Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΚΟ - εξελίξεις
  • [02] Οικουμενικός Πατριάρχης - ΗΠΑ
  • [03] Κληρίδης - Κυπριανού
  • [04] Ντενκτάς - επίσκεψη ΗΠΑ
  • [05] Δίκη Αεροπόρων (2)
  • [06] Συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού
  • [07] Συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού (2)
  • [08] Χριστοδούλου - Μουράτοφ - Συνέδριο Ν. Ρωσίας
  • [09] Δίκη - Αεροπόροι - συνέχεια
  • [10] Εκπρόσωπος - Ρωσία - Κοινοπολιτεία
  • [11] Κύπρος - Ισραήλ - Τουρκία
  • [12] Συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού (3)
  • [13] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι
  • [14] Εκπρόσωπος - Συγκυβέρνηση
  • [15] Δίκη αδελφών Αεροπόρου
  • [16] Τρούλλοι - περισυλλογή ναρκών
  • [17] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος - Βρετανία
  • [18] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] ΔΗΚΟ - εξελίξεις

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρο Κυπριανού.

    Παράλληλα, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ συνέρχεται σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή σε χρόνο που θα αποφασιστεί.

    Οι χθεσινές εξελίξεις άρχισαν όταν ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να δηλώσει κατά πόσο θα διεκδικήσει επανεκλογή ή όχι λέγοντας πως δεν ξέρει εάν θα αποφασίσει μέσα στον Οκτώβριο. Πρόσθεσε ότι όταν αποφασίσει θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ αλλά ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο κ. Κυπριανού όταν εξήγγειλε τη δική του υποψηφιότητα δεν τον ενημέρωσε.

    Οταν οι δηλώσεις μεταδόθηκαν, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επικαλούμενος απρόβλεπτο κώλυμα, δεν παρέστη σε γεύμα της Λέσχης Ιπποδρομιών, στο οποίο ήταν προσκεκλημένος ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Μετά το γεύμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει αν τελικά θα πάρει μέσα στον Οκτώβριο την απόφασή του για τις προεδρικές εκλογές.

    Το απόγευμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι με τις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Κληρίδης έθιξε την αξιοπρέπειά του και υποτίμησε τη νοημοσύνη του.

    Ανέφερε ότι αυτά που συμβαίνουν τελευταία μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, έχουν κουράσει τόσο τον ίδιο όσο και τους οπαδούς του κόμματος. Πρόσθεσε ότι δέχεται πιέσεις από τη βάση του κόμματος.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι αν δεν ήταν στη μέση το εθνικό πρόβλημα, θα εγκατέλειπε την πολιτική.

    Επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα έλλειψης ενημέρωσης και ότι "προχωρά στο σκοτάδι", παρά το ότι είναι ο "υποτιθέμενος συνεργάτης".

    Αναφερόνενος στην υποψηφιότητα Κληρίδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε συγκεκριμένα, "όλοι τόχουν τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι" και συμπλήρωσε ότι στο ΔΗΚΟ "δεν είναι αφελείς, ούτε ανόητοι". Θεωρεί, συμπλήρωσε, δεδομένη την υποψηφιότητα Κληρίδη αφού εδώ και μήνες ο ΔΗΣΥ κινείται προεκλογικά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Οικουμενικός Πατριάρχης - ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,20/10/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με πρώτο σταθμό την Ουάσιγκτον.

    Στην αεροπορική βάση Αντριους τον ηγέτη της Ορθοδοξίας υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης Κλίντον, του Κονκρέσου και ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων και απλοί ομογενείς.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του αμέσως μετά την άφιξή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε ένα μήνυμα αγάπης και συμφιλίωσης στον αμερικανικό λαό και ευχήθηκε στον Πρόεδρο Κλίντον και την κυβέρνηση του το καλύτερο. Σύντομους χαιρετισμούς προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη απηύθυναν από την πλευρά τους ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων εκ μέρους της ελληνορθόδοξης εκκλησίας των ΗΠΑ, όπως και ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα περιοδεύσει σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ για πέντε βδομάδες και θα έχει επαφές με ομογενείς, τοπικές αρχές και ιεράρχες.

    Στην Ουάσιγκτον, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί με το σύνολο της αμερικανικής ηγεσίας μεταξύ των οποίων τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τον Αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, τον Πρόεδρο της Βουλής Νιούτ Γκίνγκριτς, την ηγεσία και τα μέλη του Κογκρέσου, την Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και διάφορους άλλους επίσημους.

    Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη έτυχε εκτενούς κάλυψης από τον αμερικανικό Τύπο, ο οποίος επισημαίνει ότι πολλοί αρχηγοί κρατών θα ζήλευαν την υποδοχή και την αντιμετώπιση της επίσκεψης του Βαρθολομαίου.

    Τέλος, οι αμερικανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι η επίσκεψη γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, αλλά επισημαίνουν ότι το θέμα αυτό δεν είναι στο επίκεντρο της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Κληρίδης - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση στις 1130 σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Ανδρέας Κωνσταντίνου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβίβασε σήμερα το πρωί πρόσκληση προς τον κ. Κυπριανού για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι ο κ. Κυπριανού, ο οποίος είχε εκφράσει δημόσια παράπονο ότι δεν ενημερώνεται επί των εξελίξεων στο Κυπριακό, αποδέχθηκε την πρόσκληση Κληρίδη. Ο κ. Κυπριανού δεν θα εγείρει οποιοδήποτε άλλο θέμα στη συνάντηση, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου.

    Στο μεταξύ, συνέρχεται στις 2 μμ το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ για να συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από τη συνεργασία με το ΔΗΣΥ και το θέμα των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές του 1998.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Ντενκτάς - επίσκεψη ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στις 23 Οκτωβρίου αναχωρεί για τις ΗΠΑ ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, όπου θα έχει σειρά επαφών για το Κυπριακό, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας "Κίπρις".

    Στη Ουάσιγκτον, ο Ντενκτάς θα συναντηθεί με τον Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, καθώς και με αριθμό αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει η εφημερίδα.

    Στη συνέχεια, ο κατοχικός ηγέτης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Στο μεταξύ, η Τ/κ παροικιακή εφημερίδα του Λονδίνου "Τοπτούμ Πόστασι" γράφει ότι ο τουρκικό ΥΠΕΞ συνέστησε στον Ντενκτάς να αποφεύγει αναφορές όπως η ενοποίηση των κατεχομένων με την Τουρκία και απειλές για πόλεμο.

    Οπως αναφέρει η εφημερίδα, και ο πρωθυπουργός της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος θεωρείται το "γεράκι" του τουρκικού πολιτικού κόσμου, αποφεύγει τώρα να μιλά για προσάρτηση και αρκείται σε δηλώσεις για την ανάγκη ανάπτυξης των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Δίκη Αεροπόρων (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με σειρά θεμάτων για τα δικαιώματα των πελατών του, που έθεσε ο δικηγόρος Ευστάθιος Ευσταθίου, άρχισε η δίκη των αδελφών Αεροπόρων, η οποία διακόπηκε για λίγο για συζήτηση των θεμάτων αυτών.

    Η δίκη των αδελφών Χαμπή, Πανίκου και Αντρου, για την απόπειρα φόνου κατά του Αντώνη Φανιέρου, επρόκειτο να επαναρχίσει γύρω στις 10.30 πμ.

    Αρχικά, ο κ. Ευσταθίου έθεσε θέμα για τα υπερβολικά μέτρα ασφάλειας που λήφθηκαν από την Αστυνομία, λέγοντας ότι ως αποτέλεσμα πολλοί συγγενείς των Αεροπόρων δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στην αίθουσα του Δικαστηρίου.

    Ο δικηγόρος των υπόπτων ανέφερε επίσης ότι πολλές δηλώσεις για την υπόθεση βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ως εκ τούτου στις συνειδήσεις οι ύποπτοι είναι ήδη καταδικασμένοι.

    Οπως υποστήριξε, αυτό πλήττει τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα των υπόπτων και παραβιάζει άρθρα του Συντάγματος και διεθνείς συμβάσεις.

    "Δίκες μέσω του Τύπου ισοδυναμούν με άδικες δίκες," ανέφερε στο Δικαστήριο ο κ. Ευσταθίου.

    Αλλο σημείο που έθεσε είναι ότι έπρεπε να είχε κι άλλες καταθέσεις στα χέρια του, οι οποίες δεν του δόθηκαν.

    Ο κ. Ευσταθίου υποστήριξε επίσης ότι το Δικαστήριο θα πρέπει να επισκεφθεί το χώρο του εγκλήματος, στη Λάρνακα.

    Ο δικηγόρος των Αεροπόρων έθεσε και θέμα ταλαιπωρίας του Χαμπή Αεροπόρου, ο οποίος έχει αναπηρίες, λέγοντας ότι θα έπρεπε οι χειροπέδες να ήταν μπροστά και όχι πίσω από την πλάτη του.

    Εκ μέρους της Εισαγγελίας απάντησε ο Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι άλλοι είναι οι αρμόδιοι για τα μέτρα ασφάλειας.

