Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-01-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στρατιωτικές ασκήσεις - δήλωση
  • [02] Γενική Εισαγγελία - εργαστήρι
  • [03] Στρατιωτική άσκηση - διάσκεψη Τύπου
  • [04] Χαραλαμπίδης - στρατιωτική άσκηση

  • [01] (Κ) Στρατιωτικές ασκήσεις - δήλωση

    Τελ Αβίβ,Ισραήλ,06/01/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Η Τουρκία δεν αποκλείει στρατιωτικές ασκήσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση εφόσον θα υπάρχει καλή βούληση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Τούρκος Συνταγματάρχης Χούσνου Μπαγκ.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν μπορεί να φανταστεί ότι κάποια στιγμή θα μπορούσαν να διεξαχθούν παρόμοιες ασκήσεις με την κοινή άσκηση Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ, που αρχίζει αύριο, και με την κυβέρνηση της Κύπρου, ο Τούρκος Συνταγματάρχης είπε ότι η χώρα του έχει "δημόσια διακηρύξει ότι μπορεί να διεξάγει παρόμοιες ασκήσεις με οποιαδήποτε χώρα στην περιοχή, εάν υπάρχει καλή βούληση". Ο Τούρκος Συνταγματάρχης μιλούσε μετά από δημοσιογραφική διάσκεψη ενόψει της αυριανής άσκησης με την επωνυμία "Εμπιστη Γοργόνα", η οποία χαρακτηρίζεται από τις συμμετέχουσες χώρες ως άσκηση έρευνας και διάσωσης.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι στη διάσκεψη τονίστηκε πως δεν θα γίνει χρήση του FIR Κύπρου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

    (Ακολουθεί είδηση για τη δημοσιογραφική διάσκεψη)

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Γενική Εισαγγελία - εργαστήρι

    Λευκωσία,Κύπρος,06/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δύο Βρετανίδες καθηγήτριες παναπιστημίου θα πραγματοποιήσουν αυτή τη βδομάδα τριήμερο εργαστήρι για λειτουργούς της Γενικής Εισαγγελίας, με θέμα: "Οι πρακτικές επιπτώσεις της Νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τα Εθνικά Νομικά συστήματα".

    Πρόκειται για την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Μαρίζ Κρεμόνα, και τη συνάδελφό της Τζοάν Σκοτ, οι οποίες αναμένονται στην Κύπρο σήμερα.

    Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Η κ. Κρεμόνα επισκέφθηκε την Κύπρο για πρώτη φορά τον περασμένο Νοεμβρίο για να μελετήσει τις ανάγκες για εκπαίδευση που υπάρχουν στον τομέα της εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και την πρακτική της διαπραγμάτευσης σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Σύμφωνα με το Βρετανικό Συμβούλιο, το οποίο μεσολάβησε για να έρθει η καθηγήτρια στην Κύπρο μετά από σχετικό αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας, πρόκειται για την πρώτη φάση της μακροχρόνιας εκπαίδευσης που οργανώνεται για το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, στο πλαίσιο των επικείμενων διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Στρατιωτική άσκηση - διάσκεψη Τύπου

    Τελ Αβίβ,Ισραήλ,06/01/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Η κοινή αεροναυτική άσκηση "έρευνας και διάσωσης" Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ δεν στοχεύει εναντίον οποιασδήποτε χώρας, τόνισαν σήμερα στρατιωτικοί αρχηγοί των τριών χωρών, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Τελ Αβίβ.

    Υπογράμμισαν, επίσης, την ανθρωπιστική πτυχή της άσκησης, ενώ ανέφερεαν ότι το FIR της Κύπρου δεν θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης.

    Επίσης, είπαν ότι το κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης στην Επισκοπή δεν εμπλέκεται στην άσκηση αυτή, με την ονομασία "Εμπιστη Γοργόνα" και που θα διεξαχθεί την Τετάρτη κάπου 20 με 100 μίλια από την ακτή του Ισραήλ.

    Δύο τουρκικές φρεγάτες, μία "TGG Yavuz F-240" που φέρει ένα ελικόπτερο και μία "TCG Zafer", ένα αμερικανικό αντιτορπιλλικό "USS John Rodgers" που φέρει δύο δύο ελικόπτερα, καθώς και τέσσερα ισραηλινά σκάφη θα λάβουν μέρος στη 12ωρη άσκηση, που θα εμπλέκει επίσης ένα ισραηλινό ταχύπλοο σκάφος περιπολίας "Sa'ar 4" κι ένα αεροσκάφος για έρευνες θάλασσας από αέρος.

    Ο Τούρκος Συνταγματάρχης Χούσνου Νταγκ, ο οποίος εκπροσωπούσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, ανέφερε στη δημοσιογραφική διάσκεψη ότι "η άσκηση δεν στοχεύει εναντίον οποιασδήποτε χώρας", προσθέτοντας ότι σκοπός της είναι ο συντονισμός στην έρευνα και διάσωση σε περίπτωση δυστυχημάτων στη θάλασσα.

    Η Τουρκία, πρόσθεσε, "συνεργάζεται όχι μόνο με το Ισραήλ, αλλά και με άλλες χώρες στην περιοχή, στο πλαίσιο συμφωνιών στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας που έχει".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα ότι "η στρατιωτική άσκηση θα είναι επιτυχής".

