Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-12-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντίνι - Κύπρος - ΕΕ
  • [02] ΗΠΑ - Ελλάδα - Τουρκία - ΝΑΤΟ
  • [03] Διεθνής Αμνηστία - Κύπρος - Τουρκία
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Φασίνο
  • [05] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [06] ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Βαν ντεν Μπρουκ - 2
  • [07] Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού - εργασίες
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Φασίνο
  • [09] Νίκος Ρολάνδης - Δηλώσεις Βαν ντε Μπρουκ
  • [10] Απόδημοι - Βομβιστική επίθεση
  • [11] ΔΗΚΟ - προεδρικές
  • [12] Δηλώσεις Φίλιπ Κρίστοφερ
  • [13] ΔΗΚΟ - Δήλωση Ρέππα
  • [14] Εκπρόσωπος - Γεν. Εισαγγελέας
  • [15] Πίνακες Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

  • [01] Ντίνι - Κύπρος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι υποστηρίζει την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναμένει η Τουρκία να μην προβάλει εμπόδια στη διαδικασία.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ χθες πριν από τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Ντίνι είπε ότι "η Κύπρος είναι υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Νομίζω έχει δυνατή υποστήριξη από όλα τα μέλη. Αρα, στην πραγματικότητα περιμένουμε ότι η Τουρκία δεν θα προβάλει οποιαδήποτε εμπόδια στη διαδικασία για την Κύπρο για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη είπε: "Ναι υποστηρίζουμε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή είναι η θέση μας και είναι μια θέση που έχουμε πάρει ανοικτά και συνεχίζουμε να διατηρούμε. Οτι η Τουρκία θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης".

    Ο κ. Ντίνι είπε "πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέλει να δει την Τουρκία συνδεδεμένη με τη διαδικασία διεύρυνσης και όχι εξαιρούμενη από τη διεύρυνση. Εάν αυτό θα πάρει τη φόρμα διάσκεψης ή η αρχή θα γίνει με όλες τις χώρες που θα αρχίσουν συνομιλίες για είσοδο, αυτό θα αποφασισθεί την επόμενη εβδομάδα".

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ εάν αυτές οι θέσεις έχουν γίνει γνωστές στην ελληνική κυβέρνηση, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "δεν υποχρεούμεθα να τις πούμε στην ελληνική κυβέρνηση, τις εκθέσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου και λαμβάνουν χώρα οι συζητήσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] ΗΠΑ - Ελλάδα - Τουρκία - ΝΑΤΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Τα συγχαρητήριά τους και την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ όσον αφορά τη νέα δομή διοίκησης της συμμαχίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν είπε "αντιλαμβανόμεθα ότι οι δύο κυβερνήσεις, Ελλάδα και Τουρκία, έχουν συμφωνήσει κατ' αρχήν σε ένα σχέδιο ανακαίνισης της δομής της διοίκησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στα πλαίσια του γενικού επαναπροσδιορισμού της διοικητικής δομής του ΝΑΤΟ".

    Πρόσθεσε ότι "το βλέπουμε αυτό σαν ένα αξιοσημείωτο βήμα μπροστά όσον αφορά την προσπάθεια για βελτίωση της συνεργασίας στο Αιγαίο. Και συγχαίρουμε την κυβέρνηση της Ελλάδας, την κυβέρνηση της Τουρκίας και το Γενικό Γραμματέα (του ΝΑΤΟ Χαβιέ) Σολάνα για τη συμβολή τους στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Διεθνής Αμνηστία - Κύπρος - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αναφορά στις αυξανόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο αλλά και την ίδια την Τουρκία κάνει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ, Σολωμού Σολωμού και Πέτρου Κακουλή, πέρσι το καλοκαίρι, καθώς και στη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.

    Η έκθεση καταλογίζει στην Τουρκία βαρύτατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από βασανισμούς ανηλίκων μέχρι εκτελέσεις ή εξαφανίσεις κρατουμένων.