    Στη συνέχεια η διαδικασία διακόπηκε για λίγο για συζήτηση των σημείων που έθεσε ο δικηγόρος των υπόπτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε πριν από λίγο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρόεδρο της Βουλής, Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού.

    Σε σύντομη δήλωση κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι δεν συζητεί "τίποτε άλλο εκτός από το Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής, Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, για το Κυπριακό, υπό το φως των πρόσφατων επαφών του στη Νέα Υόρκη, το Στρασβούργο, το Λονδίνο και την Αθήνα.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κ. Κυπριανού μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, που κράτησε περίπου 30 λεπτά, και που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου Κληρίδη.

    Αφού υπενθύμισε τις χθεσινές του δηλώσεις ότι θα ήταν πρόθυμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συζήτηση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διαβεβαίωσε ότι "σε αυτό το θέμα περιορίστηκε η όλη συνομιλία".

    "Με ενημέρωσε για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, στο Στρασβούργο, και στην Αθήνα, και συζητήσαμε και το θέμα των αγνοουμένων", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι από καιρού εις καιρό γίνεται ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και ανέφερε ότι "δεν προκύπτει κάτι το ουσιαστικό και νέο".

    Ο κ. Κυπριανού ήταν κατηγορηματικός ότι "δεν συζητήθηκε το θέμα" της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές του 1998.

    (ΣΣ: Θα ακολουθήσει είδηση με δηλώσεις του κ. Κυπριανού) (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Χριστοδούλου - Μουράτοφ - Συνέδριο Ν. Ρωσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα αρχίσουν τον ερχόμενο Απρίλιο και οπωσδήποτε εντός του πρώτου εξαμήνου του 1998.

    Αυτό διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μιλώντας στο Επενδυτικό Συνέδριο για τη Νότια Ρωσία, που πραγματοποιείται από χθες στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Δημάρχων πόλεων της Νότιας Ρωσίας και ηγετικών στελεχών ρωσικών οργανισμών.

    Η Κύπρος σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο τόσο για εσωτερικές όσο και για υπεράκτιες εταιρείες, ενώ οι χώρες στην ΕΕ παρατηρούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ, κάτι που πολύ λίγες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν πετύχει, ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου.

    Αναφερόμενος στη ρωσική μακρόχρονη υποστήριξη προς την Κύπρο, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως οι Κύπριοι δεν ξεχνούν την πολύτιμη στήριξη που είχαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες από τη Ρωσία, ηθική, πολιτική και οικονομική, και τόνισε πως η Κύπρος βλέπει τη Ρωσία σαν ένα έμπιστο φίλο και επιχειρηματικό εταίρο.

    Τονίζοντας τη συμπληρωματικότητα των οικονομιών των δυο χωρών, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως οι άφθονοι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της Ρωσίας, μπορούν να επωφεληθούν από την οικονομική στρατηγική ευελιξία της Κύπρου.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταφέρει, παρά τις αντιξοότητες, η οικονομία της σήμερα να είναι εύρωστη και υγιής, με κατά κεφαλή εισόδημα αρκετές φορές ψηλότερο από τους περισσότερους γείτονές της, ανέφερε.

    Ο κ. Χριστοδούλου, ανέφερε ότι η Κύπρος δεσμεύτηκε για φιλελευθεροποίηση πριν από πολλά χρόνια, ενώ το μέγεθός της, υπαγόρευσε μια ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα των υπηρεσιών.

    Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας αναπτύσσονται επιτυχώς και διευκρίνισε ότι το 1996 ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου μεταξύ τους ήταν 553 εκ. δολάρια, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 1997 ήταν 350 εκ. δολάρια.

    "Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος απέκτησε τεράστια σημασία για τη χώρα μας, όντας κανάλι για την εισροή ξένων επενδύσεων στη Ρωσία, χάρη στη μοναδική γεωγραφική της θέση, το πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο υπηρεσιών", ενώ το νησί είναι ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της περιοχής, είπε ο Ρώσος Πρέσβης.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, συνέχισε, κατευθύνονται μέσω της Κύπρου στη Ρωσία, ένα έως ενάμισυ δις δολάρια με τη μορφή επενδύσεων, ενώ σημαντικό ρόλο σ' αυτό παίζει το γεγονός ότι μεταξύ των δυο χωρών υπάρχει μια καλή νομική βάση που είναι ευνοϊκή για τους επενδυτές, όπως η συμφωνία για αποφυγή της διπλής φορολογίας κ.ά.

