Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-01-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Φόλεϊ - Παραβιάσεις
  • [02] Ντενκτάς - Φεϊσέλ - Μπριλ - Μάτεν
  • [03] Ροκοζέφσκι - Κανταράκης
  • [04] Φεϊσέλ - Ντενκτάς - αεροπορική βάση Πάφου
  • [05] Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών - Υποψήφιοι
  • [06] ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο
  • [07] Ιακώβου - Δήλωση Ρέππα

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Φόλεϊ - Παραβιάσεις

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,10/01/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Εάν όντως επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή ότι στις πρόσφατες πτήσεις τους στο Αιγαίο τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, θα πρόκειται για μια αδικαιολόγητα προκλητική ενέργεια.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιμ Φόλεϊ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ ταυτόχρονα έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την απόφαση της Τουρκίας να ματαιώσει μέρος των ασκήσεων, που πραγματοποιεί στο Αιγαίο, μετά την αντίδραση της Αθήνας.

    Επεσήμανε δε ως θετικό το γεγονός ότι τουρκικά αεροσκάφη δεν πέταξαν πάνω από τις ελληνικές βραχονησίδες Καλόγηροι.

    "Είμαστε ικανοποιημένοι που η Τουρκία διαφοροποίησε μερικά από τα αρχικά σχέδια ασκήσεων για τον Ιανουάριο, ως απάντηση στις ελληνικές ανησυχίες, ειδικότερα ακυρώνοντας το σχέδιο για την άσκηση γύρω από τις βραχονησίδες Καλόγηροι στο κεντρικό Αιγαίο, που εδώ και καιρό θεωρούμε ελληνικές. Θεωρούμε αυτό ένα καλό παράδειγμα αποφυγής ενός ενδεχόμενου προβλήματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω επικοινωνίας" τόνισε ο κ. Φόλεϊ.

    Συνέχισε ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ έχουν υπόψη τους τις "αναφορές", αφού, όπως είπε, δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση - περί τουρκικών παραβιάσεων σε άλλα σημεία του Αιγαίου αυτή την εβδομάδα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φόλεϊ πρόσθεσε πάντως ότι "οι ΗΠΑ και άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν τη θέση της Ελλάδας για εναέριο χώρο 10 μιλίων στο Αιγαίο."

    Ετσι, εξήγησε, "δεν θεωρούμε ότι τουρκικά, αμερικανικά ή άλλα αεροσκάφη που πετούν στη ζώνη μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων από την ελληνική επικράτεια προβαίνουν σε παραβίαση. Και προφανώς, μερικές, αλλά όχι όλες από τις αναφορές που είδαμε σε ό,τι αφορά τις χθεσινές τουρκικές αεροπορικές επιχειρήσεις εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Ντενκτάς - Φεϊσέλ - Μπριλ - Μάτεν

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε χθες στο γραφείο του τον Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γουστάβ Φεϊσέλ, τον Αμερικανό Πρέσβη, Κένεθ Μπριλ και τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας, Ντέϊβιντ Μάτεν, από τους οποίους ζήτησε να παρεμποδίσουν τη λειτουργία της αεροπορικής βάσης στην Πάφο.

    Οπως είπε, σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, η Τ/κ πλευρά σε συνεργασία με την Τουρκία, θα πάρει τα ίδια μέτρα, εννοώντας ότι θα δημιουργήσει παρόμοια βάση στα κατεχόμενα.

    Στη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι η βάση θα εγκαινιαστεί στις 24 Ιανουαρίου, αντέδρασε και ο Αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μεταξύ άλλων, είπε ότι για την επίλυση του Κυπριακού, δεν απαιτούνται εξοπλισμοί και νέες βάσεις, αλλά μέτρα για απαγκίστρωση.

    Ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών, Σαλίχ Τσιοσέρ, είπε ότι σε περίπτωση που λειτουργήσει η βάση, οι Τ/Κ θα λειτουργήσουν παρόμοια βάση στα κατεχόμενα και αναφέρθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" διερωτάται τι θα γίνει με το Βαρώσι, μετά τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι στις 24 Ιανουαρίου, θα παραδώσει τη βάση στην ελληνική πολεμική αεροπορία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Ροκοζέφσκι - Κανταράκης

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) επισκέφθηκαν τελικά σήμερα το πρωί τον Ελλαδίτη Γιώργο Κωνσταντίνου Κανταράκη, ο οποίος εισήλθε προχθές στα κατεχόμενα και κρατείται τώρα από τη λεγόμενη Τ/κ αστυνομία του ψευδοκράτους.

