Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-12-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Μπλερ - Κουκ - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [03] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κρανιδιώτης
  • [04] Δημοσιογραφική Διάσκεψη Σημίτη
  • [05] Δηλώσεις Γιώργου Παπανδρέου

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.72 (-0.03)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.48 (-0.28)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.43 (-0.93)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.56 (+0.57)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.70 (+0.61)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.51 (+0.14)
        Εμπορικές Εταιρείες                     42.16 (-1.03)
        Αλλες Εταιρείες                         63.41 (+2.04)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 427360.430
    
    * H διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] Μπλερ - Κουκ - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Λονδίνο,Βρετανία,12/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, εκτιμά ότι οποιεσδήποτε δυσκολίες που πιθανόν να προκύψουν σε ότι αφορά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να ξεπεραστούν, με στόχο να προωθηθούν οι διαδικασίες διεύρυνσης της Ενωσης.

    Αυτό τόνισε ο κ. Μπλερ, μιλώντας σε εκπομπή του BBC World Service, ερωτηθείς κατά πόσον η επιθυμία της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στις υποψήφιες για ένταξη χώρες θα δημιουργήσει δυσκολίες.

    Οπως είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι επιθυμούμε μια διαδικασία στην οποίαν ένα ευρύ φάσμα χωρών θα εμπλακεί.

    Θα πραγματοποιηθούν σημαντικές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με εκείνες τις χώρες οι οποίες, όπως έχει αποφασιστεί, θα ενταχθούν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από άλλες, ανέφερε.

    Επεσήμανε παράλληλα ότι το ζητούμενο είναι "μία διαδικασία που θα περιλαμβάνει όλους" και πρόσθεσε "θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, οπωσδήποτε, θα υπάρχουν διαφορές στην ετοιμότητα και στην προετοιμασία μεταξύ των διαφόρων χωρών."

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ σε δηλώσεις του στο πρόγραμμα "Today" τόνισε ότι αναμφίβολα η ΕΕ δεν πρόκειται να υποκύψει σε οποιοδήποτε είδος βέτο εκ μέρους της Τουρκίας στο θέμα της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, η οποία θα κριθεί με τις δικές της ιδιαιτερότητες.

    Τονίζοντας ότι η Βρετανία στηρίζει ένθερμα την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, ο Βρετανός Υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει η ιστορική ευκαιρία τώρα, για να ανοίξουν οι πύλες της ΕΕ σε νέες δημοκρατίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    "Υπό τη βρετανική προεδρία, θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για διεύρυνση με εκείνες τις χώρες που είναι έτοιμες για διαπραγματεύσεις, και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε στην προετοιμασία αυτών των χωρών, που δεν είναι ακόμα έτοιμες για διαπραγματεύσεις", είπε ο κ. Κουκ.

    Αναφερόμενος στην αίτηση της Τουρκίας, ο Βρετανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι "η Τουρκία δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αλλά ούτε και στη δεύτερη" και σημείωσε ότι η Βρετανία δεν έχει εισηγηθεί ότι πρέπει να βρίσκεται στη γραμμή αυτή.

    "Υπάρχουν πολύ δύσκολα εμπόδια", πρόσθεσε, "που πρέπει η Τουρκία να ξεπεράσει προτού να γίνει σκέψη για αξιόπιστη υποψηφιότητά της."

    Θέλουμε, πρόσθεσε, να έχουμε πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, γιατί επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε τη χώρα να διορθώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελέγχου των συνόρων της, και σεβασμού των εθνικών μειονοτήτων.

    Σημειώνεται ότι η Βρετανία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κρανιδιώτης

    Λουξεμβούργο,Λουξεμβούργο,12/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Αιμιλίας Χριστοφή)

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου επιβεβαίωσε την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "όλες οι προσπάθειες για υπονόμευση και τελικά ακύρωση αυτής της πορείας, έχουν πέσει στο κενό".

    "Η ώρα της αλήθειας έχει φθάσει για την Κύπρο", είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "υπάρχει μία πρόταση η οποία ουσιαστικά απονευρώνει το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, αλλά παραμένει ο συμβολισμός της."

    Η θέση της Ελλάδας, πρόσθεσε, έστω και εάν μείνει μόνη της σε αυτή την προσπάθεια, είναι ότι δεν μπορεί η Τουρκία να πάρει μέρος στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη εάν δεν δώσει δείγματα γραφής μιάς άλλης πολιτικής, μιάς άλλης συμπεριφοράς απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση σε ότι αφορά την Κύπρο, ο Ελληνας ΥΦΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση ότι "για την Κύπρο όχι, νομίζω τα πράγματα είναι καλά, επιβεβαιώνεται η απόφαση ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου."

    Νομίζω το κείμενο είναι καλό, σημείωσε. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πρόταση της προεδρίας της ΕΕ, να εγκαινιασθεί η ενταξιακή διαδικασία της ΕΕ με υποψήφιες χώρες γενικά, στις 31 Μαρτίου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    Μετά από αυτή τη τελετουργική διαδικασία, θα ακολουθήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με κάθε χώρα.

    Η Κύπρος, εκτιμάται ότι θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ 7 - 10 Απριλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] Δημοσιογραφική Διάσκεψη Σημίτη

    Λουξεμβούργο,Λουξεμβούργο,12/12/1997 (ΚΥΠΕ της απεσταλμένης μας Αιμιλίας Χριστοφή)

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και τις πέντε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στις 30 Μαρτίου.

