Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-01-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Ιακώβου - S-300
  • [02] Εκπρόσωπος - Χάνεϊ - Κυπριακό
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Ταλάτ - Συνέντευξη στο LGR
  • [05] Αφιξη ΥΠΕΞ Εσθονίας
  • [06] Λιλλές - φυλάκιση - ψευδοκράτος

  • [01] Εκπρόσωπος - Ιακώβου - S-300

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τόνισε σήμερα ότι στο εξάμηνο που μεσολαβεί, μέχρι την εγκατάσταση στην Κύπρο του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, θα έχει διαφανεί κατά πόσον υπάρχει πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού, αφού την περίοδο αυτή θα διεξάγονται συνεχείς συνομιλίες, χωρίς ανάπαυλα.

    Με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του υποψηφίου προέδρου Γιώργου Ιακώβου επί του θέματος, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε την επίσημη θέση της κυβέρνησης Κληρίδη για εγκατάσταση του συστήματος.

    "Οι S-300 θα έρθουν. Τα συμπεφωνημένα τηρούνται. Το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί ακριβόχρονα και τότε μόνο δεν θα έρθουν, εάν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, συμφωνία για αποστρατικοποίηση ή αν το Κυπριακό και οι εξελίξεις γύρω από αυτό είναι σε τέτοιο στάδιο που να οδηγούν αναπόφευκτα σε λύση", είπε συγκεκριμένα.

    Σημείωσε ότι αυτή η επίσημη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση "στηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση" και εξέφρασε την άποψη ότι δηλώσεις για μη εγκατάστασή τους "διαβρώνουν αυτή την πορεία και προκαλούν ζημιά".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα ήταν καλύτερη η αναβολή της εγκατάστασης των αντιαεροπορικών πυραύλων, ενόψει των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι η πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού θα αρχίσει τον Μάρτιο, ενώ η εγκατάσταση του συστήματος αναμένεται "αμέσως μετά το καλοκαίρι του 1998".

    "Μέχι τότε", συμπλήρωσε, "υπάρχει αρκετός χρόνος για να δείξουν οι εξελίξεις, που θα αρχίσουν τον Μάρτιο, αν θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού ή αν θα υπάρξει πρόοδος".

    Τόνισε ότι το εξάμηνο αυτό "είναι αρκετή περίοδος για να εξετασθεί σε ευθετότερο χρόνο αν οι προϋποθέσεις που θέτουμε για να μην έρθουν οι S-300 τηρούνται".

    Στη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα διεξάγονται με εντατικούς ρυθμούς και θα είναι συνεχείς, και είπε ότι θα εγκαταλειφθεί η διαδικασία που τηρήθηκε μέχρι σήμερα με τις μεγάλες περιόδους ανάπαυλας.

    Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι θα διεξαχθούν έξι κύκλοι συναντήσεων και ανέφερε ότι το αποτέλεσμά τους θα εκτιμηθεί την ουσιώδη στιγμή.

    Σε ερώτηση σχετικά με την εκπαίδευση των Κυπρίων χειριστών των S-300, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "στο πλαίσιο της συμφωνίας είναι και η εκπαίδευση προσωπικού" και ανέφερε ότι "όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες θα γίνουν".

    "Εχουν ήδη αρχίσει τα πάντα", συμπλήρωσε, υπερασπιζόμενος του δικαιώματος της Κύπρου να αμύνεται.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - Χάνεϊ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τόνισε σήμερα ότι οι διάφορες χώρες που εμπλέκονται στις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού μπορούν να βοηθήσουν με ποικίλους τρόπους, περιλαμβανομένης της ετοιμασίας εγγράφων.