    Η ομάδα των ΗΕ, που αποτελείται από ένα άνδρα της πολιτικής αστυνομίας, ένα του τμήματος ανθρωπιστικών θεμάτων και ένα γιατρό της Δύναμης, διαπίστωσε ότι ο Κανταράκης είναι καλά στην υγεία του.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Κανταράκης, 32 χρόνων, βαφέας από την Σαντορίνη, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα ενώπιον λεγόμενου στρατιωτικού δικαστηρίου στα κατεχόμενα.

    Οπως ανέφερε, ο Κανταράκης αρνήθηκε να εξεταστεί από τον ιατρό της Δύναμης αλλά φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του, και δήλωσε στην τριμελή ομάδα της ΟΥΝΦΙΣΥΠ ότι εισήλθε σκόπιμα στις κατεχόμενες περιοχές και επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την ενέργειά του.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ροκοζέφσκι πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό, η ΟΥΝΦΙΣΥΠ βρίσκεται σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Φεϊσέλ - Ντενκτάς - αεροπορική βάση Πάφου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, επιβεβαίωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, τον κάλεσε χθες στο γραφείο του και του εξέφρασε ανησυχία και απαρέσκεια για την πρόσφατη ανακοίνωση του Προέδρου Κληρίδη για την αεροπορική βάση στην Πάφο.

    Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Ντενκτάς ήταν "προβληματισμένος και καθόλου ευτυχής" για τη δήλωση του Προέδρου, και ανέφερε ότι ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε τη βοήθεια των ΗΕ ώστε να μην "προχωρήσει περαιτέρω το ζήτημα".

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το μήνυμα του κατοχικού ηγέτη ήδη έχει μεταφερθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, μιλώντας προχθές στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ "Προεκτάσεις" δήλωσε ότι η αεροπορική βάση στην Πάφο είναι έτοιμη και παραδίδεται για πλήρη χρήση στις 24 Ιανουαρίου.

    Την αεροπορική βάση της Πάφου στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου θα χρησιμοποιούν αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών - Υποψήφιοι

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εγκυρες και οριστικές είναι και οι επτά υποψηφιότητες για την προεδρία της Δημοκρατίας που υπεβλήθησαν χθες, σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας, μετά και την παρέλευση της προθεσμίας για τυχόν ενστάσεις, η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου και για το σκοπό αυτό, άρχισε ήδη η ετοιμασία για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων σε χαρτί ασφαλείας, στα οποία θα περιλαμβάνονται και οι φωτογραφίες των υποψηφίων.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα ονόματα των επτά υποψηφίων, θα είναι, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, με την ακόλουθη οριζόντια σειρά, σε χωριστή αριθμημένη στήλη: Νίκος Ρολάνδης, Νικόλαος Κουτσού, Βάσος Λυσσαρίδης, Γιώργος Βασιλείου, Αλέξης Γαλανός, Γεώργιος Ιακώβου και Γλαύκος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [06] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εαυτόν εκτός κόμματος έχει θέσει ο Αλέξης Γαλανός, έκρινε σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο (ΕΓ) του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), καλώντας παράλληλα τον Αντιπρόεδρο του κόμματος, Ντίνο Μιχαηλίδη, "να συνταχθεί σαφώς με την απόφαση του κόμματος και να συμβάλει στην επιτυχία των επιλογών του".

    Ειδικά για τον βουλευτή του κόμματος και υποψήφιο πρόεδρο, Αλέξη Γαλανό, το ΕΓ του ΔΗΚΟ διευκρινίζει ότι αυτός "έχει ακόμα την ευκαιρία να κάνει άλλες σοφότερες σκέψεις, που να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την κομματική συνείδηση, που πρέπει να καθοδηγεί όλα τα στελέχη και μέλη του κόμματος και πολύ περισσότερο τους αξιωματούχους ή πρώην αξιωματούχους του, και μπορεί ακόμα και τώρα να επανέλθει στις τάξεις του κόμματος, αποσύροντας βεβαίως την υποψηφιότητά του".

