Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Εδιμβούργο
  • [02] Ποδόσφαιρο - 5η Αγωνιστική
  • [03] Κοινοπολιτεία - Εκθεση
  • [04] "Αδούλωτη Κερύνεια" - Γενικές Συνελεύσεις
  • [05] Ε/Κ και Τ/Κ Επιχειρηματίες - συνεργασία

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Εδιμβούργο

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,26/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών, θα έχουν σήμερα την ευκαιρία για περαιτέρω ανεπίσημες επαφές στο θέρετρο St. Andrews, όπου θα περάσουν την πρότελευταία ημέρα της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας (CHOGM).

    Μιλώντας κατά τη χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας, που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ενημερώνοντας σχετικά τους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης επεσήμανε ότι στην ομιλία του Προέδρου δεν υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις και ότι ορισμένοι σύνεδροι, ανάμεσα στους οποίους οι Πρωθυπουργοί του Καναδά και της Μάλτας, Ζαν Κρετιέν και Αλφρεντ Σεντ, τόνισαν την ανάγκη σύντομης εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

    Χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθησε στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των Αρχηγών των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας και των συζύγων τους, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΜΑ)

    [02] Ποδόσφαιρο - 5η Αγωνιστική

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώνεται σήμερα η 5η Αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος με τον αγώνα Αλκής - Ανόρθωσης, που θα διεξαχθεί στο νέο στάδιο Λάρνακας και αρχίζει στις 2:45 μ.μ.

    Τα αποτελέσματα των χθεσινών έξι αγώνων της 5ης αγωνιστικής είναι: Νέα Σαλαμίνα - Απόλλωνας 2 - 0 ΑΠΟΕΛ - ΑΠΟΠ 1 - 1 Ευαγόρας - ΑΕΚ 2 -2 ΑΕΛ - Ενωση Νέων Παραλιμνίου 3 -1 Αναγέννηση - Ομόνοια 0 - 7 Εθνικός Αχνας - Εθνικός Ασσιας 0 - 1

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [03] Κοινοπολιτεία - Εκθεση

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,26/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Οι τρόποι με τους οποίους η Κοινοπολιτεία θα μπορούσε να συνεισφέρει στην επίλυση ή απάμβλυνση του τεραστίου προβλήματος των προσφύγων και των εκτοπισμένων αναλύονται σε έκθεση που ετοίμασε ειδική διακυβερνητική ομάδα και η οποία θα παραπεμφθεί για έγκριση στους Αρχηγούς των κρατών μελών.

    Η έκθεση σκοπό έχει την εισήγηση τρόπων για αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χώρες - μέλη φιλοξενούν ή προσφέρουν καταφύγιο σε 3,1 από τα 13,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και σε αρκετά εκατομμύρια εκτοπισμένων.

    Η μελέτη και η σύνταξη της έκθεσης είχε ανατεθεί από τον Γ.Γ. της Κοινοπολιτείας, Εμέκα Ανιαόκου, σε ομάδα 16 κρατών μελών, υπό την προεδρία του Κυπρίου Πρέσβη Μιχάλη Σιερίφη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Οκλαντ, το 1995.

    Σε σημείωμά του, εκ μέρους της ομάδας, ο κ. Σιερίφης εκφράζει την ελπίδα ότι οι παρατηρήσεις και εισηγήσεις που γίνονται θα βοηθήσουν τους Αρχηγούς της Κοινοπολιτείας στην εξεύρεση διαρκούς λύσης του ανθρωπιστικού προβλήματος των προσφύγων καθώς και στην απάμβλυνση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι χώρες που προσφέρουν καταφύγιο.

    Η έκθεση επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της Κοινοπολιτείας στη Διακήρυξη της Χαράρε καθώς και την υποστήριξή της στην Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Καλεί τον κ. Ανιαόκου να συνεχίσει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες για διευκόλυνση της επίλυσης διαφορών, ειδικότερα εκείνων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κύμα προσφύγων ή εκτοπισμένων.

    Στην έκθεση προτείνεται να καθοριστεί ποιοί ανήκουν στην κατηγορία των προσφύγων και υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν ειδικές πρόνοιες για πρόσωπα τα οποία αντιμετώπισαν σεξουαλική βία ή καταδιώκονται λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.

    Οι όροι εντολής της διακυβερνητικής ομάδας δεν προονούν άμεση ανάμιξη της Κοινοπολιτείας στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, αλλά επισημαίνουν ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες θα στηρίζουν ή θα συμπληρώνουν το έργο του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών.

    Το θέμα αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο, λόγω του εκτοπισμού περίπου 200 χιλιάδων ατόμων μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή του 1974.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΜΑ)

    [04] "Αδούλωτη Κερύνεια" - Γενικές Συνελεύσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τον άσβεστο πόθο τους για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες διακηρύσσουν οι Κερυνειώτες σε ψηφίσματα που ενέκριναν χθες κατά τη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων των Παραρτημάτων του Σωματείου "Αδούλωτη Κερύνεια", που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου.