    Ο κ. Χριστοφίδης προέβη στη σχετική δήλωση κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Βρετανός Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, έχει "το πάνω χέρι" σε θέματα ασφάλειας και ετοιμάζει, μεταξύ άλλων, σχέδιο για ίδρυση ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

    "Εμείς δεν έχουμε γνώση των περιεχομένων των εγγράφων που ο κ. Χάνεϊ ετοιμάζει ή παραδίδει στα Ηνωμένα Εθνη, μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών τους να είναι έτοιμοι για προώθηση λύσης του Κυπριακού", είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε, όμως, ότι "το θέμα ασφάλειας έχει αναχθεί σε κύριο θέμα" και αφού τόνισε ότι οι θέσεις της πλευράς μας στο θέμα αυτό είναι γνωστές, ανέφερε ότι "δεν είμαστε γνώστες περιεχομένου εγγράφου".

    "Αυτά είναι στα πλαίσια προπαρασκευής των διαφόρων παραγόντων που διαδραματίζουν ρόλο στο Κυπριακό. Ετοιμάζονται ενόψει των εξελίξεων του Μαρτίου", είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι "δεν γνωρίζουμε εάν τα Ηνωμένα Εθνη θα τα παρουσιάσουν", ενώ επανέλαβε ότι κινήσεις όπως αυτές αποτελούν "προσπάθεια διαφόρων να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Εθνη στην παροχή των καλών τους υπηρεσιών για λύση του Κυπριακού"

    "Υπάρχει ποικιλία τρόπων που μπορούν να βοηθήσουν και ένας τέτοιος τρόπος είναι η προετοιμασία κάποιων εγγράφων, που θα τεθούν υπόψη των αρμοδίων", είπε.

    Σε ερώτηση εάν η προσπάθεια αυτή είναι συντονισμένη, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "όλοι μας λεν ότι συνεννοούνται μεταξύ τους, ότι είναι σε επαφή μεταξύ τους και προσπαθούν πώς θα βοηθήσουν στην κατάλληλη ώρα".

    Σημείωσε δε ότι τόσο ο Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, όσο και ο κ. Χάνεϊ έχουν δηλώσει ότι συντονίζονται μεταξύ τους και αλληλοενημερώνονται.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει μεταξύ τους καταμερισμός εργασίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [03] ΟΙΚ 3 00107 Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.67 (-0.05)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.83 (+0.10)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.58 (-1.03)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.99 (+0.11)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.58 (-0.67)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.05 (+0.07)
        Εμπορικές Εταιρείες                     39.90 (+0.58)
        Αλλες Εταιρείες                         64.97 (-0.78)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 680961.810
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [04] Ταλάτ - Συνέντευξη στο LGR

    Λονδίνο,Βρετανία,13/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τον κίνδυνο διχοτόμησης της Κύπρου, σε περίπτωση που αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) χωρίς τη συμμετοχή των Τ/Κ, επεσήμανε σήμερα ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), ο κ. Ταλάτ είπε ότι βάσει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, "η συμμετοχή της Τ/κ κοινότητας δεν είναι προϋπόθεση".

    Τόνισε, ακολούθως, ότι "είναι απαραίτητη η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις αυτές" και ότι "η συμμετοχή θα πρέπει να είναι επί ίσης βάσης", σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εξευρεθεί μια "δίκαιη προσέγγιση, μια δίκαιη φόρμουλα, για την Τ/κ συμμετοχή".

    Στη συνέχεια, ο κ. Ταλάτ επεσήμανε ότι πλησιάζει κρίσιμη περίοδος για την Κύπρο, ύστερα από τις προεδρικές εκλογές μέχρι και το τέλος Απριλίου, γι' αυτό "θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά αυτή η περίοδος και να βρεθεί φόρμουλα για τη συμμετοχή των Τ/Κ".

    Σε αντίθετη περίπτωση, επεσήμανε, "η διχοτόμηση μπορεί να καταστεί πιο μόνιμη στο μέλλον και αν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς τη συμμετοχή των Τ/Κ, τότε η συμμετοχή τους στο μέλλον μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη".

