Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέοι Ορίζοντες - προεδρικές - αυτόνομοι
  • [02] Αφιξη Προέδρου Κληρίδη - δηλώσεις

  • [01] (Κ) Νέοι Ορίζοντες - προεδρικές - αυτόνομοι

    Λευκωσία,Κύπρος,14/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το κόμμα των Νέων Οριζόντων αποφάσισε να κατέλθει αυτόνομα στις προεδρικές εκλογές, με υποψήφιο τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κουτσού.

    Δεν αποκλείουν, ωστόσο, ακύρωση της απόφασης, εάν το Πολιτικό Γραφείο διαπιστώσει ότι διαμορφώνονται οι απαραίτητες συνθήκες για υλοποίηση παλαιότερης πρότασης του κόμματος, για ευρύτερη συνεργασία.

    Ως εκ τούτου, ως πρώτη επιλογή, οι Νέοι Ορίζοντες αποφάσισαν να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, με κοινά αποδεκτή προσωπικότητα του υποψηφίου προέδρου.

    Η απόφαση λήφθηκε στη διάρκεια σημερινής Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του κόμματος, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Αφιξη Προέδρου Κληρίδη - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,14/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διεύρυνση και έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με την Κύπρο είναι διπλής ιστορικής σημασίας, τόνισε σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλούσε κατά την επιστροφή του από το Λουξεμβούργο, όπου πήρε μέρος στη συνάντηση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμξβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους αντιπροσώπους των υποψηφίων για ένταξη χωρών, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου ένα από τα κύρια θέματα ήταν η διεύρυνση της Ευρώπης.

    "Η απόφαση που λήφθηκε, για να διευρυνθεί η Ευρώπη", είπε, "αλλά και για να είναι η Κύπρος από τις πρώτες χώρες που θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη, είναι μια απόφαση διπλής ιστορικής σημασίας".

    Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι "η μία ιστορική σημασία είναι για την Ευρώπη, διότι λήφθηκε η απόφαση και υλοποιείται ότι η Ευρώπη των 15 δεν θα είναι πλέον η Ευρώπη των 15, αλλά των 20, των 25, και ούτω καθεξής".

    Για την Κύπρο, συνέχισε, "είναι υψίστης σημασίας η απόφαση, διότι ανοίγει την πόρτα για να μπει η Κύπρος στην ενωμένη Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα αυτό το πράγμα θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ε/Κ, Τ/Κ, Λατίνων, Μαρωνιτών, Αρμενίων".

    Είπε, ακόμη, ότι "θα είναι ίσως, όχι τόσο για τη δική μας γενιά, αλλά για τις μέλλουσες γενιές, μια εξέλιξη που θα εντάξει την Κύπρο μέσα στην Ευρώπη και θα ανοίξει πολλές νέες προοπτικές και για πρόοδο και για ευημερία, αλλά και για μελλοντική ασφάλεια".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι "η προσπάθεια η οποία καταβλήθηκε από την Τουρκία να παρεμποδίσει αυτή την εξέλιξη απέτυχε" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε να δώσουμε στην κυβέρνηση της Ελλάδας και ιδιαίτερα στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο θέμα και πριν τη σύσκεψη, αλλά και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης".

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "η απόφαση επίσης απέδειξε ότι σήμερα, για να μπεις στην Ευρώπη πρέπει να πληροίς ορισμένα κριτήρια, πέραν του οικονομικού κριτηρίου".

    Είναι γι' αυτό, είπε, "που δεν κατόρθωσε η Τουρκία να πετύχει αυτό που ζητούσε, δηλαδή να καθοριστεί ως η δωδέκατη χώρα που θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    "Ενώ όλοι είπαν ότι η Τουρκία είναι χώρα που μπορεί να μπει, για να μπει όμως χρειάζεται να κάνει ορισμένα πράγματα", είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι "το ένα από αυτά ήταν η ενίσχυση της οικονομίας της, για να μπορεί να είναι μέσα στα πλαίσια των δεικτών Μάαστριχτ, το άλλο ήταν πολύ βασικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά για το Κυπριακό, εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι πρέπει να συμβάλει εποικοδομητικά για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος, βασισμένης και σύμφωνης με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Ακόμα και ο πρόλογος, επεσήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "για να μπεις, που ειδικά αυτός ο πρόλογος φαίνεται ότι μπήκε για να το αντιληφθεί η Τουρκία, που ζητά από τις χώρες που θα ενταχθούν να σέβονται τα σύνορα, να σέβονται την κυριαρχία των άλλων κρατών, να λύνουν τις διαφορές τους με ειρηνικές διαδικασίες, διά της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο και ούτω καθεξής, είναι μια ένδειξη του τρόπου που σκέπτεται η Ευρώπη".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, επίσης, πως η υπόδειξη ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζουν άλλες χώρες από το να μπουν στην ΕΕ, είναι και αυτό "μια υπόδειξη προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο".

    Σε ερώτηση εάν η Κύπρος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "δεν χρειάζεται να αρχίσουμε να προβλέπουμε το πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία", προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και θα έχει πρόβλημα αναμφίβολα η Τουρκία, γιατί δεν είναι μόνο στο θέμα που επεκρίθη από την Ευρώπη, αλλά μην ξεχάσετε ότι επεκρίθη και από την Ισλαμική Διάσκεψη".

    Επομένως, είπε, "θα πρέπει να προβληματιστεί αν συμφέρει στην Τουρκία να ακολουθήσει τη γραμμή την οποία είχε προδιαγράψει".

    Είπε, ακόμη, ότι "τελευταίες τουρκικές δηλώσεις μάλλον δείχνουν ότι οι ίδιοι προσπαθούν να εξηγούν ότι δεν παν για προσάρτηση, αλλά για στενότερη οικονομική σύνδεση, κι επομένως θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε ποιά θα είναι η στάση της Τουρκίας, χωρίς να προδικάσουμε ποιά θα είναι".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόσθεσε ότι "εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, η διαδικασία της δήθεν ενσωμάτωσης, την οποία καμία χώρα δεν θα δεχθεί, ούτε η Ευρώπη, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε άλλες χώρες, αν αρχίσει αυτή η πορεία, εμείς θα συνεχίσουμε με την πορεία μας προς την ενωμένη Ευρώπη, και αν χρειαστούμε ο, τιδήποτε, ασφαλώς την κατάλληλη στιγμή θα γίνουν οι διαβουλεύσεις κι εδώ και στην Αθήνα".

    Σε ερώτηση πότε θα γίνει συνάντησή του με τον κ. Σημίτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία, αλλά πιθανόν να πραγματοποιηθεί πολύ πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε πως είναι διάγνωση αρχηγών κρατών ότι "ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ο καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού. Αυτή δεν είναι δική μου διάγνωση, είναι των ιδίων διάγνωση".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "εάν έχει δεχθεί η Τουρκία τους όρους τους οποίους περιέγραψα, και αν η Τουρκία θέλει να μπει στην Ευρώπη, ασφαλώς θα συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θέλει να παραμείνει απομονωμένη".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 14 December 1997 - 14:02:11 UTC