Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντικμέν - έκδοση
  • [02] Σεμινάριο για Ισλάμ - άφιξη Μπούτο
  • [03] Γκρόσμαν - Κυπριακό
  • [04] Ομιλία Κασουλίδη
  • [05] Κόρντοβεζ - επίσκεψη - διευθετήσεις
  • [06] Επίσκεψη Ντενκτάς στις ΗΠΑ
  • [07] ΗΠΑ - Εκθεση ζωγραφικής Κυπρίων μαθητών
  • [08] Χριστοδούλου - Χρηματιστήριο
  • [09] Μπούτο - Κυπριακό - Σεμινάριο
  • [10] Βαν ντεν Μπρουκ - Τουρκία
  • [11] Διευθυντής ΚΥΠΕ - Ουτρέχτη - Βρυξέλλες

  • [01] Ντικμέν - έκδοση

    Λευκωσία,Κύπρος,30/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την έκδοση του Τούρκου αρχαιοκάπηλου των πολιτιστικών θησαυρών της Κύπρου, Αϊντίν Ντικμέν, ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι γερμανικές Αρχές πληροφόρησαν την Αστυνομία ότι το αίτημα της Κύπρου θα αντικριστεί θετικά.

    Για το σκοπό αυτό μεταβαίνουν αύριο στη Χάγη δύο λειτουργοί της Γενικής Εισαγγελίας, καθώς και ο Αθανάσιος Παπαγεωργίου, εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου για να καταγράψει όλους τους κλεμμένους θησαυρούς.

    Ο Ντικμέν συνελήφθη στις 10 Οκτωβρίου από τη βαυαρική Αστυνομία μετά την ανακάλυψη στο διαμέρισμά του ψηφιδωτών και εικόνων τα οποία κλάπηκαν από λεηλατημένες εκκλησίες της Κύπρου στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Σεμινάριο για Ισλάμ - άφιξη Μπούτο

    Λευκωσία,Κύπρος,30/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζει σήμερα στην Κύπρο διήμερο σεμινάριο με θέμα "Πολιτικό Ισλάμ και η Δύση", το οποίο διοργανώνει το Κέντρο για Παγκόσμιο Διάλογο.

    Στο σεμινάριο θα μιλήσουν γνωστά ονόματα Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ιρανών ακαδημαϊκών.

    Για το σεμινάριο βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Κύπρο η πρώην Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, η κ. Μπούτο εξέφρασε χαρά που βρίσκεται και πάλι στο νησί. Την τελευταία φορά, αντιπροσώπευσε τη χώρα της ως Πρωθυπουργός στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας το 1993 που έγινε στη Λεμεσό.

    Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο Κυπριακό, λέγοντας ότι ήρθε για να λάβει μέρος στο διάλογο για μεγαλύτερη κατανόηση του Ισλάμ στη Δύση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Γκρόσμαν - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,30/10/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, για Θέματα Ευρώπης Μαρκ Γκρόσμαν καταθέτοντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής χαρακτήρισε τις συνομιλίες για θέματα ασφαλείας μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ως "καλή αρχή" και είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν περαιτέρω συνομιλίες.

    "Πιστεύουμε ότι ήταν καλό το ότι διεξήχθησαν αυτές οι συνομιλίες. Θέλουμε να διεξαχθούν περισσότερες συνομιλίες, και το συμπέρασμά μας ήταν ότι ήταν μια καλή αρχή, αλλά θέλουμε να κάνουμε περισσότερα", είπε ο κ. Γκρόσμαν.

    Ο Βοηθός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ "επιθυμούν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία και στις σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο" και πρόσθεσε ότι "ένας από τους σημαντικούς τρόπους να το κάνουμε αυτό είναι όπως ο κ. Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς συνομιλούν μεταξύ τους απευθείας".

    Ο κ. Γκρόσμαν εξέφρασε την ελπίδα πως τα μέλη της Επιτροπής που θα συναντούσαν τον Ντενκτάς θα περνούσαν αυτό το μήνυμα, προς τον Τ/Κ ηγέτη.

    Ο Αμερικανός επίσημος ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μπεν Γκίλμαν, εάν υπήρξε κάποια πρόοδος από αυτές τις συνομιλίες. Απάντησε ότι σημειώθηκε πρόοδος από το γεγονός ότι Κληρίδης και Ντενκτάς πραγματοποίησαν τις συνομιλίες χωρίς την παρουσία κανενός άλλου, καθώς και από το γεγονός ότι άρχισαν συζήτηση για θέματα ασφαλείας.

