Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος Δήμαρχος Ιδαλίου
  • [02] Τοπική Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου - Λευκωσία
  • [03] Ντενκτάς - Ετκίν - Ισλαμική Διάσκεψη
  • [04] Ντενκτάς - Τ/κ πλατφόρμα ανάπτυξης
  • [05] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [06] Χριστόφιας - Αθήνα
  • [07] Συνάντηση Προέδρου - Βρετανού Υπάτου Αρμοστή
  • [08] Περιφερειακή Διάσκεψη - μη κυβερνητικοί οργανισμοί
  • [09] Χρηματιστήριο - Μεταξάς - εκλογές
  • [10] Εκπρόσωπος - Τ/Κ - ΕΕ
  • [11] Προϋπολογισμοί - Βουλή
  • [12] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [13] Γιώργος Βασιλείου - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [14] Κυβ. Εκπρόσωπος - Μαρκίδης

  • [01] Νέος Δήμαρχος Ιδαλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νέος Δήμαρχος Ιδαλίου εξελέγη ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Νικολάου, ιατρός, που ψηφίστηκε από την κεντροδεξιά.

    Το νέο δήμαρχο υποστήριξαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και οι Νέοι Ορίζοντες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα και οι Ενωμένοι Δημοκράτες κάλεσαν τους οπαδούς τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

    Ο κ. Νικολάου υπερίσχυσε του ανθυποψηφίου του Γιώργου Γεωργίου, επίσης ιατρού, που κατήλθε ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, εξασφαλίζοντας 1640 ψήφους ή 52,1% έναντι των 1508 ψήφων ή 47,9% του κ. Γεωργίου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η νίκη του συμβολίζει την προοδευτική απεξάρτηση των Δήμων από τα κόμματα, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει το έργο του εκλιπόντος προκατόχου του Γιάννη Γρούτα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Τοπική Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου - Λευκωσία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στη Λευκωσία αρχίζει σήμερα μέρος του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.

    Το Συνέδριο, που τελειώνει αύριο, θα γίνει σε συνεργασία με τις Ενώσεις Δήμων Κύπρου, της Παγκύπριας Ενωσης Κοινοτήτων και στην παρουσία εκπροσώπων των ΤΕΔΚ Θράκης - Λέσβου - Χίου - Σάμου και Κυκλάδων.

    Οπως ανεφέρει σχετική ανακοίνωση, στόχος η ανάδειξη της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, "ως απαραίτητου μοχλού συσπείρωσης των τοπικών κοινωνιών και φορέα ανάπτυξης".

    Για το σκοπό αυτό ήρθαν στην Κύπρο, 70 σύνεδροι, 25 εκπρόσωποι υπουργείων, κομμάτων και παραγωγικών τάξεων και 70 συνοδοί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Ντενκτάς - Ετκίν - Ισλαμική Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναχώρησε το πρωί για την Τεχεράνη, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ισλαμικής Διάσκεψης που αρχίζει αύριο.

    Στην Τεχεράνη βρίσκεται ήδη ο λεγόμενος "Υπουργός Εξωτερικών" Τανέρ Ετκίν, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του με αξιωματούχους της Διάσκεψης.

    Συγκεκριμένα, ο Ετκίν συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ζήτησε από τις ισλαμικές χώρες αλληλεγγύη και συνεργασία.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, οι εκπρόσωποι των κρατών αυτών δήλωσαν στον ψευδοϋπουργό ότι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το Κυπριακό και τη "δίκαιη υπόθεση των Τ/Κ" και τον παρακάλεσαν να διαβιβάσει τις πιο θερμές ευχές τους στους Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ντενκτάς - Τ/κ πλατφόρμα ανάπτυξης

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα η πρώτη συνεδρία της νεοσύστατης "Τ/κ πλατφόρμας ανάπτυξης", η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, σε μήνυμά του στη συνεδρία, ο Ντεμιρέλ ανέφερε ότι η εγγυήτρια δύναμη Τουρκία θα αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στη διασάλευση της ειρήνης στη νήσο.

