Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-01-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Συνέντευξη Ακιντζί - LGR
  • [03] Κατοχικός στρατός - Απαγωγή Ελλαδίτη
  • [04] Κίκης Καζαμίας - Οικονομία
  • [05] Κυπριανού - πολιτική πρόταξης
  • [06] Νέος Πρέσβης στο Ιράν - Διαπιστευτήρια
  • [07] Κυπριανού - Χριστόφιας - Ιακώβου
  • [08] Τόνι Μπλερ - Κύπρος - ΕΕ
  • [09] Προϋπολογισμοί 1998 - συζήτηση

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.20 (-0.29)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.96 (-0.23)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     58.40 (-0.19)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.05 (+0.23)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.24 (-0.79)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.37 (-0.28)
        Εμπορικές Εταιρείες                     40.08 (-0.87)
        Αλλες Εταιρείες                         65.63 (-0.39)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 383931.282
    
    * H διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] Συνέντευξη Ακιντζί - LGR

    Λονδίνο,Βρετανία,08/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τους κινδύνους που συνεπάγει η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εξέθεσε σήμερα ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι πρέπει να επιδιωχθεί μείωση των εξοπλισμών και σταδιακή αποστρατικοποίηση, ασκώντας παράλληλα κριτική για τους χειρισμούς τόσο της Ε/κ όσο και της Τ/κ πλευράς στο Κυπριακό.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις ότι το 1998 είναι κρίσιμο έτος για την Κύπρο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα ήθελε να συμμεριστεί την άποψη ότι "το 1998 θα φέρει τελικά την επιθυμητή λύση στο Κυπριακό".

    Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι σε συνέντευξή του σε Τ/κ εφημερίδα στο Λονδίνο, στις αρχές του 1997, είχε πει ότι "το 1997 μπορεί να είναι το έτος για ειρήνη, αλλά εάν δούμε θετικές συμβολές όχι μόνο από τις δύο πλευράς στην Κύπρο, αλλά επίσης από την Αγκυρα, την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη".

    "Αυτό που θέλω να πω", συνέχισε, "είναι ότι δεν έχουμε μόνο δύο πρωταγωνιστές σ' αυτή την περίπτωση. Οι πρωταγωνιστές είναι περισσότεροι από δύο και χρειαζόμαστε ταυτόχρονες θετικές συμβολές από όλες τις κατευθύνσεις".

    Ο κ. Ακιντζί επεσήμανε ότι "δυστυχώς, διαμέσου της ιστορίας, βλέπουμε ότι όποτε υπάρχει θετική συμβολή από μία πλευρά, υπάρχει αρνητική συμπεριφορά από τις άλλες".

    Εξέφρασε, ακολούθως, την ελπίδα ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου "θα αρχίσει καρποφόρος διάλογος".

    Ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με τις εξελίξεις τον περασμένο μήνα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, κατά την οποία αποφασίστηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, την άνοιξη.

    Ανέφερε δε πως "όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, κάνουν (η Ε/κ πλευρά) πολύ μεγάλο λάθος, βάζοντας την άμαξα μπροστά από το άλογο".

    Ο Τ/Κ πολιτικός είπε ότι έχει καθοριστεί ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων, "αλλά ακόμα μιλούμε για την ένταξη της Κύπρου και η εικόνα της επίδοξης υποψήφιας", δηλαδή "η ομόσπονδη κυπριακή δημοκρατία, δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί".

    "Μιλούμε", είπε, "για ένα μέλος, αλλά το ένα συστατικό ακόμη λείπει και νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να συμπληρώσουμε εκείνη την εικόνα, να δημιουργήσουμε μιαν επίδοξη υποψήφια, όπως η ομόσπονδη κυπριακή δημοκρατία, ως δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, για να ξέρουμε για ποιάν υποψήφια μιλούμε".

    Σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι "χωρίς λύση ή τουλάχιστον πλαίσιο λύσης", πώς είναι δυνατόν "να συμμετάσχουμε", προσθέτοντας ότι δεν βλέπει "ίση συμμετοχή των Τ/Κ, χωρίς πρώτα να επιτευχθεί πλαίσιο λύσης στο Κυπριακό".