    Ο Βοηθός ΥΠΕΞ είπε ότι το μήνυμα των ΗΠΑ προς τις δύο πλευρές είναι "επιστρέψτε σε αυτές τις συνομιλίες, να τις διεξάγετε πρόσωπο με πρόσωπο, δουλέψτε σε θέματα ασφαλείας, φέρετε σε πέρας αυτή τη δουλειά".

    Στη γραπτή δήλωσή του προς την Επιτροπή, ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι η κυβέρνηση Κλίντον δίνει "έμφαση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στην κατάσταση στην Κύπρο".

    "Η κατάσταση στο Αιγαίο και την Κύπρο είναι ιδιαίτερα επικίδυνη για να αφήσουμε να εγκαταληφθεί", επεσήμανε ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης.

    Τέλος αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ στην Κρήτη την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Γκρόσμαν είπε, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν οι συζητήσεις αυτές να είναι θετικές.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Ομιλία Κασουλίδη

    Λονδίνο,Βρετανία,30/10/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στις προσπάθειες για διευθέτηση του πολιτικού μας προβλήματος.

    Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε σε δείπνο που διοργάνωσε χθες βράδυ στο Λονδίνο η Κυπριακή Αδελφότητα για Βρετανούς βουλευτές, για να τιμηθεί η Κυπριακή Ανεξαρτησία.

    Παρευρέθησαν ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Τζον Πρέσκοτ, ο Υπουργός Πολιτισμού, Κρις Σμιθ, υφυπουργοί και 75 περίπου βουλευτές, όπως και μέλη της Βουλής των Λόρδων.

    Τόσο από πλευράς αριθμού, όσο και επιπέδου, ήταν η καλύτερη μέχρι τώρα εκδήλωση στο είδος της. Ανάμεσα στους βουλευτές που εκπροσωπούσαν τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, ήταν 18 Συντηρητικοί, συμπεριλαμβανομένου του Σκιώδους ΥΠΕΞ, Μάικλ Χάουαρντ.

    Στην ομιλία του, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι η "ενταξιακή πορεία της Κύπρου μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στις προσπάθειες για διευθέτηση του πολιτικού μας προβλήματος".

    Αυτό μπορεί να γίνει, είπε, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσει ουσιαστική πρόοδο κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών στη Γενεύη με την υποβολή όρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς και τα βήματα που κάνει η Τουρκία για να εφαρμόσει την απειλή της να ενσωματώσει τα κατεχόμενα.

    "Η εμμονή μας να αποφύγουμε δημόσια δήλωση που να συνδέει τη λύση με την ενταξιακή πορεία, δεν σημαίνει ότι έχουμε διαλέξει το δεύτερο από το πρώτο", είπε.

    Ούτε και σημαίνει ότι δεν έχουμε κατανοήσει το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ότι πρέπει να αναλάβουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να λύσουμε το Κυπριακό, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης.

    "Σίγουρα, θα διαδραματίσουμε το ρόλο μας στο έπακρο ώστε να επιτευχθεί μια λύση", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί προς την άλλη πλευρά ότι η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ παραμένει αναλλοίωτη.

    Τέλος διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης που να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, ανεξάρτητα από καταγωγή και που θα φέρει σταθερότητα και ειρήνη στην ασταθή περιοχή μας.

    Τον κ. Κασουλίδη παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, που είναι και Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, Χάρης Σοφοκλείδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Κόρντοβεζ - επίσκεψη - διευθετήσεις

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,30/10/1997 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ ολοκληρώνει τις διευθετήσεις για την επικείμενη περιοδεία του στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ σκοπεύει να αφιχθεί στη Λευκωσία στις 18 Νοεμβρίου.

    Η Λευκωσία θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της περιοδείας Κόρντοβεζ, η οποία θα περιλάβει επίσης το Λονδίνο και, κατά πάσα πιθανότητα, τις Βρυξέλλες.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία του ΚΥΠΕ με τον κ. Κόρντοβεζ, στο Κίτο του Ισημερινού όπου διαμένει, χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψή του ως "ταξίδι διερευνητικού χαρακτήρα, το οποίο φυσικά θα περιλαμβάνει και διαβουλεύσεις με τους δύο ηγέτες (των δύο κοινοτήτων), για να αποφασιστεί η πιθανή μορφή και το χρονοδιάγραμμα για τα μελλοντικά βήματα (στο Κυπριακό)".

