Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-12-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Σημίτη - Τουρκία
  • [02] Λυσσαρίδης - Κριτήρια Μάαστριχτ
  • [03] Πρεσβεία ΗΠΑ - λειψυδρία

  • [01] (Κ) Δηλώσεις Σημίτη - Τουρκία

    Λουξεμβούργο,Λουξεμβούργο,13/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Αιμιλίας Χριστοφή)

    Δεν κατέληξαν σε απόφαση για το θέμα της Τουρκίας οι αρχηγοί κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), δήλωσε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, μετά το δείπνο εργασίας των αρχηγών - κρατών της ΕΕ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής της Ενωσης, ο κ. Σημίτης είπε ότι συζήτησαν το θέμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης και τη σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ, τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και ποιά μορφή θα μπορούσαν να πάρουν αυτές.

    "Δεν υπήρχε κατάληξη", είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί.

    Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι, από πλευράς της Τουρκίας, είχε τεθεί το αίτημα πως θα πρέπει "να έχει την ίδια θέση με μία από τις έντεκα χώρες".

    Οι "15", είπε, συμφώνησαν ότι πρώτον η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι υποψήφια χώρα, δεύτερο ότι οποιαδήποτε χώρα θα πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις που περιέχονται στις αποφάσεις της Κοπεγχάγης, "γιατί οι προϋποθέσεις αυτές είναι κοινές για οποιαδήποτε χώρα θέλει να συμμετάσχει στην ΕΕ".

    Τρίτο σημείο συμφωνίας ήταν ότι πρέπει να υπάρχει μια ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σημίτης είπε ότι υπήρξαν πολλές διαφωνίες από δύο χώρες. Εξήγησε ότι οι χώρες αυτές δεν θα ήθελαν να υπάρχουν προϋποθέσεις και να προχωρήσουν γρήγορα οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

    Αλλες, όμως, χώρες, είπε, αναφέρθηκαν στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι δεν λειτουργεί το πολιτικό σύστημα ακόμα, σύμφωνα με τα κριτήρια της απόφασης της Κοπεγχάγης.

    Η διάσκεψη, που δόθηκε τα μεσάνυκτα σε Ελληνες και Κύπριους δημοσιογράφους, ήταν η δεύτερη διάσκεψη Τύπου του Ελληνα Πρωθυπουργού χθες, Παρασκευή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Λυσσαρίδης - Κριτήρια Μάαστριχτ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης έχουν αποδεχθεί ότι κάθε υποψήφια χώρα θα πρέπει να κριθεί με τα δικά της κριτήρια.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος επέστρεψε χθες από το Λουξεμβούργο, όπου πήρε μέρος στη συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι κατάφερε να περάσει τη θέση αυτή.

    Εφόσον, πρόσθεσε, η Κύπρος ήδη πληροί όχι μόνον τα κριτήρια του Μάαστριχτ, αλλά και τα νομισματικά κριτήρια, δεν είναι λογικό να αναμένει τις άλλες χώρες να φθάσουν στο επίπεδο των κριτηρίων.

    Είπε, επίσης, ότι όλοι αποδέχονται πως η συμμετοχή των Τ/Κ στην αντιπροσωπεία που θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις, μπορεί να γίνει μόνον υπό την αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Πρεσβεία ΗΠΑ - λειψυδρία

    Λευκωσία,Κύπρος,13/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία έχει αναλάβει πρωτοβουλία για συνεργασία Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών προς αντιμετώπιση της λειψυδρίας που μαστίζει το νησί.

    Το θέμα του νερού συζητήθηκε στο πρόσφατο σεμινάριο επιχειρηματιών στις Βρυξέλλες και ανατέθηκε στον Αμερικανό Πρέσβη Κένεθ Μπριλ να οργανώσει ειδικές συναντήσεις επιχειρηματιών στην Κύπρο.

    Σκεφθήκαμε, δήλωσε ο κ. Μπριλ στο ΡΙΚ, ότι θα ήταν χρήσιμο για τον ιδιωτικό τομέα να αρχίσει να συζητεί και να μελετά το θέμα, διότι μόνον οι επίσημοι ασχολούνταν μέχρι τώρα με αυτό και, έκδηλα, η περισσότερη δουλειά θα γίνει από αυτούς.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν εμπορικές κι επιχειρηματικές ευκαιρίες και η ιδέα είναι η εκμετάλλευσή τους από την ομάδα των επιχειρηματιών.

    Ο κ. Μπριλ είπε ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ έχει ζητήσει από εμπειρογνώμονες στην Ουάσιγκτον να υποβάλουν εισηγήσεις για υλοποίηση της πρότασης και η πρώτη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 1998.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 13 December 1997 - 17:36:48 UTC