    Σε γραπτή ανακοίνωση του ΕΓ που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Κωνσταντίνου, αναφέρεται ότι με την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Γαλανός "έχει προδήλως αντιστρατευθεί στην πράξη την απόφαση που δημοκρατικά και καταστατικά και με συντριπτική πλειοψηφία, πήρε η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του κόμματος".

    Ως εκ τούτου, προσθέτει η ανακοίνωση, "πολιτικά κρίνοντας την πράξη του έχει θέσει εαυτόν εκτός κόμματος."

    Εξάλλου, αναφέρει η ανακοίνωση, "μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αντιπροέδρου του κόμματος, που ακολούθησαν την απόφαση της (ΚΕ) για υποστήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου, και απόρριψη της εισήγησής του για αυτόνομη κάθοδο, με τις οποίες συνεχίζει να βρίσκεται σε διάσταση με την απόφαση του κόμματος, γεννάται μείζον θέμα τάξης".

    Το ΕΓ, συνεχίζει η ανακοίνωση, "υποδεικνύει στον Αντιπρόεδρο του κόμματος και σε εκείνα τα μεμονωμένα στελέχη, που μέχρι σήμερα ενεργά αντιστρατεύονται την απόφαση του ΔΗΚΟ για υποστήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου, ότι οι πράξεις και οι ενέργειές τους, εκτός από το μείζον θέμα τάξης που δημιουργούν, και που τους οδηγεί, σε περίπτωση συνέχισης των ενεργειών αυτών, ουσιαστικά εκτός κόμματος, συνιστούν και βαρύτατα πειθαρχικά παραπτώματα, τα οποία αναπόφευκτα θα θέσουν σε εφαρμογή τις σχετικές διατάξεις του καταστατικού του κόμματος".

    "Τους καλούμε και τώρα", προστίθεται, "να συνταχθούν με την απόφαση του κόμματος και να εργαστούν για την επιτυχία της κομματικής επιλογής. Αν όμως επιλέξουν να επιμείνουν στις σημερινές τοποθετήσεις τους, έχουν κάθε δικαίωμα, αλλά και πολιτική υποχρέωση, να δηλώσουν ότι εγκαταλείπουν το ΔΗΚΟ".

    Στην ανακοίνωση, διαπιστώνεται εξάλλου, ότι "διαμορφώνεται ήδη μέγιστη συσπείρωση του κόσμου του ΔΗΚΟ στην υποστήριξη του ανεξάρτητου υποψηφίου προέδρου, Γιώργου Ιακώβου" και ότι οι δυνατότητες για ανάδειξή του στην προεδρία της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών, "είναι μεγάλες".

    Το ΔΗΚΟ επικρίνει σημαντική μερίδα των ΜΜΕ για "αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική" συμπεριφορά και καλεί όλα τα ΜΜΕ να επιδείξουν "περισσότερο σεβασμό προς τις αρχές της δημοσιογραφικής και πολιτικής δεοντολογίας."

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Ιακώβου - Δήλωση Ρέππα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου χαιρετίζει τη δήλωση του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Ρέππα ότι οι εκλογές στην Κύπρο αποτελούν αποκλειστικό θέμα του κυπριακού λαού και ότι η Αθήνα σέβεται τα κυριαρχικά διακιώματα του λαού της Κύπρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Ιακώβου, ο κ. Ρέππας εξέφρασε απόλυτη βεβαιότητα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει στενή συνεργασία με οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδείξει ο κυπριακός λαός στις εκλογές του Φεβρουαρίου.

    "Με την ευκαιρία της δήλωσης αυτής επανατονίζουμε τη θέση μας για στενή και αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα, με την οποία μας συνδέουν στενοί εθνικοί δεσμοί και που είναι ο φυσικός σύμμαχος και το κύριο στήριγμα του κυπριακού λαού στον αγώνα επίβιωσης και δικαίωσης που διεξάγει", τονίζεται στην ανακοίνωσή του υποψηφίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 10 January 1998 - 14:44:38 UTC