    Είπε ακόμη ότι έφθασε πλέον η ώρα που ο κόσμος θα πρέπει να παραδεχθεί την πραγματικότητα, δηλαδή την ύπαρξη δύο "κρατών" στην Κύπρο.

    Σε μήνυμα του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αναφέρεται ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει την "εθνική ισότητα" και την "κυριαρχία" του ψευδοκράτους.

    Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι σε συνομιλίες στις οποίες η Ε/κ πλευρά θα παρακάθεται ως επίσημη κυβέρνηση το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τους Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               247,5937         249,5744
          Δολ. Αυστραλίας              2,8447           2,8674
          Δολ. Καναδά                  2,7134           2,7351
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      346,9937         349,7696
          Κορόνες Δανίας              12,9399          13,0434
          Κορόνες Νορβηγίας           13,7614          13,8714
          Κορόνες Σουηδίας            14,8932          15,0123
          Λιρέτες Ιταλίας          3.330,1588       3.356,8000
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2718          10,3539
          Πεσέτες Ισπανίας           286,9606         289,2562
          Σελίνια Αυστρίας            23,9207          24,1120
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8291           3,8597
          Φράγκα Βελγίου              70,1029          70,6637
          Φράγκα Γαλλίας              11,3746          11,4655
          Φράγκα Ελβετίας              2,7587           2,7807
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] Χριστόφιας - Αθήνα

    Λάρνακα,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αναχώρησε το πρωί για την Αθήνα, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, η οποία θα έχει επαφές με πολιτικά κόμματα αναφορικά με το Κυπριακό και την πορεία ένταξης προς την ΕΕ.

    Σήμερα το βράδυ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα απευθύνει χαιρετισμό σε προεκλογική συγκέντρωση στην οποία κύριος ομιλητής θα είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας επικεντρώνεται αφενός, στη συμετοχή της Τουρκίας στη Διαρκή Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, αφετέρου στη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ.

    Είπε ότι οι Τ/Κ, για λόγους αρχής, θα πρέπει να συμμετάσχουν στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές".

    Σε ερώτηση ότι ΜΜΕ τα οποία πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ, είχαν αναφέρει ότι οι δημαρχιακές εκλογές στο Δάλι, αποτελούν πρόκριμα για τις προεδρικές, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαφώνησε κάθετα, μιλώντας για τον τοπικό τους χαρακτήρα.

    Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τους "ΔΗΚΟϊκούς ψήφους", στις εκλογές Ιδαλίου οι οποίοι "πήγαν" στον υποψήφιο του ΔΗΣΥ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ίδιοι ψήφοι δεν θα "πάνε" προς το νυν Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

    Είπε ακόμα, ότι η ασάφεια στο εκλογικό σκηνικό δεν εξυπηρετεί την υποψηφιότητα κανενός από τους υποψηφίους και επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι προσωπικές επιθέσεις.

    Στην Αθήνα η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, τη ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Τον κ. Χριστόφια συνοδεύει ο βουλευτής και μέλος του Π.Γ. και της Κ.Ε. Νίκος Κατσουρίδης, ενώ με την αντιπροσωπεία θα ενωθεί στην Αθήνα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος του Π.Γ. Ανδρέας Χρίστου.

    Ο κ. Χρίστου θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα, με αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής, για τη συνεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] Συνάντηση Προέδρου - Βρετανού Υπάτου Αρμοστή

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είχε σήμερα το πρωί ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μάντεν, κατά την οποία ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Βρετανό αξιωματούχο για τις επαφές του στο Λονδίνο την περασμένη βδομάδα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Μάντεν απέφυγε επιμελώς να προβεί σε περαιτέρω σχόλιο για το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και των δηλώσεων του Κοινοτικού Επιτρόπου, Χανς Βαν ντε Μπρουκ, για δήθεν δύο "νομοθεσίες" στην Κύπρο.

