Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου - Ουάσιγκτον
  • [02] Λαθρέμποροι όπλων - κατεχόμενα
  • [03] Διορισμός Μίλλερ
  • [04] Κινδυνεύει το τείχος της Λευκωσίας
  • [05] Πύλα - Δικοινοτικά έργα
  • [06] Κοινοπολιτεία - Κυπριακό
  • [07] Κράτηση Τ/Κ για λαθρεμπόριο
  • [08] ΚΥΠΕ - DPA
  • [09] Πέθανε ο Δήμαρχος Ιδαλίου
  • [10] Δίκη αδελφών Αεροπόρου

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Ουάσιγκτον

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,24/10/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, κ. Τάλμποτ, τον αναπληρωτή βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Γκάντσεν αλλά και όλο το επιτελείο που ασχολείται με τα θέματα Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου.

    Στη συνάντηση με τον κ. Τάλμποτ παρευρέθησαν από αμερικανικής πλευράς ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γκρόσμαν, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, κ. Μίλερ, ο διευθυντής ΝΑ Ευρώπης, κ. Μαλ και από ελληνικής πλευράς οι πρέσβεις Τσίλας και Βασιλόπουλος.

    Εξερχόμενος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα ευρωπαϊκά θέματα, η διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και η προοπτική της έναρξης τον Απρίλιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ.

    "Επιτέλους, μετά από αρκετές ημέρες η Αμερική πήρε μία ισχυρή θέση για τα απαράδεκτα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή μας με την παρενόχληση του αεροπλάνου του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Τσοχατζόπουλου, από τουρκικά αεροσκάφη και με αυτή την ευκαιρία είχα τη δυνατότητα να μιλήσουμε γι'αυτή την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας και βεβαίως να θέσω ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίον κινούνται οι Τούρκοι τον τελευταίο καιρό", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Οπως ανέφερε, έθεσε τα θέματα αυτά διότι θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που βεβαίως με τον τρόπο που αυτή τη στιγμή χειρίζεται τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίον χειρίζεται το Κυπριακό, η ίδια θέτει τον εαυτό της εκτός νυμφώνος.

    "Αναμένουμε λοιπόν ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία από όλους τους εταίρους μας προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί όπως ξέρετε είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά οι προϋποθέσεις εξαρτώνται από την ίδια", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Λαθρέμποροι όπλων - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δύο Τουρκοκύπριοι λαθρέμποροι όπλων συνελήφθησαν χθες από την αστυνομία στην περιοχή μεταξύ Αθηένου και Λυμπιών.

    Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο ένσφαιρα πιστόλια και αριθμός σφαιρών και είχαν ως σκοπό να τα πωλήσουν στις ελεύθερες περιοχές.

    Πρόκειται για τον Οσμάν Κοντός, 41 ετών, κρεοπώλη και τον Μουσταφά Βελί, 33 ετών βοσκό, από τη Λουρουτζίνα, οι οποίοι σήμερα θα προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίου.

    Το περασμένο Σάββατο Αστυνομικοί παρουσιάστηκαν ως αγοραστές και προσφέρθηκαν να αγοράσουν τον οπλισμό.

    Πιστεύεται ότι και στο παρελθόν οι συλληφθέντες και είχαν ανάμειξη σε παράνομες συναλλαγές όπλων και ζώων από τα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Διορισμός Μίλλερ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,24/10/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ως νέο σημαντικό παράγοντα στο κυπριακό ζήτημα, χαρακτήρισε ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ.

    Μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας κατά τη διάρκεια των ακροάσεων για το διορισμό του ως Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό με το βαθμό του Πρέσβη, ο κ. Μίλερ τόνισε ότι η προοπτική ένταξης "αποτελεί θετική εξέλιξη, η οποία παρέχει σημαντικά κίνητρα για εξεύρεση λύσης".

    Στην κατάθεσή του ο κ. Μίλλερ υπογράμμισε ακόμη ότι μία δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, που υποστηρίζει τη διαδικασία του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης υπό την μορφή μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Αφού σημείωσε ότι διαβλέπει νέες ευκαιρίες για τον τερματισμό της δικοινοτικής σύγκρουσης στην Κύπρο, ανέφερε ότι ο άμεσος στόχος των ΗΠΑ είναι να μειώσουν την ένταση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας της Κύπρου.