    Σε αυτήν τονίζεται ότι η πρακτική του βασανισμού ανηλίκων, εξακολουθεί να εφαρμόζεται το 1997, όπως και οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, με αποτέλεσμα να καταδικαστούν 184 διανοούμενοι και πολλοί συνδικαλιστές και φοιτητές.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, το 1997 στην Τουρκία, 25 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, ενώ 23 άτομα αγνοούνται μετά τη σύλληψή τους. Στη Φυλακή Ουμράνιγιε της Κωνσταντινούπολης σκοτώθηκαν 4 άτομα από επιθέσεις της αστυνομίας και στη φυλακή Ντιγιαρμπακίρ 10 άτομα από άγριο ξυλοδαρμό που υπέστησαν από τους φύλακες.

    Τέλος αναφέρει ότι στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας σκοτώθηκαν 2500 άνθρωποι, ενώ 32 άτομα αγνοούνται μετά τη σύλληψή τους. Επίσης από το 1996 μέχρι σήμερα 9 στρατιώτες κουρδικής καταγωγής σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους στον τουρκικό στρατό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Φασίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πιέρο Φασίνο που έφθασε χθες στην Κύπρο θα έχει το πρωί συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Επίσης θα έχει συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα. Σκοπός της επίσκεψης του κ. Φασίνο είναι η αξιολόγηση των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               246,7221         248,6958
          Δολ. Αυστραλίας              2,8327           2,8553
          Δολ. Καναδά                  2,7157           2,7374
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      347,2669         350,0450
          Κορόνες Δανίας              12,9506          13,0542
          Κορόνες Νορβηγίας           13,8000          13,9104
          Κορόνες Σουηδίας            14,8973          15,0164
          Λιρέτες Ιταλίας          3.330,9875       3.357,6354
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2869          10,3691
          Πεσέτες Ισπανίας           287,4375         289,7370
          Σελίνια Αυστρίας            23,9471          24,1386
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8342           3,8648
          Φράγκα Βελγίου              70,2292          70,7910
          Φράγκα Γαλλίας              11,3921          11,4832
          Φράγκα Ελβετίας             2,7448            2,7667
    -----------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Βαν ντεν Μπρουκ - 2

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν πρόκειται να γίνουν διαβήματα" για το θέμα των δηλώσεων του Κοινοτικού Επιτρόπου Αρμόδιου για Εξωτερικές Σχέσεις Χανς Βαν ντεν Μπρουκ "διότι δεν πρόκειται να χάσουμε όλους μας τους φίλους επειδή έχουμε εκλογές".

    Αυτό τόνισε εμφαντικά σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης διευκρινίζοντας ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι μιλούσε για de facto νομοθεσίες και όχι για de jure.

    Οπως εξήγησε, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ ήταν σαφής ότι δεν πρόκειται για νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθεσία στα κατεχόμενα.

    Πρόσθεσε, ότι το κατοχικό καθεστώς θεωρεί ότι έχει κάποια νομοθεσία την οποία εφαρμόζει στα κατεχόμενα και που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ή νόμιμη.

    Υπενθυμίζεται ότι σωρεία αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου ότι υπάρχουν de facto δύο νομοθεσίες στις δύο πλευρές στο νησί.

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι "ποιά ήταν η έννοια" της δήλωσης του κ. Βαν ντε Μπρουκ. Δηλαδή πως "εκείνο που θα ισχύσει τελικά - ανεξάρτητα από το τί προϋπήρχε - είναι ο ευρωπαϊκός νόμος και όταν η Κύπρος θα επανενωθεί θα ισχύει για όλη την Κύπρο ο ευρωπαϊκός νόμος".

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ανεξάρτητα από το θέμα της αναγνώρισης τελικά θα προκύψει κάτι το οποίο προέρχεται από την παράνομη "νομοθεσία" του ψευδοκράτους, ο ΥΠΕΞ δήλωσε η εναρμόνιση σημαίνει πως ότι και αν υπάρχει στις υποψήφιες για ένταξη χώρες πρέπει να εναρμονιστεί με τον υφιστάμενο νόμο που διέπει την Ευρώπη.