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι, μαζί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, "αποφασίσαμε πριν από λίγο καιρό ότι έπρεπε να μεταβώ στην Κύπρο" και ότι το μόνο που παρέμενε ήταν η κατάλληλη στιγμή.

    Πρόσθεσε ότι ανταποκρίνεται επίσης στις προσκλήσεις για να επισκεφθεί την Κύπρο, τις οποίες του απηύθυναν τον περασμένο Αύγουστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, κατά τις απευθείας συνομιλίες της Κλιόν.

    Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με το τι έχει δημοσιευθεί στο Τύπο, ο κ. Κόρντοβεζ είχε ξαναεπισκεφθεί την Κύπρο, αλλά αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο νησί, αφότου διορίστηκε Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, τον περασμένο Απρίλιο.

    Ο κ. Κόρντοβεζ είναι γνωστός για τις επίμονες μεθόδους προσέγγισής του στην επίλυση προβλημάτων. Χαρακτηριστικά, χρειάστηκε έξι χρόνια για να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις για απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, νιώθει ότι τα ΗΕ "έχουν καθήκον να συνεχίσουν να κτυπούν τις πόρτες" των εμπλεκομένων μερών στο κυπριακό πρόβλημα.

    "Είναι φανερό ότι αυτό το 'κτύπημα' πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε οι πόρτες να ανοίξουν και εσείς να εισακουστείτε", παρατήρησε.

    Στην απόφαση του κ. Κόρντοβεζ να επισκεφθεί την Κύπρο, αυτό το διάστημα, έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες.

    Ο Κόφι Αναν πρέπει να υποβάλει μέσα στο Δεκέμβριο την έκθεσή του για την παρούσα φάση του Κυπριακού προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Το Σ.Α., όπως είναι γνωστό, εξέφρασε την ανησυσχία του μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες της Κλιόν, σημειώνοντας ξεκάθαρα την ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς, για την εξέλιξη αυτή.

    Εξάλλου, ο Γ.Γ. των ΗΕ διατύπωσε ανοικτά τις ανησυχίες του από την αυξανόμενη ένταση στο νησί, καθώς και στα ελληνοτουρκικά, όπως και για την "εμπόλεμη ρητορική", η οποία όπως ανέφερε "πηγάζει και από τις δύο κοινότητες".

    Ο κ. Κόρντοβεζ αναμένεται ότι θα προσπαθήσει να "κατασβέσει" αυτές τις "φωτιές", προτού ο Γ.Γ. υποβάλει την έκθεσή του προς το Σ.Α.

    Εξάλλου, επειδή τελευταία το Κυπριακό έχει προσλάβει πρωταρχική σημασία από την Ουάσιγκτον, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα ΗΕ αισθάνονται ότι πρέπει να αναλάβουν και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους στην αναζήτηση μιας λύσης.

    Τέλος, η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αναμένεται να επισημοποιήσει τη συμπερίληψη της Κύπρου στην επόμενη φάση διεύρυνσης της ΕΕ.

    Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει αποκλειστεί από την παρούσα φάση διεύρυνσης της ΕΕ, ενώ ο Ντενκτάς απειλεί να αποσυρθεί από την ειρηνευτική διαδικασία, εάν προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΑΠ/ΓΠ)

    [06] Επίσκεψη Ντενκτάς στις ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,30/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα με συνάντηση με την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής.

    Μόνο επτά μέλη της Επιτροπής παρευρέθησαν στη συνάντηση, ανάμεσα στους οποίους ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μπεν Γκίλμαν.

    Πηγές του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι ο βουλευτής Λι Χάμιλτον τήρησε σκληρή στάση έναντι του Ντενκτάς, καθιστώντας του σαφές ότι έφθασε η ώρα για πρόοδο στο Κυπριακό.

    Η επίσκεψη Ντενκτάς έλαβε ελάχιστη δημοσιότητα στον τοπικό Τύπο και αυτή επικεντρώθηκε στις απειλές που εκτοξεύει ο κατοχικός ηγέτης αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] ΗΠΑ - Εκθεση ζωγραφικής Κυπρίων μαθητών

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,30/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τελέστηκαν χθες στην Ουάσιγκτον τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής Κυπρίων μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο της Εμπας, Πάφου.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης, που τιτλοφορείται "Από τα βιβλία στα πινέλα: Η Ιστορία της Κύπρου μέσα από τα μάτια των παιδιών της", τελέστηκαν στο Μουσείο της πρωτεύουσας για παιδιά, από τον Πρέσβη της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ανδρο Νικολαϊδη, Θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

    Στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι δίδεται η δυνατότητα στους μαθητές να παρουσιάσουν στο αμερικανικό κοινό την Ιστορία, τους μύθους και την αγάπη τους για την Κύπρο, μέσα από τα παιδικά τους μάτια και βιώματα.

    Ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ επεσήμανε ότι με τα έργα τους, οι μαθητές που είναι ηλικίας 9 μέχρι 11 χρόνων, κατάφεραν να ζωντανέψουν την Ιστορία της Κύπρου και να μετατρέψουν τους μύθους σε Ιστορία και την Ιστορία σε όραμα.

    Μέσα από τα μάτια των μαθητών, συνέχισε, μπορεί κανείς να διακρίνει τον ειλικρινή πόνο και τη βαθιά εσωτερική τους δύναμη και να διαπιστώσει τα ευδιάκριτα σημάδια που χαράχθηκαν στις καρδιές τους από την εισβολή, την κατοχή και τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου.

    Ωστόσο, επεσήμανε, στα έργα διακρίνεται και η ελπίδα που αποτελούν αυτά τα παιδιά για το μέλλον της Κύπρου, στην προώθηση των ανθρωπιστικών αξιών παγκοσμίως.

    Τέλος, ο κ. Νικολαϊδης μνημόνευσε το ρόλο της κ. Ειρήνης - Λίλα Κληρίδου, η οποία, όπως είπε, αποτέλεσε την έμπνευση αλλά και την κινητήρια δύναμη για την πραγματοποίηση της έκθεσης.

    Παράλληλα, ευχαρίστησε και το δάσκαλο των μαθητών Σταύρο Μανώλη, ο οποίος εμφύτευσε με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη για την πατρίδα στους μαθητές του.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ/ΑΠ)

    [08] Χριστοδούλου - Χρηματιστήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,30/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή του για τη συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατά τις τελευταίες μέρες, με την κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Η δήλωση του κ. Χριστοδούλου έγινε προς δημοσιογράφους, ύστερα από σημερινή συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Λεμεσού, Δημήτρη Κοντίδη, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πορεία του κυπριακού Χρηματιστηρίου κατά τις τελευταίες μέρες.

    Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το γεγονός ότι το ΧΑΚ δεν επηρεάστηκε από την κρίση "αποδεικνύει ότι οι βάσεις του είναι καλές".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι το κυπριακό Χρηματιστήριο έμεινε έξω από την κρίση και λόγω του ότι "σε μεγάλο βαθμό, εξακολουθεί ακόμα να είναι κλειστού χαρακτήρα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [09] Μπούτο - Κυπριακό - Σεμινάριο

    Λευκωσία,Κύπρος,30/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, απέφυγε και σήμερα να προβεί σε οποιοδήποτε ουσιαστικό σχόλιο για το Κυπριακό, όμως σημείωσε τις στενές σχέσεις της χώρας της με την Τουρκία.

    Σε σχετική δήλωση προέβη η κ. Μπούτο μετά την προσφώνησή της σε σεμινάριο που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία με θέμα "Πολιτικό Ισλάμ και η Δύση", στο οποίο συμμετέχουν πέραν των 500 συνέδρων, εκ των οποίων οι μισοί από το εξωτερικό.

    Το σεμινάριο οργανώνεται από το Κέντρο για Παγκόσμιο Διάλογο σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ράτγκερς, των ΗΠΑ, και το παρακολουθούν γνωστοί ακαδημαϊκοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες.

    Ερωτηθείσα εάν πιστεύει ότι το Κυπριακό αποτελεί θρησκευτικό, πολιτιστικό ή άλλου είδους πρόβλημα, η Μπεναζίρ Μπούτο σημείωσε αρχικά ότι "το Πακιστάν βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία" και στη συνέχεια ανέφερε ότι βρίσκεται στην Κύπρο ως φιλοξενούμενη και δεν θα ήθελε "να πληγώσει καρδιές εδώ".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μπούτο διαβεβαίωσε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν θα έχει επαφές με κυβενητικούς αξιωματούχους κατά την παραμονή της δεν είναι πολιτικός αλλά λόγω έλλειψης χρόνου. Οπως είπε, βρίσκεται στην Κύπρο μόνο για μία ημέρα.

