Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-01-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Kανταράκης - Ανανέωση παράνομης κράτησης
  • [03] OΥΝΦΙΣΥΠ - Εκρηξη νάρκης
  • [04] Βουλή - Προϋπολογισμοί

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.71 (+0.78)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.74 (+1.28)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     60.20 (+1.65)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.93 (+0.19)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.08 (-0.12)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.01 (-1.07)
        Εμπορικές Εταιρείες                     39.67 (-0.25)
        Αλλες Εταιρείες                         65.48 (-0.41)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 662344.900
    
    * H διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜA)

    [02] Kανταράκης - Ανανέωση παράνομης κράτησης

    Λευκωσία,Κύπρος,12/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα ανανέωσε σήμερα το λεγόμενο "διάταγμα" κράτησης εναντίον του Ελλαδίτη, Γιώργου Κωνσταντίνου Κανταράκι, 32 χρόνων, από τη Σαντορίνη, για οκτώ ημέρες.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, ο Κανταράκης παρουσιάστηκε ενώπιον του λεγομενου στρατιωτικού "δικαστηρίου", το οποίο αποφάσισε την κράτηση του Ελλαδίτη μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι ο Κανταράκης, ο οποίος απήχθη από τις κατοχικές δυνάμεις την περασμένη Πέμπτη, δήλωσε ότι μπήκε στα κατεχόμενα για "προσωπικούς λόγους".

    Τον Ελλαδίτη επισκέφθηκαν άνδρες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ το Σάββατο. Ο Κανταράκης φέρεται να δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ καλά και ότι δεν ήθελε να εξεταστεί από γιατρό της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [03] ΥΝΦΙΣΥΠ - Εκρηξη νάρκης

    Λευκωσία,Κύπρος,12/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δύο μηχανικοί, μέλη του προσωπικού της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΦΙΣΥΠ) κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους σήμερα, όταν όχημα της Δύναμης κτύπησε πάνω σε νάρκη η οποία εξεράγη, στο δρόμο για το κατεχόμενο χωριό Λεύκα, στη νεκρή ζώνη.

    Με αφορμή το ατύχημα, η ΟΥΝΦΙΣΥΠ θέτει ξανά θέμα καθαρισμού των νακροπεδίων και υποβολής καταλόγων των τοποθεσιών των ναρκοπεδίων, και από τις δύο πλευρές.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, το ατύχημα συνέβη γύρω στις 1300 όταν οι δύο άνδρες εργάζονταν για επιδιόρθωση του δρόμου προς τα Λεύκα, βοριο-δυτικά της Σκουριώτισσας.

    Η νάρκη, ο τύπος της οποίας δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, βρισκόταν περίπου ένα μέτρο έξω από το δρόμο, σε περιοχή η οποία δεν ήταν σηματοδοτημένη.

    Η περιοχή έχει αποκλειστεί αφού άρχισαν οι έρευνες από αστυνομικούς του αυστραλιανού αποσπάσματος και τη στρατιωτική αστυνομία της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι "ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν τα δύο μέλη του προσωπικού, αλλά βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση".

    "Αυτό το επεισόδιο έχει αποδείξει για ακόμη μια φορά ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καθαριστούν τα ναρκοπέδια και οι ναρκοπαγίδες στην Κύπρο", είπε στο ΚΥΠΕ.

    Υπάρχει αριθμός ναρκοπεδίων και ναρκοπαγίδων στην Κύπρο, και, όπως διαφαίνεται, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, μερικά από αυτά δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί.

    Για το σκοπό αυτό, ο κ. Ροκοζέφσκι επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει στρατιωτική συνεργασία και από τις δύο πλευρές, πράγμα το οποίο έχει ήδη ζητήσει η ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    "Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτοκίνητο των Ηνωμένων Εθνών κτύπησε πάνω σε ναρκοπαγίδα. Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μία ανησυχία την οποία έθεσε η ΟΥΝΦΙΣΥΠ και στις δύο πλευρές.

    "Ζητήσαμε από τις δύο πλευρές κατάλογο των τοποθεσιών όπου βρίσκονται ναρκοπέδια", αλλά δυστυχώς, κατέληξε ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμοί (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,12/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων, ύστερα από μια μαραθώνια συζήτηση η οποία κράτησε 25 και πλέον ώρες, ενέκρινε κατά πλειοψηφία αργά το απόγευμα τους τρεις προϋπολογισμούς του κράτους για το 1998.

    Οι προϋπολογισμοί προνοούν συνολικά δαπάνες της τάξης του 1,66 δισεκατομμυρίου λιρών και έσοδα της τάξης του 1,08 δις.

    Υπέρ των προϋπολογισμών, στην τελική ψηφοφορία, τάχθηκαν οι παράγοντες βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Ε.ΔΗ.

    Το Σ.Κ. ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε προτού ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας ότι καταψηφίζει τους προϋπολογισμούς του κράτους, πλην εκείνων των κονδυλίων που αφορούν την άμυνα και το Ταμείο Ανακουφίσεως των Εκτοπισθέντων και Παθόντων.

    Σειρά τροπολογιών που υπέβαλε το ΑΚΕΛ και αφορούσαν την καταψήφιση κονδυλίων για χορηγιών προς τον ΚΟΤ, το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΠΚΑ, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ, τους Συνδέσμους Εφέδρων και του Σώματος Προσκόπων, συγκέντρωσαν μόνο τις ψήφους των βουλευτών του εν λόγω κόμματος και καταψηφήστικαν από το ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

    Προσθήκη την οποία υπέβαλε το ΔΗΚΟ, ώστε κάτω από το άρθρο του προϋπολογισμού "ανέγερση επαρχιακών κυβερνητικών γραφείων στη Λευκωσία" για να ανεγερθούν τα κτίρια αυτά σε χώρο άλλο από την περιοχή της οδού Κυνήρα, εγκρίθηκε ομόφωνα από τα υπόλοιπα κόμματα.

    Της διαδικασίας της ψηφοφορίας προηγήθηκαν οι δευτερολογίες των αρχηγών ή κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ σε κάποια στιγμή που ήταν στο βήμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, προκλήθηκε και ένταση μεταξύ του ιδίου και των ηγετών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, Δημήτρη Χριστόφια και Σπύρου Κυπριανού.

    Δευτερολόγησαν κατά σειρά ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού, ο κ. Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής, και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

    Στο πρωϊνό μέρος της συνεδρίασης μίλησαν κατά σειρά οι βουλευτές Δημήτρης Ηλιάδης της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Χρίστου του ΑΚΕΛ, Πρόδρομος Προδρόμου του ΔΗΣΥ, Νίκος Πιττοκοπίτης του ΔΗΚΟ και Σοφοκλής Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ.

    Κατά την απογευματινή συζήτηση μίλησαν οι Νίκος Κατσουρίδης του ΑΚΕΛ και Παναγιώτης Δημητρίου του ΔΗΣΥ. (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 12 January 1998 - 20:21:34 UTC