Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πικετοφορία - ψευδοκράτος
  • [02] Υπουργός Παιδείας - Πολυτεχνείο
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Αποκαλυπτήρια Μνημείου

  • [01] Πικετοφορία - ψευδοκράτος

    Λονδίνο,Βρετανία,16/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πάνω από 1500 πρόσωπα συμμετείχαν συνολικά στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία στην πλατεία Μπέλγκρειτ του Λονδίνου, που πραγματοποιήθηκε χθες.

    Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η συμμετοχή της φοιτητικής νεολαίας από πολλών πανεπιστημίων της Βρετανίας.

    Η πικετοφορία διοργανώθηκε από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία στον ίδιο χωρο όπου συνεχίζεται χωρίς διακοπή από τον Αύγουστο του 1996 η εκδήλωση αγρυπνίας της εδώ ομογένειας σε 24ωρη βάση.

    Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Χάρη Σοφοκλείδη, άφησε στην είσοδο της Πρεσβείας επιστολή διαμαρτυρίας που σημειώνει τη μη αναγνώριση του ψευδοκράτους για 14 χρόνια τώρα σαν υπογράμμιση της παρανομίας του, και ζητά από την Αγκυρα να διαφοροποιήσει τη στάση της.

    Με επιστολή στο Βρετανό Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ο κ. Σοφοκλείδης τονίζει ότι ο χρόνος δεν έχει μειώσει την αδικία σε βάρος της Κύπρου, η οποία πρέπει να τερματιστεί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΧ)

    [02] Υπουργός Παιδείας - Πολυτεχνείο

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου μας δίνουν μάθημα πολιτικής κι εθνικής αρετής, τόνισε σε μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιος Χατζηνικολάου, καλώντας όλους να διδαχθούν από τη θυσία τους.

    "Ενστερνιζόμενοι τις αρετές των φοιτητών του Πολυτεχνείου", ανέφερε, "οικοδομούμε τον αγώνα μας για μιαν ακέραια κι ενωμένη πολιτεία, για εθνική καταξίωση και δικαίωση της μαρτυρικής γης των πατέρων μας".

    Αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα που εκτιλύχθηκαν στο Πολυτεχνείο, ο κ. Χατζηνικολάου είπε ότι "η δημοκρατία, το τελειότερο πολιτειακό σύστημα που δημιούργησε ο ελληνικός πολιτισμός, μετά από διεργασίες αιώνων και μέσα από πολυδύναμη φιλοσοφική προβληματική, έχει μπει στο λεξιλόγιο όλων των πολιτισμένων λαών κι έγει γίνει σήμερα καθολικά αποδεκτό ως το ιδεωδέστερο των πολιτευμάτων".

    Είπε, επίσης, ότι "απαιτεί πολιτική ωριμότητα, αυτοπειθαρχία, ψηλό αίσθημα ευθύνης, άσκηση παιδείας, εσωτερική καλλιέργεια και συνσιστά το ισχυρότερο στήριγμα της ελευθερίας των λαών".

    Σήμερα, συνέχισε, "γιορτάζουμε τη λεβεντιά της ελληνικής νεότητας, που θυσιάστηκε για τις αρχές του πολιτισμού μας, τη δικαιοσύνης, την παιδεία, τη δημοκρατία, την ελευθερία και ανυψώθηκε σε πρότυπο αρετής, περιφρονώντας το θάνατο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Αποκαλυπτήρια Μνημείου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ειρηνικός είναι ο αγώνας που διεξάγουμε για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, αλλά έχουμε ιστορικό χρέος να προετοιμαζόμαστε παράλληλα για την υπεράσπιση των ιερών και των οσίων μας, της ελευθερίας, των δικαιωμάτων και της ανθρωπινης αξιοπρέπειάς μας, αν αυτά απειληθούν από τον Αττίλα.

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας στα αποκαλυπτήρια μνημείου του ήρωα Σωτήρη Τσαγγάρη, στο Πελέντρι.

    Αφού εξήρε τον πατριωτισμό και την προσφορά του Σωτήρη Τσαγγάρη στον αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν οφείλουμε να μιμηθούμε τους ήρωές μας.

    Χαρακτηρίζοντας το 1998 τον "πιό κρίσιμο ίσως χρόνο" μετά την τουρκική εισβολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την κορύφωση της πιο σηματικής πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά οι συγκυρίες.

    "Εχουμε υποχρέωση να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και με πολλή σωφροσύνη, αν θέλουμε να επιβιώσουμε στη γη των προγόνων μας, στη γη του Σωτήρη Τσαγγάρη και των άλλων ηρώων μας", τόνισε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 16 November 1997 - 14:03:12 UTC