    Παρ' όλα αυτά, είπε ο κ. Μουράτοφ, οι επενδύσεις από την Κύπρο στη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο αυξημένες, ιδίως προς τη ρωσική περιφέρεια, ενώ ήδη σήμερα διεξάγονται συνομιλίες με μια σειρά από μεγάλες εταιρείες της Κύπρου, για εκπλήρωση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

    Το παρόν Συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία σε Δημάρχους πόλεων της Ν. Ρωσίας και σε επικεφαλής οργανισμών, να γνωριστούν με επενδυτές από την Κύπρο, με σκοπό να βοηθηθούν και οι δυο πλευρές στην προσπάθεια για αύξηση των επενδύσεων προς τη Ρωσία, επεσήμανε ο Ρώσος Πρέσβης.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου λήγουν στις 25 Οκτωβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [09] Δίκη - Αεροπόροι - συνέχεια

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αύριο στις 10 το πρωϊ θα συνεχιστεί η δίκη των αδελφών Αεροπόρων, η οποία άρχισε σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο, το οποίο συνεδρίασε στη Λευκωσία.

    Τα αδέλφια Χαμπής, Πανίκος και Αντρος κατηγορούνται για απόπειρα φόνου κατά του Αντώνη Φανιέρου, τον περασμένο Μάιο, στη Λάρνακα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - Ρωσία - Κοινοπολιτεία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος χαιρετίζει την πρόθεση του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γέλτσιν να διορίσει προσωπικό απεσταλμένο για το Κυπριακό και παράλληλα καλωσορίζει την πρόθεση της Κοινοπολιτείας να πράξει το ίδιο.

    Εκφράζοντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης είπε: "Χαιρετίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θεωρεί ότι πρέπει να έχει προσωπικό προεδρικό αντιπρόσωπο για να χειρίζεται το Κυπριακό και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Κοινοπολιτείας, η οποία αποτελεί μια μεγάλη οικογένεια εθνών και κρατών να διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο ο οποίος να ασχολείται με το Κυπριακό."

    Ολα αυτά μαζί, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, "μας δίδουν την εικόνα αυξημένου διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και ελπίζουμε ότι θα είναι αποτελεσματικοί στις ενέργειές τους και τις παρεμβάσεις τους ώστε να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] Κύπρος - Ισραήλ - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος αναγνωρίζει το δικαίωμα σε κάθε κράτος να αγοράζει τους δικούς του εξοπλισμούς, με τον ίδιο τρόπο που η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικά το ίδιο δικαίωμα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα στον Τ/κ και ισραηλινό Τύπο ότι το Ισραήλ θα πωλήσει στην Τουρκία πυραύλους τύπου Πόπαϊ 2.

    "Οπως εμείς διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα να αγοράζουμε τους εξοπλισμούς μας από όπου κρίνουμε συμφέρον ή πρέπον να τους αγοράζουμε, αναγνωρίζουμε με τον ίδιο τρόπο το δικαίωμα σε κάθε πολιτεία να αγοράζει τους εξοπλισμούς της από όπου θέλει και σε όποια πολιτεία πωλεί, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να πωλεί,"

    Η Κύπρος, πρόσθεσε, είχε αποκλειστεί από αγορές για προμήθεια εξοπλισμών και εφόσον διεκδικούσαμε το δικαίωμα αυτό για μας, το αναγνωρίζουμε σε κάθε πολιτεία που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    "Το Ισραήλ θεωρείται φίλη χώρα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα πλαίσια αυτά της φιλίας θα διατηρούνται σε κάθε κρίσιμη στιγμή," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ανησυχεί από το γεγονός ότι η αγορά αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμφωνίας Ισραήλ - Τουρκίας, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι εάν η συμφωνία περιλαμβάνει αυτή την αγορά, "είτε υπήρχε η συμφωνία είτε όχι, αφού αναγνωρίζουμε το δικαίωμά τους να πωλούν και να αγοράζουν, δεν έχει σημασία μέσα σε ποια πλαίσια είναι που πραγματοποιείται."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] Συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού (3)

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα προχωρεί στις προεδρικές εκλογές, ανεξάρτητα από την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη αν θα υποβάλει ή όχι εκ νέου υποψηφιότητα.

    Τη σαφή αυτή θέση πρόβαλε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από τριαντάλεπτη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κυπριανού δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της υποψηφιότητας Κληρίδη.

    "Το θέμα αναμονής της αποφάσεως του Προέδρου, όσον αφορά εμάς, έχει λήξει," είπε συγκεκριμένα ο κ. Κυπριανού.

