Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβ. Εκπρόσωπος - Μαρκίδης
  • [02] ΚΥΠΕ - ΑΠΕ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Τεχεράνη - Σύνοδος Κορυφής Ισλαμικής Διάσκεψης
  • [05] Σταυρινάκης - Κόσης - Διαρθρωμένος διάλογος

  • [01] Κυβ. Εκπρόσωπος - Μαρκίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ήταν και είναι "φύση και θέση" στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο Εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι από τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Μαρκίδη στην εφημερίδα "Σημερινή", δεν προκύπτει το μήνυμα ότι ο κ. Μαρκίδης μίλησε για αδιέξοδα στο Κυπριακό.

    Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο κ. Μαρκίδης συμφωνεί με τους χειρισμούς που έγιναν στο Τράουτμπεκ και είπε ότι οι δηλώσεις του δεν δίνουν την εικόνα του αδιεξόδου.

    "Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Μαρκίδης έχει δηλώσει πως συμφωνεί με τους χειρισμούς που έγιναν στο Κυπριακό και στο Τράουτμπεκ και στο Μοντρέ. Ηταν από τους στενούς συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, δήλωνε στις τακτικές συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου που έγιναν και στο Μοντρέ και στο Τράουτμπεκ ότι συμφωνούσε με τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη.

    "Δεν είμαστε μπροστά σε αδιέξοδα. Είμαστε μπροστά σε αποφασιστική εξελικτική πορεία, της οποίας γνωρίζουμε και την ημερομηνία ενάρξεως. Και μιλούμε για την περίοδο που αρχίζει μετά τις προεδρικές εκλογές. Και έχουμε επίσημες δηλώσεις ότι όλοι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το Κυπριακό βρίσκονται σε κινητικότητα. Αυτό δεν είναι αδιέξοδο. Αυτή είναι η πιο αποφασιστική στιγμή στην πορεία για λύση του Κυπριακού", δήλωσε ο Εκπρόσωπος. Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του ΔΗΚΟ προς τον ΔΗΣΥ για ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "έχει ήδη κάνει χειρονομία ανανέωσης της πολιτικής ζωής του τόπου, παραιτούμενος από την προεδρία του ΔΗΣΥ".

    Με την κίνηση αυτή, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε ευκαιρία σε νέους ηγέτες να αναδειχθούν.

    "Ανανεώνεται η πολιτική μας ηγεσία σε διάφορα επίπεδα, παραμένει το ύπατο αξίωμα, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις σε κρίσιμες στιγμές και ο κ. Κληρίδης θεωρεί ότι έχει χρέος να συνεχίσει και αναγνωρίζουμε αυτή την αναγκαιότητα", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι η υποψηφιότητα ενός πολιτικού για την προεδρία του κράτους είναι μια από τις σοβαρότερες πολιτικές πράξεις και αποφάσεις και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει δηλώσει και δημόσια πως δεν πρόκειται να ανακαλέσει πρόθεσή του να επαναδιεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα.

    "Είναι σοβαρή και υπεύθυνη δήλωση πολιτικού ανδρός, με μακράν πολιτικήν ιστορία", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [02] ΚΥΠΕ - ΑΠΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) Ανδρέας Χριστοδουλίδης, με πρόσκληση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Σήμερα είχε συνομιλίες στο ΚΥΠΕ με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Ανθο Λυκαύγη και το Διευθυντή Ανδρέα Χριστοφίδη. Παρέστη και ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στη Λευκωσία Κόκος Λεωνίδας.

    Οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από θέματα συνεργασίας των δύο πρακτορείων υπό το φως των εξελίξεων στον τεχνολογικό τομέα.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο τςη Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών Γεώργιο Σταυρινάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μανώλη Χριστοφίδη και τον Πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκο Ροδουσάκη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.35 (+0.24)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.75 (+0.02)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.52 (+0.88)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.20 (+0.78)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.19 (+0.79)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.52 (-0.58)
        Εμπορικές Εταιρείες                     40.70 (+0.72)
        Αλλες Εταιρείες                         60.79 (+1.15)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 528907.834
    
    * H διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [04] Τεχεράνη - Σύνοδος Κορυφής Ισλαμικής Διάσκεψης

    Τεχεράνη,Ιράν,08/12/1997 (ΚΥΠΕ - Του απεσταλμένου μας Γιώργου Παπακυριάκου) Πάρα πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας λήφθηκαν στην Τεχεράνη όπου φθάνουν σήμερα οι αρχηγοί των χωρών - μελών της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που θα λάβουν μέρος στην 8η Σύνοδο Κορυφής της ΟΙΔ, από τις 9 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

    Για την ασφάλεια του συνεδρίου αλλά και την επίλυση του τεράστιου κυκλοφοριακού προβλήματος της Τεχεράνης, από σήμερα μέχρι και τη λήξη του συνεδρίου, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της πόλης. Η ζωή έχει παραλύσει, αφού έκλεισαν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα καταστήματα, ενώ η Δημόσια Υπηρεσία αργεί.

    Στην ημερήσια διάταξη είναι εγγεγραμμένα πέραν των 70 θεμάτων, με πολιτικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, κοινωνικό, οικονομικό και διοικητικό ενδιαφέρον.

    Το Κυπριακό και το θέμα των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης είναι μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, θα παραστεί με την ιδιότητα του παρατηρητή της Τ/κ κοινότητας.

    Τα θέματα που δεσπόζουν της Διάσκεψης, πέραν του Παλαιστινιακού, είναι η στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ, οι επιδρομές της Τουρκίας κατά του Ιράκ και η διαφορά Ιράκ και Συρίας με την Τουρκία για τα νερά των ποταμών Τίγρη και Εφράτη.

    Παρά την ύπαρξη αντιτουρκικού κλίματος, σε μια προσπάθεια να διαφυλαχθεί η ισλαμική αλληλεγγύη, δεν θα αφεθεί να γνωστοποιηθούν οι απόψεις των μερών και τα σχετικά ψηφίσματα θα "είναι ισοζυγισμένα και μέσα στο πνεύμα της ισλαμικής αλληλεγγύης", όπως δήλωσε Ιρανός επίσημος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠΑ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] Σταυρινάκης - Κόσης - Διαρθρωμένος διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πλήρη ικανοποίηση εξέφρασε, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ο Υπουργός Δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου Μαρκ Φίσμπαχ, για τα στοιχεία και τις αναλύσεις που του παρουσίασαν στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης και ο Υπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Σταυρινάκης.

    Οι δύο Υπουργοί παρουσίασαν τα στοιχεία αυτά κατά τη διάρκεια επαφών με ομολόγους τους των κρατών - μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του διαρθρωμένου διαλόγου Κύπρου - ΕΕ, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Φίσμπαχ, ο οποίος προήδρευε της συνάντησης, εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την επικύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία των διεθνών συμβάσεων, που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των φαινομένων της μετανάστευσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 8 December 1997 - 22:09:15 UTC