    Για την Κύπρο δεν τίθεται θέμα σύνδεσης της λύσης του Κυπριακού με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Οπως δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, η Ελλάδα είχε υποστηρίξει την άποψη ότι η διεύρυνση θα πρέπει να περιλαμβάνει έντεκα χώρες, αλλά υπήρχε αντίθεση με την άποψη ορισμένων κρατών και της Επιτροπής ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα πρώτο στάδιο με τους έξι.

    "Αυτή η άποψη μιας διεύρυνσης με τους έξι είχε τροποποιηθεί στη διάρκεια των συζητήσεων στο σημερινό Συμβούλιο Κορυφής και η προεδρία, στην πρότασή της, μίλησε για αρχή μιας διαδικασίας, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τους έντεκα".

    Ωστόσο, είπε, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια κίνηση με τους έντεκα και να μην υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο ομάδες, ώστε να μην δημιουργηθεί η αίσθηση σε ορισμένες χώρες ότι αποκλείονται.

    Σημειώνοντας ότι οι υποψήφιες χώρες δεν έχουν το ίδιο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, και έχουν διάφορα θεσμικά προβλήματα, "είναι σκόπιμο να υπάρξει", όπως είπε το Συμβούλιο, "μια διαφορά στον τρόπο διαδικασίας για τις έξι χώρες, οι οποίες είναι η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Σλοβενία και η Κύπρος".

    Θα υπάρχει μια διακυβερνητική διάσκεψη, είπε, δηλαδή μια διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει τελικά στην ένταξη αυτών των χωρών.

    Ο κ. Σημίτης διευκρίνισε ότι η διαδικασία θα έχει απόλυτα τυπική μορφή. Για τις πέντε άλλες χώρες, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και τη Σλοβακία, θα υπάρξει μια επαφή των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών αυτών με τους ομολόγους τους της ΕΕ.

    Η επαφή θα είναι ετήσια, ώστε να προετοιμαστούν οι πέντε αυτές χώρες για να συμμετάσχουν σε μια διακυβερνητική, εξήγησε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι "το ευχάριστο είναι σχετικά με την Κύπρο, υπήρχε η γενική άποψη ότι πρέπει να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις ένταξης".

    Κανείς, σημείωσε, "δεν έθεσε το πρόβλημα διασύνδεσης της λύσης του πολιτικού προβλήματος με τις διαδικασίες ένταξης ή τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Το Συμβούλιο αποφάσισε, σύμφωνα με την πρόταση της προεδρίας, ότι στις 30 Μαρτίου θα συνέλθουν οι Υπουργοί Εξωτερικών για συνάντηση με τους ΥΠΕΞ "των υποψηφίων για ένταξη χωρών".

    Είπε ότι "30 Μαρτίου θα είναι τρόπον τινά η πρώτη μέρα έναρξης των διαδικασιών ένταξης. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς ποιά θα είναι η επόμενη φάση για κάθε χώρα, γιατί για κάθε χώρα θα ακολουθεί ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα".

    Το θέμα της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, είπε, θα συζητηθεί απόψε από τους δεκαπέντε, ενώ τελική απόφαση αναμένεται απόψε ή αύριο.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι η Τουρκία έχει ήδη δηλώσει στην προεδρία ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε μιαν Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

    "Κατόπιν τούτου, ίσως δεν τίθεται και θέμα Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, όπως είχε τεθεί παλιά", αλλά μπορεί να τεθεί θέμα Ευρωπαϊκής Διάσκεψης με τελείως διαφορετικό τρόπο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] Δηλώσεις Γιώργου Παπανδρέου

    Λουξεμβούργο,Λουξεμβούργο,12/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Αιμιλίας Χριστοφή)

    Η έναρξη διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση "δίνει μιαν κινητήρια δύναμη για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό".

    Αυτό δήλωσε απόψε σε Κύπριους δημοσιογράφους ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνεδρία των αρχηγών κρατών της ΕΕ, σχετικά με το θέμα της διεύρυνσης.

    "Ετσι, λοιπόν, είναι μια πρόκληση πια προς τους Τ/Κ, αλλά και πρόκληση προς την ίδια την Τουρκία, η οποία εν τέλει, έχει τη βασική ευθύνη για την τραγωδία την κυπριακή, ότι έχουν να επιλέξουν, είτε να συμμορφωθούν και να συμβάλουν σε μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, βοηθώντας έτσι και την ίδια τη συμμετοχή των Τ/Κ στην Κύπρο και πιθανόν στις διαπραγματεύσεις, είτε να συνεχίσουν να κρατούν την άκαμπτη στάση της διαίρεσης της Κύπρου", είπε.

    Στο τέλος, συνέχισε, "θα χάσουν και οι ίδιοι μιαν ιστορική ευκαιρία για τους ίδιους τους Τ/Κ να γίνουν και αυτοί μέρος αυτής της μεγάλης οικογένειας".

    Η θέση της Ελλάδας, επανέλαβε ο κ. Παπανδρέου, "είναι ότι η Κύπρος θα προχωρήσει είτε με τη μία είτε με την άλλη επιλογή".

    Εξάλλου, ανέφερε ότι κατά τη σημερινή πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής δεν συζητήθηκε το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 12 December 1997 - 22:15:13 UTC