    "Δεν αναμένουμε πλέον απόφαση του Προέδρου για να αρχίσουμε τις δικές μας προετοιμασίες, τις δικές μας διαβουλεύσεις για πάρα κάτω," είπε. "Εμείς, το λαμβάνουμε πλέον ως δεδομένο", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν το απόγευμα στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητηθεί θέμα διακοπής της συγκυβέρνησης και αποχώρησης των υπουργών του ΔΗΚΟ από τη συγκυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό είναι θέμα των συλλογικών οργάνων του κόμματος. "Είναι φυσικό να συζητηθεί το απόγευμα, αλλά την τελική απόφαση θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή," είπε. Το όλο θέμα, συνέχισε, θα εξεταστεί "με ψυχραιμία και ανάλογα θα συγκληθεί η ΚΕ."

    Αναφορικά με την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι δικαίωμα του κ. Κληρίδη να μην εξαγγέλλει την απόφασή του. "Αλλά, το περιβάλλον γενικά, όπως είναι πασίγνωστο, είναι από καιρό που διαβεβαιώνει διάφορους ότι θα είναι υποψήφιος, πέρα από το γεγονός ότι πάρα πολλές κινήσεις των τελευταίων μηνών ήταν καθαρά προεκλογικές."

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΚΕ του ΔΗΚΟ θα συνέλθει το συντομότερο. "Πάντως σήμερα μπαίνουμε στη δεύτερη φάση της προεκλογικής μας κίνησης," είπε.

    Σε ερώτηση αν το ΔΗΚΟ είναι ανοικτό για συνεργασία με το ΔΗΣΥ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε "πρώτα, πρώτα, δεν μιλούμε για δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Το ξεκαθάρισα αυτό το πράγμα."

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν συμφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη, στη Νέα Υόρκη, το Στρασβούργο και την Αθήνα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι δεν ήταν θέμα χειρισμών αλλά ενημέρωσης όσον αφορούσε τα όσα του είχαν πει οι διάφοροι συνομιλητές του. "Επομένως, δεν εγείρεται θέμα χειρισμών," είπε.

    Σε παρατήρηση ότι χθες ήγειρε θέμα ελλειπούς ενημέρωσης σε διάφορες περιόδους της προεδρίας του Προέδρου Κληρίδη και εάν σήμερα έχει αρθεί η παρεξήγηση που υπήρχε στις σχέσεις τους, ο κ. Κυπριανού ήταν κατηγορηματικός: "Κατανοώ την προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη ο οποίος προσπαθεί συνέχεια να μιλήσει περί παρεξηγήσεως. Δεν είναι παρεξήγηση."

    Υπενθύμισε ότι επανειλημμένα έχει παραπονεθεί για το γεγονός πως σ'ότι αφορούσε στους χειρισμούς για το Κυπριακό, έχει κρατηθεί μακριά, όπως και οι άλλοι αρχηγοί κομμάτων. "Αλλά υποτίθεται ότι είμαι συνέταιρος στην κυβέρνηση." Σήμερα, είπε, δεν συζητήθηκε αυτό.

    Σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να γίνεται τόσος θόρυβος για να γίνεται ενημέρωση. Αλλά επεσήμανε ότι αν δεν γινόταν τώρα η συνάντηση, δεν θα ήταν ενήμερος για τις συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, το Στρασβούργο και την Αθήνα. Επεσήμανε ότι η σημερινή συνάντηση δεν έγινε με δική του πρωτοβουλία, αλλά του κ. Κληρίδη. Εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να είχε συγκληθεί και το Εθνικό Συμβούλιο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για "προσωπικής μορφής. Βεβαίως, ομολογώ ότι υπήρξαν πράγματα, υπήρξαν δηλώσεις, υπήρξε στάση έναντι μου που με θίγει προσωπικά," είπε.

    Εγώ προσωπικά, είπε, "είχα αγωνιστεί για να εκλεγεί ο κ. Κληρίδης και ο ΔΗΣΥ. Βεβαίως, αναλαμβάνω την ευθύνη. Αλλά δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να υπήρχε αυτή η συμπεριφορά έναντι μου... Παρά τις προσωπικές πικρίες, τα θέματα είναι καθαρά πολιτικά."

    Σε ερώτηση αν συνεχίζει να αισθάνεται προσβεβλημένος, ο κ. Κυπριανού είπε: "Δεν ξέρω τί σημαίνει εκδίκηση. Στη ζωή μου δεν ξέρω, ούτε κρατώ κακία για ο,τιδήποτε. Μπορεί να με πειράξει κάτι, αλλά δεν είναι ποτέ το κριτήριό μου για τον καθορισμό πολιτικής και γραμμής."