    Αναφερόμενος σε κριτική από χώρες στην περιοχή, σχετικά με την άσκηση, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας τόνισε ότι "αυτή η άσκηση δεν είναι εναντίον οποιασδήποτε χώρας στην περιοχή", αλλά υποστήριξε είναι "καθαρά ανθρωπιστική άσκηση"

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν έχει δοθεί άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία να χρησιμοποιηθεί το FIR της, ο Ισραηλινός Υποναύαρχος Γιεντίντια Γιαάρι είπε ότι "το FIR της Κύπρου δεν χρησιμοποιείται στην άσκηση, εκτός από εκεί που οι ναυτικές περιπολίες και πλεύσεις συνδυάζουν όλες τις διεθνείς διαδικασίες, και δεν υπάρχει οτιδήποτε το ασυνήθιστο στην επιχείρηση".

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν υπάρχει συντονισμός της άσκησης με το κέντρο έρευνας και διάσωσης στην Επισκοπή και αν αυτές οι ασκήσεις στοχεύουν να συμπληρώσουν ή να αντικαταστήσουν τις επιχειρήσεις της Επισκοπής, ο Υποναύαρχος απάντησε:

    "Το κέντρο στην Κύπρο δεν είναι μέρος αυτής της συγκεκριμένης άσκσης για κανένα ιδιαίτερο λόγο. Δεν είμαστε όμως μόνο ανοικτοί αλλά προσδοκούμε στη συνεργασία με οποιεσδήποτε πολιτικές οντότητες στην περιοχή για να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι είναι αυτονόητο πως "οποιοδήποτε αποτελεσματικό και ικανό κέντρο έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, οπουδήποτε και να είναι, είναι εταίρος, και γι' αυτό προσδοκούμε στο μέλλον να προσπαθήσουμε να εργαστούμε και με τον κέντρο της Κύπρου".

    Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, ο κ. Γιαάρι επανέλαβε ότι στόχος της άσκησης είναι η εξάσκηση για αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης, τονίζοντας, "τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι προσφέρεται βοήθεια σε ανθρώπους των οποίων η ζωή απειλείται, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θέση ή άλλη ιδιότητα.

    Το ισραηλινό ναυτικό, είπε, έχει ήδη διεξάγει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης με το τουρκικό ναυτικό πρόσφατα και "προσδοκούμε να συντονίσουμε τις δραστηριότητές μας και να συνεργαστούμε και με άλλες εθνικότητες".

    "Ο πρακτικός ρόλος αυτής της άσκησης", είπε, "είναι να οικειοποιηθούν και τα τρία ναυτικά με τις κοινές πρακτικές τους", τονίζοντας ότι τα τουρκικά πλοία που λαμβάνουν μέρος στην αυριανή άσκηση θα δράσουν στο νότιο μέρος, τα ισραηλινά πλοία στο κέντρο και τα αμερικανικά στο βόρειο τμήμα της περιοχής, στην οποία διεξάγεται η άσκηση.

    Οι τρεις φάσεις της άσκησης θα λαμβάνουν επείγοντα μηνύματα και θα αρχίσουν την έρευνα από αέρος, τη διαδικασία διάσωσης και τέλος την εκκένωση των επιζώντων.

    "Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στο μέλλον με άλλα πιο ρεαλιστικά σενάρια που να εμπλέκουν και άλλες χώρες της περιοχής" είπε ο Υποναύαρχος, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι ένα μικρό βήμα, αλλά για την πρώτη τριμερή άσκηση, είναι ένα σωστό βήμα να κάνουμε".

    Σε ερώτηση εάν η άσκηση θα διεξαχθεί στην περιοχή του ισραηλινού FIR, ο Ισραηλινός στρατιωτικός απάντησε: "Οχι απαραίτητα".

    Ο Αμερικανός Διοικητικής Ναυτικής Μοίρας Τζόζεφ Σεστάκ Τζιούνιορ είπε ότι η παρουσία του αμερικανικού ναυτικού στη Μεσόγειο είναι "πολύ σοβαρή για τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Τέτοιες ασκήσεις στη Μεσόγειο είναι "μία από τις καλύτερες εγγυήσεις για σταθερότητα στην περιοχή".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    (Ρ.Γ.)

    [04] (Κ) Χαραλαμπίδης - στρατιωτική άσκηση

    Πάφος,Κύπρος,06/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, σε σχέση με τις τουρκικές ασκήσεις και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, δήλωσε σήμερα στην Πάφο ο Υπουργός Αμυνας Γιώργος Χαραλαμπίδης.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Εθνική Φρουρά έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αντιμετώπιση οποιωνδήποτε εξελίξεων.

    Στη συνέχεια, ο κ. Χαραλαμπίδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας, ΗΠΑ και Ισραήλ και τη διεξαγωγή κοινής άσκησης, λέγοντας ότι ούτε αυτό μας ανησυχεί και ότι οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ είναι πολύ καλές.

    Ο κ. Χαραλαμπίδης, σχολιάζοντας τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με τη ματαίωση της άφιξης των πυραύλων S300 στην Κύπρο, ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι προχωρούν όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα της συμφωνίας.

    Οσον αφορά την ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς αυτές τις μέρες, ο κ. Χαραλαμπίδης είπε ότι βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα.

    Τέλος, ο κ. Χαραλαμπίδης, αναφερόμενος στη συνεργασία Κύπρου κι Ελλάδας αυτές τις μέρες, είπε ότι το ΓΕΕΦ και το ΓΕΕΘΑ βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 6 January 1998 - 13:02:11 UTC