοχήν αναπτυξιακός θεσμός που προορίζεται να τονίζει και υπενθυμίζει τη σημασία και το ρόλο των υπηρεσιών".

    Ο θεσμός της CyServ, είπε, "μπορεί να εξελιχθεί σ'ένα σημαντικό διεθνές περιφερειακό γεγονός."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Ευρωβουλή - Τουρκία - Κρανιδιώτης

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η συνεργασία της Τουρκίας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η εγκατάλειψη των εδαφικών διεκδικήσεών της αποτελούν τις δυο βασικότερες προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα, προκειμένου να δεχθεί την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό τόνισε σήμερα στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης, παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις στη συνεδρίαση της Ομάδας "Turkey Watch".

    Η Ομάδα αυτή αποτελείται από ευρωβουλευτές και έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία.

    Ο κ. Κρανιδιώτης μετά από σχετική πρόσκληση της Ομάδας παρουσίασε τις ελληνικες θέσεις πάνω στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και το Κυπριακό.

    Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υπογράμμισε τις προσπάθειες που κάνει η Αθήνα για να λυθούν με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες μια σειρά από θέματα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Αναφέρθηκε επίσης στη βήμα προς βήμα προσέγγιση, που έχει προτείνει η Ελλάδα, για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, στην Κοινή Διακήρυξη της Μαδρίτης και στις συνομιλίες που είχαν στη Νέα Υόρκη οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα επισημαίνοντας τις προβαλλόμενες συνεχώς εδαφικές διεκδικήσεις, την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

    Σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνοτουρκική διαφορά ή διαφορά μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά κυρίως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ένταξη της Κύπρου, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Τέλος για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή προσέγγιση της Τουρκίας και είναι πρόθυμη να δεχθεί τη γείτονα χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεργαστεί στην επίλυση του Κυπριακού, θα εγκαταλείψει την πάγια τακτική της των εδαφικών διεκδικήσεων και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους της ΕΕ και θα συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και συνθήκες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ)

    [08] (Κ) Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει το Κυπριακό να συζητηθεί κατά τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη.

    Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι "μάλλλον θα συζητηθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές, ειδικά μετά τη συμφωνία που έγινε στη Μαδρίτη για ειρηνική επίλυση των δικών τους θεμάτων".

    Κληθείς εξάλλου να πει τί αναμένει από τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην οποία οι Αμερικανοί επενδύουν πάρα πολλά ο κ. Κληρίδης είπε ότι "εάν μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε συμφωνία από την οποία οι σχέσεις Ελλλάδας - Τουρκίας θα εξομαλυνθούν, υπό την έννοια ότι η Τουρκία θα αποδεχθεί εκεί που ισχυρίζεται ότι έχει διαφορές με την Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, θα είναι μια καλή εξέλιξη".

    Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει τη νέα σημερινή ενέργεια των Τούρκων να παρεμποδίσουν το αεροπλάνο του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη χαρακτήρισε απρεπή.

    "Νομίζω", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "ότι αυτά τα οποία κάνει η Τουρκία αποδεικνύουν την ορθότητα της δικής μου σκέψης ότι πρέπει να έχουμε αντιαεροπορική άμυνα διότι δεν θα δεχθούμε ποτέ να γίνουμε τουρκική αποικία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 16 October 1997 - 17:46:43 UTC