Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Ρούμπιν - Ντενκτάς
  • [02] Δηλώσεις Φεϊσέλ - Κυπριακό
  • [03] "Αποφασιστικότητα '97" και "Ταύρος '97"

  • [01] Δηλώσεις Ρούμπιν - Ντενκτάς

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,01/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ευρεία συζήτηση για την κατάσταση στην Κύπρο, καθώς και μια ολοκληρωμένη ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα θέματα, είχε ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζέιμς Ρούμπιν, αναφερόμενος στις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον ο κ. Ντενκτάς στη διάρκεια της εβδομάδας.

    Ο κ. Ρούμπιν ανέφερε ότι ο κ. Χόλμπρουκ παρέθεσε γεύμα εργασίας τη Δευτέρα στον Τ/Κ ηγέτη στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και στελέχη που εργάζονται στο Κογκρέσο.

    "Εγινε μια ευρεία συζήτηση για την κατάσταση στην Κύπρο στο γεύμα, που προσέφερε μια χρήσιμη ευκαιρία για μια ολοκληρωμένη ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα θέματα", είπε ο κ. Ρούμπιν.

    Ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι αν και ο κ. Μίλερ επρόκειτο να συναντήσει τον κ. Ντενκτάς την Τρίτη, όλα τα θέματα στην ατζέντα είχαν συζητηθεί στο γεύμα της Δευτέρας και σε άλλη συνάντηση που ακολούθησε, έτσι ακυρώθηκε η συνάντηση της Τρίτης.

    Εξάλλου, σύντομη αναφορά στον κατοχικό ηγέτη κάνει και η διπλωματική στήλη της χθεσινής "Ουάσιγκτον Ποστ", που σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι "ο κ. Ντενκτάς, ηγέτης της τουρκικής Κύπρου", όπως χαρακτηρίζει τα κατεχόμενα, "είναι μέρος του προβλήματος σε αυτό το διαιρεμένο νησί, αλλά οι αισιόδοξοι επιμένουν ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης".

    Προσθέτει ότι, μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, ο κ. Ντενκτάς επέμεινε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς προηγουμένως την αναγνώριση του τουρκοκρατούμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] Δηλώσεις Φεϊσέλ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,01/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Γκούσταβ Φεϊσέλ, δήλωσε ότι οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος πλησιάζουν προς την ημερομηνία λήξης τους.

    Σε αποκλειστική σημερινή συνέντευξή του στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", o κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι σε δέκα χρόνια από τώρα το Κυπριακό θα μπορούσε να λυθεί με τη βοήθεια των δύο πλευρών ή και χωρίς αυτές.

    "Προφανώς, θα ήταν καλύτερα (να επιλυθεί) με τη βοήθεια τους", επεσήμανε.

    Ο κ. Φεϊσέλ προειδοποίησε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο στο κυπριακό ζήτημα θα μπορούσε κάλλιστα να φθάσει σε μια περίοδο οπόταν "θα υπάρχει σημείο μη επιστροφής και αυτό θα ήταν εξαιρετικά άσχημο και για τις δύο πλευρές".

    "Η άμμος συνεχίζει να γλυστρά στην κλεψύδρα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος των ΗΕ, προσθέτοντας ότι "μπορεί να μην είναι ορατό στην επιφάνεια, αλλά είναι αλήθεια ότι υποκάτω λαμβάνουν χώρα σημαντικές αλλαγές και πλησιάζουμε σε μια καθοριστική στιγμή για το κυπριακό ζήτημα".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Φεϊσέλ, το κλίμα δεν έχει χειροτερέψει, μετά τους δύο γύρους των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων - στη Νέα Υόρκη και στην Ελβετία, αλλά "προφανώς ούτε και έχει καλυτερέψει", σημείωσε.

    "Στην πραγματικότητα, δεν φθάσαμε εκεί που θα θέλαμε να βρισκόμαστε", πρόσθεσε.

    Οπως είπε, πάντως, παρόλο που οι συνολικές προσπάθειες για λύση έχουν αναβληθεί, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1998 στην Κύπρο, τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να εργάζονται παρασκηνιακά.

    "Το διάλειμμα αυτό, σ' αυτό το μείζον θέμα, δεν σημαίνει ότι πάμε για ύπνο", είπε και πρόσθεσε ότι "μπορούμε να κάνουμε κάποια σόφρωνα πράγματα για να βοηθήσουμε ώστε να επαναρχίσει εύκολα η διαδικασία, όταν φθάσει εκείνη η ώρα".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Φεϊσέλ, όταν επανήρχισαν οι συνομιλίες, η διεθνής κοινότητα ανέμενε ότι και οι δύο πλευρές "δεν θα έκαναν καμμιά προσπάθεια για την επίτευξη μια συνολικής διευθέτησης".