    Μνημόνευσε τις επισκέψεις του ιδίου και του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Αθήνα και Αγκυρα, ενώ πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει μία στενότερη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Ο κ. Μίλλερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει το Κογκρέσο για το κυπριακό πρόβλημα και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να διαβουλεύεται με τα μέλη του σώματος για το θέμα αυτό.

    Καταλήγοντας τόνισε, ότι παρ' ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, συνεργαζόμενη στενά με τους Ε/Κ και Τ/Κ, την Ελλάδα και την Τουρκία, τους Ευρωπαίους εταίρους της και τον ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κινδυνεύει το τείχος της Λευκωσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1997 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Με τις πρώτες δυνατές βροχές θα καταρρεύσει μέρος του βενετσιάνικου τείχους της Λευκωσίας, στην περιοχή της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλη Πάφου, όπου οι κατοχικές αρχές έκτισαν τη λεγόμενη "παιδική χαρά".

    Αυτό προειδοποιεί ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Σοφοκλής Χατζησάββας, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό έχει αποσταλεί επιστολή στον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    "Δεξιά της Πύλης Πάφου έχουμε συντηρήσει το τείχος ενώ στο αριστερό μέρος του τείχους, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνων, δεν έχει γίνει τίποτε και δεν μπορούμε εμείς να δουλέψουμε, " δήλωσε ο κ. Χατζησάββας.

    Τόνισε ότι στάληκε επιστολή στην ΟΥΝΦΙΣΥΠ "γιατί η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο", με την οποία ζητείται από τα Ηνωμένα Εθνη είτε να προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια ώστε άτομα του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Δημοκρατίας να συντηρήσουν το τείχος είτε να φροντίσουν τα ίδια τα ΗΕ για τη συντήρηση.

    "Το τείχος θα πέσει. Εκεί που έκαναν (οι Τούρκοι) το φυλάκιό τους, το οποίο παρουσίαζαν ως κήπο, το τείχος είναι σε άσχημη κατάσταση," προειδοποιεί ο κ. Χατζησάββας. "Εάν κάνει δυνατές βροχές προβλέπω ότι το κομμάτι αυτό θα πέσει," πρόσθεσε.

    Ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι τα τείχη της Λευκωσίας, που κτίστηκαν το 1567, συντηρούνται με σημαντική χορηγία της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

    "Είναι ο δεύτερος χρόνος που δουλεύουμε τώρα και ελπίζουμε ότι θα δουλέψουμε και του χρόνου, αλλά δουλεύουμε μόνο στις ελεύθερες περιοχές," πρόσθεσε.

    Πέρσι η συντήρηση των τειχών στοίχισε 287 χιλιάδες λίρες και το κονδύλι για το 1998 αναμένεται να ανέλθει στις 300 χιλιάδες λίρες.

    Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι το Τμήμα έχει αναλάβει τη συντήρηση ολόκληρου του τείχους, περιλαμβανομένου του μέρους που βρίσκεται στα κατεχόμενα.

    "Μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτε διότι δεν πρόκειται δικοί μας άνθρωποι να υπογράψουν να εισέλθουν στα κατεχόμενα. Εάν υπάρξει ελεύθερη διακίνηση θα τα συντηρήσουμε. Είναι στις υποχρεώσεις μας," συμπλήρωσε.

    Τα βενετσιάνικα τείχη της Λευκωσίας άρχισαν να συντηρούνται το 1995, όταν η πρωτεύουσα φιλοξένησε τον Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Μήνα, με συνεργεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και με κονδύλια της κυβέρνησης και του Δήμου Λευκωσίας.

    Είχε προηγηθεί, το 1994, φωτογραμμική αποτύπωση των τειχών, πέτρα με πέτρα, τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές, με χρηματοδότηση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Πύλα - Δικοινοτικά έργα

    Λάρνακα,Κύπρος,24/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εκτέλεση των έργων που έχουν αναλάβει με δικά τους έξοδα τα Ηνωμένα Εθνη στη μικτή κοινότητα της Πύλας.

    Ηδη, η πρώτη από τις τρεις φάσεις - στις οποίες έχουν διαχωριστεί τα έργα, βρίσκεται προς την αποπεράτωσή της, με τη συμπλήρωση της επιδιόρθωσης του τουρκοκυπριακού καφενείου και την αναπαλαίωση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη βδομάδα.