    Στα δύο ψηφίσματα, που θα επιδοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληριδη, την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου και τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία των Κερυνειωτών για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.

    Στο πρώτο ψήφισμα οι Κερυνειώτες εκφράζουν την αντίθεσή τους στις προσπάθειες για επίτευξη δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, εκφράζοντας τον φόβο πως με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή αλλά μεγαλώνει ο κίνδυνος οι προσφυγες να μην επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους.

    Επίσης, καλούν την πολιτική ηγεσία να "θέσει τέρμα στην απαράδεκτη διαχείρηση του θέματος των αγνοουμένων και να αναλάβει διεθνή σταυροφορία με προσφυγή σε κάθε διεθνές βήμα που προσφέρεται για να διακριβωθεί επιτέλους η τύχη του κάθε αγνοουμένου".

    Στο ψήφισμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, οι Κερυνειώτες διαμαρτύρονται για την στάση του διεθνούς οργανισμού απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία, όπως υποστηρίζουν "ενθαρρύνει την τουρκική αδιαλλαξία και βοηθεί στην εδραίωση και νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής".

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις συνελεύσεις έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων και απολογισμός της δράσης του Σωματείου που συμπλήρωσε χθες 23 χρόνια ζωής αλλά και αγώνα για επιστροφή.

    Επίσης, ανανεώθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία θα οδηγήσουν το Σωματείο την διετία 1997 - 1999. Στη Γενική Συνέλευση της Λευκωσίας παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, η Δήμαρχος Κερύνειας Ελλη Λεπτού, ο Δήμαρχος Λαπήθου Νίκος Ευαγγέλου και οι Προέδροι των Προσφυγικών Σωματείων Ελεύθερης Κυθρέας, Ελεύθερης Ενιαίας Καρπασίας και Συντονιστικής Καρπασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [05] Ε/Κ και Τ/Κ Επιχειρηματίες - συνεργασία

    Λευκωσία,Κύπρος,26/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σχέδιο δράσης, 20 σημείων, για την προώθηση κοινών δραστηριοτήτων με στόχο την επαναπροσέγγιση υιοθέτησαν ομόφωνα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες, οι οποίοι συμμετείχαν στο 4ο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Το σχέδιο προτάθηκε από τον Ε/Κ πρώην βουλευτή Ντίνο Λόρδο και θα παρουσιαστεί στο υψηλού επιπέδου Συνέδριο επιχειρηματιών που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις αρχές Νοεμβρίου, το οποίο διοργανώνεται από τον Προεδρικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Σε δηλώσεις του στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", ο κ. Λόρδος ανέφερε ότι η Παρασκευή, τελευταία μέρα του τριήμερου φόρουμ, ήταν αφιερωμένη στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις είναι σχεδιασμένες για να αντιμετωπίσουν την ανάγκη για οικδόμηση εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και είναι ευθυγραμμισμένες με τις συμφωνίες κορυφής του 1979.

    "Στοχεύουν στην ελεύθερη επικοινωνία που θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός αρχικού κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο με την σειρά του θα οδηγήσει σε μια σειρά δικοινοτικών εκδηλώσεων και προγραμμάτων", δήλωσε ο κ. Λόρδος.

    Ωστόσο, επεσήμανε πως τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να υλοποιηθεί εκτός εάν επιτευχθεί ο πρώτος στόχος για ελεύθερη επικοινωνία.

    Ε/Κ και Τ/Κ συμφώνησαν ότι θα συσταθούν επιτροπές για μελέτη των προτάσεων και ότι η πρόοδος στα θέματα αυτά θα πρέπει να βαδίζει παράλληλα με πρόοδο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    Οι προτάσεις του κ. Λόρδου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κοινό σύστημα υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας καθώς και κοινή υπηρεσία κούριερ.

    Ακόμη, στις προτεραιότητες είναι η σύσταση κοινού εμπορικού επιμελητηρίου, πολιτιστικού συνδέσμου και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Στο μεταξύ, κατά την διάρκεια των εργασιών του φόρουμ αποφασίστηκε και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών της Ελλάδας και της Τουρκίας για την ανάπτυξη κοινών τουριστικών προγραμμάτων καθώς και η αξιοποίηση ειδικών κοινοτικών προγραμμάτων που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των διασυνοριακών συναλλαγών.

    Το φόρουμ διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ενωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών, ενώ η επόμενη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματίων αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το Μαϊο του 1998 στην Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, οι Τούρκοι επιχειρηματίες Ραχμί Κοτς και Σαρίκ Τάρα, είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, κατά την οποία εξετάσθηκαν οι δυνατότητες προώθησης της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών, τόσο με την πραγματοποίηση επενδύσεων όσο και με την ανάπτυξη των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών.

    Επίσης, συζητήθηκαν οι προοπτικές ομαλοποίησης των σχέσεων Ελλάδας - Τπυρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 26 October 1997 - 14:02:43 UTC