Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πατριάρχης - Ουάσιγκτον
  • [02] Δηλώσεις Ρούμπιν - Αντιδράσεις
  • [03] Αναστασιάδης - ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ
  • [04] ΕΔΕΚ για εξελίξεις στο ΔΗΚΟ
  • [05] Ιακώβου - Συγκυβέρνηση
  • [06] Διαμαρτυρία Κύπρου στα ΗΕ
  • [07] Ισραήλ - Τουρκία
  • [08] Συνέδριο - Ισλάμ - Δύση
  • [09] Δίκη Αεροπόρων
  • [10] Δήμος Αμμοχώστου - Εβκάφ

  • [01] (Κ) Πατριάρχης - Ουάσιγκτον

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,21/10/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε χθες ικανοποίηση για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία όπως τονίστηκε, αναμένεται ότι θα είναι "πολύ παραγωγική".

    "Θεωρώ ότι θα είναι μία πολύ παραγωγική επίσκεψη", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικλ Μακέρι. Η επίσκεψη αυτή, είπε, θα επιτρέψει στον Πατριάρχη "να προωθήσει τα συμφέροντα για τα οποία εκφράστηκε τόσο ανοικτά και υπερασπίστηκε τόσο σθεναρά στη διάρκεια των ταξιδιών του σε ολόκληρο τον κόσμο".

    Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και άλλοι Αμερικανοί επίσημοι.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ξεκίνησε το πρόγραμμά του στην αμερικανική πρωτεύουσα με επίσκεψη στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, όπου ξεναγήθηκε από το Διευθυντή και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της ξενάγησης ήταν όταν ο Πατριάρχης βρέθηκε μπροστά στην πλάκα με τα ονόματα των Ελλήνων που κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου με κίνδυνο της ζωής τους βοήθησαν στη διάσωση των Εβραίων.

    Μετά από σύντομη ομιλία, που απηύθυνε ο Πατριάρχης, του απενεμήθη αναμνηστική πλακέτα.

    Αργά το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη σε δοξολογία που τελέστηκε προς τιμή του στον Καθεδρικό Ναό της Ουάσιγκτον, παρουσία πλήθους πιστών και επισήμων.

    Το βράδυ, ο Πατριάρχης παρέστη σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμή του από το Δόκτωρ Τζέιμς Μπίλινγκτον επικεφαλής της Βιβλιοθήκης. Στην εκδήλωση παρέστη και ο έκπτωτος, τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος με την οικογένειά του.

    Το Κογκρέσο θα απονέμει στον Πατριάρχη το Χρυσό Μετάλιο του Σώματος, ενώ ο Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του.

    Αργότερα, στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν θα απονεμηθεί τιμητικό διδακτορικό στον Οικουμενικό Πατριάρχη από τον Πρόεδρο του πανεπιστημίου, Αιδεσιμότατο Λίο Ο'Ντόνοβαν.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Δηλώσεις Ρούμπιν - Αντιδράσεις

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,21/10/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Υπερπτήση πάνω από την Κύπρο, που δεν έπρεπε να είχε γίνει, αφού παραβίασε το μορατόριουμ, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν την πτήση του μεταγωγικού αεροσκάφους, που μέτεφερε τον Υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο από την Κύπρο στην Ελλάδα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις παρενοχλήσεις από τουρκικά F16 στο αεροσκάφος του κ. Τσοχατζόπουλου, ο κ. Ρούμπιν είπε "μιλάτε για αεροσκάφη και το αεροπλάνο του Υπουργού Αμυνας. Γιατί δεν είχε τίποτε να κάνει με υπερπτήσεις; Ηταν πάνω από την Κύπρο ως υπερπτήση. Δεν παύει να είναι υπερπτήση που νομίζουμε ότι δεν πρέπει να γίνεται".

    Ο κ. Ρούμπιν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν την επιστροφή της εφαρμογής της απαγόρευσης των υπερπτήσεων: "Θα θέλαμε και οι δυο πλευρές να πραγματοποιούν τις ασκήσεις τους με τρόπο που να περιορίζει την τριβή".

    Οι δηλώσεις Ρούμπιν χαρακτηρίστηκαν απαράδεκτες από κυβερνητικές πηγές στην Ελλάδα, οι οποίες εξέφρασαν δυσφορία.

    Οι ίδιες πηγές θεωρούν το φαινόμενο της σύγχυσης των υπερπτήσεων στην Κύπρο με την πτήση του αεροσκάφους που μετέφερε τον κ. Τσοχατζόπουλο στο FIR Αθηνών, φαινόμενο ανεύθυνο κι επικίνδυνο.