    "Εμείς θα αλλάξουμε τη νομοθεσία μας και θα την προσαρμόσουμε στην Ευρώπη, όχι η Ευρώπη τη δική της προς εμάς", τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    Σε παρατήρηση ότι η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι σε υποψήφιες χώρες, όπως είναι η Εσθονία, υπάρχει νόμιμο κράτος και η νομοθεσία δεν τυγχάνει οποιασδήποτε αμφισβήτησης, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού νόμου.

    Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι δεν επικροτεί "ούτε τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο Επίτροπος ούτε και το σκεπτικό", εκφράζοντας όμως και πάλι την άποψη ότι στην ουσία δεν υφίσταται σοβαρό πρόβλημα.

    Σημείωσε ότι οι δημοσιογράφοι ασχολούνται με το προϊόν κάποιας δήλωσης, ενώ στις συνομιλίες του κ. Βαν ντεν Μπρουκ με την επίσημη κυβέρνηση δεν προέκυψε το θέμα αυτό.

    Ο κ. Κασουλίδης παραδέχθηκε ότι ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ δεν είναι τυχαίος και ότι είναι μελετημένος, αλλά σημείωσε ότι κάποτε συμβαίνει ξένοι αξιωματούχοι "να μην είναι τόσο πολύ εξοικειωμένοι με τις ευαισθησίες και τις ιδιαιτερότητες του προβλήματος".

    Κληθείς να σχολιάσει το σύνολο της προσέγγισης Βαν ντεν Μπρουκ σε σχέση με την Κύπρο, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος "στην παρουσίαση της υπόθεσης δημοσίως είπε ότι οι δύο πλευρές με το να συζητούν μεταξύ τους όρους της ένταξης του συνόλου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργούν ένα πεδίο και ένα κλίμα που θα βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου".

    Εκφράζοντας συμφωνία στη γενική αυτή αρχή, ο ΥΠΕΞ υπενθύμισε τις κατηγορηματικές δηλώσεις του κ. Βαν ντεν Μπρουκ στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι "δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας".

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι τελικά δεν θα μείνει ούτε ένας φίλος για την Κύπρο με τον τρόπο που "φιλτράρεται" η κάθε δήλωση, ενώ σημείωσε πως γίνεται εκμετάλλευση των θεμάτων αυτών για προεκλογικούς σκοπούς.

    "Πιστεύω ότι δεν δημιουργείται τόσο σοβαρό θέμα με ένα lapsus linguae (γλωσσικό ολίσθημα) του κ. Βαν ντεν Μπρουκ, το οποίο μάλιστα διόρθωσε στη συνέχεια", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    "Δεν πιστεύω ότι θα ήταν σωστό να ζητήσουμε διευκρινίσεις διότι θα μεγιστοποιήσουμε ένα θέμα το οποίο στην ουσία δεν υπάρχει", τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού - εργασίες

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,03/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση κατά περιφέρεια ειδικών θεμάτων που απασχολούν τον απόδημο Ελληνισμό, στο πλαίσιο της Α' Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που συστάθηκε το 1995 ως συμβουλευτικό Σώμα προς την ελληνική κυβέρνηση.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα αναμένεται να έχει η συζήτηση κατά περιφέρεια των εθνικών θεμάτων, κάτω από το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής των χωρών υποδοχής.

    Αναφέρουμε ότι χθες παρουσιάστηκαν τα αποτέλεσματα ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν όλες οι οργανώσεις - μέλη του ΣΑΕ και που αποσκοπούσε στη διαπίστωση κατά πόσον το ΣΑΕ εκπλήρωσε το ρόλο του, κατά τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

    Επισημαίνουμε ότι το Προεδρικό Διάταγμα, που θεσμοθέτησε το ΣΑΕ, καθορίζει ότι το ΣΑΕ παρέχει τη γνώμη του και διατυπώνει τις προτάσεις του προς τα αρμόδια όργανα του ελληνικού Κράτους, με βάση σχετικές προτάσεις που λαμβάνει από τις οργανώσεις - μέλη του.

    Από τις απαντήσεις των οργανώσεων, διαφαίνεται ότι το ΣΑΕ έχει επιδείξει θετική δραστηριότητα και έχει επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο του, παρά το γεγονός ότι είναι νεοσύστατος οργανισμός.