    Κληθείς να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο κατοχικός ηγέτης "αντιδρά στο ψήφισμα του Λουξεμβούργου".

    "Σίγουρα", πρόσθεσε, "οι απόψεις μας διαφέρουν", επισημαίνοντας ότι άνκαι ο ίδιος και το κόμμα του δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση, εντούτοις δεν συμφωνούν με "το είδος της αντίδρασης που επιδεικνύει" ο κ. Ντενκτάς.

    Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι "η μόνη διέξοδος" είναι οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις και είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει, κατά την άποψή του, η απόφαση του Λουξεμβούργου.

    Οπως είπε, πρώτον ενθαρρύνεται η μία πλευρά να γίνει μέλος της ΕΕ, ακόμα και χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος, και δεύτερον η Τουρκία νοιώθει αποκλεισμένη από τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι εάν γίνουν σωστοί χειρισμοί, τότε η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει, εάν όχι, τότε τίθονται όλα σε κίνδυνο. "Αυτό που έγινε μέχρι τώρα", είπε, "είναι ότι δεν έγιναν σωστοί χειρισμοί" και "δυστυχώς τα πράγματα δεν προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "εάν αποκλειστεί η Τουρκία εξ ολοκλήρου από την ευρωπαϊκή σκηνή, είναι φανερό ότι δεν θα βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού".

    Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να ενταχθεί τώρα ή σε μερικά χρόνια στην ΕΕ, αλλά τόνισε ότι "χωρίς προοπτική προς την Ευρώπη, η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού".

    Τόνισε, επίσης, ότι δεν συμμερίζεται απόψεις, όπως εκείνες του Τ/Κ ηγέτη, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ εάν δεν είναι μέλος και η Τουρκία.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι "έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο" και πρόσθεσε ότι "άνκαι δεν είμαι της παράταξης που επιθυμεί το βόρειο τμήμα της Κύπρου να γίνει περιφέρεια της Τουρκίας, ή κάθε μέρα να προσαρτίζεται περισσότερο, δυστυχώς αυτό είναι που θα συμβεί".

    Τόνισε, στο σημείο αυτό, τη σημασία να υπάρξει διέξοδος πρώτα στο Κυπριακό και μετά να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες, λέγοντας ότι "είναι πολύ κρίσιμο, πολύ σημαντικό, διότι εάν η μία πλευρά της Κύπρου προχωρήσει προς την Ευρώπη" χωρίς την άλλη πλευρά, τότε "αυτό που θα συμβεί είναι περισσότερη προσάρτηση στην Τουρκία".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι "η πλειοψηφία των Τ/Κ επιθυμούν λύση κι επιθυμούν να δουν την ομόσπονδη κυπριακή δημοκρατία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη περί δύο κρατών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι "μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Λουξεμβούργο, επιμένει ότι θα πρέπει να προσέλθουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων ως δύο κράτη", υπενθυμίζοντας ότι άσκησαν κριτική στον Ντενκτάς και γι' αυτό το θέμα.

    Είπε, ακόμη, ότι το κόμμα του επισημαίνει πως οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι "εάν, ως Τ/κ πλευρά, θα αρνηθούμε αυτή την ομπρέλα και αν θα απορρίψουμε την πρόσκληση που προέρχεται από τα Ηνωμένα Εθνη, και πάλι θα υποφέρουμε".

    Ο κ. Ακιντζί τόνισε, ωστόσο, ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι η Ε/κ διοίκηση", όπως χαρακτήρισε τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου ,"βοήθησε για τη λύση και δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δούμε τις αρνητικές επιπτώσεις" της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου.

    Αναφερόμενος στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της κάθε πλευράς, ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε πρότασή του για άμεση εφαρμογή μέτρων μείωσης της αντιπαράθεσης, λέγοντας ότι από το 1989 εφαρμόστηκαν μέτρα, με επιτυχία.

