Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Αμερικανικό Κέντρο πληροφοριών
  • [03] Τράπεζα Κύπρου - Εξαμηνιαία αποτελέσματα
  • [04] Κένεθ Μπριλ - Κυπριακό
  • [05] ΟΝΕ - Χριστοδούλου

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.82 (-0.32)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.81 (-0.42)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.67 (-0.13)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.93 (+0.16)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.28 (-0.58)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.65 (-0.19)
        Εμπορικές Εταιρείες                     44.56 (-0.74)
        Αλλες Εταιρείες                         59.24 (+0.89)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  452828.852
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)

    [02] Αμερικανικό Κέντρο πληροφοριών

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, τέλεσε σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια του Αμερικανικού Κέντρου Πληροφοριών κι Εγγράφων (American Documentation Centre).

    Το Κέντρο αντικαθιστά τη βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κέντρου, μετατρέποντας την παραδοσιακή βιβλιοθήκη σε σύγχρονο κέντρο πληροφοριών.

    Μιλώντας στην τελετή, ο κ. Μπριλ είπε ότι "αυτό αποτελεί πραγματικά ένα μεγάλο βήμα, διότι προχωρούμε από την παλιά τεχνολογία των βιβλίων και του χαρτιού στη σύγχρονη τεχνολογία και πρόσβαση σε πληροφορίες".

    Ο κ. Μπριλ είπε ότι μέχρι τώρα όλες οι πληροφορίες βρίσκονταν στα ράφια, ενώ τώρα, μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Κέντρο, μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σε όλες τις βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ και πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Τράπεζα Κύπρου - Εξαμηνιαία αποτελέσματα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ θετικά είναι τα αποτελέσματα για το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου το πρώτο εξάμηνο του 1997, με λειτουργικά κέρδη 22,1 εκατομμύρια λίρες, και το ίδιο θετικά προβλέπονται και για το δεύτερο εξάμηνο αυτού του χρόνου.

    Παράλληλα, εκτιμάται ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη από το 1997, τόσο για την Τράπεζα Κύπρου όσο και για την οικονομία του τόπου γενικότερα.

    Αυτά δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος, Σόλων Τριανταφυλλίδης, κατά την καθιερωμένη ετήσια ενημερωτική συνάντηση με τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, όπου ανέλυσε τα εξαμηνιαία αποτελέσματα και τις προοπτικές.

    "Το 1997 εξελίσσεται πάρα πολύ καλά, πολύ καλύτερα απ' ότι πιστεύαμε στις αρχές του χρόνου και η αύξηση στα κέρδη της Τράπεζας θα είναι γύρω στο 10%", δήλωσε στους δημοσιογράφους λίγο πριν από την ενημέρωση που έγινε στα Κεντρικά Γραφεία Διοίκησης, στην Αγία Παρασκευή, στη Λευκωσία.

    "Οι προβλέψεις για το 1998 είναι ότι θα είναι ένας πολύ καλός χρόνος", είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, εκτιμώντας ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη απ' ότι το 1997 "τόσο για την Τράπεζα Κύπρου όσο και για την οικονομία του τόπου γενικότερα".

    Στα μελλοντικά σχέδια, παραμένει ως κυριώτερος στόχος η ανάπτυξη του Συγκροτήματος στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει το άνοιγμα Γραφείων στη Ρωσία και στη Γιουγκοσλαβία, χώρες που δεν υπάρχουν Κύπριοι και Ελλαδίτες, καθώς, βέβαια, περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

    Σκοπός, όπως είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι η προσέλκυση υπεράκτιων εταιριών και η ανάπτυξη εμπορικών συνεργασιών των χωρών αυτών (Ρωσία - Γιουγκοσλαβία) με την Κύπρο.

    Μιλώντας προς τους μετόχους του Συγκροτήματος, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι για την πρώτη εξαμηνία του 1997, τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν αύξηση 10,2% και έφθασαν τα 22,1 εκατομμύρια λίρες, σε σύγκριση με 20,1% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 1996.

    Για το υπόλοιπο του 1997, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ότι προβλέπεται πως θα υπάρξει αύξηση των κερδών, τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα του 10% της πρώτης εξαμηνίας.

    Για το 1998, σημείωσε πως "δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν αβέβαιες πολιτικές καταστάσεις" τα κέρδη του Συγκροτήματος θα έχουν ικανοποιητική αύξηση.

    Παρουσιάζοντας τη σημερινή εικόνα του Συγκροτήματος στο διεθνή χώρο, αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του διεθνούς Οίκου Salomon Brothers, στην οποία τονίζεται ότι η Τράπεζα Κύπρου μπορεί να συναγωνισθεί και πρέπει να συγκρίνεται με τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες της Ελλάδας.

    Για την επέκταση του Συγκροτήματος στο εξωτερικό, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε τη λειτουργία Γραφείων Αντιπροσωπείας στη Μόσχα και το Βελιγράδι, για παροχή πληροφοριών σε εταιρίες που στοχεύουν να αρχίσουν υπεράκτιες εργασίες στη Κύπρο, καθώς σε Κύπριους και Ελλαδίτες επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και τα Βαλκάνια.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι η χρηματιστηριακή αξία όλων των κερδοφόρων δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα ανέρχεται στα 100 εκ. λίρες, και είπε ότι δεν έχει σταλεί επιπλέον κεφάλαιο από το αρχικό των 8 εκ. λιρών, του 1991.

