Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος - τουρκικές Τράπεζες
  • [03] Πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμου Λευκωσίας
  • [04] Υπ. Εξωτερικών - Μορατόριουμ πτήσεων
  • [05] Υπ. Εμπορίου - Γ.Σ Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
  • [06] Αναστασιάδης - δηλώσεις

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,21/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.07 (-0.63)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.18 (-0.14)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.75 (-0.30)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.84 (-0.70)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.71 (-3.50)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.77 (-0.67)
        Εμπορικές Εταιρείες                     44.89 (-0.75)
        Αλλες Εταιρείες                         58.72 (-0.09)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  613026.776
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MX)

    [02] Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος - τουρκικές Τράπεζες

    Λευκωσία,Κύπρος,21/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ερώτηση στη Βουλή των Λόρδων, για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τουρκικές Τράπεζες που λειτουργούν στη Βρετανία, κατέθεσε ο Λόρδος Εϊβμπερι, του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

    Συγκεκριμένα, ο Λόρδος Εϊβμπερι ζήτησε εξηγήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση για τα μέτρα που λαμβάνονται αναφορικά με ισχυρισμούς ότι τουρκικές Τράπεζες, στη Βρετανία, χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο προέρχεται από εμπόριο ναρκωτικών.

    Απαντώντας εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, ο Λόρδος Μάκιντος του Χάρινγκεϊ, Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, είπε ότι αυτή δίνει μεγάλη βαρύτητα στην οικονομική πτυχή που έχει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Παρατήρησε, όμως, ότι το θέμα των ισχυρισμών για εγκληματική δραστηριότητα είναι θέμα που αφορά την Αστυνομία.

    "Δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσω τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε συγκεκριμένης υπόθεσης", κατέληξε ο Λόρδος Μάκιντος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [03] Πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμου Λευκωσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,21/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με κεντρικό θέμα τις σχέσεις Κύπρου - Γαλλίας θα πραγματοποιηθούν φέτος από τις 10 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Λευκωσίας. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αφιέρωμα στο γαλλικό κινηματογράφο με ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούν οι Γάλλοι ηθοποιοί Υβ Μοντάν και Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Εξάλλου στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας του παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη Alexandre Lagoya, έκθεση με έργα ζωγραφικής, σχεδίων και φωτογραφιών γνωστών Γάλλων, Ιταλών και Ισπανών καλλιτεχνών, ιστορική έκθεση με θέμα: "H Κύπρος του 19ου αιώνα: Με τα μάτια των Γάλλων", εικαστική έκθεση με θέμα "Διαδρομή: Αφιέρωμα στους Κύπριους καλλιτέχνες που έζησαν, σπούδασαν ή επηρεάστηκαν από τα εικαστικά ρεύματα της Γαλλίας (1900 - 1960) και ημερίδα με τη συμμετοχή ιστορικών, ερευνητών, επιστημόνων και άλλων μελετητών για τις διαχρονικές σχέσεις Κύπρου - Γαλλίας.

    Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα βραβευθεί ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Συπριέν Κατσαρή για τη μεγάλη προσφορά του στον τομέα της μουσικής και για τη συνεχή προβολή διεθνώς της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] Υπ. Εξωτερικών - Μορατόριουμ πτήσεων

    Λευκωσία,Κύπρος,21/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ουδέποτε υπήρξε συμφωνία για μορατόριουμ πτήσεων υπεράνω του κυρίαρχου εναέριου χώρου της Κύπρου", τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εξεδόθη με αφορμή τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Ρούμπιν.

    "Δεν νοείται συμφωνία μορατόριουμ με την Τουρκία", προστίθεται, "που εξισώνει τις παραβιάσεις του κυρίαρχου εναέριου χώρου της Κύπρου από την τουρκική αεροπορία, με τη νόμιμη πρόσκληση της Ελληνικής Αεροπορίας, από την κυπριακή κυβέρνηση, να συμμετέχει σε ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς, μέσα στα πλαίσια του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου".

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ακόμη, ότι τα αποτελέσματα των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη και στο Μοντρέ "δεν δικαιολογούσαν για την περίοδο της άσκησης 'Νικηφόρος' παράταση της μονομερούς απόφασης", που είχε λάβει η κυπριακή κυβέρνηση πέρσι χάριν του καλού κλίματος των συνομιλιών, να μη ζητήσει τη συμμετοχή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε ασκήσεις μέχρι το μήνα Σεπτέμβριο, που αναμένετο να λήξει η περίοδος των συνομιλιών.

    Εξάλλου, υπενθυμίζεται πως, παράλληλα με τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης, η αμερικανική κυβέρνηση πληροφόρησε την κυπριακή ότι η Τουρκία αποφάσισε αποφυγή πτήσεων, κατά την ίδια περίοδο, ενώ σημειώνεται ότι "κατ' εξακολούθηση η Τουρκία παραβίασε την προαναφερθείσα υπόσχεσή της προς την αμερικανική κυβέρνηση".