    Η δεύτερη και τρίτη φάση της εκτέλεσης των έργων αφορά την αναδιαμόρφωση σε πλακόστρωτο της πλατείας της κοινότητας, που σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, καθώς και τη βελτίωση των δρόμων και την πεζοδρομοποίηση γύρω από αυτή.

    Επιδιορθώσεις θα γίνουν και στο κτίριο του ελληνοκυπριακού καφενείου, των εθνικόφρονων σωματείων, στο Συνεργατικό Παντοπωλείο και στον περίχωρο του τζαμιού.

    Θα γίνει επίσης αναστήλωση στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πύλας και, για τον σκοπό αυτό, έχει ήδη ζητηθεί βοήθεια από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

    "Στην κοινότητα υπάρχει ένα κλίμα ικανοποίησης για τα έργα που γίνονται και που η δαπάνη τους ανέρχεται στις 600 χιλιάδες λίρες, τόσο από τους Ελληνοκύπριους όσο και από τους Τουρκοκύπριους", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ελληνοκύπριος Κοινοτάρχης της Πύλας, Χριστάκης Αντωνίου. Πρόσθεσε ότι "ιδιαίτερη ικανοποίηση νιώθουν οι Τ/Κ, λόγω του ότι αριθμός από αυτούς, που ήταν άνεργοι, εργοδοτήθηκαν σε αυτά τα έργα".

    Συγκεκριμένα, στην πρώτη φάση των έργων εργοδοτήθηκαν 12 Τουρκοκύπριοι και 4 Ελληνοκύπριοι, ενώ στη δεύτερη φάση, που θα αρχίσει σύντομα, αναμένεται ότι θα εργαστούν 12 Τουρκοκύπριοι και 8 Ελληνοκύπριοι.

    Τα Ηνωμένα Εθνη πιστεύουν ότι οι δικοινοτικές αυτές εργασίες θα συμβάλουν στην προσέγγιση των δύο πλευρών στη ζωή της μικτής κοινότητας, με τις ιδιαιτερότητες που τη χαρακτηρίζουν.

    Σημειώνεται ότι ο σχεδιαστής του όλου έργου είναι Ελβετός, ο οποίος είχε και στο παρελθόν ετοιμάσει, άλλου παρόμοιου είδους, δικοινοτικά έργα και σε άλλες χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΑΠ)

    [06] (Κ) Κοινοπολιτεία - Κυπριακό

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,24/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μαρίας Χρυσάνθου)

    Το καλύτερο δυνατό ψήφισμα για το Κυπριακό επιδιώκει να πετύχει η κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας, που πραγματοποιείται στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

    Για πρώτη φορά φέτος το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης Κορυφής δεν θα είναι μακροσκελές με μεγάλες αναφορές στα διάφορα προβλήματα που απασχολούν τις χώρες - μέλη της Κοινοπολιτείας.

    Αυτό θα επηρεάσει και το Κυπριακό, γι' αυτό η κυπριακή αντιπροσωπεία καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή σε περιεκτικότητα παράγραφος για την Κύπρο.

    Στο μεταξύ, στο περιθώριο της Διάσκεψης, τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης πραγματοποιούν σειρά επαφών με ομολόγους τους, συζητώντας το Κυπριακό, άλλα διεθνή προβλήματα καθώς και διμερεί θέματα.

    Ανάμεσα στους ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί αύριο ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι και ο Πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχαντίρ Μοχάμματ.

    Ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνομιλίες αύριο με το Βρετανό ομόλογό του Ρόμπιν Κουκ, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει το Κυπριακό και τις σχέσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Βρετανία, τον προσεχή Ιανουάριο.

    Κατά τη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας αναμένεται να αρχίσει ο ενταξιακός διάλογος της Κύπρου με την ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Κράτηση Τ/Κ για λαθρεμπόριο

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε σήμερα διατάγματα οκταήμερης προφυλάκισης εναντίον δύο Τουρκοκυπρίων, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση λαθρεμπορίου ζώων και όπλων από τα κατεχόμενα.

    Πρόκειται για τον 32χρονο βοσκό Μουσταφά Βελί και τον 41χρονο κρεοπώλη Οσμάν Κοντός, αμφότεροι από τη Λουρουτζίνα.

    Οπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο Υπαστυνόμος Κυριάκος Ιωάννου, δύο Αστυνομικοί, που παρίσταναν αγοραστές, έδωσαν δεκαπέντε χιλιάδες λίρες στους Τ/Κ ως προκαταβολή για την αξία 170 ζώων και αριθμό όπλων, που θα λάμβαναν αργότερα.

    Χθες, γύρω στις 9.10 το βράδυ, οι Αστυνομικοί συναντήθηκαν με τους δύο υπόπτους, τους έδειξαν τα χρήματα και οι ύποπτοι τους παρέδωσαν ένα πιστόλι και σφαίρες.

    Οταν οι ύποπτοι ζήτησαν τα χρήματα, οι Αστυνομικοί αποκάλυψαν την ταυτότητά τους και τους συνέλαβαν. Ο Υπαστυνόμος Ιωάννου τόνισε ότι κατά τη σύλληψή τους, οι δύο ύποπτοι πρόβαλαν αντίσταση, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικοί πυροβολισμοί.

    Ο Υπαστυνόμος Ιωάννου πρόσθεσε, εξάλλου, ότι ο Μουσταφά Βελί, σε θεληματική γραπτή κατάθεσή του χθες το βράδυ παραδέχθηκε τη διάπραξη του αδικήματος και προέβαλε κάποιους ισχυρισμούς, οι οποίοι διερευνώνται.

    Απεκάλυψε, επίσης, διάφορα ονόματα Ε/Κ, με τους οποίους συνεργάστηκε για τη μεταφορά και πώληση ζώων από τα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, ο Οσμάν Κοντός, σε προφορική του κατάθεση, ανέφερε ότι θα πωλούσε ζώα.

    Στην κατοχή των υπόπτων βρέθηκαν 20 λίρες Κύπρου, 65 εκατομμύρια λίρες Τουρκίας, ποσό που αναλογεί σε 170 λίρες Κύπρου, και διάφορα χαρτονομίσματα άλλων χωρών.

    Ο Υπαστυνόμος Ιωάννου είπε ότι έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής τέσσερις καταθέσεις, ενώ αναμένεται να ληφθούν άλλες τριάντα πέντε. Θα γίνουν, επίσης, έρευνες για εντοπισμό των ζώων που μεταφέρθηκαν από τα κατεχόμενα και πωλήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές, καθώς κι επιστημονικές εξετάσεις στα ανευρεθέντα τεκμήρια.

    Για διευκόλυνση του έργου της Αστυνομίας, ο Υπαστυνόμος Ιωάννου ζήτησε την κράτηση των υπόπτων για οκτώ μέρες, τονίζοντας ότι τυχόν απόλυσή τους πιθανόν να επηρεάσει τις ανακρίσεις και να οδηγήσει στην καταστροφή τεκμηρίων. Σημειώθηκε, επίσης, ο κίνδυνος οι ύποπτοι να διαφύγουν στα κατεχόμενα.

    Οι ύποπτοι έφεραν ένσταση στην κράτησή τους, λέγοντας ότι είναι εργαζόμενοι. Ο Οσμάν Κοντός είπε ότι δέχθηκαν να διαπράξουν το αδίκημα διότι οι Αστυνομικοί τους προσέγγισαν και τους πρόσφεραν τριάντα χιλιάδες λίρες για να τους προμηθεύσουν με αυτά που ζητούσαν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] (Κ) ΚΥΠΕ - DPA

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Ανδρέας Χριστοφίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων DPA, Walter Richtberg, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

    Κατά τη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία του ΚΥΠΕ στη Λευκωσία, ανταλλάγησαν απόψεις γύρω από τη λειτουργία και την επίδραση των πρακτορείων ειδήσων με τη χρήση της νέας τεχνολογίας.

    Οι κύριοι Χριστοφίδης και Richtberg αναφέρθηκαν στα σχέδια επέκτασης και ανάπτυξης των δύο οργανισμών.

    Εξέφρασαν επίσης την ετοιμότητα των δύο εθνικών πρακτορείων να συνεργαστούν μεταξύ τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΚΥΠΕ και το DPA ανέλαβαν να μελετήσουν τους τομείς και τον τρόπο της μεταξύ τους συνεργασίας.

    Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ, ο Διευθυντής του Αραβικού Τμήματος του DPA Nabil Habib Megalli και ο Ανταποκριτής του DPA στην Κύπρο Masis der Parthogh.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Πέθανε ο Δήμαρχος Ιδαλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απεβίωσε σήμερα το πρωί, ο Δήμαρχος Ιδαλίου Γιαννάκης Γρούτας, σε ηλικία 54 χρόνων.

