Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - θέμα Ιωάννου
  • [02] Β. Αποστολοπούλου - κινητά τηλέφωνα
  • [03] Σύσκεψη κομμάτων - προεδρικές εκλογές
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Νέοι Ορίζοντες - διαδικασία Κόρντοβεζ
  • [07] Δηλώσεις Μπλερ - Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

  • [01] Εκπρόσωπος - θέμα Ιωάννου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τόνισε σήμερα ότι η κυβέρνηση θεωρεί λήξαν το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του προϊσταμένου της ΚΥΠ, Νίκου Ιωάννου.

    Ο κ. Χριστοφίδης ξεκάθαρισε παράλληλα ότι ο κ. Ιωάννου βρίσκεται με άδεια μέχρι τις προεδρικές εκλογές, ότι ο επί αδεία προϊστάμενος μιας υπηρεσίες δεν έχει δικαίωμα να ασκεί τα καθήκοντά του ή να δώσει οδηγίες και ότι μετά το τέλος των εκλογών θα έχει λήξει και το συμβόλαιό του.

    Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα του κ. Ιωάννου "έχει εξαντληθεί από πλευράς συζήτησης και προβολής επιχειρημάτων".

    "Εγιναν ενέργειες που πιστεύω ότι τιμούν και τη διακυβέρνηση Κληρίδη και τον ενδιαφερόμενο προϊστάμενο, ο οποίος μπροστά στις επικρίσεις είχε την ευαισθησία να απομακρυνθεί από την υπηρεσία εκμεταλλευόμενος την άδειά του", πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "εμείς θεωρούμε το θέμα λήξαν και επαναλαμβάνουμε ότι η μνήμη δεν πρέπει να είναι επιλεκτική. Ας θυμηθούν οι ενδιαφερόμενοι ότι σε κάποιες άλλες περιόδους της κυπριακής πολιτικής ιστορίας είχε πραγματική ανάμιξη η ΚΥΠ".

    Πρόσθεσε δε ότι "ο λαός διαθέτει και μνήμη και ωριμότητα". Τέλος, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Κληρίδη "να κινηθεί απόλυτα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και τις δημοκρατικές αρχές" και είπε ότι "θα πατάξει κάθε προσπάθεια για οποιαδήποτε παραβίασή τους, αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες με συγκεκριμένα στοιχεία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Β. Αποστολοπούλου - κινητά τηλέφωνα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμησή της ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου πρέπει να προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο, εξέφρασε σήμερα η Ελληνοαυστραλέζα ερευνήτρια, Βάσω Αποστολοπούλου.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έρευνες στην Αυστραλία έδειξαν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου πιθανό να προκαλεί καρκίνο του εγκεφάλου, η κ. Αποστολοπούλου είπε: "Αυτό όλοι το λένε, αλλά δεν έχει αποδειχθεί. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να προκαλεί βλάβη, αφού όπως έχω διαπιστώσει η ίδια, βάζοντας το (κινητό) τηλέφωνο μπροστά σε τηλεόραση ή ραδιόφωνο, αυτά βουίζουν, όταν κτυπά το τηλέφωνο. Φανταστείτε τί κάνει στο μυαλό".

    Η κ. Αποστολοπούλου ανέφερε τα πιο πάνω μιλώντας στους δημοσιογράφους, ύστερα από συνάντησή της με τον Υπουργό Υγείας, Χρίστο Σολωμή.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] Σύσκεψη κομμάτων - προεδρικές εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θέματα που άπτονται της αδιάβλητης διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών όπως οι δηλώσεις του Αρχηγού του ΚΥΠ, ο διορισμός του Εφόρου Εκλογής καθώς και καταγγελίας για μαζικές προσλήψεις ειδικών αστυφυλάκων από την κυβέρνηση, εξετάστηκαν σήμερα σε σύσκεψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην των Ενωμένων Δημοκρατών.

    Οπως έχει αποφασιστεί, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν, το συντομότερο δυνατό, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Ελέγχου και Εσωτερικών).

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι έχει χρέος, όποτε υπάρχουν ενδείξεις ή καταγγελίες για παραβίαση των κανόνων της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο να τις διερευνά για να εξασφαλίζεται κατά τρόπο απόλυτο η λειτουργία της δημοκρατίας.

    Αναφορικά με θέμα που έχει προκύψει εξαιτίας των δηλώσεων του Αρχηγού της ΚΥΠ, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο κ. Ιωάννου πήρε άδεια από την εργασία του αλλά θεωρήθηκε ότι δεν είναι αρκετό, διότι "υπάρχουν καταγγελίες και για ενεργό ανάμιξη και άλλων στελεχών της ΚΥΠ σε άλλες περιοχές της Κύπρου".