    Σημείωσε ότι δεν ζήτησε απολογία από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ούτε θέλει. "Δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει, είναι το καλό του τόπου... Εχω φθάσει σε ένα τέτοιο σημείο που αν ήταν μόνο πολιτική, και δεν ήταν εθνικό θέμα, δεν θα ήμουν στην πολιτική. Οχι μόνο λόγω του κ. Κληρίδη, γενικά λόγω της πολιτικής ζωής εδώ," είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "δεν μπορούν να φύγουν (οι υπουργοί του ΔΗΚΟ) όταν απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί αυτός θα διορίσει τους αντικαταστάτες.

    Αν ληφθεί απόφαση για αποχώρηση του ΔΗΚΟ από τη συγκυβέρνηση, "θα αποχωρήσω μόλις επιστρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας." Ωστόσο είπε ότι δεν επιθυμεί να προδικάσει οποιαδήποτε απόφαση γιατί την τελευταία λέξη έχει η ΚΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι ο ίδιος ο κ. Κυπριανού δεν τον είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να κατέλθει ως υποψήφιος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "δεν είναι το ίδιο ακριβώς."

    Συνεχίζοντας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "στην περίπτωση τη δική μου, πέρα από το γεγονός ότι ήταν δεδομένο ότι θα ήμουν υποψήφιος για τη δεύτερη πενταετία... υπήρχε ηθική υποχρέωση, εγώ πιστεύω και πολιτική πλέον (υποχρέωση)."

    Πέρα από αυτό, είναι πασίγνωστο, είπε, "πως έγινε το θέμα της δικής μου υποψηφιότητας." Υπενθύμισε ότι έγινε καταστατικό συνέδριο στο οποίο έγινε προσπάθεια να αφαιρεθεί η πρόνοια ότι ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ είναι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αλλά η προσπάθεια απέτυχε. Το θέμα ήταν πασίγνωστο σε όλους, ενώ είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη "κουβέντες εκείνη την περίοδο για το ίδιο θέμα."

    Σε ερώτηση αν θα υποστηρίξει και πάλι τον κ. Κληρίδη σε περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος ο ίδιος στο δεύτερο γύρο, ο κ. Κυπριανού είπε, χαριτολογώντας, "δεν μιλούμε για δεύτερο γύρο τώρα."

    Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το ΔΗΚΟ δεν αναλαμβάνει "καμία δέσμευση, σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος, εάν υπάρξει."

    Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα "υπάρξουν εξελίξεις." Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ποιές θα είναι αυτές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν θα ήταν σωστό να πει τί προβλέπει.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει το διάλογο με όλα τα κόμματα. Σε ερώτηση αν αυτό θα είναι με βάση τη δική του υποψηφιότητα, ο κ. Κυπριανού είπε: "Ναι, αυτή είναι η πρότασή μας."

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι δεν γνωρίζει πότε ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ανακοινώσει την τελική απόφασή του.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το "μείζον θέμα είναι το Κυπριακό."

    Σημείωσε ότι δεν επίκειται άλλη συνάντηση για το θέμα της απόφασης του Προέδρου Κληρίδη.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να αποχαιρετίσει τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος μεταβαίνει το απόγευμα στο Λονδίνο, και σημείωσε "θα ασκήσω τα καθήκοντα του Προεδρεύοντα, εν την απουσία του Προέδρου, κατά τρόπο υποδειγματικό, χωρίς να εκμεταλλευθώ τίποτα από κομματικής απόψεως."

    Σε ερώτηση αν έχει δεσμευτεί να μην δημοσιοποιήσει την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη και να ενημερωθεί για αυτήν από τον ίδιο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι κανένας δεν έχει εισηγηθεί κάτι τέτοιο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης ανέφερε σήμερα ότι "παρατηρείται μια καθυστέρηση από πλευράς Τ/Κ αλλά δεν υπάρχει άρνηση συμμόρφωσης προς την αναληφθείσα υποχρέωση" αναφορικά με τη συμφωνία της 31ης Ιουλίου για το θέμα των αγνοουμένων.

    Η Ε/κ πλευρά, είπε, "ήταν έτοιμη στον ουσιώδη χρόνο για τα στοιχεία που έπρεπε να δώσουμε, κάτι που γνωστοποιήσαμε στα Ηνωμένα Εθνη."

