Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο - Κυπριανού
  • [02] Κληρίδης - Κυπριακό - S-300
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Εισήγηση Ε.Γ. ΔΗΚΟ

  • [01] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τον τερματισμό της συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) με τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) αποφάσισε να εισηγηθεί το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Οπως δήλωσε το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, το θέμα των Υπουργών του ΔΗΚΟ στη συγκυβέρνηση θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για απόφαση.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι "δεν θεωρείται σωστό αυτή τη στιγμή να φύγουν οι Υπουργοί, εφόσον θα απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δέκα μέρες και θα είμαι Προεδρεύων της Δημοκρατίας".

    Τόνισε, μάλιστα, ότι "δεν είναι σωστό να δημιουργήσουμε αυτή τη στιγμή, όποια και να είναι η αιτία, οποιοδήποτε πρόβλημα που να θεωρηθεί πολιτικό πραξικόπημα, κατά κάποιο τρόπο".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι μόλις επιστρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, "θα ενημερωθεί και θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για να πάρει τις τελικές αποφάσεις".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διευκρίνισε ότι ο τερματισμός της συνεργασίας δεν είναι απόφαση, αλλά ομόφωνη εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή "αρχίζει πιο έντονα από σήμερα", με τη δική του υποψηφιότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

    [02] (Κ) Κληρίδης - Κυπριακό - S-300

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε σήμερα ότι ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόρκι Μουράτοφ, διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα αμερικανικού στρατιωτικού περιοδικού, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, και του Ρώσου Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, για να μην έρθουν στην Κύπρο οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πυραύλοι S - 300.

    "Εμείς τον ρωτήσαμε, όταν ακούσαμε αυτό το πράγμα, και απάντησε ότι είναι όνειρο μέσω θερινής νυκτός" ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

    Εξάλλου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει εκτιμήσεις από την Αθήνα ότι θα υπάρξει μια συνέχεια στην κρίση που προκάλεσε η Τουρκία, την περασμένη βδομάδα, και ερωτηθείς να πει σε ποιό επίπεδο - πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, θα είναι αυτή η πρόκληση, αν τελικά υπάρξει, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε πως δεν προβλέπει κρίση στο Κυπριακό αυτή τη στιγμή.

    Οσον αφορά τις Ελλαδοτουρκικές σχέσεις, παρατήρησε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

    "Το κατά πόσον αυτό θα δημιουργήσει κρίση ή όχι", σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "είναι ολίγο πολύ ενωρίς να το αποφασίσει κανείς".

    Οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη έγιναν το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρηση του για το Λονδίνο, απ' όπου θα μεταβεί στο Εδιμβούργο, στη Σκωτία, για να πάρει μέρος στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας, που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εισήγηση Ε.Γ. ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απέφυγε να σχολιάσει τη σημερινή εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), για απόσυρση του κόμματος από τη συγκυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Λάρνακας το απόγευμα για το Λονδίνο, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν θέλησε να σχολιάσει την εν λόγω εισήγηση, που θα τεθεί προς την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ για τελική απόφαση.

    Οπως ανέφερε, "όταν ο κ. Κυπριανού εξήγγειλε, προ ορισμένων μηνών, την υποψηφιότητά του, είπα ότι ασκεί ένα δημοκρατικό δικαίωμα. Και τώρα", πρόσθεσε, "λέω ότι ασκεί ένα δημοκρατικό του δικαίωμα".

    Αναφορικά με το θέμα εξαγγελίας της δικής του υποψηφιότητας, για τις προεδρικές εκλογές του 1998, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν έχει πάρει απόφαση ακόμα. Ανέφερε ότι θα αποφασίσει εάν θα είναι υποψήφιος και θα ανακοινώσει την απόφασή του μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας και συγκεκριμένα τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

    Επεσήμανε ότι ο λόγος που δεν επιθυμούσε να αποφασίσει ή να ανακοινώσει σχετική απόφαση ήταν γιατί θέλει να προωθεί το Κυπριακό στο εξωτερικό ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μην θεωρηθεί ότι όσα κάνει τα πράττει ως υποψήφιος Πρόεδρος για να κερδίσει τις εκλογές.

    Σε ό,τι αφορά την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, η οποία θα υποβληθεί προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, για απόσυρση από τη συγκυβέρνηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι κάτι τέτοιο θα τον απασχολήσει "εάν και όταν παραιτηθούν ή μου υποβάλουν τις παραιτήσεις τους" οι Υπουργοί οι οποίοι προέρχονται από το ΔΗΚΟ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι κατά την παραμονή του στο Εδιμβούργο, της Σκωτίας, όπου θα μεταβεί στη συνέχεια για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας, θα έχει σωρεία επαφών με αρχηγούς κρατών για προώθηση του Κυπριακού.

    Σημείωσε πως επιθυμεί όπως όλοι αυτοί γνωρίζουν ότι οι ενέργειές του γίνονται με βάση την προώθηση του Κυπριακού και όχι για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "βασικό θέμα στον προβληματισμό μου είναι το τί θα μπει στο ανακοινωθέν της Κοινοπολιτείας για το Κυπριακό", παρατηρώντας ότι "και έχουμε προβλήματα και δυσκολίες". Πρόσθεσε πως "φαίνεται ότι υπάρχει μια προσπάθεια να είναι όλα τα θέματα πιο σύντομα και εμάς δεν μας συμφέρει η συντομία".

    Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι προγραμματίζει την πραγματοποίηση δύο δημοσιογραφικών διασκέψεων, μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου.

    Η μία, εξήγησε, θα ασχοληθεί με το εθνικό πρόβλημα και η δεύτερη με την ανάλυση του έργου που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην εσωτερική διακυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 20 October 1997 - 17:46:45 UTC