    Εκτός, τονίζουν οι ίδιες πηγές, αν υπάρχει άγνοια της πραγματικότητας ή επιδιώκεται υποτίμηση της νοημοσύνης και παραπλάνηση της κοινής γνώμης, κάτι που επίσης είναι απαράδεκτο. (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Αναστασιάδης - ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο ΔΗΣΥ θα μείνει σταθερά προσηλωμένος στις αρχές του προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία του με το ΔΗΚΟ, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται με τις αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα με τους συνεργάτες του κόμματος μπορούν να ξεπεραστούν.

    "Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη συνεργασία με το ΔΗΚΟ χωρίς εξωσυζυγικές σχέσεις", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

    Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση στο ΔΗΚΟ να προβληματιστεί μαζί με το ΔΗΣΥ γιατί όπως είπε, "ο κόσμος του ΔΗΚΟ αξίζει καλύτερης τύχης από αυτήν που το προδιαγράφουν οι κακοί σύμβουλοι του περιβάλλοντος εκείνου, που πιθανόν να επηρεάζει αποφάσεις και σκέψεις της ηγεσίας του."

    Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι υπάρχει και ο δεύτερος γύρος των εκλογών για συνεργασία με το ΔΗΚΟ, αν αυτή δεν επιτευχθεί από τον πρώτο γύρο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] ΕΔΕΚ για εξελίξεις στο ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης σχολιάζοντας την απόφαση του ΔΗΚΟ για διάλυση της συγκυβέρνησης, δήλωσε ότι το κόμμα του είχε προτείνει συνεργασία στο ΔΗΚΟ αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

    Ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε εξάλλου ότι ο κ. Κυπριανού θέτει ως όρο ακόμη και για συνομιλίες με τα άλλα κόμματα τη δική του αποκλειστικά υποψηφιότητα, κάτι που όπως τόνισε, δεν σημαίνει διάλογο.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε όπως ο διάλογος διεξάγεται πάνω στις τυχόν διαφορές, στα βασικά θέματα και κυρίως στο εθνικό, παρά στις υποψηφιότητες.

    Τέλος ανέφερε ότι αδυνατεί να ερμηνεύσει τις δηλώσεις Κυπριανού, ότι διαλύεται η συνεργασία με το ΔΗΣΥ και ταυτόχρονα ότι θα γίνει διάλογος για τυχόν νέα συνεργασία με το ίδιο κόμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Ιακώβου - Συγκυβέρνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,21/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Γιώργος Ιακώβου θεωρεί ότι η διάλυση της συγκυβέρνησης δίνει ευκαιρία για τη δημιουργία συνθηκών μεγαλύτερης απήχησης της δικής του υποψηφιότητας.

    Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο κ. Ιακώβου υποστήριξε ότι αν υπάρχει κάτι εκπληκτικό είναι πως η συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ διατηρήθηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν διαλύθηκε νωρίτερα.

    Ερωτηθείς εάν με την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ επηρεάζεται η δική του υποψηφιότητα, ο κ. Ιακώβου απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι η δική του υποψηφιότητα απευθύνεται στον ευρύτερο χώρο του κέντρου και τους ανέντακτους πολίτες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Διαμαρτυρία Κύπρου στα ΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε διαμαρτυρία προς τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλοντας τις μαζικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 14 Οκτωβρίου 1997.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Νίκος Αγαθοκλέους, με επιστολή του προς τη ΓΣ και το ΣΑ των ΗΕ αναφέρει ότι κατά την εν λόγω περίοδο παρατηρήθηκε ένας ανησυχητικά αυξανόμενος αριθμός παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FIR Λευκωσίας, από αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

    Ο κ. Αγαθοκλέους δίνει λεπτομερή στοιχεία για τις παραβιάσεις και τονίζει ότι αυτές προκαλούν σοβαρή ανησυχία και αυξάνουν την ένταση στην Κύπρο, κατά παράβαση των σχετικών προνοιών και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό.

    Ταυτόχρονα, οι πτήσεις αυτές παραβιάζουν τους κανόνες διεθνούς αεροπλοϊας και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, αναφέρει ο κ. Αγαθοκλέους.

    Καταλήγοντας, ο κ. Αγαθοκλέους εκφράζει έντονη διαμαρτυρία γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιφρονώντας τη διεθνή έννομη τάξη, τον Καταστατικό Χάρτη και όλες τις αποφάσεις των ΗΕ για το Κυπριακό.

    Η επιστολή του κ. Αγαθοκλέους με ημερονηνία 16/10/1997, κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της ΓΣ και του ΣΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] Ισραήλ - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,21/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε χθες ότι η χώρα του "έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η επιχείρηση ασφαλείας που διεξάγει με την Τουρκία δεν στρέφεται εναντίον της Ελλάδας ή της Κύπρου ή οποιωνδήποτε άλλων τρίτων".