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγγελίες πως τον τελευταίο καιρό έχει προσληφθεί μεγάλος αριθμός ειδικών αστυφυλάκων χωρίς εξετάσεις παρά προηγούμενη διαβεβαίωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

    Σχετικά με το τρίτο θέμα που συζητήθηκε - που αφορά το διορισμό του Γενικού Εφόρου Εκλογής (Θάνος Μιχαήλ, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εσωτερικών), ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί και ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ ζητούν την αντικατάστασή του. Οπως ανέφερε, για το τρίτο θέμα πρόκειται να γράψει και σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σχολίασε και δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών ότι "ο έγκυρος υποψήφιος του ΔΗΚΟ είναι ο Αλέξης Γαλανός", λέγοντας ότι είναι πασίγνωστο πλέον ότι "ο κ. Γαλανός είναι ο δεύτερος υποψήφιος του Συναγερμού".

    Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι το θέμα των αστυφυλάκων, προέκυψε από την "αθέτηση της υπόσχεσης" του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για πρόσληψη 250 αστυφυλάκων μέχρι το Νοέμβριο και έγκριση του σχετικού κονδυλίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    "Και μετά το Νοέμβριο μέχρι και τώρα προσλαμβάνονται ειδικοί αστυφύλακες πέραν και έξω από αυτή την υπόσχεση και πέραν και έξω από τον κατάλογο των επιτυχόντων σε εξετάσεις", σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Μετά τις επιτροπές ή και στη διάρκεια της συζήτησης των επιτροπών είναι δυνατό να ξανασυζητηθεί το θέμα της διαδικασίας. Στόχος της συζήτησης είναι να ασκηθεί ο αναγκαίος έλεγχος στην εκτελεστική εξουσία ώστε οι εκλογές να είναι αδιάβλητες.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "ο φόβος ο δικός μας είναι ότι πλήττεται το αδιάβλητο των εκλογών και με την παρέμβαση του Αρχηγού της ΚΥΠ και με το διορισμό ως Γενικού Εφόρου Εκλογής ανθρώπου, ο οποίος ασφαλώς έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια υπέρ του κ. Κληρίδη".

    Εξάλλου, σχετικά με τη διαδικασία, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η συζήτηση στις επιτροπές "θα καταλήξει και σε εκκλήσεις και σε παρατηρήσεις και σε επικρίσεις και σε νουθεσίες".

    Από πλευράς ΕΔΕΚ ο Β' Αντιπρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Ηλιάδης, δήλωσε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν έχουν μιαν ιδιαίτερη σημασία και μια "δημοκρατική ευαισθησία" την οποία όφειλε να είχε επιδείξει ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση, αλλά όπως φαίνεται δεν το έπραξαν.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι οι δηλώσεις των κυρίων Ιωάννου και Μιχαήλ έγιναν με δική τους πρωτοβουλία, ο κ. Ηλιάδης δήλωσε ότι μετά τις προσωπικές πρωτοβουλίες η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της διότι οι ανώτεροι λειτουργοί εκπροσωπούν το κράτος, το οποίο "οφείλει να είναι αντικειμενικό, ώστε να εμπαιδώσει την αίσθηση του αδιαβλήτου των εκλογών.

    Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει τα θέματα δημοκρατικής τάξης με αποφασιστικότητα και με δημοκρατική ευαισθησία, την οποία δεν επιδεικνύει", σημείωσε ο κ. Ηλιάδης.

    Συγκεκριμένα για το θέμα του κ. Μιχαήλ, ο αξιωματούχος της ΕΔΕΚ απάντησε πως "η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά πρέπει να φαίνεται και τίμια", ότι ο κ. Μιχαήλ με τις "απαράδεκτες δηλώσεις" του έχει χάσει το τεκμήριο της αντικειμενικότητας και της ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτικών δυνάμεων και όφειλε ο αρμόδιος Υπουργός να μην τον είχε διορίσει στη θέση αυτή.

    Αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων, δήλωσε ότι και η ΕΔΕΚ ζητεί τη διερεύνυση του θέματος αυτού διότι είναι, όπως είπε, "αδιανότητο να γίνονται προσλήψεις ειδικών αστυφυλάκων με ένα μαζικό τρόπο τις παραμονές των εκλογών".

    Διαφωνία στα όσα συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη, εξέφρασε ο Α' Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου, ο οποίος δήλωσε ότι οι απόψεις των κομμάτων είναι μεν καταγραμμένες αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει θέμα.