    Διερωτήθηκε, ακολούθως, γιατί η Ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται αυτό το γεγονός, αφού τα μέτρα του 1989 αποδείχθηκαν "πολύ χρήσιμα".

    Είπε, ακόμη, ότι η συνεχής αύξηση των εξοπλισμών είναι ένας φαύλος κύκλος και ότι θα βλάψει τόσο τις δύο κοινότητες, όσο και την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S300, που προτίθεται να φέρει η κυπριακή Κυβέρνηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι εάν εξαγγέλθηκε η αγορά τους για να έχει η Ε/κ πλευρά διαπραγματευτικό μέσο, τότε "μπορώ να το καταλάβω, αλλά εάν έρθουν πράγματι, τότε υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός".

    Ο κ. Ακιντζί επεσήμανε ότι από οικονομικής πλευράς, οι Ε/Κ υπερέχουν, από πολιτικής πλευράς, είναι η μόνη αναγνωρισμένη κυβέρνηση, και ότι το μόνο "πλην" που έχουν είναι στο στρατιωτικό πεδίο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Κατοχικός στρατός - Απαγωγή Ελλαδίτη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεύτερος Ελλαδίτης μέσα σε 18 ημέρες, ο Γιώργος Κωνσταντίνου Κανταράκη, απήχθηκε από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

    Σύμφωνα με την κυπριακή αστυνομία, γύρω στις 4.15 σήμερα το απόγευμα Εθνοφρουροί είδαν έναν άτομο να εισέρχεται πεζός στα κατεχόμενα, μέσω της νεκρής ζώνης, παρά το Βόρειο Πόλο στο Καϊμακλί, ο οποίος, στη συνέχεια, απήχθη από τους Τούρκους στρατιώτες.

    Υστερα από έρευνες διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τον Καντράκη, 32 χρόνων, βαφέα, από τη Σαντορίνη, που ήταν φιλοξενούμενος του Ντίνου Αχιλλέως, από τον Αγιο Δομέτιο.

    Η αστυνομία ενημέρωσε ήδη την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και προέβη στα δέοντα διαβήματα για την απελευθέρωσή του.

    Από τις 21 Δεκεμβρίου 1997 οι κατοχικές αρχές κρατούν παράνομα τον επίσης Ελλαδίτη, Σπύρο Λιλλέ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Κίκης Καζαμίας - Οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, με τη σημερινή του διάσκεψη Τύπου, επεδίωξαν να κερδίσουν τη "μάχη των εντυπώσεων", εξέφρασε σήμερα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κίκης Καζαμίας.

    Σε διάσκεψη Τύπου το απόγευμα, ο κ. Καζαμίας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει πάμπολλες ευκαιρίες να προβάλει το έργο της και δεν υπήρχε, για τον Υπουργό Οικονομικών, ανάγκη να συγκαλέσει σήμερα δική του διάσκεψη Τύπου, για να προβάλει τις κυβερνητικές θέσεις, με την ευκαιρία της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς στη Βουλή.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "μεθοδικά απέφυγε το δημόσιο διάλογο για τα κοινωνικά και οικονομικά θέματα, με την αντιπολίτευση".

    Ο κ. Καζαμίας άφησε αιχμές κατά κυβερνητικών ερευνητικών υπηρεσιών και κυρίως κατά του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, ότι, υποκύπτοντας σε πολιτικές σκοπιμότητες, καθυστερούν τη δημοσιοποίηση στατιστικών δεδομένων.

    Παραθέτοντας αποσπάσματα της ομιλίας του Γλαύκου Κληρίδη στη Βουλή στις 14 Ιανουαρίου 1993, για τους προϋπολογισμούς του έτους, με τα οποία επικρινόταν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Βασιλείου, ανέφερε: "Αν εμείς τολμούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σήμερα την ίδια ορολογία που χρησιμοποίησε τότε ο κ. Κληρίδης, σίγουρα θα έκαναν ενέργειες για να μας βγάλουν ένταλμα συλλήψεως".

    Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό τώρα, η κυβέρνηση Κληρίδη να ζητά από τα κόμματα να αφήσουν έξω από την προεκλογική εκστρατεία, την οικονομία, την άμυνα κ.ά.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, υποστήριξε εξάλλου, ότι "η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε δραματικά σε σχέση με το 1993" και υποστήριξε ότι το 1996 ήταν το χειρότερο έτος για την κυπριακή βιομηχανία, ψέγοντας και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, διότι όπως είπε, προσπαθεί να παρουσιάσει τα πάντα ρόδινα σήμερα, τη στιγμή που με καλύτερη κατάσταση της βιομηχανίας το 1992, κατακεραύνωνε την τότε κυβέρνηση Βασιλείου.

    Αναφέροντας ότι το 1992 ο ΔΗΣΥ υποστήριζε ότι ο κάθε Κύπριος χρωστούσε 4.370 λίρες, είπε ότι με βάση τον ίδιο τρόπο υπολογισμού, σήμερα ο κάθε Κύπριος χρωστά 7.000 λίρες.

    Αναφερόμενος στην παραγωγικότητα, είπε ότι ο ρυθμός αύξησής της την τελευταία πενταετία, μειώθηκε στο ένα τρίτο.

    Αντικρούοντας τις κατηγορίες εναντίον του ΑΚΕΛ, ότι προβαίνει σε "στείρα και μηδενιστική αντιπολίτευση", ανέφερε ότι "το ΑΚΕΛ ουδέποτε είπε ότι η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού". "Λέμε", πρόσθεσε, "ότι έχει διαρθρωτικά προβλήματα και αυξημένα δημοσιονομικά προβλήματα τα οποία οφείλει να αντιμετωπίσει".

    Ο κ. Καζαμίας υποστήριξε ότι κρίση υπάρχει, και ιδιαίτερα στο γεωργικό τομέα και στον τουρισμό, στον οποίο η παρούσα κυβέρνηση, "ουσιαστικά κανένα έργο δεν προχώρησε".

    Ο κ. Καζαμίας προέβη στη διαπίστωση ότι τα πυρά της κυβέρνησης κατευθύνονται βασικά εναντίον του ΑΚΕΛ, ενώ "άρχισε χθες και συνεχίστηκε σήμερα, η ερωτική εξομολόγηση των κυβερνώντων προς όλες τις άλλες πλευρές".

    Διαφώνησε με την εκφρασθείσα εκτίμηση από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ότι η ψήφιση των προϋπολογισμών συνεπάγεται και έγκριση της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο κ. Καζαμίας αμφισβήτησε το ποσό που ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών ως αποδοθέν για κοινωνικές συντάξεις, λέγοντας ότι το μισό περίπου των συντάξεων αυτών, αποκόπτεται από το σύζυγο της δικαιούχου.

    Τέλος, ο κ. Καζαμίας διαφώνησε με την εκτίμηση που εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, ότι η αύξηση των οικιακών βοηθών, των κινητών τηλεφώνων και του εμβαδού των οικιών, συνεπάγεται και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Κυπριανού - πολιτική πρόταξης

    Λευκωσία,Κύπρος,08/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, επανέλαβε σήμερα ότι εάν ο Γιώργος Ιακώβου αναλάβει την Προεδρία και επαναρχίσει η προσπάθεια του ΟΗΕ για το Κυπριακό τότε είναι υποχρεωμένος να παρακαθήσει στις συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο κ. Κυπριανού αρνήθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει οποιαδήποτε υποχώρηση από τις αρχικές του θέσεις - όπως έχει δημοσιευθεί - τονίζοντας ότι για το ΔΗΚΟ η πολιτική της πρόταξης αποτελεί "θέμα αρχής και τη σωστή πολιτική".