    Οσον αφορά στο θέμα των εποίκων, ο Βρετανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι θα πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ των δύο εμπλεκομένων πλευρών.

    Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η προεκλογική περίοδος θα επηρεάσει τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές κατά την περίοδο αυτή.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Μάντεν είπε ότι έχουν λεχθεί πολλά για το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ και τις δηλώσεις Βαν ντε Μπρουκ τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει τίποτε να προσθέσει επί του θέματος.

    Κληθείς να παραθέσει την επίσημη τοποθέτηση της βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα των εποίκων, ο κ. Μάντεν ανέφερε ότι τα δύο μέρη που εμπλέκονται στο Κυπριακό, θα πρέπει να αποφασίσουν για τις λεπτομέρειες που θα διέπουν τη λύση του προβλήματος, προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα.

    "Σε τελική ανάλυση, οι λεπτομέρειες (της λύσης) είναι θέμα που αφορά τα μέρη που κάνουν τις διευθετήσεις," είπε.

    Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας συνέστησε υπομονή μέχρι τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου σ'ότι αφορά την υιοθέτηση της "Aτζέντα 2,000" από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Σημείωσε όμως ότι "η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο έχει ήδη βασικά ληφθεί."

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει μια περίοδος στασιμότητας λόγω της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Μάντεν ανέφερε ότι τώρα το ενδιαφέρον στην Κύπρο επικεντρώνεται στις προεδρικές εκλογές και "φυσικά αυτό επηρεάζει σε κάποιο βαθμό τις συνομιλίες για άλλα θέματα".

    Δεν γνωρίζω εάν θα υπάρξει στασιμότητα αλλά "δεν αναμένουμε μεγάλες αλλαγές κατά την προεκλογική περίοδο", κατέληξε ο κ. Μάντεν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [08] Περιφερειακή Διάσκεψη - μη κυβερνητικοί οργανισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τριήμερη περιφερειακή διάσκεψη για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των μη κυβερνητικών οργανισμών άρχισε σήμερα στο Λήδρα Πάλας, με τη συμμετοχή Ελλήνων, Τούρκων και Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, καθώς και Ε/Κ και Τ/Κ εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανισμών.

    Σε χαιρετισμό του, ο Αμερικανός Πρέσβης, Κένεθ Μπριλ, είπε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την εργασία που κάνουν οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί γιατί στόχος τους είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κοινοτήτων τους.

    Ο στόχος της διάσκεψης, είπε, είναι να καταστούν οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί πιο αποδοτικοί και δυναμικοί.

    Οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί, όπως είπε ο κ. Μπριλ, "βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική, σχεδιασμό, ανάπτυξη, εφαρμογή και επίβλεψη προγραμμάτων, τα οποία προωθούν σημαντικά θέματα, όπως το περιβάλλον, θέματα υγείας, τα δικαιώματα της γυναίκας, καθώς και την καταπολέμηση των ναρκωτικών".

    Ο κ. Μπριλ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διάφοροι μη κυβερνητικοί οργανισμοί που συμμετέχουν στη διάσκεψη θα εξεύρουν τρόπους για συνεργασία.

    Η διάσκεψη, στην οποία συμμετέχουν περίπου 200 εκπρόσωποι, θα εξετάσει το ρόλο και τη σημασία των μη κυβερνητικών οργανισμών σε σχέση με τη δημοκρατική ανάπτυξη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [09] Χρηματιστήριο - Μεταξάς - εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η "αποϋλοποίηση τίτλων" και ο θεσμός των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι δυο νέα στοιχεία που εισάγει σύντομα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ακολουθώντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του, ανέφερε σήμερα ο Διευθυντής του κυπριακού Χρηματιστηρίου, Νώντας Μεταξάς.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μεταξάς είπε ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΧΑΚ προχωρεί εντατικά σε όλους του τους στόχους, από τους οποίους ο βασικότερος σήμερα είναι η "αποϋλοποίηση των τίτλων", δηλαδή η εισαγωγή νέας μορφής συναλλαγών με ηλεκτρονικό τρόπο, με την οποία θα αποφεύγεται η χρήση εντύπων, κάτι που "θα καταστήσει το ΧΑΚ, ένα πολύ μοντέρνο χρηματιστήριο".