    Η Ε/κ πλευρά προχωρεί σε "άλλες ενέργειες που θα υποβοηθήσουν την πραγμάτωση του σκοπού, δηλαδή στο επιστημονικό μέρος και βρισκόμαστε σε επαφή με εκλεκτούς επιστήμονες οι οποίοι θα δώσουν τις καλύτερες κατευθυντήριες γραμμές ως προς το πώς θα διεξαχθεί η έρευνα και η διαπίστωση της ταυτότητας του κάθε αγνοουμένου."

    Αναφερόμενος στους επιστήμονες που θα εργαστούν για το θέμα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτοί έχουν "πλούσια πείρα σε παρόμοιες υποθέσεις και τουλάχιστον ένα δίδυμο επιστημόνων αποτελείται από Ε/Κ και Τούρκο."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπήρξαν κάποιες δικαιολογίες για την καθυστέρηση εκ μέρους της Τ/κ πλευράς αλλά θα ανταποκριθούν στην υποχρέωση που απορρέει από τη συμφωνία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [14] Εκπρόσωπος - Συγκυβέρνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

    "Η είδηση δεν θα είναι εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης θα είναι υποψήφιος, η είδηση θα είναι ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές," δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Υπάρχει, είπε, διάχυτη η εντύπωση σε όλους ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα είναι υποψήφιος αλλά δεν επιβεβαιώνεται από τον ίδιο, και η προηγούμενη δήλωση ότι η απόφαση του Προέδρου θα ληφθεί εντός του Οκτωβρίου ισχύει.

    Θα πρέπει να σεβαστούμε την επιθυμία του Προέδρου να ανακοινώσει την τελική του απόφασή όποτε ο ίδιος επιθυμεί, είπε ο Εκπρόσωπος. Η πάγια θέση του Προέδρου, σημείωσε, ήταν ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του και μετά να ανακοινώσει την απόφασή του για τις προεδρικές εκλογές.

    Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Προέδρου της Βουλής, Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "θεωρείται χρήσιμη για αλληλοενημέρωση για διάφορες κρατικές υποθέσεις και για το Κυπριακό."

    Τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα, είπε, αναλαμβάνουν και το μερίδιο των ευθυνών τους για τη διακυβέρνηση και το μερίδιο της τιμής για το έργο που επιτελούν στον τόπο.

    Απαντώντας σε επικρίσεις ότι η στάση του Προέδρου Κληρίδη ήταν "αλαζονική", ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "η αλαζονεία είναι ξένη προς το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας" και σημείωσε ότι υπάρχει "μακρόχρονη φιλία και συνεργασία" μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Κυπριανού.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν "φωτιές" μεταξύ των σχέσεων των δύο ανδρών, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "στην πολιτική ανάλυση αυτό που τα ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ως 'φωτιές' είναι έκφραση ενός παραπόνου προς φίλον, όχι προς εχθρόν."

    Κληθείς να αναφέρει εάν ο πολιτικός βίος στον τόπο είναι "υγιής", ο Εκπρόσωπος είπε ότι "χαίρει άκρας υγείας και έχει όλα τα κριτήρια που του δίνουν μια ζηλευτή θέση δημοκρατικότητας."

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν "προσβάλλει κανένα, δεν προσέβαλε κανένα υπάρχει εκτίμηση προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς του τόπου."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [15] Δίκη αδελφών Αεροπόρου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ) Το Κακουργιοδικείο συνήλθε σήμερα στη Λευκωσία, μέσα σε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη δίκη των αδελφών Αεροπόρου, σε σχέση με την υπόθεση απόπειρας φόνου του Αντώνη Φανιέρου, που διαπράχθηκε στη Λάρνακα τον περασμένο Μάιο.

    Απαντώντας στα ζητήματα που έθεσε στην προακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος των αδελφών, Ευστάθιος Ευσταθίου το δικαστήριο δεν κρίνει σκόπιμο στο παρόν στάδιο να μεταβεί στους χώρους που σχετίζονται με το έγκλημα.

    Το δικαστήριο ανέφερε ακόμη ότι είναι αδιανόητο το δικαστήριο να επηρεάζεται από δημοσιεύματα και διαβεβαίωσε ότι οι ύποπτοι είναι αθώοι μέχρι της περί του αντιθέτου αποδείξεως.

    Αναφορικά με την επισήμανση του κ. Ευσταθίου ότι δεν του δόθηκαν όλες οι καταθέσεις, το Κακουργιοδικείο έδωσε οδηγίες όπως δοθούν αυτά τα πρακτικά εφόσον βέβαια υπάρχουν.

    Το δικαστήριο ανέβαλε τη διαδικασία για αύριο στις 10 το πρωί, οπότε και θα καταθέσει ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας Τάσος Σιμιλλίδης.