    "Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι κάτω από την εποπτεία του Υπουργού Εσωτερικών Γεώργιου Σταυρινάκη αλλά και από τη διάθεση και τις δηλώσεις του κ. Μιχαήλ δεν θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό θέμα, ως προς τον άψογο τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές σε ότι αφορά στο ρόλο του Εφόρου Εκλογής", σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

    Οσο αφορά στον Αρχηγό της ΚΥΠ, δήλωσε ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι πως το θέμα αυτό θα πρέπει να θεωρείται λήξαν μετά την αυτόβουλη απόφαση του κ. Ιωάννου να κάνει χρήση της άδειάς του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 μ.μ. η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    
    Ελλην. Δραχμή         538,0500    540,2000   538,0500   542,8000
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7218      1,7286     1,7218     1,7326
    Δολάριο ΗΠΑ             1,8777      1,8852     1,8777     1,8892
    Στερλίνα                1,1435      1,1480     1,1435     1,1505
    Γερμ. Μάρκο             3,4038      3,4174     3,4038     3,4214
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας - Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |09.02.98 | 0,0040   0,0010  |09.02.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |09.03.98 | 0,0040   0,0020  |09.03.98
    03 Μήνες    0,0160   0,0000 |08.04.98 | 0,0050   0,0030  |08.04.98
    06 Μήνες    0,0270   0,0000 |08.07.98 | 0,0060   0,0070  |08.07.98
    09 Μήνες    0,0370   0,0000 |08.10.98 | 0,0070   0,0100  |08.10.98
    12 Μήνες    0,0470   0,0000 |08.01.99 | 0,0080   0,0140  |08.01.99
    15 Μήνες    0,0620   0,0000 |08.04.99 | 0,0140   0,0160  |08.04.99
    18 Μήνες             0,0000 |08.07.99 |          0,0180  |08.07.99
    21 Μήνες             0,0000 |08.10.99 |          0,0190  |08.10.99
    24 Μήνες             0,0000 |10.01.00 |          0,0200  |10.01.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.27 (-0.47)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.19 (-0.26)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     58.78 (+0.22)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.86 (-1.25)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.91 (-0.97)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.21 (+0.18)
        Εμπορικές Εταιρείες                     40.10 (-0.99)
        Αλλες Εταιρείες                         65.53 (-1.04)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 460380.660
    
    * H διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [06] Νέοι Ορίζοντες - διαδικασία Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την έκπληξή του εκφράζει ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, Νίκος Κουτσού, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη, για ετοιμασία εγγράφων από τα Ηνωμένα Εθνη

    Σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρεται σε διαδικασία η οποία απερρίφθη και την οποία είχε προτείνει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στο Τράουτμπεκ και τη Γκλιόν.

    Ο κ. Κουτσού υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις Κασουλίδη "προκαλούν τουλάχιστον έκπληξη και δημιουργούν ερωτηματικά κατά πόσον υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις που δεν είναι γνωστές ούτε στην πολιτική ηγεσία ούτε στο λαό".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [07] Δηλώσεις Μπλερ - Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

    Λονδίνο,Βρετανία,05/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία βρίσκεται σε μια πιό ισχυρή θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα ώστε να διαδραματίσει ένα δυναμικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τόνισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν υπάρχουν προϋποθέσεις.

    Σε συνέντευξή του στο παράρτημα της Financial Times, που ασχολείται με θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Μπλερ είπε επίσης ότι θα εξασκήσει τις διπλωματικές του ικανότητες για να αντιμετωπισθούν οι απειλές της Αγκυρας μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου.

    "Είμαι αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα αναμιχθεί στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, παρά την απογοητευτική στάση της μέχρι τώρα", πρόσθεσε.

    Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία πιστεύει ότι υπάρχει μια τάση εναντίον της και υπέρ της Ελλάδας στην ΕΕ, μετά την απόφαση όπως όλες οι υποψήφιες χώρες επιδείξουν πρώτα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και διευθετήσουν τις εδαφικές διαφορές τους.

    "Είναι σημαντικό να κατανοήσει η Τουρκία ότι δεν υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια γι'αυτήν από εκείνα που ισχύουν για τις άλλες χώρες", τόνισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

    Σε ερώτηση πότε πιστεύει ότι η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ, ο κ. Μπλερ ήταν "εσκεμμένα αόριστος", όπως σημειώνεται η εφημερίδα.

    "Υπάρχει μια διαδικασία όπου ορισμένοι βλέπουν την προοπτική να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ - σίγουρα, αυτό είναι κάπως μακριά, αλλά θα πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία", είπε.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση ίσως από άλλες για να διαδραματίσει ένα δυναμικότερο ρόλο, αναφορικά με τις ενταξιακές συνομιλίες Κύπρου - ΕΕ.

    "Θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι καλές υπηρεσίες διαθέτουμε για να επιτευχθεί μια λύση μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής κοινότητας", πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση για ένταξη αλλά "απλούστατα" θα διευκόλυνε την ενταξιακή διαδικασία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 5 January 1998 - 18:40:03 UTC