Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρανιδιώτης - Κυπριακό
  • [02] Αρχιεπίσκοπος Χρυσότομος - Κυπριακό
  • [03] Εκδηλώσεις 28ης Οκτωβρίου
  • [04] Κυπριανού - Επέτειος "ΟΧΙ"

  • [01] Κρανιδιώτης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,28/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, προειδοποίησε ότι το Κυπριακό εισέρχεται σήμερα "σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση" και τόνισε ότι Λευκωσία και Αθήνα οφείλουν "να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά" τη διεθνή κινητικότητα "για την εξυπηρέτηση των στόχων που έχουμε θέσει".

    Ο κ. Κρανιδιώτης μίλησε για το Κυπριακό στη διάρκεια εκδήλωσης για παρουσίαση του βιβλίου του Ελλαδίτη δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά "Ο Βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας - Ο αμερικανικός παράγων 1947-1967".

    Την εκδήλωση οργάνωσε χθες βράδυ στη Λευκωσία η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ).

    Εκτός από τον Ελληνα Υφυπουργό, στην εκδήλωση μίλησαν ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Ανδρέας Καννάουρος, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Τάσσος Παπαδόπουλος και ο διευθυντής της εφημερίδας "Πρωϊνή" της Νέας Υόρκης, Μιχάλης Ιγνατίου.

    Στην ομιλία του, κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι "έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό η σημαντικότερη ίσως προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, από τη διεθνή κοινότητα" και επανέλαβε ότι το Κυπριακό επηρεάζει αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και προκαλεί ενδονατοϊκές τριβές.

    Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική στη διεθνή κοινότητα γιατί "φαίνεται απρόθυμη να πιέσει την Τουρκία να προβεί στις αναγκαίες υποχωρήσεις για εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό" και σημείωσε ότι η αντιμετώπιση αυτή της Τουρκίας από τη Δύση δεν διαφοροποιήθηκε αισθητά μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

    Ωστόσο, ο Ελληνας αξιωματούχος τόνισε τα νέα δεδομένα και συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα και συγκεκριμένα την στρατηγική της Ελλάδας και Κύπρου για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και τον προσανατολισμό της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

    "Είναι σαφές ότι η δρομολόγηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου προς την ΕΕ θα καθορίσει με τρόπο καταλυτικό τις εξελίξεις και θα επηρεάσει και τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για τη διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος του νησιού," συμπλήρωσε.

    Αφού επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου θα αρχίσουν περί τον Μάρτιο του 1998, ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι αυτές θα αλλάξουν "τη φυσιογνωμία και την ισορροπία του Κυπριακού, δημιουργώντας μία νέα δυναμική".

    "Εξ αντικειμένου η τουρκική πλευρά θα αισθανθεί πίεση προκειμένου να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της," είπε, και σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσει η εφαρμογή του "κοινοτικού κεκτημένου" της ΕΕ.

    Παράλληλα, ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου θα συμβάλει στην παγίωση του αισθήματος ασφαλείας των δύο κοινοτήτων και την προώθηση του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Τ/κ κοινότητα τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

    Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο Ελληνας ΥΦΕΞ τόνισε το "αδιαπραγμάτευτο" της ήδη δρομολογημένης πορείας της Κύπρου προς την ΕΕ και ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνδράμει ενεργά την Κυπριακή Δημοκρατία προωθώντας σειρά πρωτοβουλιών για την ενταξιακή της πορεία.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι "πέραν της διπλωματικής υποστήριξης", η Ελλάδα συμβάλλει καθοριστικά, μέσω του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, στην προσπάθεια αμυντικής θωράκισης της Κύπρου.

    Ο κ. Κρανιδιώτης αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική της Αγκυρας, την οποία χαρακτήρισε "κοντόφθαλμη", τονίζοντας ότι ο δρόμος της προς την Ευρώπη περνάει μέσα από τη Λευκωσία και την Αθήνα.

    Ο Ελληνας ΥΦΕΞ είπε ότι μέχρι την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα για να υποβληθούν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    "Στην περίπτωση όμως που εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας, το Κυπριακό πρόβλημα δεν επιλυθεί στο χρονικό αυτό διάστημα, η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι η Κύπρος θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ νομικά ολόκληρη και να συνεχισθούν οι προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος," πρόσθεσε.