    Σημείωσε, όμως, ότι ο κ. Ιακώβου θα πρέπει να συνεχίσει την συμφωνηθείσα διαδικασία, διότι ισχύει το επιχείρημα πως εάν η Ε/κ πλευρά δεν παρακαθήσει σε συνομιλίες θα επωμισθεί και την ευθύνη για τη μή επίτευξη προόδου.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επεσήμανε ότι η διαφορά έγκειται στο ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και οι σύμβουλοί του πιστεύουν ότι "το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις", ενώ η δική του εκτίμηση είναι ότι σχεδιάζεται κλείσιμο του Κυπριακού προς το συμφέρον άλλων και όχι του κυπριακού ελληνισμού.

    Κάνοντας μια αναδρομή στην πολιτική της πρόταξης, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι για το ΔΗΚΟ ήταν η πιο ενδεδειγμένη πολιτική, η οποία καθιερώθηκε με σύσκεψη στην Αθήνα, επί Πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Πολιτική η οποία, όπως είπε, εγκατελείφθηκε εντελώς επί Προεδρίας Γιώργου Βασιλείου, που τη θεώρησε "καταστροφική" και την αντικατέστησε με τις Ιδέες Γκάλι.

    Στη συνέχεια, πρόσθεσε, οι Ιδέες Γκάλι οδήγησαν στην εκλογή του κ. Κληρίδη, επί προεδρίας του οποίου υιοθετήθηκε η πολιτική της πρόταξης.

    "Στην πράξη, όμως, επανήλθαμε στις Ιδέες Γκάλι και στο τέλος δεχθήκαμε, ένα ολόκληρο Εθνικό Συμβούλιο ..., τον διάλογο άνευ όρων διότι βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων", υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Η εγκατάλειψη της πολιτικής της πρόταξης, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, ουδεμία θετική εξέλιξη έχει φέρει.

    "Ο κ. Ιακώβου είναι υποχρεωμένος, εάν επαναρχίσει η 'προσπάθεια' του ΓΓ του ΟΗΕ και η πρωτοβουλία ΗΠΑ και Ευρώπης, να επανέλθει στο διάλογο όπως έληξε προ των εκλογών και απ' εκεί και πέρα θα επανεξετάσουμε αν η εικόνα εξακολουθεί να είναι η ίδια", σημείωσε, ο κ. Κυπριανού εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη πως "δυστυχώς θα εξακολουθήσει να είναι η ίδια".

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι αν η εκτίμηση είναι πως δεν ύπαρχει κάποια πρωτοβουλία τότε δεν μπορεί να δεσμεύεται ο επόμενος Πρόεδρος, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι αν ο ΓΓ του ΟΗΕ καλέσει τον κ. Ιακώβου σε διάλογο δεν μπορεί να αρνηθεί.

    Πρωτοβουλία υπάρχει, παραδέχθηκε ο κ. Κυπριανού, αλλά σημείωσε πως εκείνο που διαφέρει είναι κατά πόσο υπάρχει πρωτοβουλία με προοπτική προόδου.

    Σε σχόλιο ότι ο κ. Ιακώβου έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει πρωτοβουλία, δήλωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του κ. Ιακώβου αλλά, όπως είπε, απ' ότι του εξήγησε ο κ. Ιακώβου δεν βλέπει πρωτοβουλία προς την σωστή κατεύθυνση.

    Τέλος σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι συμβουλεύει τον κ. Ιακώβου να εισέλθει σ' αυτή την πρωτοβουλία, όπως ακριβώς έκανε ο κ. Κληρίδης στο Μοντρέ και το Τράουτμπεκ χωρίς όρους, ο κ. Κυπριανού απάντησε "ακριβώς".

    Υπέδειξε όμως στους δημοσιογράφους ότι θα πρέπει να διευκρινίσουν πως "εάν όμως μετά την έναρξη των συνομιλιών παρουσιαστούν τα πράγματα ως έχουν, χωρίς ουσιαστική θετική πρόοδο, το όλο θέμα να επανεξεταστεί".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [06] Νέος Πρέσβης στο Ιράν - Διαπιστευτήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,08/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Ιράν, Σέιγεντ Μοχάμετ Κατάμι, εξέφρασε λύπη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο και ευχήθηκε να βρεθεί σύντομα ειρηνική λύση.