    Ενα δεύτερο σημείο του προγράμματος του ΧΑΚ που υλοποιείται, συμπληρώνοντας ένα κενό στο ΧΑΚ, είναι, σύμφωνα με τον Διευθυντή του, η εισαγωγή του θεσμού των αμοιβαίων κεφαλαίων, και "βρίσκεται στα τελικά της στάδια, η μελέτη του προσχεδίου του σχετικού νόμου".

    Εξάλλου, ανέφερε ο κ. Μεταξάς, "αναμένουμε νωρίς το 1998, την εισαγωγή ξένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο", που αποτελεί ένα τρίτο σημείο του προγράμματος εκσυγχρονισμού του.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η προεκλογική εκστρατεία έχει επηρεάσει ή αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των αξιών ή τη γενικότερη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες, ο κ. Μεταξάς είπε ότι δεν παρατηρείται ουσιαστική επίδραση, πέραν του βαθμού κατά τον οποίο επηρεάζεται η γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.

    Κληθείς να σχολιάσει απόψεις του μεγαλοεπιχειρηματία, Νίκου Σιακόλα, σε τηλεοπτική εκπομπή, σύμφωνα με τις οποίες πολλοί σύμβουλοι δημοσίων εταιρειών, βρίσκονται σε παρανομία επειδή αδυνατούν να ελέγξουν κινήσεις (συναλλαγές) συγγενικών τους προσώπων στο Χρηματιστήριο, κάτι που ορίζει ο σχετικός νόμος, ο Διευθυντής του ΧΑΚ είπε: "Υπάρχει ένας νόμος, που ψηφίστηκε πριν ακόμα ιδρυθεί το Χηματιστήριο (υπό την παρούσα του μορφή) τον οποίο εφαρμόζουμε. Οταν αντιληφθούμε κάποια παρανομία, κινούμαστε όπως λέει ο νόμος".

    "Εχουμε στείλει στη Βουλή μια σειρά προτεινόμενων αλλαγών του νόμου, οι οποίες θα βελτιώσουν την κατάσταση αναφορικά με το θέμα αυτό, ενώ ορισμένες αλλαγές έχουν ήδη γίνει. Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του νόμου του ΧΑΚ συνεχίζεται. Ο νόμος χρειάζεται βελτίωση πάνω σε συνεχή βάση", ανέφερε.

    Αναφορικά με τη θέση που επίσης εξέφρασε ο κ. Σιακόλας, ότι η φορολογία των κερδών των δημοσίων εταιρειών στην Κύπρο είναι ψηλή, ο κ. Μεταξάς είπε ότι αυτό είναι θέμα της γενικότερης φορολογίας του εισοδήματος, που δεν εξαρτάται από το Χρηματιστήριο.

    "Δόθηκαν κάποια φορολογικά κίνητρα, τα οποία αποτελούσαν ένα σωστό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πολύ μικρό", επεσήμανε.

    Κληθείς δε να σχολιάσει την πρόταση του κ. Σιακόλα όπως επιτραπεί στις δημόσιες εταιρείες να εκδίδουν τίτλους σε ξένα νομίσματα, κάτι που θα επέφερε αύξηση των ξένων επενδύσεων, ο κ. Μεταξάς είπε ότι αυτό αφορά τους συναλλαγματικούς περιορισμούς, που είναι θέμα της Κεντρικής Τράπεζας.