    Είπε, ακόμα, ότι η προοπτική ενισχύεται από την αναμενόμενη περαιτέρω ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα μετά την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της νομοθεσίας, υφιστάμενης και προτεινόμενης, που αφορά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), τονίζοντας εμφαντικά ότι το Συγκρότημα είναι ταγμένο και το έχει αποδείξει "υπέρ της πλήρους διαφάνειας των συναλλαγών του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δημοσίων εταιρίων" με το ΧΑΚ.

    Τάχθηκε, ωστόσο, υπέρ της ευθυγράμμισης της κυπριακής νομοθεσίας, στο σχετικό θέμα, με ό,τι επικρατεί στις περισσότερες χώρες που έχουν Χρηματιστήρια "με πολύ περισσότερη ιστορία από εμάς και με την ιδίαν τουλάχιστον αποφασιστικότητα για διαφάνεια".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [04] Κένεθ Μπριλ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο θόρυβος γύρω από στρατιωτικά θέματα δεν οφελεί την Κύπρο, τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ.

    Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να δίδεται τόση σημασία σε στρατιωτικά θέματα και θα πρέπει να στραφεί η προσοχή στην πολιτική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, πράγμα που αποτελεί και στόχο των ΗΠΑ.

    Ο κ. Μπριλ, ο οποίος μιλούσε μετά τα εγκαίνια του Αμερικανικού Κέντρου Πληροφοριών κι Εγγράφων, αναφέρθηκε και στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροσκάφη, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν "να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με εποικοδομητική διαδικασία και να μην ασχολούμαστε με δραστηριότητες που είναι λιγότερο εποικοδομητικές ή που προκαλούν ένταση".

    Στόχος μας, είπε, είναι "να προωθήσουμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και μιαν πολιτική διαδικασία στην Κύπρο", ώστε η προσοχή μας να επικεντρωθεί σε ουσιαστικά πολιτικά θέματα και όχι σε στρατιωτικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να λεχθεί ότι υπάρχει ένταση.

    Κληθείς να σχολιάσει τις διάφορες δηλώσεις που έγιναν από αμερικανικής πλευράς για τις παρενοχλήσεις του αεροσκάφους του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλου, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ο κ. Μπριλ είπε ότι "οι ΗΠΑ δεν θέλουν να κάνουν οτιδήποτε που να δίνει την εντύπωση ότι πρέπει να γίνεται οτιδήποτε άλλο εκτός από εποικοδομητικές δραστηριότητες".

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει μορατόριουμ πτήσεων στην Κύπρο, ο κ. Μπριλ είπε ότι "υπήρχε μορατόριουμ, το οποίο έληξε με τις υπερπτήσεις κατά την άσκηση Νικηφόρος".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τουρκικά μαχητικά είχαν προβεί σε υπερπτήσεις πριν από την άσκηση, ο κ. Μπριλ είπε ότι "η κατάσταση ήταν καλύτερη προηγουμένως, από ότι είναι τώρα".

    Επανέλαβε ότι "θα θέλαμε να επιστρέψουμε στην κατάσταση όπου ο κόσμος δεν μιλά γι' αυτά τα πράγματα κι εστιάζεται στο πολιτικό πρόβλημα".

    Ο κ. Μπριλ τόνισε, εξάλλου, ότι λέγονται πολλά για στρατιωτική ένταση, πράγμα που "δεν είναι καλό για την Κύπρο".

    Είπε ότι "δεν είναι καλό οικονομικά, δεν είναι καλό για την πολιτική διαδικασία", προσθέτοντας ότι "είναι καιρός να μην εστιαζόμαστε στην ένταση και τις στρατιωτικές δραστηριότητες και να επικεντρωθούμε στην πολιτική διαδικασία".

    Ο κ. Μπριλ είπε ότι αυτός είναι ο στόχος των ΗΠΑ και αυτό θα προωθήσουν.

    Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Μπριλ είπε ότι το μήνυμα που στέλνει ο Αμερικανός αξιωματούχος είναι ότι "έρχεται η ώρα να επικεντρωθούμε πάνω στο πώς προχωρούμε μπροστά".

    Είπε, ακόμη, ότι "είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε μερικές από τις ευκαιρίες που υπάρχουν, ιδιαίτερα τον ερχόμενο χρόνο" και ότι "είναι καιρός για σοβαρή δουλειά".

    Ο κ. Μπριλ είπε, τέλος, ότι ο κ. Χόλμπρουκ είναι αποφασισμένος να βρει τρόπο για να προωθηθεί εποικοδομητικά το Κυπριακό και πρόσθεσε: "Νομίζω ότι έχουμε τον κατάλληλο άνθρωπο για να ηγηθεί της αμερικανοκυπριακής ομάδας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] ΟΝΕ - Χριστοδούλου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στην σύγκλιση προς τα κριτήρια του Μάαστριχτ και την έγκαιρη εναρμόνισή μας με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Αυτό τόνισε απόψε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σε προσφώνησή του στην εκδήλωση της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με θέμα "Προβλήματα και Προοπτικές της Πορείας προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση".

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η Κύπρος πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ, εκτός από εκείνο του δημοσιονομικού ελλείμματος, που παρουσιάζει ελεγχόμενη απόκλιση, τονίζοντας ότι "η σύγκλιση προς αυτά θα θέσει ενώπιον δύσκολων ηθικών διλημμάτων όσους σήμερα έχουν διαφορετικές απόψεις ή επιφυλάξεις αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου πριν τη λύση του πολιτικού της προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/MA)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 22 October 1997 - 17:55:05 UTC