    Ο κ. Κατάμι μιλούσε κατά την χθεσινή τελετή επίδωσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Κύπρου στο Ιράν, Γιώργου Βυρίδη.

    Ο Πρόεδρος του Ιράν, απαντώντας στην προσφώνηση του κ. Βυρίδη, ανέφερε πως η χώρα του και η κυβέρνησή του είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην ιδέα της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών. Τα διεθνή προβλήματα, πρόσθεσε, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα, με αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό.

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις άριστες σχέσεις Κύπρου - Ιράν, που υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων, και τόνισε πως προσβλέπει σε περαιτέρω σύσφιξη και ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς.

    Ο κ. Κατάμι εξέφρασε, παράλληλα, τη λύπη του για την κατάσταση στην Κύπρο και ευχήθηκε σύντομα να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα με ειρηνικά μέσα, με συνομιλίες, η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια και την ειρηνική συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ.

    Η Κύπρος, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός Πρόεδρος, μπορεί, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποτελέσει γέφυρα συνεννόησης, φιλίας και συνεργασίας των λαών της Ανατολής και Δύσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [07] Κυπριανού - Χριστόφιας - Ιακώβου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αυριανή υποβολή των υποψηφιοτήτων συζήτησαν το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, ο υποψήφιος Πρόεδρος, Γιώργος Ιακώβου και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του μετά την 20 λεπτη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι στη συνάντηση έγινε παράλληλα εκτίμηση των μηνυμάτων που λαμβάνοται από την βάση, τα οποία, όπως είπε, είναι πολύ ενθαρρυντικά.

    "Καταλήξαμε επίσης πάνω στα αυριανά, την υποβολή της αίτησης και ποιοί θα την στηρίξουν στο τυπικό μέρος. Και κατ'ιδίαν με τον Πρόεδρο Κυπριανού ανταλλάξαμε και άλλες απόψεις, τρέχουσας σημασίας", δήλωσε ο κ. Ιακώβου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση έγινε και συζήτηση για το θέμα της πολιτικής της πρόταξης, την οποία υποστηρίζει το ΔΗΚΟ, και πώς θα διατυπωθεί στο πρόγραμμα του κ. Ιακώβου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΚΝ/ΜΑ)

    [08] Τόνι Μπλερ - Κύπρος - ΕΕ

    Λονδίνο,Βρετανία,08/01/1998 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα αρχίσουν όπως έχει καθοριστεί στη Σύνοδο του Λουξεμβούργου, επανέλαβε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

    Απαντώντας σε ερώτηση πώς η βρετανική προεδρία της ΕΕ θα αντιμετωπίσει τις απειλές της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχομένων όταν αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Μπλερ επανέλαβε την ελπίδα για συμμετοχή των Τ/Κ στην αντιπροσωπεία, καθώς και την πεποίθηση ότι οι προοπτικές θα είναι πολύ καλύτερες εάν υπάρξει πολιτική λύση.

    "Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε, αλλά το χρονοδιάγραμμα έχει ήδη καθοριστεί και θα το τηρήσουμε", δήλωσε ο κ. Μπλερ, μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη που πραχώρησε ως Προεδρεύων της ΕΕ, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, με την ευκαιρία της πρώτης κοινής συνεδρίας που έγινε στο Λονδίνο.

    Ερωτηθείς τί θα γίνει εάν δεν επιτευχθεί η συμμετοχή των Τ/Κ στην αντιπροσωπεία, ο κ. Μπλερ δήλωσε ότι δεν έχουν τεθεί όροι αλλά έχει υποδειχθεί και είναι "θέμα κοινής λογικής" ότι όσο μεγαλύτερη πρόοδος επιτευχθεί προς την προοπτική πολιτικής λύσης τόσο πιο εύκολη θα είναι η ενταξιακή διαπραγμάτευση.