    Ο Γιαννάκης Γρούτας υπέστη καρδιακό επεισόδιο, ενώ προέβαινε σε δηλώσεις σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό στον κύριο δρόμο Ιδαλίου - Λάρνακας, σχετικά με τη διαπλάτυνση του δρόμου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] Δίκη αδελφών Αεροπόρου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο Κακουργιοδικείο συνεχίστηκε σήμερα η αντεξέταση του Τάσου Σιμιλλίδη από το συνήγορο των αδελφών Αεροπόρου, οι οποίοι κατηγορούνται για την απόπειρα δολοφονίαςς του Αντώνη Φανιέρου.

    Ο δικηγόρος των αδελφών, Ευστάθιος Ευσταθίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε διάφορες ανακριτικές καταθέσεις του μάρτυρα, υποβάλλοντας του ότι έλεγε ψέμματα και ότι προσπάθησε να ενοχοποιήσει τον Πανίκο Αεροπόρο από την πρώτη στιγμή.

    Σε μια περίπτωση, ο Σιμιλλίδης ανέφερε ότι πίστευε ότι ο Χαμπής Αεροπόρος είχε τηλεφωνήσει στην Αστυνομία για να τον ενοχοποιήσει, γι'αυτό ο ίδιος και δεν δίστασε να αφήσει να νοηθεί ότι στη δολοφονία ενέχετο και ο Πανίκος.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε σε ανακριτική κατάθεση που δόθηκε στις 2 Ιουνίου, κατά την οποία ο Σιμιλλίδης φέρεται ότι είπε στο Λοχία Μάριο Ζωνιά, ότι η μοτοσικλέτα (που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα), ανήκε σε συγγενή του δολοφονηθέντος Ανδρέα Χατζηβασίλη, άλλως Κίκα, την οδηγούσε ο Παύλος Χατζηκώστα και συνοδηγός και εκτελεστής κατά την απόπειρα ήταν ο Πανίκος Αεροπόρος.

    Απαντώντας, ο Σιμιλλίδης δήλωσε ότι πρόκειται για "φαντασίες του Ζωνιά" και υποστήριξε ότι ο Λοχίας "ψεύδεται".

    Σε άλλη περίπτωση, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι ο δικηγόρος του μάρτυρα, Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης με εξουσιοδότηση του Σιμιλλίδη προέβη σε γραπτή δήλωση στην οποία, έλεγε μεταξύ άλλων, ότι δεν είχε καμιά αμφιβολία ότι ο πελάτης του είναι "αθώος".

    Ο Σιμιλλίδης, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει εξουσιοδοτήσει τον κ. Τριανταφυλλίδη να προβεί σε τέτοια δήλωση και ότι πιθανόν να το έκανε ο πατέρας του, ο οποίος πληρώνει το δικηγόρο του.

    Ο κ. Ευσταθίου, είπε στο Σιμιλλίδη ότι είναι, "κακοήθης ψεύτης" και "αδίστακτος" αφού δεν δίστασε να αμφισβητήσει ακόμη και ένα υψηλά ιστάμενο πρόσωπο, όπως ο κ. Τριανταφυλλίδης, που κατείχε το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα και του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Ο Σιμιλλίδης παραδέχθηκε σε αρκετές περιπτώσεις ότι έλεγε ψέμματα μέχρι την ημέρα της κατάθεσης της ομολογίας του, αλλά πρόσθεσε ότι από τότε, και πιο συγκεκριμένα από την ώρα που η υπόθεση βρίσκεται στο δικαστηρίο λέει μόνο την αλήθεια.

    "Από την ημέρα που ήρθα στο δικαστήριο λέω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια", είπε χαρακτηριστικά.

    Γύρω στις 11:30 π.μ. το Κακουργιοδικείο, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε για τη Λεμεσό, όπου θα επισκεφθεί χώρους που σχετίζονται με το έγκλημα και στους οποίους, έχει ήδη αναπτυχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη.

    Σημειώνεται ότι σήμερα τα μέτρα ασφάλειας, ήταν ακόμη πιο αυστηρά αφού του χώρου του δικαστηρίου υπερύπτατο και ελικόπτερο της Αστυνομίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΧΣ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 24 October 1997 - 13:02:47 UTC