    Αναφερόμενος στην πρόταση χρηματιστών όπως επιτραπεί το "short selling" - πρακτική που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να πωλεί μετοχές που δεν κατέχει και να τις ξανααγοράζει - ο Διευθυντής του ΧΑΚ ανέφερε ότι αυτή η πρακτική αυξάνει τον κίνδυνο στη χρματιστηριακή αγορά. "Υπάρχει σε ξένα χρηματιστήρια, μελετάται και για το δικό μας, αλλά δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο" είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [10] Εκπρόσωπος - Τ/Κ - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου για το Λουξεμβούργο, ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ για να πάρει μέρος στην κοινή τυπική σύνοδο των δεκαπέντε αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Στη σχετική ανακοίνωση προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου από τις 4 - 6 μ.μ.

    Πρόσθεσε ότι της κοινής τυπικής συνάντησης θα προηγηθεί γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των μελών της ΕΕ και των υποψηφίων μελών.

    Ξεχωριστό γεύμα εργασίας θα έχουν την ίδια μέρα και ώρα οι Υπουργοί Εξωτερικών των ιδίων χωρών.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ΕΕ έχει ήδη αναγνωρίσει ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για έναρξη διαπραγματεύσεων και υπογράμμισε την ανεκτίμητη συμβολή της Ελλάδας στα σταθερά ενταξιακά βήματα της Κύπρου προς την Ευρώπη.

    Επίσης σημείωσε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ για την ευρωπαϊκή πορεία.

    "Συμφωνούμε ότι περισσότερο από όλους θα έχουν να ευεργετηθούν οι Τ/Κ συμπατριώτες μας και ότι η μή λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί πρόβλημα για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από πλευράς Αθηνών και Λευκωσίας στο θέμα της εμπλοκής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "σε ότι αφορά στην ΕΕ υπάρχει συναντίληψη και ταυτότητα απόψεων μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης."

    "Δεν μας χωρίζει τίποτε στην κοινή προσπάθεια για προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ περί δύο νομοθεσιών, ο κ. Χριστοφίδης υπενθύμισε ότι εκείνο που διέπει όλες τις χώρες και είναι δεδηλωμένο είναι ότι ακολουθούν όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για αναγνώριση μόνο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Εκείνο που είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο είναι ότι αιτήτρια χώρα είναι η Δημοκρατία της Κύπρου και συνομιλήτρια είναι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Απ'εκεί και πέρα, πρόσθεσε, υποβάλλεται ένα αίτημα για να εξευρεθεί τρόπος εκπροσώπησης και των Τ/Κ και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει κάποιες ιδέες, οι οποίες έχουν απορριφθεί από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Η επιθυμία για εκπροσώπηση των Τ/Κ λαμβάνεται υπόψη, δίνονται προτάσεις, υπάρχουν ιδέες. Την ώρα που θα έρθει το θέμα, είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να το συζητήσουμε", δήλωσε.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται και τονίζουν ότι πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για συμμετοχή των Τ/Κ "αναμένεται ότι θα έχουν κάποιες ιδέες να προτείνουν".

    Ωστόσο, σημείωσε ότι και οι άλλες χώρες που έχουν να εισηγηθούν τρόπους διέπονται από ασφαλιστικές δικλίδες που θέτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Οι δικλίδες αυτές, εξήγησε ο Εκπρόσωπος, εξυπακούουν ότι οι σκέψεις και οι προτάσεις τους δεν θα πρέπει να προσκρούουν πάνω στην αρχή που θέτουν τα Ηνωμένα Εθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ξένοι αξιωματούχοι αφήνουν να νοηθεί ότι το θέμα των Τ/Κ θα πρέπει να διευθετηθεί εντός Κύπρου, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "οι ενδιαφερόμενες χώρες δεν μπορεί παρά, αν έχουν ιδέες, να τις προτείνουν" και ότι "δεν είναι η Κύπρος που θα λύσει το πρόβλημα".

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι δεν έχει υποβληθεί συγκεκριμένη ιδέα και ότι η κυβέρνηση έχει την πεποίθηση ότι οι δικές τις απόψεις της κρίνονται λογικές.

    Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτή η έναρξη του ενταξιακού διαλόγου στις 10 Απριλίου απουσία των Τ/Κ, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση φρονεί πως την ημερομηνία αυτή θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις έστω και αν δεν έχει διευθετηθεί το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στον ενταξιακό διάλογο.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη στο θέμα της εκπροσώπησης των Τ/Κ.

    Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία ζητείται από την κυβέρνηση της Κύπρου να γίνει σαφέστερη σε ότι αφορά τις προτάσεις της για συμμετοχή των Τ/Κ, δήλωσε ότι οι απόψεις της κυβέρνησης έχουν γίνει γνωστές.

    "Τη διαπραγματευτική αρμοδιότητα, την αποφασιστική δεσμευτική αρμοδιότητα θα την έχει η Δημοκρατίας της Κύπρου με τη νόμιμη κυβέρνησή της και την αντιπροσωπεία της που θα την εκπροσωπήσει σε αυτές τις διαβουλεύσεις", επανέλαβε.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι στην αντιπροσωπεία αυτή δεν περιλαμβάνονται Τ/Κ, ο Εκπρόσωπος απάντησε "σωστό", επισημαίνοντας ότι αναφέρεται στην επίσημη κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [11] Προϋπολογισμοί - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ερχόμενη Πέμπτη ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου θα παρουσιάσει ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων τους προϋπολογισμούς του κράτους για το 1998.

    Η συζήτηση στη Βουλή των τριών κρατικών προϋπολογισμών θα γίνει αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα από τις 7 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

    Κατά την τελευταία μέρα οι προϋπολογισμοί θα τεθούν και προς έγκριση στο νομοθετικό σώμα.

    Οπως αποφασίστηκε σε σημερινή κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, μέχρι την Πέμπτη τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα πρέπει να παρουσιάσουν τις παρατηρήσεις τους επί των προϋπολιγισμών και τις ενδεχόμενες εισηγήσεις τους για την περικοπή κονδυλίων με τα οποία διαφωνούν.

    Σε προσχέδιο έκθεσης, το οποίο έχει ήδη ετοιμασθεί και συζητείται, διατυπώνονται οι ανησυχίες της Επιτροπής Οικονομικών για την αύξηση του δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείματος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΜΜ)

    [12] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 μ.μ. η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα          Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά       Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        534,8300     536,9600    534,8300   539,5600
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7201       1,7269      1,7201     1,7309
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9076       1,9152      1,9076     1,9192
    Στερλίνα               1,1533       1,1579      1,1533     1,1604
    Γερμ. Μάρκο            3,4109       3,4245      3,4109     3,4285
    ------------------------------------------------------------------
    
    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας - Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:
    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |12.01.98 | 0,0040   0,0010  |12.01.98
    02 Μήνες    0,0120   0,0000 |10.02.98 | 0,0040   0,0020  |10.02.98
    03 Μήνες    0,0160   0,0000 |10.03.98 | 0,0040   0,0040  |10.03.98
    06 Μήνες    0,0260   0,0000 |10.06.98 | 0,0050   0,0080  |10.06.98
    09 Μήνες    0,0360   0,0000 |10.09.98 | 0,0050   0,0120  |10.09.98
    12 Μήνες    0,0460   0,0000 |10.12.98 | 0,0060   0,0160  |10.12.98
    15 Μήνες    0,0610   0,0000 |10.03.99 | 0,0110   0,0190  |10.03.99
    18 Μήνες             0,0000 |10.06.99 |          0,0220  |10.06.99
    21 Μήνες             0,0000 |10.09.99 |          0,0250  |10.09.99
    24 Μήνες             0,0000 |10.12.99 |          0,0280  |10.12.99
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [13] Γιώργος Βασιλείου - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι οι προσεχείς προεδρικές εκλογές θα κρίνουν το μέλλον του τόπου, εξέφρασε σήμερα ο εκ των υποψηφίων προέδρων, Γιώργος Βασιλείου, καλώντας ταυτόχρονα το εκλογικό σώμα να ψηφίσει με "βάση τη συνείδησή του" και με βάση τις θέσεις και προτάσεις των διαφόρων υποψηφίων.

    Ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι σημαντική μερίδα πολιτών νοιώθει "προδομένη" από τους πολιτικούς, σημειώνοντας ότι στην προεκλογική περίοδο δεν υπάρχει αντιπαράθεση ιδεών και θέσεων, αλλά "μια απίστευτη σεναριολογία που αποσπά από τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας".

    Κληθείς να σχολιάσει την παρατεινόμενη φημολογία περί της υποψηφιότητας του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι "θα είναι καλά για τον ίδιο και το θεσμό, εάν αυτή η περίοδος προβληματισμού κλείσει το γρηγορότερο δυνατό".

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, επέκρινε έντονα τους υποψηφίους για την προεδρία, Γλαύκο Κληρίδη και Γιώργο Ιακώβου.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη τόσο για το Κυπριακό, όσο και για την εσωτερική διακυβέρνηση και την οικονομική πολιτική, γιατί, όπως είπε, "χάθηκαν πέντε χρόνια, εγκατελείφθηκε η σωστή πολιτική, αφήσαμε την Τουρκία να βγεί από τη γωνιά στην οποία βρισκόταν, και σήμερα η Κύπρος όλη πληρώνει αυτό το κόστος".

    Τον πρώην ΥΠΕΞ κατηγόρησε για "έλλειψη πολιτικής συνέπειας". Ο καθένας έχει το πρόγραμμα και την ιστορία του, είπε ο κ. Βασιλείου.

    Υποψηφιότητα - Α' και Β' γύρος

    Μιλώντας για την υποψηφιότητά του, ο κ. Βασιλείου είπε ότι παρόλο που υποστηρίζεται από το κόμμα του, τους Ενωμένους Δημοκράτες, εντούτοις δεν είναι "κομματικός υποψήφιος", διότι η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται και εξυπηρετεί ένα πιο ευρύ φάσμα ανθρώπων.

    "Με αυτή την έννοια, είναι μια προσφορά", πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, εκφράζοντας ότι θα έχει την ανάλογη ανταπόκριση.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι η υποψηφιότητά του δεν είναι θέμα παζαρέματος ή αναθεώρησης, αλλά απέφυγε να πεί τι θα πράξει στο δεύτερο γύρο, μεταξύ Κληρίδη και Ιακώβου.

    Σε ερώτηση αν θα αξιοποιήσει το ποσοστό που θα πάρει στον πρώτο γύρο, ο κ. Βασιλείου ήταν ξεκάθαρος:

    "Δεν θα αξιοποιήσω το ποσοστό που θα πάρω, με το να εξασφαλίσω υπουργεία από οιονδήποτε υποψήφιο. Απορρίπτω κατηγορηματικά τη θέση ότι πρέπει να πουλάς τις ψήφους για να παίρνεις υπουργεία", υπογράμμισε ο κ. Βασιλείου.

    Είπε ακόμα, ότι θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής γραμμής που ακολουθεί και προβάλλει.

    Ερωτηθείς αν έχει κάνει αυτοκριτική για την εκλογική ήττα το 1993, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "αν πάρω 44,2% από τον πρώτο γύρο δεν θα επαναλάβω τη δήλωση μου για τον κ. Κληρίδη".

    Βαν ντε Μπρουκ

    Ο κ. Βασιλείου απέρριψε τις πρόσφατες επικρίσεις εναντίον του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντε Μπρουκ, που μίλησε για "δύο νομοθεσίες", τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αναζητούμε ανάμεσα στους ξένους "αποδιοπομπαίους τράγους".

    Πρόσθεσε ακόμα, ότι "δεν εξαντλείται η σωστή σοβαρή πολιτική δράση με το να κατακεραυνώνουμε κατά καιρούς όσους κάνουν δηλώσεις για την Κύπρο, που δεν μας αρέσουν".

