Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Επιτροπή Οικονομικών - Κασουλίδης
  • [03] Πρόεδρος - Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [04] Κασουλίδης - ελλαδοτουρκικά
  • [05] Επίσκεψη Κινέζου Υπουργού Πολιτισμού
  • [06] Βρετανία - Σημίτης - Γιλμάζ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.51 (-0.17)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.31 (-0.29)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     60.92 (-0.96)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.49 (-0.50)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.40 (+0.12)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.32 (+0.52)
        Εμπορικές Εταιρείες                     42.37 (-1.44)
        Αλλες Εταιρείες                         59.25 (+0.58)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  311054.899
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] Επιτροπή Οικονομικών - Κασουλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ρωσικοί πύραυλοι S - 300 θα έρθουν στην Κύπρο ανεξάρτητα από τις απειλητικές διαθέσεις της Αγκυρας, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και συμφωνία για σταδιακή αποστρατικοποίηση, τότε οι πύραυλοι θα έρθουν.

    Ο κ. Κασουλίδης παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προσπάθειες που κατέβαλε η Κυβέρνηση, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, για αναστροφή της εικόνας που επιχειρεί να δημιουργήσει η Αγκυρα.

    Προσπαθούν, είπε, να μας δημιουργήσουν ενοχές και να μας καθήσουν στη συνέχεια στο σκαμνί γιατί επιλέξαμε επιτέλους να μην είμαστε όμηροι της τουρκικής αεροπορίας, με ένα καθαρά αμυντικό αντιαεροπορικό όπλο, το οποίο μόνο ηλίθιοι, όπως είπε, μπορούν να δεχθούν ότι θα το χρησιμοποιήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, πλην της εχθρικής επίθεσης από αέρος.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πολιτικό πρόβλημα.

    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι χρειάζεται αντεπίθεση και ότι η ίδια η Κύπρος πρέπει να επιδιώκει να φέρνει το θέμα αυτό στο προσκήνιο και να παραθέτει τα επίσημα στοιχεία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] Πρόεδρος - Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι στρατιωτικές ασκήσεις εμποδίζουν τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές ασκήσεις "Ταύρος" και "Αποφασιστικότητα".

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, που κράτησε μια περίπου ώρα, ο κ. Μάντεν σημείωσε ότι "η οποιαδήποτε άσκηση αποσπά την προσοχή από τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες (για επίλυση του Κυπριακού)".

    Επισημαίνοντας ότι "δυστυχώς δεν μπορεί να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος (στο Κυπριακό) πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου και τις προεδρικές εκλογές", ο κ. Μάντεν τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει να γίνει "πολλή δουλειά μετά από αυτή την περίοδο".

    Ερωτηθείς εάν η Τουρκία έχει την πολιτική θέληση για επίλυση του Κυπριακού, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι θα ήταν προς όφελος της Τουρκίας η επίλυση του προβλήματος.

    Απέφυγε, όμως, να υποδείξει τρόπους με τους οποίους η Τουρκία επιδεικνύει την πολιτική της θέληση προς αυτή την κατεύθυνση.

    "Η διευθέτηση του Κυπριακού είναι προς όφελος πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας. Αυτή είναι μια κοινώς αποδεκτή θέση στη διεθνή κοινότητα", πρόσθεσε ο κ. Μάντεν.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης ανέφερε επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι δεν συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη την επικείμενη επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρτοβεζ, ούτε και τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ.

    Αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Μάντεν τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των Τ/Κ, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες βρετανικές προτάσεις επί του θέματος, εκτός αυτών που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι.

    "Πολλές χώρες συμφωνούν ότι θα ήταν καλή ιδέα να συμπεριληφθούν οι Τουρκοκύπριοι στη διαδικασία ένταξης, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν προταθεί συγκεκριμένες ιδέες και δεν έχει συμφωνηθεί τί ακριβώς θα γίνει", πρόσθεσε.

    Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί τη συμμετοχή των Τ/Κ "ποθητό αποτέλεσμα", τόνισε.

    Ερωτηθείς αν συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μάντεν απάντησε αρνητικά, αλλά επεσήμανε ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη στο εγγύς μέλλον".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [04] Κασουλίδης - ελλαδοτουρκικά

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είπε ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ αντίστοιχα, θα έχει επιπτώσεις στο Κυπριακό.

    Σε σημερινές δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον κ. Γιλμάζ, θα έχει τις επιπτώσεις του επί του εθνικού θέματος της Κύπρου."

    Εξήγησε ότι αν επικρατήσει παρόμοιο πνεύμα με εκείνο της συνάντησης του Ιουλίου στη Μαδρίτη (στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ), τότε "οι επιπτώσεις επί του Κυπριακού θα είναι θετικές".

    Αν υπάρξει αποτυχία, συνέχισε, "η ένταση θα είναι μεγαλύτερη και θα έχει επιπτώσεις επί της Κύπρου".

    Τέλος, σχετικά με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι διαβιβάζονται οδηγίες στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] Επίσκεψη Κινέζου Υπουργού Πολιτισμού

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ) Πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 6 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Πολιτισμού της Κίνας, Λιού Ζονκτέ, μετά από πρόσκληση του Κύπριου ομόλογού του, Γεώργιου Χατζηνικολάου.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν συμφωνία για πρόγραμμα πολιτιστικής συνεργασίας.

    Ο Κινέζος Υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η πολιτιστική συνεργασία Κύπρου - Κίνας καλύπτει ανταλλαγές καλλιτεχνικών συγκροτημάτων, εκθέσεων, εικαστικών τεχνών και ιδιαίτερα λαϊκής τέχνης, βιβλίου και κινηματογράφου.

    Περιλαμβάνει επίσης συνεργασία και προώθηση εκπαιδευτικών πολιτιστικών θεμάτων, αθλητισμού, τουρισμού, νεολαίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Τον κ. Ζονκτέ θα συνοδεύει πενταμελής αντιπροσωπεία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [06] Βρετανία - Σημίτης - Γιλμάζ

    Λονδίνο,Βρετανία,03/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία αναμένει την Ελλάδα και την Τουρκία να εξεύρουν τρόπους για μείωση της έντασης στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την αποψινή συνάντηση των δύο ηγετών, ο Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η χώρα του ενθαρρύνεται "από το γεγονός ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί".

    "Προσβλέπουμε στις δύο πλευρές να εκμεταλλευθούν αυτή την ευκαιρία και να εξεύρουν τρόπους για να μειώσουν την ένταση στο Αιγαίο", κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 3 November 1997 - 21:46:41 UTC