    "Είναι φανερό πως είναι πιο σημαντική (η λύση) για τα δικά τους συμφέροντα και όχι μόνο για τις επιπτώσεις στην περιοχή", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "αυτό που μετρά, είναι αυτό που είναι καλό για τις δύο πλευρές και όχι αυτό που ευχαριστεί κάποιον που βρίσκεται 50 χιλιάδες μίλια μακριά".

    Αλλά καμμιά πλευρά δεν μπορεί να έχει εξ' ολοκλήρου τα πράγματα όπως τα επιθυμεί να είναι, είπε ο κ. Φεϊσέλ.

    Οπως επεσήμανε, πάντως, ένας από τους λόγους για τους οποίους οι δύο πλευρές δεν έχουν κανένα κίνητρο ώστε να επιτευχθεί πρόοδος, είναι ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποιες φανερές συνέπειες από την αποτυχία των συνομιλιών.

    "Δεν υπήξε κάποια διαφορά. Τίποτα δεν συνέβηκε", παρατήρησε ο αξιωματούχος των ΗΕ.

    "Αλλά πλησιάζουμε γρήγορα προς μια διαφορετική κατάσταση, στην οποία η Κύπρος οδεύει προς μια διακλάδωση του δρόμου, που θα οδηγεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό δεν συνέβαινε μέχρι τώρα", πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι πιθανό να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [03] "Αποφασιστικότητα '97" και "Ταύρος '97"

    Λευκωσία,Κύπρος,01/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζει σήμερα η τουρκική στρατιωτική άσκηση "Αποφασιστικότητα '97", η οποία θα διαρκέσει μέχρι το επόμενο Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, ενώ τη Δευτέρα θα αρχίσει στην ανατολική Μεσόγειο και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και η άσκηση "Ταύρος '97", η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη.

    Οπως γράφει η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις", σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η "Αποφασιστικότητα '97" άρχισε από το λιμάνι Ακζέρ και σ' αυτή θα συμμετέχουν πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, πολεμικά αεροσκάφη, η αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών και μονάδα υποβρυχίων καταστροφών, καθώς και υποβρύχια άμυνας.

    Στην άσκηση "Ταύρος '97" θα συμμετάσχουν δυνάμεις ξηράς, αέρος και ναυτικού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και δυνάμεις του στρατού κατοχής.

    Ο επικεφαλής του Τμήματος Σχεδιασμού και Επιχειρήσεων στο αρχηγείο, Υποστράτηγος Κοτζάκ Κιοκσάλ Καράμπεϊ, δήλωσε ότι οι ασκήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ασκήσεων και ότι ο σχεδιασμός τους άρχισε πριν από ένα χρόνο.

    Ο Καράμπεϊ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η άσκηση "Νικηφόρος '97" της Εθνικής Φρουράς είχε επιθετικό χαρακτήρα και πως δήθεν το σενάριο αποσκοπούσε στην "κατάληψη" του συνόλου των κατεχομένων.

    Κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα καταπλεύσουν στο μεν κλειστό λιμάνι της Κερύνειας έξι πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, δύο από τα οποία θα είναι υποβρύχια, ενώ στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου θα καταπλεύσουν δύο πολεμικά πλοία.

    Τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην "Αποφασιστικότητα '97" είναι 20 F- 16 και τέσσερα F-4/E.

    Στη διάρκεια της άσκησης τα αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν 24 αποστολές συνεργασίας αέρος - θαλάσσης, σε οκτώ από τις οποίες θα γίνουν βολές.

    Στην άσκηση "Ταύρος '97" θα πάρουν μέρος πέντε συντάγματα, ένα τάγμα και ένας λόχος που εδρεύουν στα κατεχόμενα.

    Το αεροναυτικό τμήμα της άσκησης αρχίζει σήμερα. Η άσκηση που θα διεξαχθεί στο έδαφος αρχίζει τη Δευτέρα.

    Στην άσκηση θα συμμετέχουν άλλα οκτώ αεροσκάφη που θα απογειωθούν προς τούτο από την Τουρκία και θα πετάξουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπου θα προσγειωθούν στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου.

    Εξάλλου, στην περιοχή του χωριού Αγία Ειρήνη, της κατεχόμενης Μόρφου, θα διεξαχθεί άσκηση αμφίβιας επιχείρησης. Θα πάρουν μέρος ελικόπτερα και κομμάντος και θα χρησιμοποιηθεί κάθε είδος όπλου.

    Τα αεροσκάφη που θα πάρουν μέρος στην άσκηση "Ταύρος '97" είναι 20 F-16, 12 F-4 και 2 μεταγωγικά C-130/C-160.

    Ο αρχηγός του τουρκικού κόμματος Μεγάλης Ενότητας, Μουσιήν Γιαρίτζογλου, ισχυρίστηκε ότι ορθά η Τουρκία πραγματοποιεί την άσκηση "Ταύρος '97".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 1 November 1997 - 13:02:41 UTC