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ επιθυμεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι όλες οι διεθνείς προσπάθειες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Είπε, ακολούθως, ότι το Ισραήλ "δεν ενδιαφέρεται να κάνει βήματα που δυνατόν να επηρεάσουν αρνητικά τις προσπάθειες που στοχεύουν στην εξεύρεση ειρηνικών λύσεων σε θέματα που εκκρεμούν μεταξύ των μερών στην περιοχή".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Σέμι Τζουρ είπε ότι "στόχος του είναι να τονίσει και να συνεχίσει τις καλές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου και να προωθήσει και να ενδυναμώσει τους δεσμούς σε όλους τους τομείς".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Συνέδριο - Ισλάμ - Δύση

    Λευκωσία,Κύπρος,21/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος θα φιλοξενήσει την ερχόμενη βδομάδα διήμερο συνέδριο με τίτλο "Πολιτικό Ισλάμ και η Δύση" με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από διπλωματικούς, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους.

    Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, σκοπός του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο "Χίλτον" στη Λευκωσία, είναι να αναλύσει το παγκόσμιο φαινόμενο της αυξανόμενης ανάμειξης του Ισλαμισμού και ισλαμικών ομάδων στη Μέση Ανατολή και αλλού στην πολιτική και την αντιμετώπιση της Δύσης.

    Το συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο για Παγκόσμιο Διάλογο, που εδρεύει στην Κύπρο και του οποίου ηγείται ο κ. Χοσέιν Αλικάνι, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Rutgers στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Αλικάνι δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Κύπρος χαίρει σεβασμού από όλα τα μέρη ως χώρος όπου υπάρχει ελευθερία του λόγου. Αποτελεί τη μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή όπου ομάδες και άτομα με διαφορετικές απόψεις μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις θέσεις και εκτιμήσεις τους.

    Ανάμεσα στις προσωπικότητες που θα προσφωνήσουν το συνέδριο είναι η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ Φεντερίκο Μαγιόρ, ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Αγκυρα και νυν αρθρογράφος στην εφημερίδα Le Monde Diplomatique, Ερικ Ρουλό, ο καθηγητής Σάμουελ Χάντινγτον του Πανεπιστημίου Harvard και ο γιος του Σοβιετικού ΥΠΕΞ Ανδρέι Γκρομίκο, Ανατόλι Γκρομίκο.

    Οι ομιλητές θα θίξουν θέματα όπως το Ισλάμ στην τουρκική, την αμερικανική και ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, πετρέλαιο και Ισλάμ, το Ισλάμ και η Δύση: Από τη διένεξη στο διάλογο και τάσεις και εξελίξεις στο πολιτικό Ισλάμ στον αραβικό κόσμο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Δίκη Αεροπόρων

    Λευκωσία,Κύπρος,21/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα η δίκη των αδελφών Χαμπή, Αντρου και Πανίκου Αεροπόρου, με κύριο μάρτυρα τον Τάσο Σιμιλλίδη.

    Οι αδελφοί Αεροπόρου έφθασαν στο Δικαστήριο γύρω στις 9.45 και η δίκη άρχισε γύρω στις 10.30.

    Ο δικηγόρος των τριών αδελφών, Ευστάθιος Ευσταθίου, ανέφερε στο Δικαστήριο ότι απέστειλε επιστολή στην κατηγορούσα αρχή, σχετικά με το αίτημά του να του δοθούν όλες οι καταθέσεις.

    Εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής, ο Πέτρος Κληρίδης είπε ότι έλαβε την επιστολή, αλλά ανέφερε ότι δεν υπάρχουν άλλες καταθέσεις.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κληρίδης προχώρησε στην εναρκτήριά του ομιλία. Γύρω στις 10.45, εισήλθε στην αίθουσα του Δικαστηρίου ο πρώτος και κύριος μάρτυρας της υπόθεσης, Αναστάσιος (Τάσος) Σιμιλλίδης, ο οποίος απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις της κατηγορούσας αρχής και αναγνώρισε τεκμήρια.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Δήμος Αμμοχώστου - Εβκάφ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε προς τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Δήμος Αμμοχώστου, για τις προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλούς του ιδρύματος Εβκάφ, Τανέρ Ντερβίς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το Εβκάφ είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης περισσότερων από τις μισές ιδιοκτησίες της Αμμοχώστου.

    Με τηλεγράφημά του προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τους Αρχηγούς των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Πρέσβη της ΕΕ στην Κύπρο, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος επισημαίνει ότι, με τους ισχυρισμούς του ο Τανέρ Ντερβίς στοχεύει με δόλιο τρόπο στον έλεγχο των Ε/κ περιουσιών.

    "Ο Τούρκος κατακτητής έχει αποθρασυνθεί εντελώς εφόσον βλέπει πως δεν του επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα", τονίζει στο τηλεγράφημά του ο κ. Πούγιουρος.

    Ο Δήμος Αμμοχώστου καλεί τα ΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρουν δραστικά μέτρα, ώστε να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι από την Κύπρο, να τερματιστεί η παράνομη κατοχή και να επιβληθεί το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 21 October 1997 - 13:02:46 UTC