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι η δήλωση αποφυγής πτήσεων και από τις δύο πλευρές αφορούσε μαχητικά αεροπλάνα και όχι μεταγωγικά.

    "Η παρενόχληση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας κ. Τσοχατζόπουλο, από τουρκικά μαχητικά, αποτελεί ύψιστης μορφής πρόκληση από πλευράς Τουρκίας, η οποία έπρεπε να τύχει της σαφούς καταδίκης όσων ενδιαφέρονται τόσο έντονα για τις πτήσεις υπεράνω του εναέριου χώρου της Κύπρου", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιφυλάσσει στον ευατό της το δικαίωμα να αποφασίσει, εάν κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται υπό τις περιστάσεις, κατά πόσο θα πρέπει ή όχι και για πόσο χρονικό διάστημα να αποφεύγονται προσκλήσεις συμμετοχής της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στις στρατιωτικές της ασκήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] Υπ. Εμπορίου - Γ.Σ Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

    Λευκωσία,Κύπρος,21/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ετοιμότητα και την προθυμία της Κύπρου να προσφέρει την εμπειρία που απέκτησε στον τομέα του τουρισμού και να ηγηθεί της πορείας για περιφερειακή και διπεριφερειακή συνεργασία στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή.

    Ο κ. Χριστοφή, ο οποίος προσφωνούσε τη 13η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, που οργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι κατ' αυτόν τον τρόπο τίθενται τα θεμέλια για την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη όλων των λαών της περιοχής.

    Οπως τόνισε, "τελικός στόχος και σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας, μέσω της συνεργασίας".

    Αναφερόμενος στα επιτεύγματα που παρουσίασε η Κύπρος στον τουριστικό τομέα, ο κ. Χριστοφή είπε ότι στα "τελευταία 20 χρόνια ο τουρισμός της Κύπρου σημείωσε μοναδική και αξιοσημείωτη επιτυχία".

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, πέρσι φιλοξενήθηκαν στο νησί δύο περίπου εκατομμύρια τουρίστες και η συμβολή του τομέα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ήταν 20% περίπου. Εξάλλου, είπε, τα έσοδα ξένου συναλλάγματος υπερέβησαν το 1,5 δισεκατομμύριο αμερικανικά δολάρια, που αντιπροσωπεύει πέραν του 44% των ολικών εσόδων μας από τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

    Ο κ. Χριστοφή είπε ακόμη ότι ο τουριστικός τομέας προσφέρει άμεση και έμμεση απασχόληση στο 25% του επικερδώς απασχολουμένου πληθυσμού και, ουσιαστικά, αποτελεί τον κύριο στυλοβάτη της οικονομικής μας ανάπτυξης, επειδή συνέβαλε σημαντικά στη σταθερότητα του νομίσματος μας και της οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [06] Αναστασιάδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) εξέφρασε απόψε την επιθυμία να συνεχιστεί η συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), στη βάση αρχών και κοινού προγράμματος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η συγκυβέρνηση απέδωσε σημαντικότατο έργο στο Κυπριακό, στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και την οικονομία.

    Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, που εξεδόθη ύστερα από την αποψινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου (Π.Γ.) του κόμματος, στην οποία αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

    Οπως είπε, κατά τη συνεδρία, το Π.Γ. "μελέτησε με ψυχραιμία την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί".

    Εξέφρασε τη λύπη του κόμματός του για τη διακοπή της συνεργασίας, η οποία, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, "διακόπτεται όχι για θέματα πολιτικής, αλλά (για θέματα) που εκτιμώνται ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν".

    Χαρακτήρισε "άδικες τις αποδιδόμενες κατηγορίες, περί έλλειψης συνεργασίας ή σεβασμού προς τους συνεταίρους μας", προσθέτοντας, μάλιστα, ότι "με περισσότερη νηφαλιότητα και... ψυχραιμία, μπορεί να διαπιστωθεί ότι, ίσως, ήταν βεβιασμένη η απόφαση που ελήφθη από πλευράς ΔΗΚΟ".

    "Με τους συνεργάτες μας (ΔΗΚΟ) έχουμε μεριστεί εν τη ουσία", ανέφερε, "ανεξαρτήτως ποσοστών και τη συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο και τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και μαζί... έχουμε αποδώσει έργο, για το οποίο", όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, "θα έπρεπε όλοι να γνοιαζόμαστε, για να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες που η συγκυβέρνηση είχε και απέδωσε".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι πρόθεση του κόμματός του είναι να συνεχιστούν οι επαφές με το ΔΗΚΟ, "προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα, που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα έχουν αναφυεί".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 21 October 1997 - 20:46:43 UTC