    Ωστόσο, οι οργανώσεις - μέλη του ΣΑΕ επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την πιο τακτική επικοινωνία μεταξύ των εκπροσώπων του ΣΑΕ από διάφορες χώρες και την καλύτερη και πιο έγκαιρη πληροφόρηση κι ενημέρωση των αποδήμων για θέματα που τους αφορούν.

    Στη σημερινή ημερήσια διάταξη βρίσκεται και η υποβολή υποψηφιοτήτων για τους Περιφερειακούς Προέδρους, οι οποίοι είναι Αντιπρόεδροι του Προεδρείου του ΣΑΕ.

    Αναφέρουμε ότι το σημερινό Προεδρείο του ΣΑΕ απαρτίζουν οι ακόλουθοι: Πρόεδρος - Αντριου Αθενς

    Αντιπρόεδρος - Κώστας Παππάς Αντιπρόεδρος - Πρόεδρος περιφερειακού ΣΑΕ Αμερικής - Χρήστος Τομαράς.

    Αντιπρόεδρος - Πρόεδρος περιφερειακού ΣΑΕ Ασίας - Αφρικής - Στέφανος Ταμβάκης.

    Αντιπρόεδρος - Πρόεδρος περιφερειακού ΣΑΕ Ευρώπης - Αγαθάγγελος Ασλανίδης

    Αντιπρόεδρος - Πρόεδρος περιφερειακού ΣΑΕ Ωκεανίας - Ηλίας Ράλλης Γραμματέας - Δημήτρης Κωνσταντινίδης.

    Γραμματέας - Πασχάλης Παπαχριστόπουλος Γραμματέας - Αλεξάνδρα Προτσένκο. Για τις θέσεις του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των Γραμματέων θα υποβληθούν υποψηφιότητες την Πέμπτη. Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Παρασκευή.

    Αναφέρουμε ότι η Α' Συνεδρία της Α' Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

    Στην εναρκτήρια τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Οι εργασίες της Συνέλευσης θα κλείσουν το Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα παρουσιαστούν σε δημοσιογραφική διάσκεψη τα συμπεράσματά της.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΚΚ/ΑΠ)

    [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Φασίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Πιέρο Φασίνο, που έφθασε χθες στην Κύπρο, έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Στη συνάντηση παρέστη και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Υστερα από τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δηλώσεις για τις συνομιλίες θα γίνουν μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Ιταλό αξιωματούχο στο Υπουργείο Εξωτερικών στις 12 το μεσημέρι.

    Ο κ. Φασίνο θα έχει συνάντηση και με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα.

    Σκοπός της επίσκεψης του κ. Φασίνο είναι η αξιολόγηση των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Νίκος Ρολάνδης - Δηλώσεις Βαν ντε Μπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Απαράδεκτες και καταδικαστέες", χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντε Μπρουκ για ύπαρξη δυο νομοθεσιών στην Κύπρο, μιας ελληνοκυπριακής και μιας τουρκοκυπριακής, ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης.

    Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ρολάνδης αναφέρει επίσης ότι τόσο οι δηλώσεις Βαν ντε Μπρουκ όπως και οι δηλώσεις άλλων Ευρωπαίων ανώτατων αξιωματούχων στο παρελθόν πρέπει να μας προβληματίσουν.

    Εκατοντάδες φορές μέχρι σήμερα, όπως τονίζει ο κ. Ρολάνδης, επεσήμανε ότι ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ μας και ότι αν συνεχίσουμε να κυνηγούμε το απόλυτο και το άπιαστο στο τέλος θα τα χάσουμε όλα.

    "Δυστυχώς όμως", προσθέτει, "στην Κύπρο επικρατεί μια πολιτική κόπωση και μοιρολατρική αδιαφορία που επιτρέπει να επικρατούν το σύνθημα και οι ψευδαισθήσεις".