    Τέλος, σημείωσε ότι μέχρι τότε η πράξη προσχώρησης της Κύπρου θα έχει εφαρμογή στο ελεύθερο τμήμα του νησιού, όπως συμβαίνει σήμερα με την Τελωνειακή Ενωση Κύπρου - ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΝ)

    [02] Αρχιεπίσκοπος Χρυσότομος - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,28/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε σήμερα την ανάγκη ο Κυπριακός Εληνισμός να προτάξει το "ΟΧΙ", αυτή τη φορά στις υποδείξεις των ξένων για να αποδεχθεί λύση που θα διχοτομεί την Κύπρο.

    Μιλώντας ύστερα από την παρέλαση παλαιών πολεμιστών, μαθητών, φοιτητών και οργανώσεων, στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η σημερινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου "είναι επαναλαμβανόμενη μέσα στην ιστορία του Ελληνισμού".

    "Ο Ελληνισμός δεν υποτάχθηκε, αναγκάστηκε να πολεμήσει και να αγωνιστεί για την ελευθερία του, για τα όσια και τα ιερά του. Αυτή τη μαρτυρία μας δίνει και η επέτειος η σημερινή", τόνισε ο Μακαριώτατος.

    Συμπλήρωσε ότι το δίδαγμα του 40 για τον Κυπριακό Ελληνισμό που αγωνίζεται για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης του γης είναι να σταθεί όρθιος και να πει το 'ΟΧΙ' στις "υποδείξεις των οποιωνδήποτε ξένων" να δεχθεί διχοτόμηση της πατρίδας, κατά έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μακαριώτατος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα, κοινοί στόχοι και κοινά αιτήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΝ)

    [03] Εκδηλώσεις 28ης Οκτωβρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης, δήλωσε σήμερα ότι ο κυπριακός λαός, με την συμπαράταξη της Ελλάδας και την συμπαράσταση ολόκληρου του Ελληνισμού, αλλά και εμπνεόμενος από τα διδάγματα και τα μηνύματα του έπους του 40, θα βαδίσει τον ιστορικό δρόμο του με πίστη και υψηλό φρόνημα για τη δικαίωση.

    Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, όπου εψάλη δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με την ευκαιρία της επετείου του "ΟΧΙ", ο κ. Κόσης εξήρε τον αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού για την ελευθερία κατά το έπος του 1940.

    Ακολούθως πραγματοποιήθηκε παρέλαση, στην οποία πήραν μέρος παλαιοί πολεμιστές, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, πρόσκοποι και οργανώσεις.

    Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε από εξέδρα μπροστά από την ελληνική Πρεσβεία ο Πρόεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, πλαισιούμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυστότομο, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Αναστασιάδη, τον Υφυπορυγό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη και τον Πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκο Ροδουσάκη.

    Παρελάσεις πραγματοποίηθκαν και στις άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Στη Λεμεσό, τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, στη Λάρνακα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, στην Πάφο ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Πετρίδης και στο Παραλίμνι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [04] Κυπριανού - Επέτειος "ΟΧΙ"

    Λευκωσία,Κύπρος,28/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού τόνισε ότι η σημερινή επέτειος του "ΟΧΙ" αποτελεί ημέρα κατά την οποία το Εθνος δεν τιμά μόνο τους ήρωες του έπους του 1940, αλλά όλους τους ήρωες του. Οπως ανέφερε, είναι μία από τις μέρες σταθμούς στην ελληνική Ιστορία που αναδεικνύει και υπογραμμίζει τα υψηλά ιδανικά στα οποία είναι αφοσιωμένος ο Ελληνισμός.

    Για μας εδώ στην Κύπρο, συνέχισε, η ελευθερία και η δημοκρατία έχουν ιδιαίτερη σημασία.

    Δίνουμε, είπε ο κ. Κυπριανού, ένα αγώνα απελευθέρωσης και επιβίωσης και εκείνο που χρειάζεται είναι η ενότητα λαού και ηγεσίας για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 28 October 1997 - 13:02:44 UTC