    Είπε ακόμα ότι αυτό που χρειάζεται, είναι μια ορθή, συνεπής πολιτική και αξιοποίηση της διεθνούς συμπαράστασης. "Εχουμε ανάγκη από φίλους, έχουμε ανάγκη από συνεργάτες", είπε ο κ. Βασιλείου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να "κτυπήσουμε την τοπική δημαγωγία, τις εκδηλώσεις σοβινισμού".

    Εκλογές Δάλι

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν εξάγεται κάποιο ειδικό μήνυμα, ενόψει προεδρικών εκλογών, από το αποτέλεσμα των εκλογών χθες, στο Δήμο Ιδαλίου, από τις οποίες εξελέγη ο υποψήφιος Δήμαρχος που υποστηρίχθηκε ανοικτά από τον ΔΗΣΥ.

    Σημείωσε επίσης, ότι η απόφαση των Ε.ΔΗ. για ψήφο κατά συνείδηση ανήκει στην τοπική επιτροπή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [14] Κυβ. Εκπρόσωπος - Μαρκίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ήταν και είναι "φύση και θέση" στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο Εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι από τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Μαρκίδη στην εφημερίδα "Σημερινή", δεν προκύπτει το μήνυμα ότι ο κ. Μαρκίδης μίλησε για αδιέξοδα στο Κυπριακό.

    Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο κ. Μαρκίδης συμφωνεί με τους χειρισμούς που έγιναν στο Τράουτμπεκ και είπε ότι οι δηλώσεις του δεν δίνουν την εικόνα του αδιεξόδου.

    "Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Μαρκίδης έχει δηλώσει πως συμφωνεί με τους χειρισμούς που έγιναν στο Κυπριακό και στο Τράουτμπεκ και στο Μοντρέ. Ηταν από τους στενούς συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, δήλωνε στις τακτικές συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου που έγιναν και στο Μοντρέ και στο Τράουτμπεκ ότι συμφωνούσε με τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη.

    "Δεν είμαστε μπροστά σε αδιέξοδα. Είμαστε μπροστά σε αποφασιστική εξελικτική πορεία, της οποίας γνωρίζουμε και την ημερομηνία ενάρξεως. Και μιλούμε για την περίοδο που αρχίζει μετά τις προεδρικές εκλογές. Και έχουμε επίσημες δηλώσεις ότι όλοι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το Κυπριακό βρίσκονται σε κινητικότητα. Αυτό δεν είναι αδιέξοδο. Αυτή είναι η πιο αποφασιστική στιγμή στην πορεία για λύση του Κυπριακού", δήλωσε ο Εκπρόσωπος. Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του ΔΗΚΟ προς τον ΔΗΣΥ για ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "έχει ήδη κάνει χειρονομία ανανέωσης της πολιτικής ζωής του τόπου, παραιτούμενος από την προεδρία του ΔΗΣΥ".

    Με την κίνηση αυτή, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε ευκαιρία σε νέους ηγέτες να αναδειχθούν.

    "Ανανεώνεται η πολιτική μας ηγεσία σε διάφορα επίπεδα, παραμένει το ύπατο αξίωμα, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις σε κρίσιμες στιγμές και ο κ. Κληρίδης θεωρεί ότι έχει χρέος να συνεχίσει και αναγνωρίζουμε αυτή την αναγκαιότητα", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι η υποψηφιότητα ενός πολιτικού για την προεδρία του κράτους είναι μια από τις σοβαρότερες πολιτικές πράξεις και αποφάσεις και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει δηλώσει και δημόσια πως δεν πρόκειται να ανακαλέσει πρόθεσή του να επαναδιεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα.

    "Είναι σοβαρή και υπεύθυνη δήλωση πολιτικού ανδρός, με μακράν πολιτικήν ιστορία", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 8 December 1997 - 14:19:15 UTC