    Ο Σιμιλλίδης μεταφέρθηκε σήμερα στο χώρο το δικαστηρίου, αφού αναμένετο να καταθέσει.

    Στο προαύλιο του δικαστηρίου βρισκόταν και ο πατέρας της δολοφονηθείσας Χρυστάλλας Ιωάννου, απαιτώντας εξυχνίαση του φόνου της κόρης του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [16] Τρούλλοι - περισυλλογή ναρκών

    Λάρνακα,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τον εντοπισμό και την περισυλλογή των ναρκών που έχουν μετακινηθεί από τα ναρκοπέδια των Τρούλλων λόγω των ραγδαίων βροχών του περασμένου Σαββάτου στην περιοχή διενεργεί η Εθνική Φρουρά ενώ έχει περιφράξει αγροτικούς δρόμους και χωράφια όπου ενδεχομένως να έχουν μετατοπιστεί νάρκες.

    Παρά τις ζημιές που προκλήθηκαν στην κοινότητα των Τρούλλων από τη θεομηνία το θέμα των ναρκών φαίνεται να είναι και το πιο σοβαρό, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κοινοτάρχης των Τρούλλων Μάμας Αλεξίου, λόγω του άμεσου κινδύνου που διατρέχουν οι κάτοικοι.

    Κατά τη διάρκεια των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί αριθμός ναρκών με τη βοήθεια ανιχνευτών μετάλλου σε διάφορα σημεία γεγονός που ενισχύει τους φόβους για παράσυρση και άλλων ναρκών που πρέπει να εντοπιστούν και να αχρηστευτούν.

    Αίτημα της κοινότητας είναι όπως γίνει γενική επιτήρηση της περιοχής για τον εντοπισμό και τη συγκέντρωση των ναρκών και στη συνέχεια να ανοιχθούν οι δρόμοι για την ελεύθερη και ασφαλή δίοδο των κατοίκων.

    Στο μεταξύ, η ζωή στην κοινότητα των Τρούλλων επανήλθε στον κανονικό της ρυθμό με την παρουσία σήμερα συνεργείων από διάφορες υπηρεσίες που εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο, στην ηλεκτροδότηση, την υδατοπρομήθεια και την τηλεφωνική επικοινωνία.

    Την κοινότητα επισκέφθηκε από νωρίς το πρωί και κλιμάκιο της επαρχιακής διοίκησης για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.

    Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου, Επαρχος Λάρνακας Κύπρος Ματθαίου, "προκαταρκτικά φαίνεται ότι με όλο το κακό που δημιουργήθηκε δεν φαίνεται να υπάρχουν πολύ μεγάλες ζημιές. Σοβαρές ζημιές από την εισροή νερού και λάσπης υπέστησαν μόνο τρεις κατοικίες ενώ οι ζημιές σε άλλα υποστατικά είναι ελάχιστες".

    Ο Επαρχος Λάρνακας επεσήμανε ότι θα μελετηθεί προσεκτικά η λήψη προληπτικών μέτρων ώστε μακροπρόθεσμα να μπορούν να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θεομηνίες πιο αποτελεσματικά.

    Από τις βροχές πλημμύρισε επίσης η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών της κοινότητας, η οποία υπέστη ζημιές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΓΠ)

    [17] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος - Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πληφορορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βρετανία τις επόμενες δέκα μέρες.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο κ. Χριστοφίδης απαντώντας σχετική ερώτηση για το πρόγραμμα του Προέδρου Κληρίδη στο εξωτερικό.

    "Ο Πρόεδρος χαίρει άκρας υγείας όπως διαπιστώνετε όλοι καθημερινά από το σύνολο των κινήσεών του. Το θέμα υγείας θεωρείται λήξαν και αυτό είναι γνωστό από καιρό," ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.

    "Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις για τις κινήσεις του Προέδρου. Ο Πρόεδρος αναχωρεί για το Λονδίνο σήμερα το απόγευμα και την Τετάρτη θα μεταβεί στο Εδιμβούργο," είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο ίδιος θα αναχωρήσουν την Τετάρτη για το Λονδίνο και μετά για το Εδιμβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι εάν υπάρξουν πολιτικές επαφές θα ενημερωθεί ο Τύπος αμέσως μέσω της νενομισμένης διαδικασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [18] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.56 (+1.00)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.30 (+0.63)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.94 (-0.27)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.24 (-0.42)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77.42 (+4.27)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.21 (+1.68)
        Εμπορικές Εταιρείες                     45.23 (+0.07)
        Αλλες Εταιρείες                         58.77 (+1.24)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  588807.060
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 20 October 1997 - 13:02:52 UTC