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη στα κατεχόμενα του Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Κορμάζ Χακτανούρ, ο κ. Ταλάτ είπε ότι σκοπός των επαφών του ήταν να συζητηθεί η πολιτική και η στρατηγική της τουρκικής πλευράς για μελλοντικούς χειρισμούς στο Κυπριακό.

    Είπε, ακολούθως, ότι συζητήθηκε και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, η οποία δεν ικανοποίησε την τουρκική πλευρά.

    Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη δήλωση του κ. Χακτανούρ ότι οι παράμετροι της τουρκικής πολιτικής για την Κύπρο έχουν αλλάξει και ότι υπάρχει νέα προσέγγιση στο πρόβλημα, ο κ. Ταλάτ είπε ότι αυτός και το κόμμα του διαφωνούν.

    "Πιστεύουμε", είπε ο Τ/Κ πολιτικός, "ότι οι παράμετροι δεν πρέπει να αλλάξουν", τονίζοντας ότι "διαμορφώθηκαν ύστερα από μακρά περίοδο", από τις σημαντικές συνόδους μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και από σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και διάφορες συμφωνίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Εάν αλλάξουν οι παράμετροι, επεσήμανε, αυτό "δεν θα βοηθούσε στη συμφιλίωση, για λύση του Κυπριακού, διότι θα χρειαστεί ξανά μακρά περίοδος και θα πάρει πολύ χρόνο", πράγμα που "δεν είναι υποβοηθητικό για λύση του Κυπριακού", παρατήρησε.

    "Ο χρόνος", τόνισε ο κ. Ταλάτ, "είναι εχθρός για το πρόβλημά μας, γι' αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε τις παραμέτρους και να συνεχίσουμε να αναζητούμε λύση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [05] Αφιξη ΥΠΕΞ Εσθονίας

    Λάρνακα,Κύπρος,13/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε απόψε στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβς, ο οποίος κατά την άφιξή του τόνισε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Εσθονίας.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Ιλβς εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οι δύο μικρές χώρες", δηλαδή η Κύπρος και η Εσθονία, "θα βρουν τρόπο να γίνουν εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "έχουμε πάρα πολλά κοινά σημεία και πολλά να μοιραστούμε", τονίζοντας ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο δεν αποσκοπεί μόνο στην "εμβάθυνση των σχέσεων, αλλά και στο να μάθουμε από σας".

    Τον κ. Ιλβς υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος, ο οποίος τόνισε ότι "διατηρούμε πολύ στενές φιλικές σχέσεις από τότε που η σημαντική αυτή χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της, μετά τις αλλαγές που υπήρξαν στο διεθνές και ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό προσκήνιο".

    Ο κ. Σιάμπος είπε ότι "με την επίσημη αυτή επίσκεψη του κ. Ιλβς θα δοθεί η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διμερή θέματα, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων. Θα γίνει επίσης ενημέρωση για την κατάσταση όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και γενικά θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα όσον αφορά το συντονισμό των ενεργειών μας, ενόψει της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών προς την ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [06] Λιλλές - φυλάκιση - ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε ένα μήνα φυλάκιση "καταδίκασαν" οι τουρκικές κατοχικές αρχές τον Ελλαδίτη Σπύρο Λιλλέ, τον οποίον κρατούν παράνομα από τις 21 Δεκεμβρίου και τον απήγαγαν όταν πέρασε κατά λάθος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Ο Λιλλές παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον παράνομου στρατιωτικού "δικαστηρίου" το οποίο τον βρήκε ένοχο για "παράνομη", όπως ισχυρίστηκε, είσοδο σε στρατιωτική περιοχή του ψευδοκράτους.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΙΠ), Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, τα Ηνωμένα Εθνη θα έρθουν σε επαφή με τις κατοχικές αρχές και θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν συναντήσεις του Λιλλέ με την οικογένειά του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 13 January 1998 - 18:58:48 UTC