    Οσον αφορά στο θέμα του σεμιναρίου, η Πακιστανή βουλευτής τόνισε ότι οι εξτρεμιστικές δυνάμεις τόσο της Δύσης όσο και του Ισλάμ δεν αντιπροσωπεύουν τους λαούς και εισηγήθηκε όπως υπάρξει συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές.

    "Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για μας να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν εξτρεμιστικές δυνάμεις σε κάθε κοινωνία, αλλά οι εξτρεμιστές δεν αντιπροσωπεύουν τα έθνη ως σύνολο," δήλωσε συγκεκριμένα.

    Η κ. Μπούτο επεσήμανε τη σημασία "να ενθαρρυθούν οι μετριόφρονες δυνάμεις" της κάθε κοινωνίας και να "υπάρξουν νέες παγκόσμιες αξίες οι οποίες να αντικατοπτρίζουν ένα πνεύμα συμβιβασμού".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι θα παραμείνει στην πολιτική αν και δεν ενδιαφέρεται να επαναδιεκδικήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας της.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] Βαν ντεν Μπρουκ - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,30/10/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Το Κυπριακό και η διαδικασία ένταξης της Κύπρου είναι δύο από τα βασικά θέματα που θα συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση, ο Ολλανδός Επίτροπος για Εξωτερικές Σχέσεις, Αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του Κοινοτικού Επιτρόπου, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ θα ζητήσει από την Αγκυρα όχι μόνο να σταματήσει να παρεμποδίζει την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου αλλά και να συμβάλει στη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ώστε να πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα καλό κλίμα.

    Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται άλλωστε και από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Επιτροπής για τη σημερινή επίσκεψη, δεδομένου ότι όπως επισημαίνεται, το πολιτικό μήνυμα που μεταφέρει ο Επίτροπος στους Τούρκους είναι ότι η ΕΕ προτίθεται να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με την Τουρκία, την οποία η ανακοίνωση χαρακτηρίζει "χώρα επιλέξιμη για ένταξη".

    Θέτει, όμως, ως προϋπόθεση να αποδείξει προηγουμένως η Αγκυρα ότι αποδέχεται τις κοινές αξίες των Ευρωπαίων εταίρων, και από την άλλη να συμβάλει ενεργά στην επίλυση των κοινών προβλημάτων, όπως το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές διαφορές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τελωνειακή ένωση.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ θα συναντηθεί στην Τουρκία με τον Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χικμέτ Τσετίν και τον Υπουργό Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ.

    Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες επαφές του Επιτρόπου με τη νέα τουρκική κυβέρνηση ενώ θα ακολουθήσει το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία, 24 Νοεμβρίου, και στη συνέχεια επίσκεψη της Λουξεμβουργιανής προεδρίας στην Αγκυρα.

    Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας θα αποτελέσουν βασικό θέμα της προσεχούς συνεδρίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 10 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση θα γίνει με βάση έκθεση της Επιτροπής για την περαιτέρω ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης.

    Εκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία θα υποβάλει η Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσα στο Νοέμβριο. Πρόκειται για την ετήσια έκθεση που υποβάλλει στους Ευρωβουλευτές στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [11] Διευθυντής ΚΥΠΕ - Ουτρέχτη - Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,30/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αναχώρησε σήμερα ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Ανδρέας Χριστοφίδης για την Ουτρέχτη της Ολλανδίας, όπου θα παραστεί και θα συμμετάσχει στο συνέδριο "Επικοινωνία ή Αντιπαράθεση στην Ευρώπη: Περιφερειακή Σταθερότης: Η υπόθεση της Κύπρου".

    Το συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Νέων Επιστημόνων. Θα συμμετάσχουν σε αυτό εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των ενδιαφερομένων μερών.

    Ο κ. Χριστοφίδης θα μιλήσει τόσο στην ολομέλεια όσο και σε επιτροπή του Συμβουλίου και θα λάβει μέρος στις συζητήσεις που θα γίνουν.

    Μετά την Ουτρέχτη, ο κ. Χριστοφίδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα παραστεί σε συνέδριο στο "Κέντρο του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος" (Centre of European Foundation) στο οποίο κύριος ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζιακ Σαντέρ.

    Θέμα το συνεδρίου είναι "Η Ευρωπαϊκή Ενωση και προοπτικές. Προκλήσεις και υπαλλακτικές λύσεις".

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχουν συναντήσεις της ολομέλειας και συζητήσεις σε επιτροπές του Συνεδρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 30 October 1997 - 13:12:44 UTC