    "Αλλά επαναλαμβάνω ότι επιδιώκουμε και θέλουμε πρόοδο προς την κατεύθυνση διαρκούς λύσης", σημείωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τί θα κάνει η Προεδρία σχετικά με τις τουρκικές αντιδράσεις για τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου, ο κ. Μπλερ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

    Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αγκυρα θα αντιληφθεί ότι από την πλευρά της ΕΕ υπάρχει επιθυμία για ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Σε παρέμβασή του, ο κ. Σαντέρ επεσήμανε ότι για πρώτη φορά και οι Δεκαπέντε έχουν υιοθετήσει κοινή στρατηγική έναντι της Τουρκίας.

    Εξέφρασε έκπληξη για την αντίδραση τη Αγκυρας, παρατηρώντας ότι η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη γίνεται όχι μόνο για να συμμετάσχουν τα μέλη αλλά και τα υποψήφια μέλη και η ίδια η Τουρκία.

    "Για να γίνει μέλος της ΕΕ η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλους τους όρους που τίθενται και για τις άλλες υποψήφιες χώρες. Η Τουρκία κρίνεται με βάση τα ίδια κριτήρια", δήλωσε ο κ. Σαντέρ.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τόνι Μπλερ είπε ότι η βρετανική προεδρία θα εργαστεί εποικοδομητικά για να έχουν επιτυχή κατάληξη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και για να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΝ/ΜΑ)

    [09] Προϋπολογισμοί 1998 - συζήτηση

    Λευκωσία,Κύπρος,08/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε επίπεδο βουλευτών και σε σχετικά ήπιους τόνους συνεχίστηκε και σήμερα, όλη την ημέρα, η συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των τριών προϋπολογισμών του κράτους για το 1998.

    Ωστόσο, και η σημερινή συζήτηση δεν ξέφυγε από το προεκλογικό κλίμα, έχοντας από τη μία τους βουλευτές του ΔΗΣΥ να υπερασπίζονται την πολιτική της Κυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη, τόσο στο εθνικό θέμα όσο και στην οικονομία, και από την άλλη τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να την επικρίνουν.

    Οι σημερινές ομιλίες των βουλευτών ήταν κυρίως σε εξειδικευμένα θέματα, όπως αγροτικής, οικονομικής, εκπαιδευτικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής πολιτικής, καθώς και σε προβλήματα των διαφόρων επαρχιών, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας.

    Κάποιοι ομιλητές καταπιάστηκαν και με την πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα της υγείας.

    Από κάποιους ομιλητές έγινε, επίσης, αναφορά στο εθνικό θέμα και ιδιαίτερα στα θέματα άμυνας, με προεξάρχον το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου.

    Το κλίμα οξύνθηκε σε κάποια στιγμή, όταν στο βήμα βρισκόταν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ στην επαρχία Λάρνακας, Δώρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κατάγγειλε παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε, την περασμένη εβδομάδα, με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος, Ανδρέα Χρίστου.

    Σε παρέμβασή του για τις καταγγελίες αυτές, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου ζήτησε από τον κ. Χριστοδουλίδη εάν έχει οποιαδήποτε συγκεκριμένα στοιχεία να τα καταθέσει στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

    Κατά την επτάωρη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας, πήραν κατά σειρά το λόγο οι βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης (ΔΗΣΥ), Χρίστος Μαυροκορδάτος (ΑΚΕΛ), Τάκης Χατζηδημητρίου (ΕΔΕΚ), Ανδρούλλα Βασιλείου (ΕΔΗ), Τάκης Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ), Στέλιος Γερασίμου (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), Στάθης Κιττής (ΔΗΚΟ), Κυριάκος Τύριμος (ΑΚΕΛ), Ανδρέας Παρισινός (ΔΗΣΥ), Μάρκος Κυπριανού (ΔΗΚΟ), Στέλιος Στυλιανού (ΔΗΣΥ) και Αβραάμ Αντωνίου (ΑΚΕΛ).

    Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο, από το πρωί, σε επίπεδο βουλευτών και πάλι, για να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα, ίσως και το βράδυ, με δευτερολογίες των αρχηγών των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων κι αιτιολόγηση ψήφου για τους προϋπολογισμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 8 January 1998 - 19:27:23 UTC