    Ο κ. Ρολάνδης καταλήγει αναφέροντας ότι "αν δεν κινηθούμε σε ένα διαρκή διάλογο μετά τις εκλογές με πραγματικό στόχο τη δύσκολη λύση του Κυπριακού, το μέλλον μας σε αυτό τον τόπο δεν θα είναι καθόλου ευοίωνο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Απόδημοι - Βομβιστική επίθεση

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,03/12/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Η βομβιστική επίθεση σήμερα τα ξημερώματα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη έχει προκαλέσει την ανησυχία των αποδήμων.

    Σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, είπε ότι δεν γνωρίζει ποιός συγκεκριμένα προέβη στην τρομοκρατική αυτή ενέργεια, αλλά σημείωσε ότι πρόκειται για φανταμενταλιστές.

    Επίσης, είπε, ότι η ελληνοαμερικανική ομογένεια θα κινηθεί προς την κατεύθυνση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να τερματιστούν αυτά τα επεισόδια.

    Ηδη, είπε, αποστέλλεται σήμερα μήνυμα προς τον κ. Κλίντον, με το οποίο εκφράζεται η δυσαρέσκεια των αποδήμων και η ανησυχία τους γι' αυτά τα επεισόδια. Στο μήνυμα θα τονίζεται ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα πρέπει να σταματήσουν και δεν πρέπει πλέον να γίνονται ανεκτές.

    Ο κ. Αθενς είπε επίσης ότι τα επεισόδια αυτά είναι συχνό φαινόμενο και "είναι άσχημο πράγμα", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση εάν τον ανησυχεί αυτή η κατάσταση, ο κ. Αθενς είπε "πάρα πολύ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] ΔΗΚΟ - προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ΔΗΚΟ λαμβάνει αύριο την τελική του απόφαση ως προς τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ συνέρχονται αύριο στις 2μμ και στις 4μμ αντίστοιχα, προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική απόφαση του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού θα παρουσιάσει εισήγηση, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με βάση την εξουσιοδότηση που έδωσε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

    Ο κ. Κυπριανού θα αναλύσει και επεξηγήσει τις αποφάσεις και θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης που θα δώσει μεθαύριο Παρασκευή στις 10.30 πμ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Δηλώσεις Φίλιπ Κρίστοφερ

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,03/12/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) τόνισε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ τη σημασία της συμμετοχής των αποδήμων Κυπρίων στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ιδιαίτερα λόγω της συνεχιζόμενης ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Κρίστοφερ ανέφερε ότι "αυτή είναι η πρώτη φορά που επίσημα η ΠΣΕΚΑ και η ΠΟΜΑΚ (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων) αντιπροσωπεύονται στο ΣΑΕ με σαράντα μέλη".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Κρίστοφερ "τα 40 μέλη των Κεντρικών Επιτροπών της ΠΣΕΚΑ και της ΠΟΜΑΚ βρίσκονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη σαν Ελληνες απόδημοι, γιατί οι Κύπριοι είναι Ελληνες, και εκεί όπου ζούμε μπορεί να είμαστε Αμερικανοί πολίτες, αλλά έχουμε ελληνική κληρονομιά".

    Πρόσθεσε ότι "είναι πολύ σημαντικό για μας να είμαστε μέρος αυτού του όλου γεγονότος και είναι επίσης στρατηγικά σημαντικό για μας υπό το φως του ότι υφίσταται το κυπριακό πρόβλημα και το ότι το 38% του νησιού είναι ακόμη υπό κατοχή, να ακούγεται η φωνή μας εδώ, να περάσουν τα ψηφίσματά μας και να δώσουμε τη σωστή κατεύθυνση ως προς το πώς πρέπει να μιλούμε στο εξωτερικό για το Κυπριακό". Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί αυτή τη βδομάδα την Α' Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] (Κ) ΔΗΚΟ - Δήλωση Ρέππα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει σε σημερινή ανακοίνωση του ότι η ερμηνεία που η κυβέρνηση, η ηγεσία του ΔΗΣΥ και κάποια μέσα μαζικής επικοινωνίας έσπευσαν να δώσουν σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας Δημήτρη Ρέππα είναι "εντελώς διαστρεβλωτική των πραγμάτων".

    Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση με τις δηλώσεις του ο κ. Ρέππας δεν τοποθετήθηκε επί των δηλώσεων του κ. Κληρίδη που αφορούσαν άκρως απόρρητες πληροφορίες για την άμυνα της Κύπρου.

    Οπως παρατηρείται στην ανακοίνωση, ο κ. Ρέππας απαντούσε στην ερώτηση αν ο κ. Κληρίδης έκανε "γκάφα" αναφερόμενος γενικά στην ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο "και είπε βεβαίως ότι ο κ. Κληρίδης δεν έκανε γκάφα".

    "Αν ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εκαλείτο να απαντήσει κατά πόσον ο κ. Κληρίδης έκανε γκάφα ή διέπραξε σοβαρό πολιτικό ολίσθημα με το να βγάλει στη φόρα συγκεκριμένες άκρως απόρρητες πληροφορίες για την αναβάθμιση της στρατιωτικής ικανότητας του αποσπάσματος της ΕΛΔΥΚ και για την ενίσχυση με πενήντα επανδρωμένα άρματα της Εθνικής Φρουράς, άλλη βεβαίως θα ήταν η απάντησή του. Και φυσικά δεν θα ήταν καλυπτική των δηλώσεων Κληρίδη", καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [14] Εκπρόσωπος - Γεν. Εισαγγελέας

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, απέφυγε σήμερα να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, να έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη να αποσυρθεί από τις προεδρικές εκλογές προς όφελος δικής του υποψηφιότητας.

    Ο κ. Χριστοφίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις Κληρίδη - Μαρκίδη, αναφορικά με το περιεχόμενο της προχθεσινής συνάντησης που είχαν και απέφυγε επίσης να απαντήσει σε ερωτήσεις, αναφορικά με το ενδεχόμενο υποβολής υποψηφιότητας από τον κ. Μαρκίδη.

    "Οταν βρεθούμε μπροστά σε γεγονότα, θα υπάρξουν τα ανάλογα σχόλια", περιορίστηκε να πει ο Εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι οι θέσεις του Προέδρου Κληρίδη παραμένουν για το σεβασμό των δικαιωμάτων του κάθε πολίτη, ιδιαίτερα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

    Κληθείς να πει, αν το Προεδρικό έχει δημοσκοπήσεις ακόμα και στην περίπτωση που υποβάλει υποψηφιότητα ο κ. Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "το κάθε κόμμα και ο κάθε υποψήφιος προβαίνουν στις ενέργειες που νομίζουν ότι είναι αναγκαίες για την προεκλογική τους εκστρατεία".

    Διευκρίνισε επίσης, ότι "το τι κάμνει ο καθένας δεν είναι ανακοινώσιμο".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [15] Πίνακες Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 μ.μ. η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ---------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα          Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά       Πώληση     Αγορά
    ---------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        534,5600     536,6900     534,5600  539,2900
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7192       1,7260       1,7192    1,7300
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9236       1,9312       1,9236    1,9352
    Στερλίνα               1,1442       1,1487       1,1442    1,1512
    Γερμ. Μάρκο            3,4077       3,4213       3,4077    3,4253
    --------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας. Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    --------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    --------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|------------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |05.01.98 | 0,0040   0,0010  |05.01.98
    02 Μήνες    0,0120   0,0000 |05.02.98 | 0,0040   0,0020  |05.02.98
    03 Μήνες    0,0160   0,0000 |05.03.98 | 0,0050   0,0030  |05.03.98
    06 Μήνες    0,0260   0,0000 |05.06.98 | 0,0050   0,0070  |05.06.98
    09 Μήνες    0,0360   0,0000 |08.09.98 | 0,0050   0,0120  |08.09.98
    12 Μήνες    0,0460   0,0000 |07.12.98 | 0,0060   0,0160  |07.12.98
    15 Μήνες    0,0600   0,0000 |05.03.99 | 0,0110   0,0190  |05.03.99
    18 Μήνες             0,0000 |07.06.99 |          0,0210  |07.06.99
    21 Μήνες             0,0000 |07.09.99 |          0,0230  |07.09.99
    24 Μήνες             0,0000 |06.12.99 |          0,0250  |06.12.99
    --------------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 3 December 1997 - 17:25:51 UTC